Last news in Fakti

15 Август, 2022 10:50 51 067 49

Авторът на най-грозната кола в света каза, че би променил само едно нещо в нея

  • fiat-
  • multipla-
  • грозна кола-
  • дизайнер
Авторът на най-грозната кола в света каза, че би променил само едно нещо в нея - 1

Представеният през 1998 г. миниван Fiat Multipla от доста време се смята за "най-грозната кола в света", но създателят на дизайна на италианския модел не смята творението си за такова.

Роберто Джолито, който създава външния вид на колата, обаче призна наскоро, че гледайки от призмата на настоящето, някои промени в екстериора на минивана биха си стрували.

Според него обаче по онова време те са щели да са невъзможни поради технически ограничения. Като цяло дизайнерът продължава да смята, че неговото потомство напълно отговаря на изискванията за класа на такива автомобили.

В интервю за списание Der Spiegel Роберто Джолито казва , че появилият се преди повече от 20 години Fiat Multipla е може би твърде радикален за времето си. Факт е, дизайнът не се превърна в проблем за модела.

Авторът на най-грозната кола в света каза, че би променил само едно нещо в нея

„Минивановете трябва да се оценяват не само по това дали са красиви или не, но и по тяхната функционалност. Трябва да се отбележи, че всички Multipla, произведени от 1998 до 2010 г., са продадени без проблеми - това е ясен показател за успех на модела”, отбелязва специалистът.

В същото време авторът на автомобила, чийто дизайн е създаден през 1996 г., признава, че ако може да се върне в миналото, би направил една промяна в екстериора на модела. „Единственото нещо, което веднага бих поправил, ако мога да се върна в 1996 г., са двата основни фара. Тези фарове са направени за горната част на "лицето" на Multipla, а не за долната“, обяснява Джолито.

„Взехме много късно решение къде да монтираме фаровете, а и заради формата им нямаше къде другаде да бъдат монтирани. Поради липса на време обаче се наложи да изберем точно тези фарове, които се предлагаха на пазара”, казва още дизайнерът на най-грозната кола в света.

Припомняме, че въпреки дизайна си, подложен на безброй критики, Fiat Multipla вече е изложен в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Миниванът беше оценен от експерти като шедьовър на индустриалния дизайн заради външния си вид.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    103 5 Отговор
    Според мен този модел не е най грозната кола.СангЙонг Рекстън особено първото издание е много по трагично.

    Коментиран от #16

  • 2 Най грозна ли ?

    59 69 Отговор
    Тая кола на дизайн е просто отвратителна ! Такова нещо наистина трудно се постига ! Трябва да влезе в цялата литература и учебници по въпроса като пример ! Естествено отрицателен пример ! :))

    Коментиран от #9

  • 3 Мнение

    74 10 Отговор
    Е65 не е много по красив модел но нали е BMW и то 7-а серия така,че при такива коли ужасния дизайн се определя като специфичен за да не пострада имиджа на великата марка.
  • 4 Франкенщайн

    45 2 Отговор
    "Поради липса на време обаче се наложи да изберем точно тези фарове, които се предлагаха на пазара"



    Като повечето автомобили в съвременния свят, за по-евтино и по-бързо вместо добър промишлен дизайн специално за този автомобил, автомобилните компании взимат каквото има налично на пазара на ниски цени и се опитват да сглобят автомобил от него. Накрая се оказва че си купил съм различна опаковка от едно и също нещо какъвто и модел да избереш.
  • 5 Грую

    87 4 Отговор
    Вижте, всяко нещо си има плюсовете и минусите! Плюса на тая кола е, че ще спестиш от каско и можеш да я оставиш на улицата отключена без да се притесняваш, че някой може да я открадне или надраска! Лично за мен най-важно е спокойствието и сигурността! Вие си карайте лъскавите коли и треперете денонощно някой да не ги мине с ключа или да ги гепи!

    Коментиран от #6, #7, #18

  • 6 антрашпиц

    30 29 Отговор

    До коментар #5 от "Грую":

    Ма тя наистина е мнооо противна ве човек ...как го изтърпяваш туй нещо...
  • 7 Грухчо

    19 38 Отговор

    До коментар #5 от "Грую":

    Абе, Груьо....на село така или иначе няма кой да ти я открадне. Удобното е, че можеш да си я паркирваш в обора без да те притеснява боя и т.н.
  • 8 Нед

    49 13 Отговор
    За мене най грозната кола е Форд КА
  • 9 Аз съм дизайнер !

    77 9 Отговор

    До коментар #2 от "Най грозна ли ?":

    А ти нищо не разбираш! Колата е съчетание
    от приятни и интересни обли форми Удобна е за каране има голям обем на купето и много добър поглед над пътя

    Коментиран от #11, #12, #42

  • 10 Индийски БИВОЛАР

    31 7 Отговор
    ПО ГРОЗНА Е ВЕЛ САТИС -КАТАФАЛКА - ТРЕТИ ПОЛ

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Куку

    28 35 Отговор
    Грозна е, но и много практична дефакто си е като бус. Отпред е за трима човека и отзад трима и то високи може да седнат. Но си е фиат ,демек постоянно в сервиза...
  • 14 фотоклетка

    16 25 Отговор
    По кола е от савецките недоразумения от близкото минало,като грозна жена е-функционално удобна за разкрепостено ползуване.:D

    Коментиран от #23

  • 15 гост

    69 6 Отговор
    С почти 3млн. бр продадени коли си е прилично успешна за времето си. Намирам я за много ефективна кола, хубаво оформление на интериора, много практично и не се цала лесно, в същото време е цветно, широко и с много стъкло. Дали отпред е красива или не, това не е толкова важно, защото колата се купува за работа и удобство, а не за фукане. Все пак е 6 местен модел с голямо пространство.
  • 16 Мимо

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Да нямаш предвид Kyron ли беше или нещо от сорта...не си спомням точно? Ама рекстъна си беше кола в сравнение с онова изчадие .
  • 17 Опитен

    12 5 Отговор
    Колата е добра. Не съм шофирал, но съм се возил 250км. Може би само двигателя трябва да се промени. Има нужда от по надежден двигател.

    Коментиран от #36

  • 18 Груйчо

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Грую":

    Каквото ти името, такова и мисленето!
  • 19 Ето я

    4 4 Отговор
    Най яката кола е на Мистър Бийн - BMW Group Classic - Mini Mark III.
  • 20 Рено

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Индийски БИВОЛАР":

    Това е модел на Рено, нали? Велсатиса....
  • 21 ОБЕКТИВНИЯ

    9 29 Отговор
    . "ФИАТка" какво да го пратиш?
    Грозен ИТАЛИЯНСКИ ДЪРГЕЛ!
  • 22 Минчо

    8 6 Отговор
    Би променил само едно нещо- външния вид!
  • 23 "Савецки" или съветски? То бива

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "фотоклетка":

    неграмотност, ама се чудя от какъв етнос хора пишат тук. Пълна скръб...
  • 24 БАРС

    38 1 Отговор
    Та кола си е супер семеен ван .Много е удобна и вози много по меко от някои модели немски коли.Пиша немски защото Българинът като види такава кола и прочете почва веднага да сръвнява с немските коли и най вече с луксозните като не гледа и даже че са два различни класаю.Между другото тоя фият и яко дърпа и е икономична.Но да ви светна нещо .Става въпрос за фолксфагените с дизелови мотори та дизилите на фолксфагена груп се разработват и се правят в ИТАЛИЯ. И мога да кажа че фиятита не са толкова лоши както си мислите.

    Коментиран от #26, #31

  • 25 В МОМЕНТА ИМА МЕРЦЕДЕСИ ПО ГРОЗНИ ОТ

    13 10 Отговор
    ТАЯ МУЛТИПЛА ПРИЛИЧАТ НА СКАКАЛЦИ - СТРАШНИ БОКЛУЦИ !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 авто фен

    37 6 Отговор
    Радослав Славчев,както повечето авто фенове имат примитивно и първично разбиране за дизайн. Какво означава грозен - нещо,което на теб не ти харесва, не означава,че е грозно,а е грозно според теб,а не изобщо. Фиат Мултипла е оценен от експерти като много добър и красив миниван. Според мен също е такъв, абсолютно в контраст с масовите дизайни, предлагащ друг поглед и въображение, дизайнът предлага водещи функционални решения като широко остъкляване - голям обзор, голямо вътрешно пространство и обем. Това са ключови характеристики за един успешен ван. Цялостно дизайнът е много нестандартен, но нестандартен не означава грозен. Дизайнерът е вложил фантазия и определено експертност, оценена от други експерти, защото колата в естетически план е изпълнена правилно. Колкото и пъти да гледам тзои миниван, на него му липсва единствено дължина, но това е ,защото е правенм с цел компактност за европейските улички, особено Италия.
    Дори ниският преден капак,съчетан с високата линия на предния прозорец, в комбинация с ниските врати и широко остъкляване е просто феноменално интересно и практично дизайнерско решение. Единствено заради компактността багажното отделение е пренебрегнато.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 БАРС

