Last news in Fakti

6 Юни, 2019 14:19 4 738 24

Срив на руския автомобилен пазар

  • продажби-
  • статистика-
  • русия

През май в Русия са продадени 6.7% по-малко нови автомобила, отколкото през същия месец миналата година. По данни на Комитета на автопроизводителите към Асоциацията на европейския бизнес в страната са купени 137 624 коли, като в първата десетка са само модели местно производство.

Най-търсени в Русия са Lada Vesta и Granta, Hyundai Creta и Solaris и Kia Rio. От тях обаче ръст в продажбите бележат само моделите на АвтоВАЗ и Creta, докато всички останали са на минус.

В петорката на най-продаваните марки са Lada (28 739 автомобила), Kia (19 461), Hyundai (14 891), Renault (10 595) и Volkswagen (8 704). Всички те отчитат спад с между 1% (Kia) и 13% (Renault). Изключение прави само Lada, при която обаче ръстът е нулев.

От януари до май руснаците са купили 677 570 нови автомобила. Това е с 2.2% по-малко, отколкото за аналогичния период през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СРИФ

    15 10 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ......
  • 2 смях

    45 30 Отговор
    Всичко е лъжа и измама. Според драскачите тук по-добра кочина от руската кочина няма и там заплатите са най-високи. Хората живеят свободни от гейове, учат как да стрелят с калашник и да хвърлят гранати. Живеят до малко под 60 години (това за мъжете, жените се радват на още 3-4 години живот средно), което е почти колкото Сенегал, Индия или Пакистан. За сметка на това бензина е много некачествен и евтин. Ползват се електроуреди измислени от германците до преди 1944та година и произведени в СССР (или по-лошо - Русия) десетилетия след това. Жените им са красиви и много дашни до към 30тата година, после рязко се превръщат в руски баби.

    Коментиран от #3, #18

  • 3 Реалист

    22 23 Отговор

    До коментар #2 от "смях":

    Забравил си че между фазата с "красиви" и "баби" са във фаза "медвед" - средно 150кг всяка.
  • 4 Borislav Popov

    21 18 Отговор
    В най богатата и най голямата страна в света, най популярн автомобил е малкия уродлив седан Лада - Гранта.
  • 5 СССР

    20 15 Отговор
    Дрогари и дрогарки - каква я мислихме ние каква стана тя … :( Сега соросите ще ни скъсат от ебавки - как ще им обясняваме че ще громим гнилия капитализъм … Срам и резил дрогари и дрогарки - пари няма действайте ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селянин

    22 20 Отговор
    Винаги съм се чудил на нахалството на една незначителна муха от кочината на Европа как коментира с такъв яростен негативизъм една независима страна по някакви злободневни теми нямащи нищо общо по принцип с омраза или нямащи как по принцип ако си нормален в главата да се стигне до омразна реч. Извода е, че тия индивиди определено не са нормални в главата.
    Русия си е таква каквато е, нито е най-добрата и топ държава, нито е най-голямата кочина, но каквато и да е вианги е била супер сила уважавана от силните на деня, с огромния си човешки и ресурсен капитал. Винаги там е имало наука, изкуство и ПРОИЗВОДСТВО, нещо непонятно за главите на средностатистическия овчарин от една срината и олайнявена страна стигнала от обора до космоса благодарение на Русия и разбира се после смело стигнала от Космоса до обора благодарение на собствените си сили!

    Коментиран от #10, #23

  • 9 Бесен Язовец

    16 9 Отговор

    До коментар #7 от "Random":

    Не съчинявай, в ЕС има минимален спад от 1.5 % не от три години, а само от 1 година насам и забележи , спад, а не срив ! Именно в тойта Русия имаще истински срив от 15-18 % на продажбите на леки коли, които се държа 4-5 години , с изключение само на миналата година, но както виждаш, тойта кочина продължава да се срива и тази година с 6.7 % . Още нещо , направи си справка колко и какви какви модели коли се продават в ЕС, после си направи същата справка и за САЩ и ги сравни с бройките и моделите, които се продават в тойта Русия, където Гранта и Веста са върховните марки !
  • 10 Гражданин в село ражданин

