Отидете към основна версия

30 742 109

Осман Октай за ФАКТИ: Не съм съгласен с позициите на Румен Радев

  • осман октай-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната-
  • коалиция-
  • украйна-
  • стефан янев-
  • кирил петков-
  • асен василев

Според Октай президентът не трябва да напада управлението. За него вчерашното поведение на Асен Василев е било поведение на истински лидер. Политическият анализатор е изключително разочарован от Стефан Янев и разтревожен от хората, които ще присъстват в партията му

Снимка: ФАКТИ

“От месеци изразявам своето недоволство от българските управляващи, че наливат масло в тревожността на българина, вместо да се превърнат във водачи”.

Това каза политическия анализатор Осман Октай пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“Не е нормално политици, които и да са те, да плашат още повече хората, да се възползват от тревожността им от всички кризи, които ни заобикалят, плюс страха от войната”, смята той.

“Мога да подходя със снизходителност към формации, които, като мен смятат, че ще има предсрочни избори и затова започват да загряват за предсрочни избори и да повишават тона. Плашат хората, за да подгряват изборите. Не разбирам обаче реакцията на президента Румен Радев. Бях поканен да бъда в инициативния комитет на президента, но имам право на свое мнение, когато не съм съгласен с позициите на Румен Радев в публичното пространство”, заяви той.

“До излизането на президента Румен Радев в подкрепа на протеста през 2020 г. винаги съм критикувал неговото поведение, че е най-овластеният мажоритарен лидер в държавата, а не се държи като водач, като лидер, като президент. Това, че е избран мажоритарно му дава власт да бъде говорител. Преди две години той се обяви за лидер за отвоюването на държавата, превзета от мафията. Приех да бъда в неговия инициативен комитет, въпреки че там имаше хора, с които дори не бих поделял едно общо пространство. Знаех, че битката за отвоюването на държавата от мафията ще е много тежка през следващите 5-10 години, а отвоюването изисква мобилизация на различни хора с различни позиции.

Като виждам това, което става около управлението на Кирил Петков, четворната коалиция и поведението на хората в коалицията, поведението на Бойко Борисов, поведението на “Възраждане” и поведението на президента Радев, не съм съгласен с неговото нападение върху управлението на страната и с това, че допълнително нажежава тревожността в държавата”, категоричен беше Октай.

“Не приемам личностното поведение на президента Радев в тази ситуация. От вчера смятам, че той също се готви за избори. Това не е личностен конфликт. Знам - и от разговорите с него, че проектът “Продължаваме промяната” от министри, назначени от него, беше временен проект, направен “на пожар” за изборите, за да може да има субект, който да успокои тревожността на избирателите след провала на проекта на Слави Трифонов.

Още през управлението на Бойко Борисов президентът Радев повдигна въпроса за конституционна промяна. Ние още не знаем идеите за тази конституционна промяна, които той е обсъждал с юристи. Ще цитирам един от разговорите ни, на който присъстваше и неговият секретар Димитър Стоянов. Искаха да знаят какво е според мен президентска партия и пропрезидентска партия. Казах, че пропрезидентска партия предполага в един от следващите парламенти да има достатъчно мнозинство, което да споделя идеи и виждания, които да са в синхрон с вижданията на президента на държавата, включително за промяна на Конституцията”, разказа Октай и обясни следното:

“Президентът ще изиграе много важна роля при оформянето на следващото парламентарно политическо пространство при едни предсрочни избори. Смятам, че предсрочните избори ще бъдат след 1 юли. След актуализацията на бюджета, един от коалиционните партньори - възможно е това да е и “Продължаваме промяната”, отчайвайки се от саботажите на коалиционните си партньори, да решат да отидат на предсрочни избори. Веднъж Асен Василев го каза - че могат да отидат на нови избори, за да вземат по-голямо мнозинство. Вчера поведението му ми говореше за това. Много ми допаднаха неговите позиции като държавник, не само като министър на финансите. Беше много силно посланието, че ние ще дадем отпор на всеки, който иска да проваля държавата - отвън или отвътре”.

“Външните врагове - ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, не са толкова голям проблем на “Продължаваме промяната”. Колкото повече ги нападат, толкова повече ще набират сила. ПП имат проблем с коалиционните си партньори”, смята Октай.

“Случи се така, че коалицията няма лидер. Вчера за първи път видях Асен Василев да говори като лидер. Този тон трябваше да дойде от лидерите на “Продължаваме промяната” веднага след изборите. Трябваше да кажат: “Изпълняваме тази програма. Който саботира - вън!”, категоричен е политическият анализатор.

“Не е работа на президента да налива масло в огъня, атакувайки правителството”, подчерта той. “Не ми допада държавният глава, който е избран за следващите пет години и който няма да участва в други избори, да си прави абсолютно ненужна пиар кампания, качвайки се на вълната на тревожността на обществото. Един лидер трябва да води нацията по правилния път”, обясни Октай.

“Едно е въпросът с военната помощ за Украйна да се обсъжда публично, друго е в тесен кръг. Има Консултативен съвет за национална сигурност, чиито заседания са секретни. Тревожностите се казват там. Няма нужда да плашим българина. Няма нужда да си правим предизборна кампания. Не приемам тези неща. В момента България има нужда от обединение, от съхранение. България не стана единна нация. Винаги съм реагирал срещу опитите за разделение в обществото”, каза още той.

"Имах изключително големи очаквания към Стефан Янев като натовски офицер, особено след като беше два пъти министър-председател в рамките на служебните кабинети. След последните му изявления по отношение на Украйна и войната, моето разочарование е изключително голямо. Особено от последното му участие, където каза, че ако пращаме оръжие на украинската армия, утре може украинците да са агресори в Донбас и Крим. Не ми го побира умът, че може натовски генерал да каже това", коментира още Осман Октай и посочи, че присъствието на "крайни националистически елементи" в партията на Янев, която се очаква да се учреди на 5 май, го тревожи изключително силно.

"Правейки заявки, Янев вече не говори за социалдемокрация, не говори за ляво, а говори за нещо като националсоциализъм. Знам кои хора са присъствали там (б.р. в инициативния комитет на партията на Янев), затова го казвам", допълни той.

Според Октай партията на Янев ще отнеме както от гласовете на "Възраждане" и БСП, така и от гласовете на ГЕРБ.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 156 гласа.

Свързани новини