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "авто фен":

    Абсолютно си прав
  • 29 Един и Двама

    5 20 Отговор
    Возих се на това изчадие през споделеното пътуване. Преди да вляза си плюх в пазвата и се прекръстих. Като влязох установих, че предната седалка е за трима. Вътре беше още по-потресаващо. Някаква рок банда нереализирани музиканто се прибриша от морето те с това грозилище. Шофьорът кара с 92км/ч до София...

    Коментиран от #33

  • 30 Молекула

    12 11 Отговор

    До коментар #27 от "авто фен":

    "...Фиат Мултипла е оценен от експерти като много добър и красив миниван..." Братчет, ти колко си насмукан?

    Коментиран от #32

  • 31 Калимар

    7 10 Отговор

    До коментар #24 от "БАРС":

    Прав си, Фиатите не са толкова лоши. Много повече са!
  • 32 авто фен

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Молекула":

    Миниванът беше оценен от експерти като шедьовър на индустриалния дизайн заради външния си вид.
  • 33 авто фен

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "Един и Двама":

    Ти си точно потвърждение на поговорката- направи добро после да те одумва колко си смотан този,на който си помогнал.
  • 34 Аз съм

    20 3 Отговор
    По- грозен автомобил от WV PASSAT няма
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 РЗС

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Опитен":

    аз пък съм убеден, че една преса за коли и едно дете да я управлява ще сътвори по-добър дизайн от това нещо. Въпроса с този дизайн е не как, а Защо?
  • 37 Пилот на Ферари

    15 0 Отговор
    Интересно защо Citroen Nemo , Peugeot Bipper , BMW i3 ....... наподобяват на Мултипла само че са модернизирани 20 години по късно .
  • 38 ганю

    4 10 Отговор
    Мултиплата прилича на настъпана жаба с изхвръкнали очи толкова прекрасен дизайн има
    грозотия какавато света не е виждал
  • 39 Много си е симпатична даже,

    22 2 Отговор
    важно за една кола е да е евтина и функционална, и тази е.
  • 40 САЩко

    17 2 Отговор
    Мултипла е единствената кола, която може да събере количка за близнаци плюс 6 пътника. Уникална кола - жалко че я спряха !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 аман от ръзбирачи

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм дизайнер !":

    хахаха
  • 43 Шофер

    4 0 Отговор
    Аз имам Хонда ФР-В, която е инспирирана от американските автомобили с триместна пейка отпред, но си е на практика обновена Мултипла. Хонда са изучавали Мултипла преди да направят ФР-Вто. След като човек покара такава кола все се чуди защо всички коли не са триместни отпред, великолепен дизайн и практичност! Надявам се Хонда или Фиат скоро пак да направят подобна кола. Още повече, че електрическите коли позволяват много по-различен вътрешен дизайн.

    Коментиран от #44

  • 44 Про100 100

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Шофер":

    А не може ли само един отпред? 😆То един ми стига да дава съвети, но двама няма как да го преживея!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Столичанин

    3 0 Отговор
    Има доста по грозни коли от този модел на фиат. Някои модели на Тойота, Пежо, Хюндай, Хонда и др.
  • 47 ДОРИ И МЕРЦЕДЕС ПРОИЗВЕЖДА ПО ГРОЗНИ ОТ

    3 0 Отговор
    МУЛТИПЛА МОДЕЛИ - ПРЛИЛИЧАЩИ НА СКАКАЛЦИ БЕЗ КРАКА ?
  • 48 Анонимен

    1 0 Отговор
    Всички немски,,премиум,, приличат на преяли хлебарки
  • 49 Грозник

    2 0 Отговор
    Колата е супер функционална и просторна все пак е ван,а и винаги нещо различно в автомобилната индустрия като дизайн се приема за грозно,казвам го като собственик на бмв.Теслата не ли грозна със таблета изсипан посредата и хилядите и други дефекти.Мултиплата е за хора със семейства и да се върши работа не е за баровци и комплексари.