Отидете към основна версия

9 484 3

Защо беше избрана Ница?

  • ница-
  • камион-
  • терор

Градът, разположен на Лазурния бряг, отдавна се е превърнал в еманация на френския начин на живот, кино и туризъм

Снимка: АП/БТА

Защо полицията беше безсилна в Ница? Защо беше избрана Ница? Тези въпроси могат да се прочетат в социалните медии часове след нападението в Ница. Камион се вряза в празнуващи французи националния празник на страна – 14 юли. Най-малко 77 души бяха убити, а други 100 ранени.

Антитерористичните сили на френската полиция са поели разследването на нападението в Ница. Първоначално властите говореха за атентат, но по-късно ревизираха позицията си, посочвайки че нападателят е действал сам.  

Засега не можем да квалифицираме събитията в Ница като терористичен акт. Това заяви прокурорът на града Жан-Мишел Претр. Няколко часа по-късно френският президент Франсоа Оланд определи събитията от Ница като терористичен акт.

Две седмици преди атаката в Ница, властите във Франция обявиха, че те са били взети извънредни мерки за гарантиране на сигурността в началото на ваканционния сезон. В тях е влизало и разполагането на въоръжени полицейски патрули по плажовете, така и изграждането на армейски постове на ключови места в курортните селища на Франция.

Властите обявиха, че мерките трябва да гарантират сигурността на летовниците и да се предотвартят нападенията срещу туристи, които станаха миналата година в Тунис.

На служителите на реда, които принадлежат към полицейските сили за борба с безредици, им е било разрешено да носят за първи път и оръжие, а не само традиционните палки и белезници. Освен това им е било препоръчано да носят и бронежилетки.

Този ход идва две седмици, след като невъоръжен френски полицейски началник и партньорът му бяха убити пред тяхната къща в предградие на Париж. Ислямска държава пое отговорност за нападението. Убийството на двамата полицаи предизвика дебат във Франция за това дали силите трябва да носят оръжие извън работно време.

Само до преди дни силите на френската полиция и разузнаване бяха съсредоточени върху осигуряването на безопасността на Европейското първенство по футбол и колоездачната обиколка на Франция.

Защо беше избрана Ница? Градът, разположен на Лазурния бряг, отдавна се е превърнал в еманация на френския начин на живот, кино и туризъм.

Франция остава в състояние на извънредно положение след смъртоносните атаки от миналия 13 ноември, които 130 души бяха убити.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: