Отидете към основна версия

3 424 12

Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"

  • сащ-
  • гугъл-
  • идиот-
  • доналд тръмп

Изпълнителният директор на компанията отговаряше пред Конгреса за решенията на търсачката

Снимка: БТА/АР

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай се яви на изслушване в американския Конгрес заради обвинения, че търсачката на компанията показва избирателно някои резултати.

Сред тях са по-ниски позиции за консервативни медии и дори обвинения, че търсачката показва снимка на президента Доналд Тръмп при търсене с думата "идиот", съобщи Fox.

Пичай дадe доста дълъг отговор, който прозвуча объркващо.

Той каза, че търсачката постоянно копира милиарди уебстраници в индекса си и ги категоризира на базата на над 200 различни признака. След това системата сравнява своя резултат с външни оценители, които преценяват дали категориите са спазени. Сред категориите има критерии като популярност, актуалност и дори как хората използват дадената страница.

"През миналата година сме обработили над 3 трилиона търсения. Всеки ден 15% от търсенията в Google са неща, които никога не са били търсени преди. Не се месим ръчно в нито един резултат на търсачката", допълни Пичай.

Не всички конгресмени от съдебната комисия на Конгреса приеха отговора. Няколко от републиканците смятат, че в културата на Google е вплетена политическа пристрастност и това влияе на работата на компанията.

Републиканецът Стив Чабот дава за пример, че е трябвало да търси чак на трета и четвърта страница положително отразяване на закон, който е бил представен миналата година.

"Знам поведението на Google, ще кажете, че алгоритъмът така е преценил, но не съм сигурен, че вярвам на това", коментира Чабот.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини