Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 10:03 7 043 4

Трилъчевата звезда на Mercedes-Benz стана на 100 години

  • mercedes-benz-
  • емблема

Известното лого е регистрирано през ноември 1921 г.

Трилъчевата звезда на Mercedes-Benz стана на 100 години - 1

Трилъчевата звезда на Mercedes-Benz, която днес е може би най-разпознаваемата емблема сред всички световни автомобилни производители, вече е на 100 години. Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) кандидатства за патентна защита за своята търговска емблема на 5 ноември 1921 г. По онова време трилъчевата звезда съществува вече около десет години, но без кръга, в който е вписана днес. Марката, която сега познаваме като Mercedes-Benz, се ражда едва през 1926 г.

Марката Mercedes-Benz се формира в резултат на сливането на две конкурентни компании - Benz & Cie (основана от Карл Бенц) и Daimler-Motoren-Gesellschaft (основана от Gottlieb Daimler) - в концерна Daimler-Benz. А името на марката идва от два от най-значимите превозни средства на обединените компании - Mercedes от 1901 г. и Benz Patent-Motorwagen от 1886 г. В резултат на сливането на DMG с Benz & Cie, логото се промени леко: триъгълната звезда е украсена с лавров венец. Оттогава на автомобилите на Mercedes-Benz се появява новата емблема.

Звездата с три лъча символизира превъзходството на марката във всички посоки: на сушата, във водата и във въздуха. Заслужава да се отбележи, че през 1921 г. е регистрирано и логото под формата на четирилъчева звезда - използвано е от Deutsche Aerospace Aktiengesellschaft, сега известно като Daimler-Benz Aerospace. Междувременно класическата „гледка“ на триълъчевата звезда на предния капак постепенно се превръща в история. На C-класата от поколението W206 вече не се предлага за европейския пазар дори като опция, а в САЩ "стърчащата" емблема вече не е налична и за Е-Klasse.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Стою касапина

    10 3 Отговор
    Има и още една подробност, а тя е че тази емблема води класацията за най-крадена такава.
  • 2 ПЕТКО

    17 1 Отговор
    ДА ИМ Е ЧЕСТИТА ГОДИШНИНАТА! НАПРЕД И НАГОРЕ!
  • 3 Бай Вълчан

    7 4 Отговор
    То хубаво, ама през 1993 биде преместена върху капака. А това й се отрази недобре. Надявам се някои да ме разберат.

    Коментиран от #4

  • 4 M103

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Вълчан":

    Разбираме, но вече е още по-зле. От капака слези на решетката.