26 Април, 2018 10:34 32 687 29

Една Lada, за която не сте чували

  • lada-
  • ваз-2108-
  • cipher sports
Една Lada, за която не сте чували - 1

През годините Lada винаги се е опитвала да изнася продукцията си в чужбина, но както е известно - без сериозен успех. В много страни обаче, където се продава Lada, автомобилите се доработват от местните дилъри. Сега ще ви разкажем за една британска компания, която не само доработва, но и променя коренно визията на ВАЗ-2108, превръщайки го в ефектен роудстър.

Всичко започва с идеята на един човек на име Тони Стивънс, който е доктор на техническите науки. Той отдавна искал да направи собствен автомобил и през 1980 година завършва работата си на прототип, който именува като Cipher. Той представя творението си на едно местно изложение, публиката го приема доста добре и той решава да се захване с малко серийно производство.

Една Lada, за която не сте чували

В същото време Министерството на промишлеността на СССР решава, че автомобил от подобен клас ще се продава доста добре на Острова и се договаря с фирмата на Стивънс за сътрудничество. Резултатът от сътрудничеството е демонстриран през 1989 година, когато на бял свят се появява Lada Cipher Sports. Външно автомобилът е идентичен с прототипа на Стивънс, но технически се различава доста.

В автомобила са използвани възли и агрегати от ВАЗ-2108, а под капака е монтиран 1.3-литровия ладов двигател, който в случая задвижва предните колела. Плановете са за доста големи серии, като идеята е роудстърът да се произвежда в Литва, но разпадането на СССР слага край на проекта. Така остава една-единствена Lada Cipher Sports, която се пази във Великобритания и даже наскоро беше обявена за продажба с цена от 80 000 паунда.

Една Lada, за която не сте чували


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    107 15 Отговор
    Жалко, много добре изглежда и щеше да е поносима ценово за нас бедните българи и така и ние щяхме да имаме възможност да се повозим на спортно кабрио, та било то и с 1.3-литров мотор.
  • 2 смях

    45 110 Отговор
    И защо да чуваме за тази "лада"? Руска кола кой иска да кара - дори руснаците ги купуват единствено от необходимост защото нямат пари за истинска кола. По това време запада имаше страхотни кабриолети, с които едва ли тази измишльотина може да се съревновава.

    Коментиран от #12, #28

  • 3 Ььььььь

    57 5 Отговор
    Много добре изглеждаща...но според мен мотора е слаб.
  • 4 Бесен Язовец

    56 8 Отговор
    Браво, изпипал я човека, на втората снимка е направо муцка !
  • 5 турбо

    38 88 Отговор
    Не сме чували и не искаме да чуваме за Лада никога повече.

    Коментиран от #6

  • 6 filo

    45 51 Отговор

    До коментар #5 от "турбо":

    Колега, липсата на лади по улиците означава, че все пак здравия разум надделява и тия дето цъкат минуси никога не биха си купили тоя дръгел иначе бая лади щеше да има.
  • 7 Чичо с Москвичо

    82 19 Отговор
    Нема Лади, за това пък ГМО и джендере....колкото си щеш.
    Яжте банани, комунизма си отиде.
  • 8 Защо не

    18 7 Отговор
    Дядото още кара една лада кабрио - боше
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бъг

    33 19 Отговор

    До коментар #9 от "Liburti":

    Глупости. Под западни ако визираш голф 2 има хиляди над 20 и нагоре години , тоя дрегел на снимките само емблемата му е лада и то най вероятно с фотошопа е плясната там. Лади имаше щот други нямаше , в момента който вилата падна от врата , никой не си поръча лада за след 15 години , нали се сещати , купуваш си нова 15 годишна кола , смях ...и мъка всъщност , бяхме смачкани от големия "брат"

    Коментиран от #13

  • 11 123;)

    21 29 Отговор
    Правена от индиец в руски гараж!Няколко разколачени крадени в Европа коли,и хоп....новата Лада...дрсльовци!
  • 12 РЗС

    22 21 Отговор

    До коментар #2 от "смях":

    Прав си, не само кабриолети, всички останали са имали модели,които са били столетия пред жалките подобия на коли на руснаците. Причината руснаците да имат някакви коли е,че са изпокрали сумати технологии и дизайни през годините, понеже винаги са били некадърни да си създадат сами. Както виждаме дори в момента 2018 година все още не им е готова колата за вожда, която трябваше да е готова 2016г още, платиха на порше та да може поне да се движи измишльотината дето ще излезе след години. Толкова са жалки руснаците,че ум не ми го побира, китайците 80та година са били на рикши,вижте ги сега.
  • 13 мамо аз съм пилот

    36 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бъг":

    което си е вярно е вярно. Слушам един ден двама дядовци колко по-добре е сега. Той чакал 10 години за жигула, а сега веднага можеш да купиш. Идеше ми да му кажа че аз съм купил и карам 16 годишна кола, а той е взел нова жигула и е свалил целуфана от седалките, а пък аз се чудя колко ли секс са видели седалките на моята преди аз да седна на тях.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 РЗС

    20 27 Отговор

    До коментар #13 от "мамо аз съм пилот":

    Ти слушай патилото, старците знаят защо тия руски кочини нищо не става от тях. Заради тия руски боклуци в бг има нещо,което го няма в никоя западна страна - канал да си поправяш курника сам. Колко дни са препарали по каналите в поправки, а ти че не си свалил найлона се оплакваш, че тия лади са мъртво родени, а ти на твоята 15 годишна кола колко ремонта си й правил, та мрънкаш?
  • 15 сделано в СССР

    12 13 Отговор
    Неща и да чувам
  • 16 Ами купи си нова!

