Отидете към основна версия

24 589 64

Явор Божанков за ФАКТИ: Вътрешните гласове в БСП не просто искат оставката на Нинова, а и саботаж на преговорния процес

  • явор божанков-
  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • оставка-
  • 47-мо народно събрание-
  • преговори-
  • правителство

“Лидер като Нинова, избран с 80% на пряк избор, е логично да води преговорите за правителство”, категоричен беше той

Снимка: ФАКТИ

“В този момент е разумно никой да не бърза с изводите - видяхме, че някои вече искат оставки. Видяхме, че реакция има. Аз съм убеден, че причините за тази ужасна трагедия ще се изяснят. Сега трябва да изразим съболезнования, подкрепа към семействата на загиналите не само в този инцидент на “Струма”. Днес е черен ден за България, защото и в един старчески дом се случи трагедия. Отделно имаме над 250 души, които загубиха битката с COVID-19. Това е огромна трагедия за всички нас”.

Така - със съболезнования, започна разговорът на Лили Маринкова с Явор Божанков от БСП в студиото на ФАКТИ.

След това разговорът премина към актуалните политически теми, с акцент оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП.

“Познавам добре председателя на БСП. Пет години работя в една парламентарна група с нея и съм убеден, че в действията ѝ няма друг сценарий, освен този да проведем адекватни преговори”, посочи Божанков.

“Лидер като Нинова, избран с 80% на пряк избор, е логично да води тези преговори”, категоричен беше той.

“Оставката има и друг ефект - вътрешните гласове в БСП, които искаха нейното оттегляне, сега би трябвало да са спокойни, да замълчат, защото въпросът е решен. Оставката е подадена, органите са се произнесли за лидера на преговорния екип, нашата парламентарна група си избра председател в нейно лице. С това се надявах, че този разговор ще приключи. Призивът ми към моите колеги е да приключи. Виждаме, че те продължават тази тема и че очевидно не просто искат нейната оставка, а искат те да проведат преговори. Това ми говори, че те се насочват към саботаж на преговорния процес”, посочи още той.

Божанков подчерта, че в тези преговори БСП е най-големият партньор на “Продължаваме промяната”. “Дестабилизация на един партньор би повлияла на стабилността на преговорния процес и коалицията”, обясни той.

Според избрания за депутат в 47-мото Народно събрание, публични преговори, които да завършват с подробно коалиционно споразумение, организирани от “Продължаваме промяната”, са добър ход. Божанков се върна към предходните два парламента и преговорите, водени “на тъмно” и “по кабинети”. “В този публичен дебат хората могат да видят как се формират политиките и да се избегнат всички интриги”, допълни той.

На въпрос за бъдещия избор на нов председател, Божанков отговори: “Още в първия си мандат в БСП видях една уникална за България процедура по пряк избор на председател. Не лобита, договорки, а самите членове - обикновеният човек, избраха своя председател пряко. Тази процедура дава възможност на всеки кандидат да се бори за доверието на своите избиратели, а не да търси подкрепа от един или друг кръг. Надявам се БСП да запази тази процедура. Нека всеки, който иска, се състезава и да търси доверие в тази прозрачна, демократична, пряка процедура”.

Разговорът премина към същината на преговорите за съставяне на правителство. “В лицето на ГЕРБ и ДПС имаме силна опозиция. Това са партии, които владеят икономически инструменти, както и местната власт, чрез която все още имат силни позиции в държавата. Отделно имаме и няколко кризи - рекордна цена на електроенергията, COVID-криза, която продължава да е извън контрол. Дори едно стабилно правителство би срещнало затруднения в тази ситуация, какво остава за едно коалиционно и то ново. Рисковете са големи, затова трябва да подхождаме внимателно”, коментира Явор Божанков.

“Чух сигнали от ДБ, че обмислят дали да влязат в правителството, или само да го подкрепят. Всеки се изкушава в такъв момент да остане встрани, да не поема негатива, да не поеме отговорността. Моят призив е да поемем отговорност. Струва ми се, че е правилно всеки един да застане ясно, а не отстрани, казвайки, че подкрепя, без да участва”, категоричен беше той.

Самият Божанков ще участва в преговорите, като член на преговорния екип на БСП в сектор “Екология”.

Разговорът премина към анализ на изборните резултати, започвайки от инициативата “Нито глас за Пеевски”. Тя беше инициирана от “Демократична България” и се проведе основно във Велико Търново, където Божанков беше водач на листата на БСП.

“Тази инициатива завърши неуспешно. Това пък показва друго - аз намирам грешки, дори и в собствената си кампания. В момент, когато хората са притиснати от цените, призивът “Нито глас за Пеевски” може би не беше най-подходящ, макар че в моята кампания този призив не беше централен, докато при ДБ това беше основното послание”, посочи той.

“Нашето послание трябваше да бъде: “Хора, утре няма да зависите от ГЕРБ и ДПС. Няма да зависите и от “Продължаваме промяната”. Утре ще зависите от образованието си, от качествата си. Утре ще бъдете свободни”, допълни Божанков.

Според него успехът на “Продължаваме промяната” се дължи на провала на парламентарните сили в 45-тото и 46-тото НС да съставят редовно правителство. “Хората виждат два неуспешни опита и насочват своята подкрепа към нов субект”, обясни той.

Явор Божанков коментира още събитията в секциите на територията на Република Турция на 14 ноември. “Ние бяхме единствената политическа сила, която гласува против и води дебат защо не трябва да се отваря вратата пред неограничен брой секции в чужбина - говоря за държави извън ЕС. В Европа има общи стандарти и върховенство на закона, нашето притеснение не беше в тази посока. Нашите притеснения бяха не само за Турция. Има държави, в които демократичните стандарти просто не се спазват и не може да се упражнява ефективен контрол. Предупредихме, че това ще се случи”, каза той.

Попитан за президентските избори, отношенията между Нинова и Президентството, депутатът от БСП отговори така: “Нинова говореше за хора от вътрешната опозиция, които са в обкръжението на Радев и които навредиха на отношенията между БСП и Президентството, на самото Президентство и на самото БСП. Имаше някои назначения, които бяха скандални. Когато едно назначение е скандално, независимо дали е направено от ГЕРБ, от Президентството, или от БСП, това трябва да се каже на висок глас”.

“Първо, г-жа Нинова е поела своята лична отговорност и е подала оставка. Второ, един такъв процес има оздравителен характер. Ако натрупаното напрежение не се сподели, то ще остане и ще ерозира бъдещето. А бъдещето на отношенията между БСП, Президентството и новата коалиция е много важно. Не трябва да има недоверие между нито един от тези субекти”, каза той в края на разговора

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 61 гласа.

Свързани новини