Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 11:15 46 074 65

Руско военно бъги на базата на Lada Niva

  • lada-
  • niva-
  • бронто-
  • ура

 

На този етап всъдеходното бъги от снимките е само прототип. Произведено е в един екземпляр, но вече премина през реални тестове на пресечен терен. Машината е построена на базата на Lada Niva и представлява леко високопроходимо транспортно средство за военни цели.
 
Името на всъдехода е Бронто УРА, а целта при създаването му е била да е максимално проходимо и опростено. Поради тази причина в оборудването липсват екстри като климатик, велурен салон и аудиосистема, но според създателите най-важна е надеждността.
Бронто УРА лежи на пространствена рама от стоманени правоъгълни профили. Ъгловатата външност на автомобила е търсена умишлено. Панелите са изработени от дебела ламарина, като не е търсено снижаване на теглото.
 
Брезентовият таван и пластмасовото ветроупорно стъкло са направени така, за да може да бъде снижена крайната цена на военното бъги. Не е икономисвано от спирачки обаче. И четирите колела са оборудвани с дискове, но според мнозина те не са удачни за кал.
Един от най-големите плюсове на Бронто УРА е неговата проходимост. Всички знаем за достойнствата на Niva, но тук те са още по-големи. Високият клиренс и блукируемите диференциали се справят отлично с тежка пресечена местност.
 
Въпреки че четрицилиндровият двигател разполага само с 80 к.с., той се справя със сравнително тежката каросерия и е способен да ускори автомобила до 135 км/ч. Машината определено е спартанска, но по нея се заглеждат и доста рибари и ловци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    grozno i spartansko no nai veroiatno perfektno za lov.
  • 2 skier

    6 0 Отговор
    точно за това е направено, за военните и за лов! много ме кефи!
  • 3 gorskia

    1 0 Отговор
    abe kato za baira stava lestno shte se 4isti
  • 4 бате Ицо

    2 0 Отговор
    Кола за пичове!
  • 5 учуден

    1 2 Отговор
    Ако някоя автомобилна компания си постави за цел да проектира най-грозния автомобил,няма да успее да свърши работата толкова добре :)
  • 6 staik1

    0 0 Отговор
    biva
  • 7 капитен

    2 0 Отговор
    най хубавото е че няма електроника
  • 8 бат' Ицо

    0 0 Отговор
    По проходимост ще бие всички прехвалени японски и пр. джипове - на 100%!!! То и ГАЗ-69 е по-проходим от тях. Виждал съм го много пъти на оф-роуд ралитата!
  • 9 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Хайде братушки! Пускайте го в производство. И ако цената е атрактивна клиентите ще са повече от производствения капацитет на предприятието. Особено ние то ловния и риболовния сектор.
  • 10 руснака

    0 0 Отговор
    този проект е започнат още през 1974, явно сега има ново развитие. първия прототип на този проект: http://steer.ru/archives/2008/02/20/005271.php
  • 11 соти

    0 0 Отговор
    Евалата!!!! Всички знаем че братушките не са любители на луксозния автомобил--но този сигмент са СУПЕР,НЯМА ПО-ДОБРИ ОТ ТЯХ!!!!!!
  • 12 емигрант

    1 0 Отговор
    На 60 години съм ,по бездарно нещо в живота си не съм виждал ! Руските спиртосано мозъци са спрели развитието си преди 50 години ! Какъв народа ,такава и колата , причат си като две капки вода !
  • 13 ни ловец съм, ни рибар съм

    2 0 Отговор
    След като имат УАЗ, за какво им е да правят и Нивата да прилича на него?
  • 14 соти

    2 1 Отговор
    ДО ЕМИГРАНТ---Слушай бе терикат ти поне си 60 годишен а се изказваш като някое хлапе от махалата. Аз живея сред тези хора и мога да ти кажа--- ние сме МНОГО ПО-ЗЛЕ от тях--АМА МНОГО!!!! ТИ като се развиваш в тези 50 години каде си???? Какво направихме ние УМНИТЕ за тези 50 години.Не преврьщай коментара на статията в лични твои убеждения.
  • 15 Denis

    0 1 Отговор
    Емигрантче, виждал си ама не си видял... просто нямат за цел да правят коли, виж военната техника тогава пак си видял ама не си виждал:))))
  • 16 Tuba

