Отидете към основна версия

7 413 28

Орхан Исмаилов: Да обяснят по какъв начин Цацаров е станал ненадежден (ВИДЕО)

  • орхан исмаилов-
  • сотир цацаров-
  • кпконпи-
  • класифицирана информация-
  • достъп до класифицирана информация

Преподавателят по национална сигурност обясни парадокса в случая с достъпа до класифицирана информация на бившия главен прокурор

Факт е, че г-н Цацаров изпревари събитията с подаването на оставката си. По една или друга причина той е знаел, че ще му бъде отнет достъпа до класифицирана информация. Това не говори добре за системата. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" и бивш зам.-председател на Комисията по сигурността на информацията Орхан Исмаилов.

"Правилно е да се запитаме защо сега се откри тази ненадеждност. В публичното пространство се заговори, че причината е т. нар. афера "ЦУМ гейт" (срещата на Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев). Как изведнъж Цацаров стана ненадежден по отношение опазването на информация. Ако погледнем фактите, трябва съвсем други да са данните. Не е това основанието, което да се използва след толкова годините. Скоро имаше промяна в службите за сигурност т.е. конюнктурата е нова. Много пъти сме били свидетели на това как когато искаш да отстраниш някого и ти е неудобен, отнема се достъпа до класифицирана информация. Това един инструментариум, който много трудно би могъл да се докаже", коментира той.

"Г-н Цацаров обаче се връща като прокурор. Той в момента е с отнет достъп и не може да си изпълнява задълженията като председател на КПКОНПИ. При връщането му като прокурор се задейства чл. 39, според който по право прокурори и съдии имат достъп до класифицирана информация. Т.е. той в едната институция не може да изпълнява задълженията си, подлежи на проучване, а в другата по силата на закона - има достъп по право. Обжалване той ще има възможност да направи веднъж пред ДКСИ и веднъж пред ВАС, но по-важният въпрос е как така това се случва в този момент. Мисля, че когато става въпрос за публични личности и длъжности на обществото трябва да се обясни защо и по какъв начин Цацаров е станал ненадежден. Не може да се повтаря само как това е класифицирана информация и няма нужда от обяснения", допълни той.

Целия разговор с Орхан Исмаилов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 43 гласа.

Свързани новини