Отидете към основна версия

26 082 68

Съдия Дишева пред ФАКТИ: Гешев урони престижа на съдебната система

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • лозан панов-
  • клип-
  • писмо

Според нея е възможно, посредством психологическия натиск срещу Лозан Панов, да се цели той да подаде оставка

Снимка: ФАКТИ

''Писмото, както вие казахте, е подписано по-точно от 10 члена на бившия Висш съдебен съвет и едно допълнително писмо, към което се присъединява още един член. Съвсем накратко, тези членове твърдят, че те са номинирали г-н Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд и са гласували за него, но той, най-общо, ги е разочаровал с поведението си. Твърдят, че е уронвал престижа на съдебната власт, включително се споменава за въпросния клип, че такова нещо не е допускано в Третата българска държава и искат неговата оставка поради това, че те не могли да носят повече отговорността от неговия избор. Искат подаване на оставка, като заявяват, че това би било проява на мъжество от негова страна, на професионална чест, може би това не са точните думи, но това е смисълът на писмото'', това заяви преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ членът на настоящия Висш съдебен съвет съдия Атанаска Дишева. Тя коментира писмото на няколко членове на предишния ВСС, в което писмо те настояват избраният от тях за председател на Върховния касационен съд - Лозан Панов, да си подаде оставката.

За заседанието, в което се е обсъждало отнемането на правата на председателя на ВКС да стопанисва Съдебната палата, членът на ВСС съдия Дишева заяви следното: ''Аз мисля, че би трябвало цялото обсъждане да е предавано пряко. Бяха затворени, образно казано, вратите, бяха изключени мониторите на едно предходно обсъждане, което беше свързано с одита на системата за случайно разпределение на делата. Но така или иначе, ако питате за клипа, беше внесена извънредна точка на заседанието на Пленума. Тя беше внесена от г-н Боян Магдалинчев, който е представляващ на Висшия съдебен съвет, беше разгледана без никакъв писмен материал, без дори информация предварително да бъде внесена по тази точка. За мен тогава шокиращото беше това, че ние започнахме заседанието със закъснение от повече от половин час, никой не спомена нито дума за това, че ще се обсъжда подобен въпрос, защото ние комуникирахме вътре в системата, имаше проблем с излъчването онлайн. Аз лично бях изненадана.

По някакво стечение на обстоятелства аз лично не бях гледала въпросния клип. Прочетох новината, че имало нещо такова заснето, видя ми се кадърът, който беше заснет, че изобщо не ме интересува, не бях го гледала, предполагам, че е имало и други такива членове. Не беше ясен форматът, в който ще се обсъжда. Точка ''Устна'' на заседание на Висшия съдебен съвет не бива да се внася. Имаме правилник за работата на ВСС, има Закон за съдебната власт, има срок, в който трябва да се внесат точките, в изключителни случаи може да се внесе извънредна точка, но това не би следвало да се прави по този начин. Това, разбира се, е само елемент от общата картина. След това, някак си, в рамките на този дебат, той продължи няколко часа, обсъждането горе-долу се заформи около това, че трябва да бъде отнето управлението на сградата на Съдебната палата от председателя на ВКС. Между другото, подобно управление не се възлага персонално на някоя личност, а на длъжността ''председател''. Несъмнено пошло съдържание, за да не оставя никакво съмнение по този въпрос относно личното ми мнение.''

Хипотезата казусът с клипа в Съдебната палата да е инсцениран удар срещу Лозан Панов, Дишева коментира така: ''Да ви кажа честно, аз отначало също бих нарекла това ''конспиративна теория''. С течение на времето обаче, повече от месец, много дребни елементи и детайли ме навеждат и мен на тази мисъл. Филмът, между другото, е заснет миналата година. Аз си направих труда да го потърся, да видя трейлъра към този филм. Няма нищо общо сюжетът със сюжета на тази песен, на този клип. Нито някой от героите, нищо, абсолютно нищо общо. Това е първото нещо, което се налага като странен извод.