    0 1 Отговор
    Е такова бих си купил за дупките в София и не само.
    Емигранта да си кара изгнилия опел и да не дава многа акъл.
  • 17 hienata

    1 0 Отговор
    Идеята е чудесна, но изпълнението е повече от аматьорско (направо си е опасно). Погледнете третата снимка, на нея ясно се вижда,че при първата по-сериозна дупка или шофьора, или пътника ще остане без коляно (след удар в острия ръб на калника), а и откритите заварки след месец са се обелили и ръждата е там. Трябва му много малко да се пипне вътрешно (някоя алуминиева ламаринка като на средната конзола позаоблена около калника) и тогава става перфектна за лов и риболов.
  • 18 Петър Андреев

    1 0 Отговор
    по голям боклук от нивата прехвалена-щом е по тежко значи е по калпаво и с тези 80 коня дори и едно магаре да се вози пак ще загреееееееееееее-хе

    Коментиран от #19

  • 19 hienata

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Петър Андреев":

    @18 Пешо, с подходящи диференциал и предавки 80 к.с са предостатъчни за пресечен терен. Нива може да не ми е любима,но като двигател ,скорости и диференциали се е доказала. Окачването и пътния просвет не са и на ниво, но тук точно това е подобрено. Като прибавиш и дебелата ламарина (може да блъскаш храсталаци без проблем) на купето и ето ти идеална кола за гората.
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    Е тва е! С G класата може да иде човек да пийне кафенце на центъра :D
  • 21 Василий Свещтников

    1 2 Отговор
    Поредната Руска тояга!!!
  • 22 Рибар

    1 0 Отговор
    Точно това ми трябва за риболова .Но в такова състояние няма да го остава ,дори с риск да ме изритат от гаранция .Първо ще избарам една кабинка по мой стандарт ,после една цялостна шумо изолация и тапицерия от еко кожа и за финиш една газова инжекция.
  • 23 Japan Power

    1 1 Отговор
    Ще си остане в един екземпляр
    Руснаците масово карат Тойота
  • 24 Щаслив Дивеч

    0 1 Отговор
    Спаско,
    Не съм ловец и не мога да преценя дали е подходящ за лов ....
    братушките обаче успяха да се надскочат - знех че нямат въображение обаче тия дизайнери са абсолютно "безплодни" ....ЦЦЦЦЦЦ
    Като гледам само мотора и е в повече- можеше едни педали от детска кола да турат (имаше едно време едни малки жигулки) или ако са кът да вземат от водно колело та да свалят още 100 кг.
    Също дабра доработка ше е да турат некоя вътрешна гума от Краз - Камаз или нещо такова отдолу и хоп става за рибо -лов
    Дааа..... Може и социален ефект да има.
    Като дпредставител на дивите животни виждам положителни неща - около "Чудото". Може двата синода да се обидинят и кооперират с дуалистичните разбраеми-неразбираеми еко активисти, зелени - природозащитници и други безработни защитаващи добри каузи при спорни обсноятелства - ЗАКЛЕЙМЯВАНЕ на сатаниските возила с много екстри и обръщане към спартанските чудодейни возила. Гарантирам ви че всеки отстрелян дивеч хвърлен в тая талига ше оживее тутакси и ше хукне през глава с вик и крясък колко се може по назапад та белким се спаси от тоя ужас!
    Сега сериозно - съжалявам ако съм засегнал някой , не искам да ви дразня , а само да изразя недоумение как може в 21 век някой да си представи каквото и да е возило по такъв начин!
  • 25 Фен на руската техника

    1 0 Отговор
    Не се претеснявайте нема да остане само един еземпляр имам чуството че на негова база ще се извая нещо по добро за бъдаще във времето.
  • 26 Марин Радев

    1 0 Отговор
    Щом е Руско значи е наи доброто за извън пътя!!!

