25 Април, 2019 09:48, обновена 26 Ноември, 2021 14:50 32 976 60

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren

  • алекс алексиев-
  • mclaren-
  • дизайнер-
  • speedtail
Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren - 1

Той е млад, амбициозен и не се страхува от предизвикателствата. Един българин, който въпреки младостта си, само 32 години, вече е оставил своя отпечатък в автомобилната история. Името му е Александър Алексиев, а призванието му - автомобилен дизайнер.

Алекс, както го познават всички, е роден през 1987 г. в София. До деветата си година живее в столичния квартал Обеля, след което семейството му се премества в САЩ. Още преди да се установят във Флорида обаче, Алекс се увлича от рисуването и от... автомобилите.

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren
Алекс Алексиев

Истински се запалва по автомобилния дизайн от телевизионното предаване на американски автомобилен дизайнер Чип Фуз "Overhaulin'" ("Основен ремонт"). Започва да се интересува от това как и къде е научил тънкостите на автомобилния дизайн и разбира, че Фуз е завършил едно от най-престижните училища за дизайн Art Center College of Design.

Оттук насетне перспективите пред Алекс Алексиев са начертани в главата му. През 2012-а той завършва същото учебно заведение с отличие, а само година по-късно вече е назначен на пробен период в McLaren. Тогавашният главен дизайнер на британската марка за суперавтомобили Франк Стефансон, който е известен с работата си за Ferrari и Mini, забелязва таланта на младия българин, назначава го на постоянна работа и първата сериозна задача не закъснява. На Алекс е поверен интериорът на McLaren 720S.

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren
720S е първата му сериозна разработка за McLaren

След това започва да се занимава с индивидуалните поръчки на клиентите в подразделението McLaren Special Operations (MSO), докато не се стига до неговия шедьовър - най-бързия McLaren в историята. Това е моделът Speedtail, а Алекс е неговият старши дизайнер.

Първоначално автомобилът е известен с вътрешнозаводския си индекс BP23, но по-интересна е задачата, която е поставена пред Алекс. Той трябва да направи идеологически наследник на култовия McLaren F1, като в същото време новата суперкола да е по-бърза, по-аеродинамична, по-мощна и по-комфортна от легендата F1. И той успява.

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren
McLaren Speedtail

От автомобила с име Speedtail ще бъдат направени 106 бройки - точно толкова, колкото са произведени от F1, като по-интересното е, че всички те вече са капарирани. На McLaren Automotive се налага да подбира клиенти, защото желаещите да притежават една от 106-те бройки са повече от 300.

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren
Интериорът на Speedtail е изцяло дело на Алекс

Колата е съхранила култовия триместен салон от F1, задвижва се от хибриден силов тракт с мощност 1 050 конски сили и по думите на Алекс развива скорост от доста над 400 км/ч. Цената на всеки един от екземплярите е 2.1 млн. щатски долара, а клиентите ще започнат да си ги получават през 2020 година.

Историята, която ви разказваме, научихме директно от Алекс Алексиев, който беше за кратко в България и откликна на поканата ни за интервю. Интересно е също и как разбрахме за младия български талант. В края на миналата година в интернет пространството се завъртя едно видео, снимано с телефон, на което се вижда Speedtail за първи път в движение, а зад волана е младо момче. В описанието на видеото пише, че това е Алекс Алексиев - старши дизайнер на марката.

Фамилията ни провокира да се поразровим и изненадата ни беше голяма, когато разбрахме, че Алекс е българин. Свързахме се с него много скоро, а той веднага пое ангажимент към нас за среща при първа възможност. Когато се видяхме очи в очи, Алекс разказа, че въпросното видео е направено от някой от служителите в компанията без негово знание, а след като бързо се разпространило в мрежата, дори получил неоснователно мъмрене от ръководството на McLaren.

