Отидете към основна версия

8 849 50

Игнат Раденков пред ФАКТИ: Висшият съдебен съвет трябва да се махне, там е проклятието

  • игнат раденков-
  • корупция-
  • сигнали-
  • всс-
  • служебен кабинет-
  • избори-
  • нови партии

„Трябва да гласуваме за новите формации, с които да променим България. Иначе дилемата ще е – ще я има ли България, ако Борисов изкара още един мандат“, сподели мнение строителят

„Тази обемна папка, предимно с доказателствени материали по различните корупционни практики, подплатена изключително и само с първични документи – актове, протоколи, съдебни решения и т.н., е направена по искане на Специализираната прокуратура, която се е самосезирала след наш сигнал и ни помоли с писмо да помогнем с допълните факти, документи, първични документи, тъй като е образувана преписка по наш сигнал до Главна прокуратура“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ строителят Игнат Раденков. Той е председател на варненското сдружение „Съграждане“ и от години „залива“ правораздавателните институции със сигнали за корупция в страната.

„Ние работим далеч над 20 години в борбата с корупцията и повече в сферата на строителството. Голяма част от националния капитал се отделя именно в строителството – ремонти, магистрали, саниране и т.н. Така че никой да не се съмнява в казаното, във фактите, защото и за господата, на които връчих папката, на постановлението за образуване на преписка, съм написал, че: „Имам себе си за отговорен човек, доказал съм го във времето, сложил съм подписа си пред Специализирана прокуратура и твърдя, че в случая не става въпрос за корупция, а става въпрос за брутален пладнешки грабеж“, обоснова се Раденков, който е дал на Специализираната прокуратура доказателства за различни корупционни схеми.

Конкретно за грабежа от санирането, той заяви следното: „При четири блока санирани и при четирите санировката се свлече и падна. Твърдя, че от 2-та милиарда за саниране 1 милиард лева са откраднати“.

„Г-жа Комитова (б.р. настоящ министър на регионалното развитие и благоустройството) беше зам.-министър в предното временно правителство (б.р. има предвид служебно правителство) и е първата, която повдигна този въпрос. А именно, че съвсем умишлено, с поредната престъпна схема, се отпуснаха 2 млрд. лева безконтролно, безлимитно, на принципа на договарянето. И когато се повдигна въпросът в обществото, фиксираха цена от 348 лева на кв.м., при случай, че в момента се санираше с 50 млн. евро по европейската програма на фиксирана цена от 114 лева на кв.м. Всички ние сме задължени да санираме новите сгради от 2002, а 100 пъти по-малко сме санирали и сме наясно, че цената варира от 100 до 115 лева“, обясни Раденков.

„Когато се повдигна въпросът за бруталния грабеж при санирането, в Хасково се проведоха два търга и в единия търг участваха 20 кандидати. Търгът се спечели с 98 лева на кв.м., а на втория търг победителят печели със 107 лева на кв.м. и казва, че са могли да слязат под 100 и е нямало да бъдат на загуба. Какво повече можем да кажем? Фирмите на Пеевски и мафията работят на 3 пъти и половина повече спрямо реалното“, допълни строителят с богат опит.

„Обръщението ми е към г-жа Комитова. Не може да свърши за краткото време всичко, но за санирането може да се изведе проблемът и да се каже истината на обществото, и да тръгне процесът на връщането на заграбеното. Иначе нищо няма да сме направили“, категоричен бе Игнат Раденков.

Как да се върне заграбеното, попита Лили Маринкова, а нейният гост отговори така на логичния въпрос: „Ще се внесе обвинителният акт с доказателствата в съда Какво има трудно да се докаже? Всичко е доказано – кой е усвоил средствата, кой е подизпълнителят. Всичко може да се докаже, всичко може да се върне“.

Игнат Раденков коментира и широко коментираната тема за държавното дружество „Автомагистрали“: „Аз отдавна бия камбаната. Точно на тази база най-вече е образувана преписката от Специализираната прокуратура, защото аз дадох точно, че „Автомагистрали“ няма мощност да изпълни този обем, че си намериха вратички да се сдружават с частните фирми без конкурс, да наемат бази, механизация и т.н. и че това предприятие е само база-разпределителна на заграбения капитал.

Преведох в пример, че отделените средства от Абланица до Търново – 10,5 млн. на километър, и 15,8 млн. от Търново до Белокопитово, са завишени почти двойно. Как? От Абланица до Боаза (9 километра) – с истински търг, с необходимите инженерни съоръжения, е 5,6 млн. А от другата страна на магистралата (б.р. става въпрос за АМ „Хемус“), тоест от Белокопитово до Буховци, което е 16 километра, то ни струва 7,7 млн., а е заложено 15,8 млн. И аз им казвам, че когато има търг, когато го има обществения натиск – ето ви истинската цена. Та, къде отиват останалите? Повече от половината е заложено умишлено и чрез предприятие „Автомагистрали“ тези пари се разпределят“.

„Ако погледнем логично, разумно – всяко нещо си има край. Интересно е как тези посредствени престъпници не можаха да разберат това, че овладяване на пресата, прокуратурата и разлагане на обществото, ни довежда дотам, че ескалацията е неминуема. Не можаха да разберат, че рано или късно ще стигнат до затвора и че ще има преразглеждането на Прехода, и Видовден. Това е повече от посредственост“, заяви Раденков за предишните управляващи.

„Протестите тръгнаха, президентът застана на страната на протеста като човек, който е най-добре информиран, като човек, който знае накъде отива страната ни така, и доведоха до изборите, където благодарение на младите хора се гласува повече за промяната, а не за статуквото. По един естествен начин ескалацията доведе до новото правителство, което, споделям мнението на 90% от българите, е голямата надежда като фактори, като визия, като поведение и действия досега, въпреки краткото време и това, че имат много голям проблем – кадровия“, коментира той процесите в страната.

„Не скъсаме ли пъпната връв „мафия-държава“, не променим ли всичките тези, които са вътре в това, не тръгне ли цялостно преразглеждане на криминалния преход, все едно нищо не сме направили“, заключи Раденков.

„Във визията, отношението и действията на тези хора досега се чете, че са хората, от които народът очаква промяната и те са способни на това. И да има от тях някой, който не може да се справи, не е проблем да се подмени. Помнете ми думата, че това правителство ще остане“, заяви председателят на сдружение „Съграждане“.

„Най-доброто, което направиха новите формации е, че отказаха да се коалират със статуквото. Сега БСП да не си мисли, че едва ли не само ГЕРБ са виновни за състоянието на страната ни. Всичките те са участници в този процес, само че от натрупванията се стигна до този необясним брутален грабеж и това беззаконие. Всички имат вина във веригата, през целия преход, но това беззаконие дойде най-вече от тандема Цацаров-Борисов. Пълно обезличаване на държавността и от там корупцията се увеличава. Иначе схемите са от по-предните правителства. Да не се лъжат (б.р. БСП), че след тези избори някой ще се коалира с тях. Или пък с лъжепатриотите - кой осребрил пръст, кой длан, кой лакет… Бъдете живи и здрави, не заблуждавайте, не търсете тънката нишка в българина – каквито са патриотизмът и родолюбието. Трябват нови хора и сега на изборите, казвам го и в други студиа, ще гласувам за „изчегъртването“. Трябва да гласуваме за новите формации, с които да променим България. Иначе дилемата ще е – ще я има ли България, ако Борисов изкара още един мандат“, каза още Игнат Раденков.

„Неминуема е подмяната на главния прокурор. Ще се сложи истински, професионален, отговорен прокурор. Висшият съдебен съвет също трябва да се махне, там е проклятието. Защото протести водим пред съда, водим навсякъде другаде, но трябва да направим такава грамада, за да се затвори вратата на това проклятие, защото от там идва главният прокурор и целият произвол – от кадруването на Висшия съдебен съвет. Това трябва да се осъзнае! Тези хора трябва да вникнат в тази папка (б.р. папката с доказателства за корупция на Раденков) и да видят не е ли срам за тях“, заяви той по адрес на тежките минуси в правосъдната ни система.

„Партиите в този им вид дотук, по време на Прехода, бяха инструмент в ръцете на мафията. Трябва да се скъса с партиите на статуквото, да се мине през чистилището и тогава ще се създадат истински партии с идеи – ляво, дясно, консервативно. Сега да говорим, че имаме партии, че има някаква идея, че има опозиция от тези партии... Не! Трябва да се мине през чистилището, да се тръгне наново с нови хора, неопетнени хора“, изрази мнение строителят.

„Магнитски““ ускори процесите, катализира ги. Кой не знае, че Пеевски овладя пресата и икономиката. Аз в материала до Специализираната прокуратура казвам, че страна ни е сведена до ниво на акционерно дружество с управител – Ахмед Доган, мениджър – Пеевски и изпълнителен директор – Бойко Борисов. Това е държавата ни, няма какво да се заблуждаваме“, каза към края на участието си Раденков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 58 гласа.

Свързани новини