    Коментиран от #33

  • 27 Japan Power

    0 0 Отговор
    Стига сте се прехласвали
    "Единственный ее плюс – независимая. Минусов больше: ход короче, чем у стандартной задней, миллиметров на пятьдесят, а значит, диагональное вывешивание у этой машины начнется раньше, чем у старушки «Лады 4×4» с такой же колесной базой в 2200 мм. Да и дорожного просвета для серьезного бездорожья явно не хватит"
    "Очень напоминает самоделку из клуба юных техников 1980-х,
    "

    Руснаците му се подиграват, а вие се вързахте и се оплюмчихте да го хвалите
    Самоделен боклук, бих казал поредния риски такъв в тоя сайт
  • 28 optimista

    0 2 Отговор
    ЩОМ Е РУСКО ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА НАЙ-ГОЛЯМИЯ БОКЛУК ДЖЪНК КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМИСЛЕН НЯКОГА
  • 29 ДИДО ИВАНОВ

    0 2 Отговор
    evala za izkazvaneto na kolegata. stiga s tiq mitove za ruskite tro6ki.
  • 30 бай Георги

    0 0 Отговор
    Егати,мойта каруца на село има повече екстри!
  • 31 боклук

    0 2 Отговор
    Руснаците само от пушки и водка разбират от нищо друго , и новите им коли приличат на западни с дизаин от 90те хахаха
  • 32 Борис

    0 0 Отговор
    Колеги, чета и се смея.
    За какво са на автомобил екстри и интериор??При положение, че е за военни цели/военна изработка/????-Я се осъзнайте малко!
    -Вие какво искате, да сложат вътре, аудио система на Pionner ли??Първо интериорът и всякаквите глупости ускъпяват общата сума за производство, също така и забавят производството на даденият джип/кола..Я вижте Уаз-ът, какви са екстрите при него??-Работещи чистачки и заключване...И защо?Защото е произвеждан сумати години за военни цели...
    Я се замислете!Ако отидете на война/недай си Боже!!!/ какво ще гледате, колата да има екстри или да върви и да се придвижите колкото се може по бързо/ да кажем от засада?/
    Я се опомнете малко!!
    Колкото до проходимоста..
    Ако наистина е на база ЛАДА НИВА и раздатката с блокажа на 2та диференцяла е запазена/може дори и модифицирана, за да не вдига толкова шум/ Ще е найстина проходима, защото има блокаж 50 на 50 % м/у двата диференцяла, което при наличието на ДОРИ ЕДИН блокаж/на задния диференцял или предния/, може и да не е твърд/50 на 50/, дори и LSD/limited split Dif./, води до найстина много голяма проходимост....

  • 33 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Марин Радев":

    @26 fakt
  • 34 Дивеч

    0 0 Отговор
    Борисе ,
    да те питам ти оръжие държал ли си бе?
    Не виждам как някой ще накара друг да отиде на война с това недоразумние ! Руснаците коли не могат да прават обаче калашника им не е лош - разбирай че не можеш да изкараш и митнута жив вътре! Не мога да проумея как ти дойде на ум да пращаш някой на война с тая талига??!!??
    Не знам какви са ти критериите , обаче по некъдърна изработка на детайлити, заварки ит.н са трудно изпълними!
    Като някой говори за ЛОВ - Риболов съм готов да спорим белким нещо интересно изкочи, обаче твоето въображение ми дойде в повече
  • 35 ФАКТ!!!

    0 0 Отговор
    Да, руснаците изобщо не разбират от военна техника, само дето спечелиха Вторат световна война точно с тази концепция - евтино и лесно за производство оръжие. Знаете ли тука разбирачите, колко е по разчет живота на едно МПС по време на война? ЕДНА БИТКА!!! Точно така, една единствена битка трябва да издържи. Предполага се, че до края на сражението машината ще бъде унищожена, но междувременно ще е нанесла множество поражения на врага и ще е изпълнила предназначението. От де да го знаете, та вие сте просто едни разбирачи? Тъжно!!! Колега Борис, не си губи времето с подобни "компетентни" дървени философи, дето държат оръжие по цял ден.

