Отидете към основна версия

4 050 36

САЩ: Асад готви нова химическа атака в Сирия

  • сирия-
  • идлиб-
  • сащ-
  • башар асад-
  • химическо оръжие

Силите на Пентагона ще останат в страната, докато не бъде нанесено трайно поражение на "Ислямска държава"

Снимки: БТА/АР

Има "много доказателства", че сирийските правителствени сили подготвят химически оръжия в провинция Идлиб, каза новият представител на САЩ за Сирия Джим Джефри и предупреди, че евентуално нападение срещу последния голям бунтовнически анклав би било "безразсъдно изостряне на ситуацията", предаде Reuters.

"Напълно съм сигурен, че имаме много, много силни основания да отправяме тези предупреждения", каза Джефри.

"Според нас евентуално настъпление е нежелателно, тъй като би представлявало безразсъдно изостряне на ситуацията", заяви той.

"Има много доказателства, че се подготвят химически оръжия", каза Джефри.

САЩ предупреждават сирийското правителство да не използва химически оръжия при доста очакваната офанзива.

Джефри каза, че евентуално настъпление на руските и сирийските сили и използването на химически оръжия би предизвикало голяма бежанска вълна към Югоизточна Турция или райони в Сирия под турски контрол.

Той описа ситуацията в Идлиб като "много опасна" и заяви, че Турция, която подкрепя някои бунтовнически групи в района, се опитва да избегне пълномащабна офанзива на сирийското правителство.

"Мисля, че последната глава от историята с Идлиб още не е написана. Турците се опитват да намерят изход. Те показват силна съпротива срещу евентуално нападение", каза Джефри.

Според Джефри сирийският президент Башар Асад "няма бъдеще като управник", но не е работа на САЩ да се отървават от него.

Джефри каза, че САЩ ще останат в Сирия, докато не бъде нанесено "трайно поражение" на "Ислямска държава".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини