Отидете към основна версия

33 908 64

Скандалът се разраства: Шефът на "ХелпКарма" основал и най-голямата фирма за бързи кредити

  • хелпкарма-
  • бързи кредити-
  • кредисимо

"Кредисимо" ще се окаже ключът към пълното разплитане на аферата с даренията

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на flagman.bg

Скандалът с дарителската платформа ХелпКарма, събираща милиони за болни деца и възрастни, се разраства. След разследването на Би Ти Ви за огромните комисиони, които от Управителния съвет на фондацията са си раздавали, както и баснословните заплати на айти специалистите в нея, се оказва, че шефът ѝ е и основател на най-голямата небанкова кредитна институция у нас. Любимата на хиляди "Кредисимо", чието лице е екс репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов и наливаща милиони в телевизионни реклами с досадното "Пари навреме".

"Кредисимо" ще се окаже ключът към пълното разплитане на аферата с даренията.

По информация на Lupa.bg въпреки че Константин Кръстев вече не присъства в официалните търговски документи на ЕАД-то, той все още дърпа конците на фирмата за бързи кредити със своите съдружници.

Според публикуваните отчети в Търговския регистър ХелпКарма има приходи от 3 хил. лв. за 2017, 1.77 млн.лв. за 2018 и 5.04 млн.лв. за 2019.

А "Кредисимо" отчита огромен ръст на капитала си в последната 1 година - с ръст на активите от над 26 на сто и добавяне на нови 2 милиона лева към капитала на съседното дружество със същите акционери "КредисимоСупер".

Бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев пък разкри, че според публикуваните отчети през 2018 ХелпКарма е изплатила заплати от 208 хил.лв., но за осигуровки само 6 хил.лв. "Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%? А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ?", пита Кадиев.

"През 2019 имат изплатени заплати за 679 хил.лв. и осигуровки от 34 хил. лв. Тези 679 хил. лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил. лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите?", добавя той.

Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил.лв. му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза, отбелязва още екс депутатът.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 63 гласа.

Свързани новини