Отидете към основна версия

9 089 68

Локдаун само за неваксинираните?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Ограниченията можели да са дори по-сериозни от модела, при който се допускат само ваксинирани и преболедували

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четвъртата вълна на коронавирус залива Германия. Според съобщения в медиите, канцлерката Меркел не изключва възможността за нови силни ограничения - особено за неваксинираните. Няколко провинции вече затегнаха мерките.

Няколко германски медии съобщиха, че канцлерката Меркел е обявила на среща с ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) "силни ограничения за неваксинираните". Според новинарските портали NTV и T-online Меркел е особено разтревожена от експоненциалния прираст на инфекциите в страната.

Впоследствие беше заявено, че позицията на Меркел не е била правилно отразена. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан обяснил по време на срещата, че ограниченията за неваксинирани са правно допустими още отсега, а Меркел просто била кимнала утвърдително с глава. Това съобщават източници, цитирани от вестник "Ди Велт".

Ежедневни тестове и нови ограничения

Цитирано е изказване на министър Шпан, според което, не е изключено да се въведат ежедневни тестове на работното място за всички, които не са ваксинирани. Ограниченията можели да са дори по-сериозни от модела, при който се допускат само ваксинирани и преболедували.

Агенция ДПА пък разполага с текста на проектодокумент на Федерацията за мерките през есента и зимата. В него е предвидено персоналът на старческите и социални домове да бъде задължен да се тества поне два пъти седмично, независимо от това дали е ваксиниран или не. Тестове ще се изискват и от посетителите на тези домове.

Вече от доста дни силно растат новите инфекции с коронавирус, а интензивните отделениясе пълнят от пациенти с тежка форма на Ковид-19. С оглед на това развитие няколко германски провинции затегнаха мерките срещу пандемията.

Най-сурови те са в Саксония, където в ресторантите и заведенията, както и на масови мероприятия ще се допускат само ваксинирани и преболедували. В Бавария днес също се обсъждат по-строги ограничения - министър-председателят Маркус Зьодер предлага достъпът до публични мероприятия да е само за ваксинирани и преболедували. Мерки от няколко дни въведе и провинция Баден-Вюртемберг. Който иска да влезе в киносалон, да посети плувен басейн, музей или ресторант, трябва да е ваксиниран, преболедувал или да представи ПСР-тест.

Бустерни ваксинации?

На този фон с нова скорост се разгоря дебатът за опреснителните ваксинации с т.нар. бустерни дози. Здравният министър Йенс Шпан настоява за бустерни ваксинации на почти всички възрастови групи, докато шефът на Сдружението на здравно-осигурителните каси Андреас Гасен смята, че правителството игнорира препоръката на Постоянната имунизационна комисия. Според нея е необходимо допълнителна доза от ваксината да получат само хората над 70 години, както и рисковите групи пациенти.

Здравните министри на германските провинции ще обсъдят ситуацията с пандемията в четвъртък и петък. На тези заседания ще се решава и това какви мерки да се приемат след 24 ноември - датата, на която изтича действащата сега епидемична обстановка.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 56 гласа.

Свързани новини