Отидете към основна версия

2 388 16

Радев: САЩ и НАТО трябва да водят борба с "Ислямска държава" съвместно с Русия

  • румен радев-
  • нато-
  • йенс столтенберг

Президентът обясни, че за България НАТО е много важна организация

Снимки: НАТО

„За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса,“ заяви президентът na България Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Както и президентът Доналд Тръмп сподели основните заплахи са международният тероризъм и борбата с „Ислямска държава”. Няма как да не се обединят усилията на НАТО и Русия. Ще правим занапред всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента“, заяви Радев.

„От почти 13 години България е ценен съюзник, който има важен принос в нашата колективна отбрана.НАТО не иска и не търси конфронтация с Русия. Ние не искаме нова Студена война. Важно е нашите партньори да са готови да се защитят един друг. Ние трябва да увеличим разходите за отбрана и аз приветствам България, че вече започна да го прави. Смятам, че това показва ангажираността на България към НАТО.

Вие имате ключова роля за евроаталантическата интеграция на Западните Балкани. Благодарим на България, че помогна за присъствието на НАТО в Афганистан. Запознах се с български военни там. Трябва да ви кажа, че те са големи професионалисти“, заяви Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: