Отидете към основна версия

25 306 41

Проф. Румен Гечев за ФАКТИ: Определени държавни лица са искали Божков да напусне страната

  • румен гечев-
  • божков-
  • хазарт-
  • милиони-
  • борисов-
  • горанов

"Тези 700 милиона лева са само част от откраднатите пари. Ако започнем да говорим за “Хемус” или за ТОЛ-системата, числата са в милиарди", посочи депутатът от БСП

Снимка: ФАКТИ

“Още след като стана ясно, че от българския бюджет са окрадени стотици милиона левoве, беше съобщено лично от г-н Борисов - от неговия премиерски кабинет, в централните новини, че по предварителни данни на Агенцията за държавна финансова инспекция става дума за над 210 милиона лева. След това бяха направени допълнителни проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция и от Държавната комисия по хазарта. Държавната комисия по хазарта издаде осем акта към четирите фирми на г-н Божков с искане за 556 милиона лева без лихвите”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев, народен представител от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-мото Народно събрание.

“На мой въпрос в Парламента през май 2020 година, г-н Горанов - тогава министър на финансите, отговори, че сумата плюс лихвите, които г-н Божков дължи, възлиза на малко повече от 697 милиона лева към май 2020 година. Очевидно вече сумата е над 700 милиона лева”, посочи още той.

“Няма никакво съмнение, че определени държавни лица са искали г-н Божков да напусне страната. Може би са изпитали някакво облекчение от заминаването му. Изглежда обаче не са си дали сметка, че след като правят признания, че българската държава губи вече над 700 милиона лева, възниква логичният въпрос - кой е позволил това да се случи”, коментира проф. Гечев и обясни, че в състава на Държавната комисия по хазарта влизат хора - министри и заместник-министри, които реално са назначени от министър-председателя - тогава Борисов.

“В Държавната комисия по хазарта, с която и Борисов, и Горанов се мъчат да си измият ръцете, влизат представители, назначени лично от Горанов и Борисов. Няма начин тези хора да не носят отговорност”, категоричен бе Гечев.

“Вината на държавните органи е директна”, посочи той и обясни как въпреки правените множество проверки, ощетяването на бюджета останало неразкрито, което, естествено, буди съмнение в качеството на проверката.

“Прокуратурата много отдавна трябваше да се самосезира. За стотен път питам системата на прокуратурата - дами и господа, къде се намирате? В парламента изнесохме тези данни преди 2 години. Кого криете вие? Без да съм юрист, знам, че в Наказателния кодекс за укриване на престъпление се носи наказателна отговорност. Ще бъда сред депутатите, които ще искат да се търси наказателна отговорност, ако се докаже, че прокурорите са крили престъпниците”, заяви проф. Румен Гечев.

Той изрази съмнение бизнесменът Васил Божков да е бил принуждаван да плаща подкупи на Борисов и Горанов. “Няма как принудително да ти вземат 60 милиона лева за пет години”, коментира той.

“Първо, безспорни ли са фактите колко са откраднатите пари от хазарта - да, данните са изнесени от държавните органи на България, от тези, които са нарушили закона, колкото и странно да изглежда това. Те обявиха колко пари са откраднати, в какъв период са откраднати, но не признаха, че са ги откраднали заедно. Второ, всички видяхме златните кюлчетата, които се появиха в дома на г-н Борисов в Бояна, видяхме банкноти от 500 евро. Обясненията за малоумници, че Мата Хари е влизала - какво е това НСО, пред което някаква си Мата Хари ще разкарва злато и евро и те няма да видят?”, посочи още депутатът.

“Браво на г-н Рашков, че се опитва да върне на юридическия терен хората, които излязоха и сами ни казаха, че са откраднати 700 милиона лева. Това е абсолютно морално и юридическо заключение на г-н Рашков, след като Прокуратурата на Република България е сложила чадър над престъпници”, заяви той.

В края на разговора проф. Румен Гечев коментира политическия аспект на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. “В момента няма как да сме сигурни, че е имало някакви тенденции ГЕРБ да “заиграва” с коалицията. Това няма как да стане. Основната функция на “Продължаваме промяната” и това, което крепи и споява коалицията, е цел номер едно - недопускането на ГЕРБ до властта и търсене на отговорност на 12-годишното им управление. Тези 700 милиона лева са само част от откраднатите пари. Ако започнем да говорим за “Хемус” или за ТОЛ-системата, числата са в милиарди. Няма как една партия или група партии да се прегърнат с ГЕРБ. Това ще бъде целувката на смъртта”, посочи депутатът.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 141 гласа.

Свързани новини