    Коментиран от #45

  • 36 Красимир Крумов

    0 0 Отговор
    По-добре дъщеря к....ва от колкото лада нива ,та в какъвто и вариант да е тя.
  • 37 бай Георги

    0 0 Отговор
    Колега,Факт,ако тръгнеш на война излишно ли ще ти е да ти е малко по удобно,та кога стигнеш до бойното поле да не ти се е схванал г..а и да си убит от пътя,ами да си готов за битка?Нали не е направена колата за камикадзета,ами за ХОРА решили да победят и да се върнат живи и здрави!?!
  • 38 Красимир Крумов

    0 0 Отговор
    Единствения и велик 4x4 на братята руси е ГАЗ 69, и той се намира в село Брастовец общ.Плевен
  • 39 Дивеч

    0 0 Отговор
    Борисе ,
    имам новина за теб - ние сме в 21 век.
    Не ми се спори за войни и други простотии , но трябва да си абсолютно неадекватен да твърдиш , че която и да е държава (нормална де) ше прати някой за когото е вложила години обучения и съответно куп пари на абсолюнтна смърт с това недоразумение! Сигурно от педзесе метра с 3 нули всички вътре си отиват!
    Ако си играш на пейнтбол и си решил , че си капацитет във военото дело си е твой проблем, но стига вече си говорил такива тъпотии!
    Дааа ... как да не направим аналогия с втората световна война - нещо си тотално откачил.... Хората ползват основно авиация!
    Моляте не ми отговарай , защото това вече е отегчително.
    Благодаря ти предварително!
  • 40 иванчо

    0 0 Отговор
    ей като видите руска барака коментарите валят кво толкова има в това желязо ще ръждясва за 7 дена
  • 41 DOFact

    0 0 Отговор
    Tova bace mi edinstveno ima stoinost v punktovete za skrap
    Tova mu e raz4eta ot tam kadeto e do punkta za vtori4ni
  • 42 дфсдфсдфсд

    0 0 Отговор
    американците много се кефиха на ХАМЪР докато не стана ясно че една самоделна бомба заровена край пътя го обръща като консерва ив сичко вътре в убито.ЗА това недоразумение правено от пиян руснак няма да коментираме, става да ходиш на лов.Новата БМП машина на американската армия е това:http://www.military-today.com/apc/buffalo_mrap.htm
  • 43 Рус

    0 0 Отговор
    Егато якото. Сигурно макс30 дига ама на кафенце с него ше е яко фешън. сигурно скъпо кафенце шъ дойде с тая цена на бенза но си е гъзариика и мацксите яко ше кълвът
  • 44 Дивеч

    0 0 Отговор
    Само да не забравиш камофлажа , че иначе нема мацки :)
  • 45 Шодо

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ФАКТ!!!":

    @35
    Какви поражения ше нанесеш с тая каляска? Ше ги умориш от смях ли или ше окапят отх страх като видят какъв дръгел иде отсреща?
    Както е написал колегата то хамъра дето изглежда кола в сравнение с тоя боклук не става за военни действия та тов ли! Ей аман ве
  • 46 333333

    0 0 Отговор
    Оооо разкош!
    Толкова е съвършенно , че невярвам да е руско :)
  • 47 ФАКТ!!!

    0 0 Отговор
    Плюйте колкото си щете , но руснаците са номер едно в този сегмент!Това е положението!!! Евтина поддръжка, иконмична и непретенциозна - какво друго човек да желае от автомобил?
  • 48 marto

    0 0 Отговор
    как ще издържа само една битка... кой век живееш... предполагам би могла да се използва в тила за пренасяне на съобщения/документи... или някой по-беден генерал-патриот(руснак) да се вози ... но да казваш, че трябва да живее само една битка... по-руски 20 милиона измират за да спечелят ВСВ... може би ако правеха по-качествени бройки щяха да са 5-10-15... виж примерно германците загубиха войната, ма сега са Н1 в Европа... Може би от там идват нарицателните "немско качество", "швейцарска точност", "японска чест(ност)", "гръцки мързел" ;)
  • 49 хендсяс

    0 0 Отговор
    Абе факт ли си борис ли си май само ти си фен на тая лагерница. не ти ли светка некоя лампа
  • 50 kkk

    0 0 Отговор
    salona e super lux
  • 51 Дивеч

    1 1 Отговор
    Даа . Само дето кожата леко ми евтинее:)
  • 52 мохерФен

    0 1 Отговор
    след като го видях това нещо отвътре нема а разправям нищо лошо за моя мохер вече. само 8ка да беше 4х4 шяхте а видите вия
  • 53 том джери

