Отидете към основна версия

1 480 8

21 държави гласуват днес на евроизборите

  • европейски парламент-
  • евроизбори-
  • избори

Изборите за Европейски парламент са най-големите в света

Гражданите на 21 страни - членки на ЕС, гласуват днес, 26 май, за да излъчат членовете на Европейския парламент. В първия изборен ден - четвъртък, гласуваха във Великобритания и Холандия, в петък - в Ирландия и Чехия, а вчера, 25 май - в Латвия, Малта и Словакия.

Изборите за Eвропарламент са най-големите в света. От четвъртък до неделя над 400 милиона избиратели в 28-те държави в ЕС гласуват за своите депутати в 751-членния Европарламент. Ако Великобритания напусне общността, ЕП ще остане със 705 евродепутати.

Тази вечер в Европейския парламент в Брюксел, който е превърнат в най-големия пресцентър в целия Европейския съюз, ще бъдат оповестявани резултатите от всички 28 държави, както и разпределението на местата в следващия парламент. В изборната нощ в Европарламента се очаква да направят изявления водещите кандидати на европейските политически семейства, както и от някои лидери на партиите. Изборите ще се следят от журналисти и анализатор от целия свят, над 1000 журналисти ще присъстват в Европарламента.

Евроизборите поставят началото на нов политически цикъл в Европейския съюз, който включва и смяна на ръководните позиции на всички европейски институции. Следващата седмица във вторник лидерите от Европейския съюз се събират в Брюксел на извънредна среща на върха, за да обсъждат разпределянето на важните постове в Европа и най-вече кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер.

Въз основата на изборните резултати ще предложат кандидат за председател на Европейската комисия, който трябва да бъде подкрепен от новия Европарламент с абсолютно мнозинство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини