22 Август, 2019 13:35 3 350 4

"Жигули" по унгарски

  • arsenal-
  • lada-
  • жигули-
  • roadster

Макар да прилича на роудстър от 30-те години на миналия век, автомобилът на снимките всъщност е регистриран като Lada 1200. В това няма никаква измама - той действително е построен на базата на "Жигули", но не в Толиати, а в Унгария.

Създател на Arsenal Roadster е конструкторът от Будапеща Фредерик Банк Солствадкерт. Той е страстен почитател на колите от 20-те и 30-те, а любимият му модел е Mercedes SSK.

През 1980 г. Солствадкерт и автомобилният състезател Йожеф Давид решават да построят роудстър в предвоенен стил. За основа е взета Lada 1200 - един от най-популярните модели по онова време в Унгария, което решава проблема с намирането на резервни части.

3.6-метровият Arsenal Roadster тежи едва 720 кг и мощността на 1.2-литровия "Жигулов" мотор е предостатъчна. До средата на 90-те години са произведени 6 бройки, като е добавена и 1.6-литрова версия със 130 к.с. и максимална скорост 200 км/ч.

Фредерик Банк Солствадкерт се отказва от бизнеса с поръчкови автомобили в средата на 90-те години и продава цялата документация и всички лицензи на бизнесмен от Будапеща. Той започва да предлага роудстърите под името Imeprial, но се оказва, че то вече е патентовано от Mercedes-Benz, а и купувачите са единици. Производството на унгарското "Жигули" е прекратено през 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    3 16 Отговор
    Много пари за нищо...

    Коментиран от #3

  • 2 дскг

    21 2 Отговор
    Доброто старо време, когато колите нямаха колани, ербеци, абееси, климатроници и ред други глупости.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Драйвър

    1 7 Отговор
    Този Империал прилича на Мерцедес ССК колкото Корнелия Нинова прилича на Кейт Мос:) Прилича на гигагндско MG,но с Руското си потекло е нямало шанс още в самото си създаване.Обикновенно такъв тип ботикови коли се базират на най-добрите производители,защото харата които плащат пари "цял" автомобил за две седалки уикенд кола обикновенно могат да си позволят резервни части!Пак ,че на ЗАЗ не са го базирали,СРАМОТА!