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren
Алекс Алексиев (третият от ляво на дясно) и групата български автомобилни журналисти

Именно това видео обаче ни срещна с Алекс - българина, направил най-бързия McLaren. А за такива българи трябва да се знае и да се гордеем, защото съвсем не са много дизайнерите по света, които са оставили подобен отпечатък в автомобилната история. Оттук насетне ще продължим да следим историята и творенията на Алекс Алексиев - един автомобилен дизайнер и вече наш приятел, който иска да прави автомобилни шедьоври и напълно отхвърля идеята да отиде на работа в Китай например, та било то и за много повече пари, защото, както самият той казва, "Не ми се рисуват скучни SUV-та".

Запознайте се с Алекс Алексиев - един българин, направил най-бързия McLaren
Speedtail - най-бързия McLaren


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    316 2 Отговор
    Хвала на такива българи, а и на такива статии, показващи ни успели българи, а не разни недоказани политици
  • 2 Komo

    220 3 Отговор
    Браво на момчето!!! Просто не нам какво да кажа. Такива новини могат да те накарат да нстръхнеш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 mitaka

    129 6 Отговор
    Браво на Алекс, да продължава и да ни радва и за напред. Дизайна на колата е уникален, само хора които се занимават с дизайн могат да разберат колко трудно е да направиш нещо ново в пропорций и вид и да го наложиш. Голямо Браво

    Коментиран от #36

  • 5 Мартин

    106 4 Отговор
    Супер статия, благодаря. Ето такива като Алекс трябва да дойдат у нас и да оправят държавата.
  • 6 Bmwe39

    90 6 Отговор
    Има и доста успели българи но уви не са тук тука се успява или с връзки или с измами

    Коментиран от #19

  • 7 жоро уудстока

    96 1 Отговор
    Пожелавам на сайта да публикува само такива положителни и градивни статии!Светли празници !!!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо":

    Газовата би я монтирал на входа на Д-то си.. Че май май друго освен фекалии не си дал на тоя свят

    Коментиран от #22

  • 10 Олег

    54 1 Отговор
    Уникален материал. Много добре написана история, за една уникална, за автомобилния свят личност, която до този момент не бе известна у нас.
  • 11 Макарон

    52 3 Отговор
    От пепелта какви българи излизат, явно може и този младеж го доказа, да е жив и здрав!
  • 12 Електрошок

    16 2 Отговор
    Интересно колко и е въздушното съпротивление при тази стремителна форма?Някъде бях чел,че при изтребителите е 0,15.
  • 13 Петров

    11 17 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо":

    Коефициент на съпротивление - да. Красота - не. Българин мой ФБ приятел е сдин от дизайнерите на Нисан. Дизайнът на новите им модели ( и е само) е супер.
  • 14 Браво

    41 1 Отговор
    Браво на Алекс Алексиев!
    Страхотна статия, поднесена на читателя по завладяващ начин.
  • 15 ти го каза

    40 2 Отговор
    Браво на момчето.Браво и на неговите родители които навреме са разбрали,че в БЪЛГАРИЯ нещо не е наред.Пожелавам му много здраве и нови успехи.
  • 16 ТРОПЧО

    26 8 Отговор
    Е МИ ТОВА Е ТО КЪДЪРНИТЕ И УМНИ ХОРА ИЗБЯГАХА ОТ ТУК И НИКОГА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ТЕ НАЩИ УПРАВНИЦИ НЕ ИМ ТРЯБВАТ УМНИ И КЪДЪРНИ А ТЪПАНАРИ И ЦИГАНИ ДА ИМ СЕ ВРЪЗВАТ НА ПРОСТОТИИТЕ ТУК НЯМА РЪЗВИТИЕ САМО МАЧКАНЕ И ТОВА Е НЕ СЕ ЛИ ОТЧИТАШ НА ВЪРХУШКАТА ТЯ ТЕ МАЧКА С ВЛАСТОИ ПОХВАТИ ТУК В БЪЛГАРИЯ ДА СИ БОГАТ ТРЯБВА ДА ЦАКАШ НА УПРАВНИЦИТЕ ИНАЧЕ ИДВА НАП ДАНС КОМПИ ЛИ КО БЕШЕ ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ ИЛИ ТРЯБВА ДА СИ ИДИОТ ОТ КЛАСА ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕИСТВИТЕЛНОСТ ТУК КОЛКОТО И ДА НЕ НЕ СЕ ИСКА
  • 17 По грозно

