Отидете към основна версия

10 681 47

Тръмп към демократите: Действайте или викам военните

  • доналд тръмп-
  • стена-
  • мексико-
  • сенат-
  • конгрес

Президентът заплаши опонентите си, че ще заобиколи Конгреса и ще възложи строежа на стената по границата на армията 

Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши демократите, че ще заобиколи Конгреса и ще възложи на американската армия да изгради отдавна обещаната от него стена по границата с Мексико, предаде АР.

"Ако демократите не ни дадат гласовете, необходими за да гарантираме сигурността на нашата страна, то военните ще доизградят оставащите сектори от стената", написа Тръмп в Тwitter часове преди срещата си с двамата най-високопоставени демократи в Конгреса - сенатора Чък Шумър и лидерът на демократите в камарата Нанси Пелоси.

Тръмп иска от законодателите най-малко 5 милиарда долара, за да продължи изграждането на стената. Демократите категорично отказват да гласуват пари за тази цел. Според Тръмп, отказвайки да финансират строежа, демократите изобщо не искали сигурност по границата "по чисто политически причини".

На днешната среща ще бъде направен опит да се избегне евентуално частично затваряне на федералните служби на 21 декември, когато изтича срокът за финансиране на някои правителствени агенции. Това ще стане, ако Конгресът не отпусне необходимите за целта средства.

Шумър и Пелоси казаха, че републиканците могат сами да решат проблема, за да не се стига до блокиране на работата на правителството, тъй като те контролират и Конгреса, и Белия дом. Но очевидно е, че ябълката на раздора са именно парите за стената, и това води до блокиране на целия фискален процес.

Лидерите на републиканците в Конгреса пък си измиват ръцете, като казват, че Тръмп трябва сам да се спазари с демократите, с което признават неспособността си да прокарат законопроекта за разходите само с гласовете на републиканците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини