Отидете към основна версия

27 491 72

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Карадайъ е кукла на конци в ръцете на Ахмед Доган и Делян Пеевски

  • орхан исмаилов-
  • избори-
  • турция-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • мустафа карадайъ-
  • делян пеевски

"Всички в ръководството на ДПС много добре осъзнават, че връщането на г-н Пеевски затваря всички врати", посочи той

Снимка: ФАКТИ

“Искам да изразя своите дълбоки съболезнования към целия народ на Република Северна Македония, както и на българите, които също сме свидетели на тази трагедия. За съжаление в тази нощ имаме и друга трагедия в България - загинали възрастни хора. Освен политическите, икономически и здравни кризи, напоследък имаме и такива трагедии”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Орхан Исмаилов, председател на Народна партия “Свобода и достойнство” и преподавател по национална сигурност.

На въпроса дали в разследването трябва да участват следователи от Република Северна Македония, той отговори: “Стига МВР да поиска това, то може да се случи. Аз обаче мисля, че българските компетентни органи са достатъчно добри, за да намерят причините. Естествено, ако македонската страна настоява за това, има възможност”.

Според Исмаилов е напълно възможно автобусът да е превозвал гориво. “В крайна сметка имаме толкова много жертви. Какво от това, ако разберем какво е станало? Причините може да са както в самото транспортно средство, в пожаро-аварийната система, може да е и човешка грешка. Нека експертите си свършат работата”, допълни той.

Орхан Исмаилов още веднъж поднесе съболезнования, а след това разговорът премина към парламентарните избори на 14 ноември.

“Притеснява ме ниската избирателна активност. Бяхме свидетели на най-ниската избирателна активност за последните години. Българският народ не използва правото си на глас. Според мен причината е в това, че българският народ вече не вярва на политиците. Доверието, което той даваше през тези години, винаги оставаше излъгано. Аз умолявам политиците да направят всичко възможно да възвърнат доверието на българския народ в институциите”, коментира Исмаилов.

Той коментира също и вота в Република Турция. “Като се върнем назад във времето, особено в нашата югоизточна съседка, вотът винаги е на дневен ред”, посочи той и обясни: “Тези хора бяха прокудени от нашата Родина. Аз си задавам въпроса защо българската държава не води друга държавна политика. Те са наши братя и сестри, български граждани. Вместо да пращаме учебници по български език на Република Северна Македония, където ги изхвърлят на границата, нека да дадат възможност на тези хора да се образоват. Не може да искаме от хората да знаят българския език. Това е все едно да искаме всички да бъдат ваксинирани, когато не сме им осигурили ваксини. Това е държавна политика, водена от 1944 до 1989 година”.

“Моята баба беше на 80 години, тя знаеше три изречения на български език. Тя не е имала възможност да учи - тогава хората са били по нивите, по работа. Тя е живяла в България. Всички проблеми, които виждаме сега, са капани, заложени отпреди много години. Аз апелирам държавниците ни да дадат възможност на всички български граждани”, коментира още той.

Орхан Исмаилов изрази мнение, че вотът в Турция със сигурност е бил манипулиран, но подчерта, че това е отговорност на държавата.

“Ако се върнем назад във времето, когато се избираше президентът Георги Първанов, когато нашите братя и сестри гласуваха и подкрепиха кандидата-социалист с над 100 хиляди гласа, тогава нямаше проблем. Сега, когато са гласували, какво променя това нещо?”, попита той.

“Около 350 хиляди български граждани, които имат двойно гражданство и са в Република Турция, имат право на глас. Какво искаме да покажем с тези декларации - че тези хора са неграмотни и не владеят български език? Това ли е целта? Нека си зададем въпроса защо е така. Не виждам драма - да, със сигурност има проблеми, затова на дипломатическо ниво, на ниво правителство, тези неща трябва да се решат”, каза още той.

“Дори в момента ДПС да има 120 народни представители, а по Конституция да са нужни 121, за да се състави правителство, то пак няма да се състави. ДПС до такава степен е нежелан партньор, че няма с кого да направи това нещо”, категоричен беше Орхан Исмаилов.

На въпроса защо Мустафа Карадайъ не отправи ясно послание към сънародниците ни в Турция да подкрепят Анастас Герджиков на втория тур, Исмаилов отговори: “Защото Карадайъ не може да води самостоятелна политика. Карадайъ е кукла на конци в ръцете на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Карадайъ беше оставен в неведение”.

“Може би за първи път ДПС загуби почва, загуби електорат вътре в нашата родина. В смесените райони, където ДПС традиционно бяха първи, сега губят - като започнем от Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Кърджали. За първи път ДПС не можа да контролира вота по време на втория тур от президентските избори. Това означава, че допингът, няма как да им помогне. Това тяло вече е атрофирало, то просто се разлага”, смята още той.

На въпрос за връщането на Делян Пеевски в политиката, той отговори: “Може би това е било желанието на г-н Пеевски. Връщането на г-н Пеевски е показателно и показва, че каквото каже почетният председател и каквото иска г-н Пеевски, това се случва. Всички в ръководството на ДПС много добре осъзнават, че връщането на г-н Пеевски затваря всички врати”.

“В момента България се нуждае от експедитивност, точност, коректност и смели решения. България в момента се нуждае от лидери, които да действат бързо, смело, адекватно и да решават проблемите на хората. Ако отлагаме всяко нещо - видяхме какво стана в предишните два парламента, хората ще ги изхвърлят”, каза още той.

Исмаилов разкритикува колебанията на “Демократична България” дали да участват в управляващата коалиция, или единствено да подкрепят решенията ѝ. “Мислели по какъв начин да участват - без да са в изпълнителната власт, да са само в законодателната, в парламента. Или участваш, или не участваш. Когато искаме промяна, искаме да променим нещата, те трябва да са навсякъде”, коментира той.

“Хората този път няма да простят. Ако трети път нямаме редовно правителство, това ще бъде наистина дълбока политическа криза”, посочи той в края на разговора. “Тежко и горко на “Продължаваме промяната”, ако не могат да съставят правителство и да изпълнят обещанията си. Хората са много чувствителни”, завърши той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 74 гласа.

Свързани новини