    9 23 Отговор
    Не можа ли да стане или е оставил опция друг ганьо да го задмине😂😂😂😂
  • 18 1212

    12 57 Отговор
    Колата е екстремно грозна, за вътре да не говорим. Освен това Алексчо яко е плагиатствал от други марки, вътре е тюрлю гювеч от интериори на какви ли не премиум марки. Отвън е ужас....

    Коментиран от #34

  • 19 Ганьо

    39 8 Отговор

    До коментар #6 от "Bmwe39":

    Там е работата че АКО БЕШЕ ОСТАНАЛ тук разни завистливи шефчета без образование щяха да го натирят за безработен до края на живота му. Затова тази държава продължава да върви все назад!
  • 20 Един

    7 14 Отговор
    Като прочетох заглавието си помислих, че е направил "бързината" на корвета ... а то било интериора! Все пак браво на момчето! Ама ти Радо мисли какво пишеш!

    Коментиран от #21

  • 21 Димитър

    28 3 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    Толкова си и прочел статията, която между другото е страхотна. Алекс е направил интериора на 720, а спидтейл е негов и отвън, и отвътре

    Коментиран от #58, #59

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Отвън

    29 3 Отговор
    Да, бе, ще дойде Алекс и ще ви оправи държавата - що ръсите глупости?! Трябва да си пълен наивник, че да мислиш така идиотски. Мързеливите безделници и тъпаци тук са непробиваем фактор - дай им само да бръмчат насам-натам с таралясниците при всеки възможен случай с повод и без повод. Гледайте сега какво ще стане за празниците - хукнали да си веят задниците и да хвърлят пари на места където нямат никаква работа, вместо да си оправят домовете и имотите. Повечето имат къщи с дворове по селата и трябва да са там всеки свободен ден, а те тръгнали на гърците гушите да пълнят.
  • 24 ИВАН

    9 10 Отговор
    Браво, супер кола, ще капарирам и аз една, но този доколко е българин и милее ли въобще за България, и някой като него ли ще дойде да ни оправя ..... ние бяхме силни с нашата природа и чистота, но май загубихме и това ... никоя кола не е по хубава от това

    Коментиран от #33

  • 25 Marto

    11 3 Отговор
    ЕВАЛА
  • 26 0111

    6 2 Отговор
    Покажи ти какво можеш коплексар задръстен.
  • 27 Незнайко

    7 6 Отговор
    КРИТИКА: На снимката с творението му не е 720S!!!Браво на човека и успех за в бъдеще👌
  • 28 Миро

    4 14 Отговор
    Номерът на китайката е да успееш тук където е трудно ама много много адски трудно.....!!!!!
    На пук на всичко,а той видял дебелия и с тарикатлък намерил по лесния начин.....!!!!!
  • 29 Trendafil

    8 19 Отговор
    Само аз ли виждам, че този спийдтейл е най-грозния Макларън правен някога.

    Коментиран от #30

  • 30 ГостЪ

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Trendafil":

    Да беше отбелязал и нещо друго . Щото ако ще си говорим така ти със сигурност си по-грозен ...

    Коментиран от #54

  • 31 ИСТИНАТА Е ЧЕ

    11 4 Отговор
    КОЛКОТО ПО БЪРЗО ИЗБЯГАШ ОТ ТУК ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ИМАШ ШАНС ДА НАПРАВИШ НЕЩО И ДА ЖИВЕЕШ КАТО БЕЛ ЧОВЕК Е СТИГА ГЛАВАТА И РЪЦЕТЕ ДА НЕ СЕ ТИ В Г...ЗА
  • 32 ИВАН

    10 0 Отговор
    Мъжете сме като децата - толкова наивни и за съжаление толкова и тъпи ... нямаме въздух вече и вода, но се радваме на лъскави неща, със загладени форми
  • 33 Антониа