    13 10 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    Винаги съм се чудил на нахалството на една незначителна муха от кочината на Азия как коментира с такъв яростен негативизъм една независима страна по някакви злободневни теми нямащи нищо общо по принцип с омраза или нямащи как по принцип ако си нормален в главата да се стигне до омразна реч. Извода е, че тия индивиди определено не са нормални в главата. Америка си е таква каквато е, нито е най-добрата и топ държава, нито е най-голямата кочина, но каквато и да е вианги е била супер сила уважавана от силните на деня, с огромния си човешки и ресурсен капитал. Винаги там е имало наука, изкуство и ПРОИЗВОДСТВО, нещо непонятно за главите на средностатистическите ушанки от една срината и олайняна азиятска кочина !
  • 11 Дидо

    13 7 Отговор
    Затова БМВ и Мерцедес отварят автомобилни заводи а Китай в момента строи. За съжаление както в България има 4-5 основни града и в Русия е така останалите градове са икономически зле. За България са: София, Пловдив, Варна, Бургас, а за Русия са: Москва, Санкт Петербург, Владивосток, Екатеринбург. Нормално е Лада да е лидер все пак там се прави. Обаче независимо от санкциите,ниските цени на петрола и като цяло икономическата криза в Русия за миналата година има ръст. Русия продължава да увеличава златните си и финансови резерви.

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Дидо":

    Ти каво си написал тук бе, разбирач, икономическата криза в Русия за миналата година имала ръст, ама Русия продължавала да увеличава златните си и финансови резерви. За чий хур им са тогава тези златни и финансови резерви на руснаците, след като икономическата криза там имала ръст ?? Ти май се опита тук да кажеш нещо умно, ко като винаги, вместо умнотия, каза тъпотия.

    Коментиран от #14, #19, #21

  • 13 Йозеф

    12 13 Отговор
    Ладата не е автомобил, а поредната самоходна скрап, трябва да се извади от всякакви класации.
  • 14 Дидо

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Що ти да не си професор по икономика?
  • 15 Тея алкохолици така и не се

    8 8 Отговор
    Научиха да прават коли и тва е
  • 16 Шофьор

    17 9 Отговор
    Лада, през годините се доказа че е добър автомобил. Знам че няма как всички да имаме еднаква гледна точка, щото няма да е интересно. Интересното за мен е че по пътищата засичам лади и жигули от 70-те 80-те години,които се движат доста прилично и някои с ремаркета натоварени като за последно.Хората си ги карат с кеф,вършат им работа, и хич не им дреме за мнението някой комплексар в лъскава зависима софтуерно бангия омряла отдавна.

    Коментиран от #17

  • 17 Ногу си прав пич!

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Шофьор":

    И аз така. Имам лозенце.. Бера между тон и половина и два тона грозде в зависимост от годината. С Москвето и ремаркето го прекарвам почти на един път. Сърце не ми дава да се разделя с него. На 35 години е и никога не ме е изоставял...А като доде време за море палим Пасата и газ към Бутамята...
  • 18 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "смях":

    За колите не е само евтини марки. Виж ако беше ваг ауди или бмв мерцедес. Щеше да малко съмнително как работник бърка и вади 100 бона минимум кеш за кенеф
  • 19 Русонефил

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Да видим дали руснаците ще открият как се ядат злато или да го обуват. Щото според официалната им статистика (не Сорос или джендър) не само продажбата на коли, но и на месо спада значително. Една трета от населението няма пари за 2 чифта обувки годишно. И това най-богатата на ресурси държава. Какво да коментираме повече?

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дидо

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Виж аз няма да споря с тебе ама помисли. Русия изпадна в криза заради санкциите, цената на петрола и др. Но реално независимо че малко или много и влияе тя се съвзема и излиза от икономическата дупка. Само провери ти като си много отворен колко пари струват комуналните услуги и колко пари държавата дава за второ и трето дете и сравни с нас да видим какво ще кажеш.

    Коментиран от #22

  • 22 СОС

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Дидо":

    АМИ ОДИ РАЖДАЙ В РУСИЯ ТОГАВА, КАРАЙ СУПЕР ЛАДИ И СТРЕЛЯЙ С КАЛАШНИКА, КВО ПРАВИШ В ТАЯ ГЕЙРОПА? ИЛИ ГРЕША, ТИ СИ С РУСКИ ПАСПОРТ, РЕБЯТЧИК?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ФауВе

    0 0 Отговор
    Брей! С 6,7% по-малко и вече говорим за срив. А в САЩ Тесла продават на загуба вече ката година, пък се говори за невиждани успехи. А де?....