    16 14 Отговор

    До коментар #13 от "мамо аз съм пилот":

    Едно време, нов автомобил струваше 50 средни работни заплати.

    Отдели 50 заплати и ще имаш избор измежду десетки чисто нови автомобили, какво те спира? Дори за 20 заплати ще имаш избор и ще си купиш супер луксозен автомобил в сравнение с жигулката на дядото! През комунизма само вноската беше 15 работни заплати.

    Коментиран от #17

  • 17 незнайко

    27 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ами купи си нова!":

    1983 година заплата на инженер забележете-155 лева ! 8200 лева струваше Лада ! Или сметнато 53 заплати ! Сега минимална 510 лева умножени по 53 са 27000 лева ! Dacia Duster струва 22000 лева !!! НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ ОПЛАКВА !!! КОЛИТЕ ПО ЕВТИНИ ЗА СМЕТКА НА ХРАНАТА И БЕНЗИНА !!!

    Коментиран от #18, #23, #29

  • 18 РЗС

    18 9 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Българина си е мрънкало и вечно търси да мине тънко, това е наследството на бай тошо и руските пари дето харчеше, разглези народа и ги научи да се скътават, да крадат и да лентяйстват. 53 заплати са били, но не забравяй,че хората са крали и с г"за си, затова са имали пари за кола,къща,вила и пари за още две къщи в спестовна книжка. Отгоре на всичко имали са парите а трябва да чакат 10-15 години за такива убити кочини, да не говорим за корекома, как народа е стоял като гаврош на витрините. сега се иска работа,за да имаш, но на мноого народ не им изнася
  • 19 изделяна в Россия

    7 7 Отговор
    и къде изчезнаха всички Лади и Москвичи,преди години България беше пълна с такива коли.

    Коментиран от #22

  • 20 Либеро

    12 3 Отговор
    Най продаваната кола в държавата Южна африка в класа си беше Нива. Сменяха и само карбуратора. Споделям лични впечатления и инфо от техни списания.
  • 21 Митко

    15 7 Отговор
    Руснаците могат да правят само оръжие,нищо друго.Някой знае ли руска стока която се продава някъде по света,едва ли?Навремето като си купих москвича от мототехника,на прибиране към къщи заваля дъжд и ми протече в краката,а за ремонтите през деветте години които го карах не ми се говори.Но това всеки от онова време го знае,друг е въпроса дали ще си го признае.
  • 22 Препатил

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "изделяна в Россия":

    Къде отидоха децата на България ?
  • 23 Експерт

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    Наистина си незнайчо !
  • 24 Фея

    4 0 Отговор
    Не коментирате неща които не са ви ясни.Запознайте се с представените експонати и тогава имате право на мнение.
  • 25 ЛАДА

    5 4 Отговор
    Новите LADA 110 и 111 отидоха за скрап още на петата година.Сега пияндурниците рекламират 112 и някакво подобие на джип дето щяло да струва 13хил.лв.Едно време копията на западни модели поне бяха здрави,сегашните боклуци са с приспособени части например пантите им са от обков за дограма.Отделно някои от частите са китайски и накрая ако може да потегли на собствен ход от магазина си е чист късмет.
  • 26 наблюдател

    12 0 Отговор
    А какво произведохме ние в бг ?
    Едно голямо нищо!!!!!
  • 27 Бай Шиле

    6 1 Отговор
    Много русофоби тука бе малееее
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ПЕРНИШКИО

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    53 заплати викаш а , а скакво ще си платиш сметките за тиок,парно вода , газ , бензин или навта , да си нахраниш децата да заведеш женати на почивка , а затеб пари не трябват ли , или мама и тате те храни , или взимаш доста по голема заплата , но с далавери и кражби , това него смятате с оня професор рзсто хм 53 заплати , ако бяха 53,5 няма ше да ти стигнат ли , и я ми кази кои днес си купува коли доста по скъпи от дачията например , платени в кеш , аз ще ти кажа веднага , тия мухльовци дето хората работят за тях за мижави стотинки , сигорно и ти си от тях , баровците , едно време дадати да не се е возила у мерцедес или бемве , та толко плювате ладите , я слезнете на земята и си спомнете от къде сте тръгнали , и коя маика ви е родила , стига ми се праите на интересни неколцина , все едно сте извъземни олигофрени., по леко с раздувките , щото сте смешни ., такова е било и това се е карало , ако сталин не беше съил Георги Димитров за умишлено запалване на раистага уж, още отдавна щяха да се забравили ладите , но такова е било положението