    0 1 Отговор
    издялана с теслата
  • 54 optimista

    0 1 Отговор
    абе пичага номер 32 даси виждал руски таралясняк да е проходим ей са нали ги гледам колко жалко ПОДОБИЕ НА ЖИП ЗА НИВАТА ЗА НИЩО НЕСТАВАТ ТРАШ СА А Й ПЛЮС ТОВА НИКОЙ НЕТИ ГОВОРИ ЗА ИНТЕРИОР И ЕКСТРИ В ЖИПА САМО СЕ ИСКА ДА ВЪРВИ НО ЯВНО ЗА НИВАТА И ТОВА СИ Е ГОЛЯМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ
  • 55 соти

    1 0 Отговор
    Абе разбирачите--я да ви питам ВИЕ С ЛУКС ЛИ ИСКАТЕ ДА СЕ КАТЕРИТЕ ПО ГОРИТЕ.ТУНДРИТЕ.БЛАТАТА.СТЕПТА? НЕ СЕ ВЖИВЯВАЙТЕ ТОЛКО--ПРОСТО ТОВА Е ПОРБЕН МОДЕЛ -СЛЕД ТОВА ЩЕ БЬДЕ ДОРАБОТЕН. А ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ( КОМЕНТ 48-- --НИКОИ НЕ ЖАЛИ ТЕХНИКАТА.ДАЖЕ РАЗЧОТИТЕ ПРИ АТАКА-ПОВТАРЯМ ПРИ АТАКА Е 6 атакуващи на 1 защитник.ЗАТОВА ВТОРАТА СВЕТОВНА СА ЗАГУБИЛИ ТОЛКОВА НАРОД. ЗАГУБИТЕ ИМ ПОЧВАТ СЛЕД ГОЛЕМИТЕ НАСТЬПЛЕНИЯ ПО ДВАТА ФРОНТА. МНОГО НЕЩА НЕ ОЦЕНЯВАТЕ КАТО ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ!!!!!!
  • 56 joro

    0 0 Отговор
    А ПЪК НИЕ КАКВИ 4УКОВЕ ПРАВЕХМЕ ПО ТРУДОВО ОБУ4ЕНИЕ.....................
  • 57 Хитлер

    0 1 Отговор
    Те това им е проблема на Руснаците.Всичко им е на базата на нещо си.Като си тръгнал да правиш джип прави.Какво се занимаваш с тази морално остаряла и технически погрешна концепция на Нивата.
  • 58 Атанас Радев

    0 0 Отговор
    Ей ви джип като джип. Няма и 50 коня, ама е с жестока проходимост. Прост и надежден. По време на ВСВ руснаците са дебнели да докопат машината, за да я използват. Снимка тук:
    http://www.wreckamovie.com/system/shot_medias/0000/1005/Type_82-Kubelwagen_1943.jpg
    И сега бих си взел такова, ама цените им са мно-о-о-о-то евра.
  • 59 zak

    0 0 Отговор
    яко варти гуми
  • 60 sfakinakis

    0 0 Отговор
    Всеки що годе добър заварчик с може да направи едно такова бъги и да му тактиса двигател :) то голяма новина е.аси грозното нещо
  • 61 Трите крака

    0 0 Отговор
    Ми нали това ви разправям и аз .Тва не е джип .Тва е нещо което се казва НИщО. Не съм виждал по недодялано нещо от това подобие на джип ли що ли и аз не знам.
  • 62 sani

    0 0 Отговор
    s farove i miga4i ot UAZ - evala :D
  • 63 burzia

    0 0 Отговор
    мойета докато достигнитее тази ма6ина бая 6те имав да зажарате и да турсите джигатели
  • 64 някой

    0 0 Отговор
    Бе, друго се и УАЗ-ката! Шета навсЕкЪде. То, тва танк на гуми и, без дуло ми се струва... :)))))))))))
  • 65 генади

    0 0 Отговор
    УАЗ-ки имах 2 преди 6 г. едната за части.Убих се да правя дифериц.ск.кутия неможе да работи без да изхърка,двигател все центровки ,свещи,и др. все бутахме 6-7 души, врати не уплътняват затваряне само с резета, кормилно управление за стар тракторист,студ отвсякъде макар че правих жигулско парно,с три думи- груб вибриращ варел- са тези уазки. Само нива за по сиромах