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "ИВАН":

    Напред Алекс!
  • 34 Антониа

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "1212":

    Големи разбирачи..всички много знаете. Успехът си е успех
  • 35 Kirumo

    20 6 Отговор
    Извинявам се, но тази статия е необективна. Алекс не е "направил" най-бързия McLaren. Той е един от стотиците които заедно са го направили. Той е един от старши дизайнерите, но не е главен дизайнер. Знам, че "родолюбците" ще ми лепят минуси, но фактите са си факти. За да сме обективни, трябва да признаваме тези факти. Гришо не е най-добрия тенисист и Кубрат Пулев не е най-добрия боксьор. И преди да ме обвините в омраза. Аз не съм хейтър, аз съм обективен.

    Коментиран от #37

  • 36 Ей митак

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "mitaka":

    Този пропорций някой древен грък или римлянин ли е ? Родна реч омайна, сладка....
  • 37 Ицо

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "Kirumo":

    Алекс Е направил спийдстейл, всички дизайнери в мкларен са общо 11, а главният е одобрил и е разписал

    Коментиран от #40

  • 38 Успех и помни че си българин

    13 0 Отговор
    Успех момче, нека успеха бъде винаги с теб
    Мачкай мерзавците и тия къде ти завиждат!
    Мачкай
  • 39 безпристрастен

    9 0 Отговор
    Прилича на Батмобил, браво Алекс ! :)
  • 40 Kirumo

    4 10 Отговор

    До коментар #37 от "Ицо":

    Едно е да се каже, че му е направил дизайна, но е съвсем друго да се каже, че той го е направил. Защото все пак автомобилът си има и двигател, трансмисия, шаси, окачване, спирачки.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Jezza

    14 1 Отговор
    Още нещо хубаво ще ви предложа. Най-бързото колело, също е разработено от Българин. Компании с огромен бюджет не разбират как е направил дизайна с такава аеродинамика. Състезанията се провеждат в Щатите, за повече инфо потърсете чичо гугъл. Има и много други примери за такива Българи. За това, много се дразня, някой като каже “Еми Българска работа”. Не е така, постоянно се опитват целенасочено да ни смазват самочувствието, чрез гнусна медийна пропропаганда.
  • 43 Borislav Popov

    9 5 Отговор
    Местните руски подлоги, умират сега от яд, скимтят и мълчат кът дунди, ми кво да кажат, успешен българин и успеха си го е постигнал в мразената от тях Америка. Шах и мат за путлерастите !

    Коментиран от #44

  • 44 Русофобските свине

    5 9 Отговор

    До коментар #43 от "Borislav Popov":

    Русофобските свине пак се разгрухтяхте.

    Коментиран от #47

  • 45 Факт!

    5 1 Отговор
    Трудното е да се изнесеш изнесеш ли се веднъж от кочината с име България и започваш да летиш.Деба миризливата дупка скапана!
  • 46 ЕНЦО

    8 1 Отговор
    Ако беше останал в Обеля , щеше да гледа от панелката отвисоко и щеше само да мечтае за такива коли ... Браво , въпреки , че задницата не ми харесва ...но за да е най-бързата , явно така трябва да бъде ...
  • 47 Borislav Popov

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "Русофобските свине":

    В грешка си подлого, аз не съм русофоб понеже нямам нищо против Русия ! Аз вас руските подлоги ви мразя, за дет сте си дали дупеата под наем на руснаците и за дето плюете тук постоянно всичко българско.
  • 48 БАРС

    3 1 Отговор
    Не че с нещо сме по умни от другите народи просто ефтина работна ръка и нищто друго .А нашият го устройва и си работи човека .Мога само да му пожелая успех и по скоро ако се чувства все още Българин да се завърне в България и да създаде наистина нещо изцяло българско
  • 49 цоле

    5 0 Отговор
    добре че се е махнал от дупката адова та света да спечели нещо...
  • 50 bmw

