Отидете към основна версия

17 517 57

Тема на ФАКТИ: Как училище се "ремонтира" с паркет и теракот за над 60 лв./кв.м.

  • 70 оу св. климент охридски-
  • ремонт-
  • европроект-
  • училище

Столичното 70 ОУ "Св. Климент Охридски" продължава да е строителна площадка

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Преди месец ФАКТИ ви запозна с емблематичния ремонт на столичното 70 ОУ "Св. Климент Охридски" в кв. Модерно предградие. Припомняме, че тогава училището, което се ремонтира по европрограма, приличаше на място след бомбардировка, работници нямаше, въпреки че строителните работи бяха далеч от приключване и видимо некачествени.

Училището е част от общо 26 училища и детски градини, за които през лятото на миналата година бяха отпуснати европейски средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност на програмата е 63,6 милиона лева, 58 милиона от тях са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от страна на Столична община е 5,6 млн. лв. Конкретно за това училище са заделени около 2 милиона лева. Ремонтът трябваше да приключи на 26-и март тази година.

След нашия репортаж работниците на фирма "Мега Хидрострой" ЕООД, се активизираха ударно, в рамките на неособено голямата им численост. Интересна подробност е, че надзорът на тяхната работа е поверен на общинската "Софинвест" ЕООД.

Нова проверка на ФАКТИ на ремонтираното от цяла година училище показа, че скоро учениците и училищния персонал няма да имат нормални условия, тъй като ремонтът е далеч от приключване. Още по-неприятни са няколко факта - през годината, в която тече ремонтът, всички в училището ползват една-единствена тоалетна. Спортните игрища в двора са разкопани, оставено е само футболното по изричното настояване на учителя по физическо възпитание. Той е успял да извоюва и настилката на игрището да бъде подменена, а то да не бъде асфалтирано. Към момента обаче в огромния двор на училището няма къде децата да играят. Има и други абсурди - алея, отвеждаща в оградата, надут паркет, сменян няколко пъти, в една от стаите, училището само ремонтира свръзката на покрива с физкултурния салон.

Интерес буди и количествено-стойностната сметка на обекта, с която ФАКТИ разполага. Там виждаме, че на площ от 1122 кв.м. ще бъде поставен нов дъбов паркет при цена 52 лева на квадратен метър, без ДДС, на обща стойност около 58 000 лв., без ДДС; фаянс на цена от 43 лева, без ДДС, теракот за 53 лева на кв.м., без ДДС". От снимките сами можете да направите изводите дали качеството на вложените материали отговаря на подобни цени и подхожда ли се отговорно към парите на българския и европейски данъкоплатец.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.

Свързани новини