4 Ноември, 2021 23:00 2 433 13

Заради пандемията: драматичен ръст при други заболявания

  • болница-
  • коронавирус-
  • пандемия

Страхът от коронавируса, от инфекции в лекарските кабинети и болниците доведе до драматични последици през последната година

Заради пандемията: драматичен ръст при други заболявания - 1
Снимка: shutterstock

Поради страха от коронавируса и опасения от инфекция при лекаря много хора са отлагали твърде дълго медицински прегледи. Това има фатални последици. В Германия отчитат нарастване на тежките случаи при редица заболявания.

Петер Холаус, главен лекар на белодробното отделение в болницата "Мариенхаус" в Майнц, преживява тежко сегашната ситуация. "За нас това е крайно болезнено усещане", казва той и пояснява: "На нашите конференции в болницата обсъждаме новите пациенти с тумор и често виждаме, че не можем да помогнем на нито един от тях, защото болестта е вече твърде силно напреднала. А това е просто ужасяващо - да не можем да приложим уменията си."

Преди пандемията в същата клиника са можели да оперират близо 41% от пациентите. Става дума за хора с по-малки тумори на белия дроб - в повечето случаи те са имали добри шансове за пълно оздравяване. Ситуацията през тази година обаче е съвсем различна - тежките случаи са нараснали значително. Сега лекарите могат да оперират само една четвърт от пациентите с тумор - в останалите случаи, според Петер Холаус, туморите са вече в толкова напреднал стадий, че пациентите не биха преживели интервенцията.

И в други клиники ситуацията е подобна

Случващото се в клиниката в Майнц е реалност и в редица други болници в Германия. Предаването на телевизия АРД "Репорт Майнц" е подало запитване до 20-те най-големи болници за пациенти с белодробен рак в Германия. От получените отговори става ясно, че в 71% от случаите лекарите сега диагностицират повече тежки белодробни тумори, отколкото през 2019. Макар тези данни да не са представителни, те показват една ясна тенденция.

В клиниката "Торакс" в Хайделберг увеличението на тежките случаи с тумор, по техни собствени данни, е с 20%. И в Протестантската белодробна болница в Берлин отчитат увеличение на тежките ракови заболявания с една пета.

Известно е, че белодробният рак в напреднал стадий е много трудно лечим. "С други думи на такива пациенти можем само да удължим с малко живота, но не и да ги излекуваме изцяло. А това просто ме подлудява", казва главният лекар от болницата в Майнц Петер Холаус.

Страхът от коронавируса, от инфекции в лекарските кабинети и болниците доведе до драматични последици през последната година. Според данните на Института на здравноосигурителните каси, броят на извършените интервенции и терапии през 2020 година е бил с 20 милиона по-малко, отколкото през 2019. В началото на 2021 броят на нужните терапии също е отбелязал значителен спад - включително и в болниците. През пролетта на миналата година например е имало 27% по-малко терапии спрямо същия период на 2019.

Последиците от това усещат и болните от диабет, както и пациентите с хронични болки. Предаването "Репорт Майнц" и в този случай е подало запитвания до 20-те най-масови клиники, лекуващи двата вида пациенти. Тенденцията и тук е очевидна: 50% от клиниките, които са подали данни, отчитат значително увеличение на тежките случаи на диабет. При пациентите с хронични болки е имало съществено влошаване на състоянието в около 44 на сто от случаите - главно поради това, че посещението при лекар е било отлагано дълго време.

"Предупредихме за това още преди година и половина"

Рут Хекер, председателка на Обединението за защита сигурността на пациентите, смята, че много от тези проблеми се дължат на погрешна комуникация между отговорните фактори в системата на здравеопазването. "Още преди година и половина предупредихме за това, отправихме апел към отговорните политици", казва тя. "Здравният министър трябваше да поеме повече отговорност, да информира отделните групи пациенти и да им каже: "Върнете се в болниците, идете пак на лекар, обадете се на вашите специалисти, изследвайте се!". Рут Хекер добавя: "Беше направено твърде малко. И сега усещаме последиците от това."

Лекарите в белодробната клиника в Майнц се страхуват, че драматичната ситуация при тях е само началото на една още по-тежка криза, защото белодробният рак твърде често се открива съвсем случайно. А поради отпадащи лекарски посещения броят на тези случайно открити заболявания ще намалява допълнително.

"Най-силно ме измъчва тъкмо този факт - че навън има голям брой хора, които се смятат за напълно здрави и дори не подозират, че имат белодробен рак. А когато го открият, може да се окаже прекалено късно", казва главният лекар Петер Холаус.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    33 3 Отговор
    Ай стига бе! Близо 2 години ли ви трябваше да разберете това? А тия дето тепърва ще мрат заради калпавите ви политики и намесата ви в здравеопазването и тях ли "с корона, или без?

    Коментиран от #13

  • 2 Майна

    26 1 Отговор
    ДВ лъже като за световно...ЧЕ то сума ти време не бяха разрешени посещенията и не можеш да си вземеш термин заради ЛОКДАУНА...Айде стига вече...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стойко

    6 15 Отговор
    А па фатмака комунист-Мунчо съдружник във фирми с бивш съветник на Андрей Луканов!
    Така по другарски..."почтено"! Документите са в П.и.К
  • 5 Майна

    32 1 Отговор
    Рязък скок на раково заболели след ,,ВАКСИНАЦИЯТА,, на набодените в цял свят ., Сега търсят ОПРАВДАНИЯ ВЕЧЕ
  • 6 Мда

    2 11 Отговор
    Глупости на търкалета. Точно обратното е, ама цитирате изборно без доказателства.
  • 7 Стъкми

    17 0 Отговор
    Всяка болест идва от мозъка– в пряк и преносен смисъл. Така че, благодарение на зомбирането на народонаселението, всяването на паника( не без вещото участие на медиите и др. под.) и ограничаване възможностите за навременно диагностициране, наблюдение и адекватно лечение, хората се разболяват не само физически, но и психически и ако умират, в по– голямата си част е всичко друго, но не от това, което е в статистиката.
  • 8 Активист на БКП

    15 3 Отговор
    Това е целта на евреите!!! Тотален страх!!! И да останат 500 000 000 души население под еврейска доминация!!!
  • 9 Престъпници !

    23 0 Отговор
    Престанаха да лекуват хората от истински тежките заболявания за да пълнят гушите с ковид бонуси !
  • 10 Не белите престилки

    18 0 Отговор
    Просто не приемат другите хора със сериозните заболявания 🤮🤮🤮 за съжаление е просто= там няма пари 🤮🤮😅
  • 11 Баш софиянец

    3 0 Отговор
    Ама сериозно? Като изпозатваряхте всичко не се сетихте че не може да стане така? Верно ли? Не ви хрумна че гогато щетите от пазенето са ро- тежки и по-дългосрочни от щетите от самия Ковид, то тогава меко казано нещо не е наред. Ти да видиш!
  • 12 За овце

    6 0 Отговор
    Дойче зеле откриха топлата вода в чешмата. Няма страшно бе. И тях фира от корона ще ги пишем.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.