    4 19 Отговор
    Личи си ,че е правена от българин -такава недодялана.Тея от макларън са ударили дъното щ8м търсят българи.Срамота и нараняване на имиджа за всяка фирма.
  • 51 христов

    9 1 Отговор
    Гордея се,че съм Българин!
  • 52 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Поздравления за младия способен мъж! На "Мартин" № 5 Умните и способните хора , при това с морал, с глупости не се занимават. Време нямат - имат цел в живота, който е обидно кратък !!
  • 53 Секси пичага

    3 0 Отговор
    ...мене ме интересува кой е направил интериора на моя Дъстър ?!?
  • 54 Trendafil

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "ГостЪ":

    Факта е факт. Имаме картинка с много грозна кола, аз отбелязвам този факт. Нищо повече не мога да кажа за тази кола от една картинка. Друг факт е, че не ме познаваш, за да твърдиш,че съм грозен. Но аз не ти се сърдя, напротив предизвикваш в мен тънка усмивка на задоволство. Защото твоята реакция е типична за зомбиран парапитек. Ако си направиш справка с чичкото Г ,ще откриеш доста противоречиви мнения за грозила от горната снимка. Започвай да отваряш очи и тренирай за интелект не за мускули във фитнеса.
  • 55 Кубакунилингус

    4 5 Отговор
    Не, че нещо, ама на автосалона в Шанхай има къде, къде по-добри екземпляри от към дизайн, и то на коли които са серийно китайско производство.
  • 56 Хабиб

    0 1 Отговор
    Като индивид, българинът е впечатляващ. Като съставна част от Българската Държава е капут.
    Щото държавата те ниже на фалоса си, използва те и те захвърляв кофата, понякога и незавързан, за да ти изтекат вътрешностите.
    Ако беше останал у Обеля, щеше да работи за 1200 лева нейде ;)

    Закривай!
  • 57 top agent

    5 0 Отговор
    В Макларън работи и друг българин от Перник от повече от 10 години, но на при серийните автомобили, а е конструктор на болидите от Формула 1. Преди това през годините най-успешния му болид е от Формула 3 който печели титлата в шампионата на САЩ и Канада през 2000 година. После през 2002 година Нелсон Пикет купува болид, конструиран от Николай от Перник за сина си Нелсон Пикет джуниър с който да участва в британската Формула 3, но използва друг болид с който става шампион през 2004г. А мажоритарни собственици на Макларън са управляващата кралска фамилия на Бахрейн, Ал Халифа. Преди 2 века тази фамилия е изгонене от Басра за грабежи на кораби, после през 1867г. е отвлечен катарски бедуин и започва война с Доха и я разрушават до основи за което са глобени от британски полковник с 10 000 ирански тумана.
  • 58 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Димитър":

    Мите, явно не ти стига да разбереш коментара ми!
  • 59 Бачо Киро

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Димитър":

    Правилно ти е казал, че нищо не си разбрал. Въобще не е направил колата. Колата е направена от инженерите на МакЛарън. Дизайнерите, които правят компютърните детайли също са други. Той прави скици, де факто задава общите параметри и като се одобрят дизайнерите ги почват. Браво на момчето, няма спор, но да напишат, че той е направил колата е абсолютна тъпотия и грешно отвсякъде. Освен това момчето е учило и расло в САЩ, от там и са го намерили. Българската система няма никакъв принос за жалост....
  • 60 Моите

    1 0 Отговор
    респект и уважения за Алекс. Наистина. За дизайна….я се вгледайте в снимката с жълтата, фронтално снимана кола. Представете си 2 бели предни зъба под жълтата извивка на предницата. Прилича ми на ленивеца от Ледена Епоха. И не, благодаря - ако ми я подарят (защото не мога да я купя) - няма да я карам. Ще купя гараж, ще я зазидам вътре както гърне с жълтици. При такъв ограничен тираж - след 30-40 години ще се намерят хора с пари, с много пари. Някой наистина ли си мисли че собствениците на такива автомобили ги джиткат ежедневно по улиците? Такива коли я имат я не 1000км годишно.