Поискано е разрешение, това изрично е записано в съдържанието на договора, да се ползват част от общите помещения на сградата на партерния етаж. Използвани са много повече части от сградата на съвсем различно място, на разпознаваеми места от Съдебната палата. На следващо място, някак си се вдигна шум, който никога този клип и този филм в България не би спечелил. Дори аз, влизала съм стотици пъти в тази сграда, бих се поколебала дали бих разпознала, няколко десетки секунди са частите от сградата, бих се поколебала в разпознаването на сградата. Там няма, противно на твърденията на министъра, няма надпис на прокуратура, няма тоги, няма използване на никакъв символ на съдебна власт, няма елементи от надписи на помещения на самата на Съдебна палата.

Аз, както и преди това споменах, никога не бих гледала този клип, ако не беше този шум и ако не беше това ми професионално сегашно качество. Заради музиката, заради пошлото съдържание, заради действително посланията, които се отправят с него. Смея да се надявам, че много други хора, които имат моята ценностна система, най-общо казано, също не биха го гледали. Такива би следвало да са хората, които работят в съдебната система, т.е. това не е нещо, което е предназначено, най-общо казано, за тази категория потребители. И от друга страна 0% от потребителите, които биха харесали такава музика, такова послание, такова съдържание, няма да разпознаят, или не би следвало да разпознаят Съдебната палата, та да се оскверни тя в тяхното лице. Така че това с обругаването и с уронването на престижа с този клип е преекспонирано, по мое виждане.''

Съдия Дишева повтори още веднъж, че за нея няма съмнение, че съдържанието на клипа е наистина пошло.

''Любопитното е, че един от 10-те, които са подписали първоначалното писмо, категорично не е участвал в избора му (б.р. на Лозан Панов за председател на ВКС). Това е един член на ВСС от прокурорската квота, който беше избран няколко месеца преди избора за настоящия Висш съдебен съвет. Той несъмнено не е участвал нито в номинацията му, нито в гласуването. Странно е какво прави той и как се е подписал под документ, в който е изложено такова съдържание - ''аз номинирах, ''аз гласувах'', ''аз имах доверие и т.н. Т.е. той беше работил няколко месеца само във ВСС.

Иначе, какво ги обединява друго? Сега е много популярно да се говори за мнозинство във ВСС. Имаше го и в предишния, има го и в този Висш съдебен съвет. Тези хора, които са подписали това писмо, представляваха мнозинство. Това мнозинство избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Аз поставих на обсъждането във ВСС в миналия четвъртък въпроса: защо същото това мнозинство не направи това, което законът му предоставя в неговите правомощия, докато беше във ВСС? Защото, всъщност, г-н Лозан Панов, образно да се изразя, престана да се харесва на това мнозинство само няколко месеца, доколкото си спомням, след като беше избран за председател на ВКС. Т.е. те имаха повече от 2 години време да инициират процедура за дисциплинарно производство, докато са били във Висшия съдебен съвет, действително са носили отговорност за своя избор и е трябвало по някакъв начин да поемат отговорността'', върна се на темата с писмото срещу Панов тя и зададе още един въпрос към въпросните бивши членове на ВСС. А именно: защо те не са си подали оставките като членове на ВСС, ако са били толкова засрамени от Лозан Панов.

Атанаска Дишева категорично не е съгласна с твърденията, че Лозан Панов е абдикирал от правомощията си.

Според нея е възможно, посредством психологическия натиск срещу Лозан Панов, да се цели той да подаде оставка.

Дали посредством дискредитирането на Лозан Панов не се цели овладяване на институцията ''Върховен касационен съд'', членът на ВСС заяви: ''Ако отстрани така изглежда, след като Вие го изричате, на мен ми изглежда по същия начин.

Тя недоумява и не приема изказването на главния прокурор Иван Гешев, че не е имало правосъдие 5 години. По думите ѝ това изказване уронва престижа на съдебната система и я дискредитира в очите на гражданите, които са се сблъсквали или тепърва ще се сблъскват с нея.

Повод за въпросното изказване на Гешев бе съмнение за уязвимости в системата за случайно разпределение на делата в съдебната система.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 63 гласа.

Свързани новини