Отидете към основна версия

14 829 100

Щатска лаборатория ще прави експерименти с български военни

  • сащ-
  • лаборатория-
  • изследване-
  • военни

Кръвните проби на войниците ще бъдат съхранявани и допълнително тествани в центъра Лугар, финансирано от Пентагона съоръжение за 180 милиона долара в столицата на Грузия Тбилиси

Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Документи, получени от регистъра на федералните договори на САЩ, показват, че американски биологичен експеримент се пренася и в България.
Става въпрос за биологични тестове върху войници, които са предвидени да стартират през март тази година в Българската военна болница в София, показва разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева.

Агенцията за намаляване на заплахите от отбраната (DTRA) финансира подобен проект, включващ войници в Украйна с кодово име UP-8.

Изследователският институт на армията на Уолтър Рийд (WRAIR) е най-голямото биомедицинско изследователско съоръжение, администрирано от Министерството на отбраната на САЩ. Резултатите от кръвните изследвания няма да бъдат предоставени на участниците в изследването.

Такава процедура не може да причини смърт, се посочва в проекта. Въпреки това, според доклада на проекта, „всички смъртни случаи на доброволци ще бъдат незабавно докладвани (обикновено в рамките на 48 часа след уведомяването на PI)“ на грузинската военна болница и WRAIR.

Кръвните проби на войниците ще бъдат съхранявани и допълнително тествани в центъра Лугар, финансирано от Пентагона съоръжение за 180 милиона долара в столицата на Грузия Тбилиси.

Центърът Лугар стана известен през последните години със противоречиви дейности, лабораторни инциденти и скандали около програмата за хепатит С на американския гигант Gilead в Джорджия, която доведе до най-малко 248 смъртни случая на пациенти.

Причината за смъртта в повечето случаи е посочена като неизвестна, показват вътрешни документи.

Грузинският проект GG-21 е финансиран от DTRA и е реализиран от американски военни учени от специално подразделение на армията на САЩ с кодово име USAMRU-G, които работят в центъра на Лугар. Те са получили дипломатически имунитет в Грузия да изследват бактерии, вируси и токсини, без да са дипломати. Това звено е подчинено на Изследователския институт на Уолтър Рийд (WRAIR).

DTRA е отпуснала 80 милиона долара за биологични изследвания в Украйна към 30 юли 2020 г., според информацията, получена от Федералния регистър на договорите на САЩ.

Дейностите на DTRA в Грузия и Украйна попадат под закрилата на специални двустранни споразумения.Ако спонсорирани от DTRA учени причинят смърт или наранявания на местното население, те не могат да бъдат държани под отговорност.

Освен това, съгласно Споразумението между САЩ и Украйна, искове от трети страни за смърт и наранявания в Украйна, произтичащи от действия или бездействия на служители на Съединените щати, свързани с работата по това Споразумение, са отговорност на Украйна.

Въпроси

Депутатът от групата на Възраждане Цончо Ганев обяви, че ще входира официално питане към министъра на отбраната Стефан Янев и началника на ВМА Венцислав Мутафчийски със следните въпроси:

Има ли подписано споразумение между България и САЩ за разкриване на лаборатория във ВМА през тази година?

Ако има такова, ще се извършват ли експерименти и изследвания с български граждани, за които няма да се носи отговорност при негативни последствия?

Разследване на Диляна Гайтанджиева

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 99 гласа.

Свързани новини