Отидете към основна версия

15 365 18

Ето как е най-вероятно да пипнете коронавирус

  • коронавирус-
  • вирус-
  • заболяване-
  • болест-
  • зараза-
  • лекар-
  • лекарства

Доц. д-р Красимир Коев разказва подробно за заразата, която плаши целия свят

Снимка: Shutterstock

Темата за “Здравната сигурност като елемент от системата на националната сигурност” е актуална повече отвсякога, особено на фона на най-новата и плашеща епидемия от коронавирус. От zdrave.to публикуваха разговор с доц. д-р Красимир Коев - специалист по очни болести и доктор на науките по национална сигурност. Ето какво разказа той за особеностите на новия коронавирус, как можем да се заразим и да се предпазим от него.

"Новият коронавирус е респираторно заболяване, причинено от нов вирус. Коронавирусите, които са голямо семейство от вируси, причиняват заболявания, които могат да варират от обикновена настинка до тежки болести.

Интересното е, че досега точно този коронавирус не е бил откриван при човека, случи се през декември 2019 г. в китайския град Ухан.

Много се изписа и изговори по повод симптомите на COVID-19, но основните са треска в 90 % от случаите, умора и суха кашлица в 80% от случаите, влошено дишане при 20%, а в 15% от случаите включват респираторен дистрес. При рентгенови снимки се установяват признаци на засягане и на двата бели дроба. По време на постъпване в лечебното заведение състоянието на пациентите в повечето случаи е стабилно. Кръвните тестове показват занижени нива на белите кръвни телца.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. По-предразположени към тежко протичане са хората със съществуващи хронични заболявания.

Много от първоначалните съобщения за вируса в Ухан бяха за заразени хора, работили или посещавали пазара за морски дарове и животни. Този пазар беше затворен едва на 1 януари, което беше доста закъсняла мярка.

Оттогава насам няколко страни извън Китай, включително САЩ, съобщават за случаи на предаване на вируса от човек на човека. Засега Световната здравна организация смята, че инкубационният период на заболяването е между 2 и 14 дни. Най-вероятно вирусът се разпространява чрез:

- близък контакт с инфектиран човек

- контакт с капчици от кашлица или кихане на заразен човек

- докосване на предмети или повърхности (като дръжки или маси), върху които са попаднали капчици от заразен човек при кашляне или кихане и след това докосване на устата или лицето ви.

Не се препоръчват хирургични маски за здрави хора, тъй като те не предпазват от вируса. Необходима е добра хигиена, която включва: често миене на ръцете с вода и сапун; покриване на устата с кърпа (някаква тъкан), когато се кашля или киха; избягване на близък контакт с други хора като докосване и т.н.", обясни доцентът.

За разпространението на вируса в световен мащаб и как стига до България, той каза това:

"Епидемията от коронавирус е подобна на тази от 2002 и 2003 година, характеризираща се с остър респираторен синдром, която също започна от Китай и при която загинаха 774 души.

Сега при новия коронавирус данните се променят всеки ден, случаите се увеличават, но преди дни се съобщи за първи път за някакъв спад на заболеваемостта. В Европа доказани засегнати с коронавирус има във Франция, Германия, Испания, Италия, Англия, Швеция, Финландия. Досега са засегнати 30 страни. Коронавирусът напредва и към Балканите, вече има случай и в Хърватия.

Независимо че Китай са отделили 10 милиарда долара за профилактика и контрол срещу разпространението на коронавируса, мерките, предприети от правителството там, закъсняха.

В България се взеха адекватни мерки от правителството и МЗ с малки изключения, като се установи, че няма навсякъде по летищата камери за измерване на температурата на пристигащите. Впоследствие бяха инсталирани камери на всички български летища, бяха доставени и реактиви за доказване на коронавируса. Всички съмнителни хора бяха поставени под карантина и изолирани.

На 11 февруари здравното министерство разкри гореща линия, където всеки гражданин може да задава въпроси по телефона във връзка с коронавируса."

Доцент Коев сподели, че в момента няма ефективно лечение и ваксина срещу вируса. Въпреки това, американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да си почиват, за да облекчат симптомите. Също така, специалистът сподели, че американските национални институти по здравеопазване се надяват, че първите тестове върху хора за създаване на ваксина ще могат да се проведат през април 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини