Last news in Fakti

16 Декември, 2023 13:48 11 846 39

Върховният съд върна "Евролаб" на ГКПП "Кап. Андреево"

  • евролаб-
  • лаборатория-
  • граница-
  • турция

"Евролаб" обаче атакува в съда абсолютно всеки опит на БАБХ да си върне контрола

Върховният съд върна "Евролаб" на ГКПП "Кап. Андреево" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

По жалба на "Евролаб 2011" Върховният административен съд е отменил заповедта на директора на БАБХ от август 2022 г., с която беше наредено фитосанитарният и ветеринарномедицинският контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, да се извършват със съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед на пратките, осигурени от Българска агенция по безопасност на храните. Със същата заповед беше указано още проверките за идентичност да се правят от отдел ГИП "Капитан Андреево".

За решението на съдиите Любомир Гайдов (председател на състава и докладчик), Еманоил Митев и Емил Димитров първо съобщи сайтът bird.bg във Фейсбук. С него се отменя актът Административния съд в София, който преди година отхвърли оплакванията на "Евролаб". Пред ВАС и прокуратурата е пледирала за същото.

Върховните съдии обаче не приемат аргументите на БАБХ и се произнасят в полза на частната фирма.

Заповедта е отменена на процедурни основания. Съдът обяснява, че преди издаването ѝ е трябвало да бъдат съобразени минималните изисквания на закона, свързани с подготовката и издаването ѝ. БАБХ не е спазила тази процедура, позовавайки се на спешността на случая. Според съда - не е имало спешност, т.е. агенцията е трябвало да уведоми заинтересованите, че започва подготовката за издаването на заповедта, за да могат те да дадат становищата си. А с действията на БАБХ заинтересованите лица са били лишени от възможността да защитят правата и интересите си, смятат съдиите.

"От материалите по делото няма данни, а не се и твърди, че операторите са допуснали нарушения при товаро-разтоварната дейност. Легитимната цел на заповедта трябва да бъде предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, а от административната преписка и мотиви е видно, че де факто се създава нов ред при товаро- разтоварната дейност на ГКП "Капитан Андреево", пише в решението на ВАС.

Според съда дейността по фитосанитарния контрол не е ясно регламентирана в Закона за управление на агрохранителната верига. Няма как тези отношения да се регламентират с една заповед, издадена в условията на неотложност, обясняват върховните съдии. И допълват, че "тези отношения са важни, особено, когато се касае за животни и стоки, които преминават за първи път граница на държава членка от Европейския съюз. Това затруднява създаването на устойчива административна практика, която да е стабилна и предвидима за всички заинтересовани лица, които са придобили статут като такива и осъществяват дейността си съгласно действащото европейско законодателство".

"Съветът на Европа и ЕСПЧ подчертават, че принципите на правовата държава трябва да са водещи и в извънредна ситуация, каквато в този случай безспорно не е налице. Дори и да е необходимо компетентният орган да предприема извънредни мерки за преодоляване на създала се кризисна ситуация, актовете и действията на администрацията трябва да зачитат принципите за законност и съразмерност", се казва още в съдебното решение. То е окончателно, а БАБХ трябва да плати и 440 лв. съдебни разноски на "Евролаб 2011".

"Евролаб 2011" (приемник на друга частна компания, свързвана с лица от сенчестия бизнес) извършваше фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа (вкл. разтоварване на тировете, проверки на стоката, взимане на проби и изследване в частна лаборатория, разположена на "Кап. Андреево", обратно товарене, обработка на документите), но миналата пролет кабинетът "Петков" обяви, че слага край на "частната граница" и ще върне контрола в ръцете на държавата.

"Евролаб" обаче атакува в съда абсолютно всеки опит на БАБХ да си върне контрола, серия заповеди влязоха в съда заради жалби и развръзката затъна в дела. През август, вече по времето на служебния кабинет, на "Кап. Андреево" отношенията между представителите на частната фирма и служителите на БАБХ се обтегнаха до такава степен, че се наложи да да се намеси жандармерията.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без

    54 0 Отговор
    коментар .
  • 2 да де

    61 9 Отговор
    ПП пропадането продължава мафията си има държава.

    Коментиран от #8

  • 3 Пловдив

    70 3 Отговор
    На вниманието на МВР и Прокуратурата: Таки е ПЛАТИЛ ПАРИ НА ГНУСНИТЕ СЪДИИ,за да вземат подобно решение!!! Крайно време е да видим съдия в затвора!!!

    Коментиран от #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Значи чистката

    67 2 Отговор
    трябва да почне от върховния съд!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реалист1

    61 2 Отговор
    Докато шеф на Висшия Административен Съд (ВАС) е лицето Георги Чолаков може да се очакват всякакви решения в полза на Таки, Брендо и липса на всякаква логика и справедливост.

    Коментиран от #9, #39

  • 8 абе

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    тупчо! Точно ПП ги махна тези от границата!

    Коментиран от #14

  • 9 Реалист1

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист1":

    Върховен, не Висш. Sorry.
  • 10 ХА ХА ХА

    46 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО НЯКОИ РАЗБРА ЛИ КАКВО СТАВА ? ОСВЕН ЧЕ ЕВРО - ЛАП ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ЛАПА !

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ми то .....

    28 0 Отговор
    Всеки иска да седне на стола и да ни управлява и краде ...... не иска да хваща мотиката и да копае ....по лесно е нали ?????
  • 13 Хи хи хи

    39 1 Отговор

    До коментар #5 от "Значи чистката":

    Ако чистката почне от върховния съд , значи , че са хванали някои съдия със подкуп със пари в плик ......а те не са будали ....превеждат им ги по сметка на някоя офшорка , обиграни са във краденето след толкова години кражби !!!!!
  • 14 да де

    30 5 Отговор

    До коментар #8 от "абе":

    И какво стана като ги махна ПП се прегърнаха с мутрата и резултата се вижда.
  • 15 Павел пенев

    37 2 Отговор
    Имат много крадени пари и добре са платили на съдебния състав за това решение.
  • 16 Хахах

    11 0 Отговор
    Айде на шангена
  • 17 Булпсихопатъ

    17 1 Отговор
    Няма по независим съд от върховния съд. И по неподкупен. И минал през всичката съдебна реформа. И всичките ни съдове са такива!
  • 18 факуса

    18 1 Отговор
    некои са получили подарък от дедо коледа
  • 19 Перо

    13 1 Отговор
    Квотният принцип в съдебната система създава корупция и престъпност! Това става лесно осъществимо в условията на кадрова необезпеченост в изпълнителната власт!
  • 20 Българка

    31 3 Отговор
    Това решение е скандално. А какво е имотното състояние на "независимите" съдии, взели това решение?

    Коментиран от #23

  • 21 Перо

    24 2 Отговор
    Защо е трябвало държавата да абдикира от задълженията си и да предостави фитосанитарния контрол на частна фирма! Съобщете името на корумпето или корумпетата, които са направили врътката, преди години!
  • 22 Е така

    16 4 Отговор
    на Киро простото му ги забиха между очите.
  • 23 Макс

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    О, те нямат нищо , но виж роднинини и близки , охоооо -хо .
  • 24 Хи хи

    17 5 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    Разбрахме , че ПП са искали да сложат техни хора и отстранили Евролаб неправомерно като ги обвиняваха във всички земни грехове , но не са дали доказателства за това на съда , т,е. през цялото време са лъгали .
  • 25 Магнитски Пеевски

    18 2 Отговор
    Златния гьол на кой е ? Милиони откраднати НЯМА ДЪРЖАВА....За 34 гд умряха над 1 млн българи и 3 млн избягаха ДНЕС БЯХ НА ПОКЛОНЕНИЕ НА 55 ГД ПОЗНАТ.. БЪЛГАРИТЕ УМИРАТ КАТО МУХИ
  • 26 Търновец

    12 2 Отговор
    Официално начело на лабораторията беше министър М. Найденов - земеделски и любимец на Баце, а шефът на ВАС беше въдворен от ГЕРБ. Наскоро мафията подкрепи Stryker а сега си връща частна граница
  • 27 дом

    17 2 Отговор
    И сега какво, пак ли Таки ще владее границата?
  • 28 3567

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    Ако тези съдии го прочетат това което си написал ще те спукат от съдене защото те са със имената си в статията ама чевек каквото си надроби това и ще сърба , успех

    Коментиран от #29

  • 29 Търновец

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "3567":

    Има и други варианти - някое авторитетно европейско издание да направи собствено разследване за тази частна граница или европарламента
  • 30 Протеинов

    4 0 Отговор
    Ако тази фирма сега осъди БАБХ, кой ще плати??? Вероятно балъците, които си плащаме данъците. А кой е директор по това време на БАБХ? Знае ли му се името.
  • 31 Те дали митницата на Таки,

    9 0 Отговор
    а искат в Шенген?Ако ни пуснат в Шенген какво ще стане?Бежанците са най малкия проблем.
  • 32 Корупция до шия

    10 1 Отговор
    Мафията чрез върховния съд си върна златната кокошка на границата ?

    Коментиран от #37

  • 33 Всичко свързано с ПП

    5 0 Отговор
    са интриги и лъжи! Тогава вместо да бяха свършили работа законно, те се впуснаха в лъжи и резултата е видим!
  • 34 Оракула от Делфи

    8 0 Отговор
    Таки, е държавата България!

    Доказахме, че с този корумпиран СЪД,

    РЕФОРМИ НЕ НИ ТРЯБВАТ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Федералният резерв

    2 0 Отговор
    Частната собственост над всичко!
  • 37 Адвокат

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Корупция до шия":

    Искаш да ни осъдят и в Страсбург ли?!
  • 38 Емо

    0 0 Отговор
    На този т. нар. съд най му подхожда един червен фенер над входната врата. Кой не си е платил, само на него не са му пуснали авантакиса.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.