Отидете към основна версия

4 641 21

Украйна прехвърля войски край Азовско море

  • азовско море-
  • армия-
  • войски-
  • кораби-
  • русия-
  • украйна

Киев иска да осигури контрол

Снимка: Shutterstock

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са усилили присъствието си в Приазовието, съобщи командващият Сухопътните войски на ВСУ генерал-полковник Сергей Попко във Фейсбук, предава РИА Новости. По неговите думи по този начин украинският Генерален щаб има намерение да „осигури пълен контрол“ върху ситуацията в региона, поддръжка на корабната групировка и надеждна отбрана на крайбрежието.

Заместник-министърът на инфраструктурата на страната Юрий Лавренюк на свой ред съобщи във Фейсбук, че Украйна е прехвърлила в Азовско море два бронирани катера тип „Гюрза-М“: на 9 септември на вода е спуснат бронирания катер „Лубний“, а на 11 септември – „Кременчуг“. По-рано Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на страната разпореди да бъде усилено военното присъствие в Азовско море и да бъдат осигурени ракетни оръжия за подразделенията на бреговата отбрана, предаде „Фокус“.

Киев обвинява Москва, че блокира корабите, които плават към украинските пристанища през Керченския пролив, заради което те закъсняват, а техните собственици търпят загуби. Кримското погранично управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че проверките на чуждестранните кораби се провеждат в съответствие с международното морско право, а забележки и претенции от страна на собствениците на плавателните съдове не са постъпвали.

В момента в състава на ВМС на ВСУ влизат шест леки бронирани катери от тип „Гюрза-М“, построени в завода „Кузня на Рибалск“, който е собственост на Петро Порошенко, отбелязва РИА Новости. По-рано медиите съобщаваха, че заради многобройни пропуски в конструкцията на катерите тяхното издаване постоянно се отлага.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Надебеляха, за да отърват казармата

    Южнокорейската армия обвини 12 студенти, че нарочно са наддали на тегло, за да избегнат военната служба, която е задължителна в азиатска държава, съоб ...
    13.09.2018
    1 930
    1
  • Русия можеше отдавна да е разгромена

    Русия можеше да е разгромена, ако нямаше ядрено оръжие. Това заяви бившият украински министър на финансите Виктор Суслов, цитиран от РИА Новости. Т ...
    13.09.2018
    18 003
    158
Новини по държави: