Last news in Fakti

8 Март, 2022 15:31 1 572 33

Електрическите автомобили са увеличили продажбите си двойно през изминалата година

  • електромобили-
  • коли на ток-
  • автомобили на ток-
  • продажби-
  • jato

В световен мащаб, колите на ток държат 6% от пазара

Електрическите автомобили са увеличили продажбите си двойно през изминалата година - 1

Електрическите автомобили продължават да набират все по-голяма популярност и поредното доказателство за това е статистика на JATO Dynamics. Данните показват продадените автомобили през 2021 година, а впечатление прави, че колите на ток заемат точно 6.2% от общия пазар в световен мащаб.

Електрическите автомобили са увеличили продажбите си двойно през изминалата година

Макар това да не звучи много, трябва да отбележим, че през изминалата година този процент бе точно два пъти по-малък, а през 2019 година, колите на ток заемаха 1.8% от всички пазарни стойности. Най-голям принос за това имат в Китай, където е съсредоточено близо 50% от търсенето, но в Европа и Северна Америка също се наблюдава сериозен интерес.

Електрическите автомобили са увеличили продажбите си двойно през изминалата година

През 2021 година са продадени 4.2 милиона автомобила на ток, като най-много от тях са били от марката Tesla. Американският бранд заема 21% от пазара на колите на ток. Volkswagen Group и Stellantis също могат да се похвалят с принос за по-големият интерес към електромобилите, по-специално в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А цените им

    7 6 Отговор
    петорно натоварени спрямо вложеното.
  • 3 Недейте така

    8 8 Отговор
    Сега ще се появи Гост турбодизелов Радев който изпитва огромен driving pleasure и ще ви обясни че тази мода ще отмине след две-три години.

    Той и преди две-три години така разправяше де. И след две-три години пак така ще разправя с многото си никове. Ама Антиелектиците си лаят, а електрификацията си върви.

    Възобновяемите източници също. И както ги гледаш с ниски проценти, след няколко удвоявания изведнъж станали мнозинство.

    Коментиран от #4, #8, #16

  • 4 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Недейте така":

    То в Европа още миналата година процента беше над 10 , тия 6 процента са с Африка , Южна Америка и тем подобни "големи " пазари !! А след тия изцепки с горивата още догодина ще прехвърли 30-35 % !

    Коментиран от #6

  • 5 трябва да си глупав за да купиш ел кола

    13 7 Отговор
    По телевизията в кадрите от войната в Украйна се виждат много електрически изоставени Нисан Leaf. Интересно ако всички хора имаха ел коли как щяха де се евакуират? Никак

    Коментиран от #9

  • 6 Грета Тунберг

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Скъпи,зареди ли си Теслата?
  • 7 Къпан пор

    10 5 Отговор
    С колко процента се вдигна промишления ток,май с над 300%?Като падне мораториума ще се вдигне и тока за домакинствата.Ще си гледате електричките като паметници.
  • 8 Wet

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Недейте така":

    Е, аз пък помня как прогнози за петрол без пари, щото беше станал 30 долара за барел, пък сега не искам да поглеждам котировките.
    Помня и как Германия са много напред с перките и соларите, ама вчера двама от правителството им кършат пръсти, че петрола и газа не трябвало да са част от санкциите, щото ако станат ще има "Мяу!" за немската икономика и "социален мир". И щатите чупят някакви рекорди по добив, пък и Тексас ток няма ни зиме, ни лете. Изобщо голямо удвояване ще падне, ама да видим на кое точно.

    Коментиран от #14

  • 9 смех

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "трябва да си глупав за да купиш ел кола":

    а с двг как ще се евакуираш бе нали гърмят рафинериите първо

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 какви рафинерии бе

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "смех":

    Ти не гледаш ли новини? Според тебе тия огромни колони от автомобили и автобуси към границите са защото нямат гориво. Смех си ти
  • 12 ???

    5 2 Отговор
    Защо изтрихте коментара на човека дето правилно описа колко са непрактични ел колите, особено в екстремни условията
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А друго чу ли?

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Wet":

    На света ще му са му необходими само 4-5 години, за да се преориентира към други източници на енергия и да се лиши от енергийните доставки от Русия.

    Тоест руснаците вместо да извадят очи, изписват вежди. Ето ти новина от преди войната, а сам си направи сметката какво ще се случи при тези цени на горивата и тока през следващите три години само в България:

    "Още 15 200 мегавата ВЕИ мощности - преди всичко соларни централи, се очаква да има в България в близките години. Толкова са заявленията за присъединяване, които инвеститорите са подали в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в последните 3 г. За сравнение, в 11,49 часа в неделя цяла България консумираше ток от 4789 мегавата, а рекордът през зимата е малко над 7000 мегавата.

    В началото на годината ситуацията истеризира - от 1 януари до 10 февруари в ЕСО са внесени 18 заявления за присъединяване към голямата мрежа на 1004 мегавата мощности, 166 са заявленията за 184 мегавата зелени централи. За месец и 10 дни инвеститори са обявили, че ще строят възобновяеми мощности колкото един блок на АЕЦ “Козлодуй”."

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Фен

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "А друго чу ли?":

    АЕЦ работи 24 часа,365 дни в годината.А ВЕИ мощностите когато духа вятър и когато има слънце няколко часа дневно.През останалото време ще са като паметници,напълно безполезни.Тези "инвеститори" няма да си избият инвестициите скоро.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Фен

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Недейте така":

    Електрички+хибридни автомобили държат 6% от продажбите в света.Много удобно прибавяте хибридните автомобили за да ви излязат двойни продажбите.

    Коментиран от #18

  • 17 Фен

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "А друго чу ли?":

    Колко е производството на ВЕИ през нощта?Може би на хората ще им трябва ток само през деня,а нощес ще си светят със свещи.А зимата ще се топлят с кюмбета.
  • 18 Научи се да четеш

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    "Електрички+хибридни автомобили държат 6% от продажбите в света."

    Хайде погледни картинката, на която са ти нарисували продажбите на чисти електромобили през 2019, 2020 и 2021. Къде видя в статията да пише за хибриди.

    И да викаш" Е па такова животно нема", това е реалността. Както писах - още няколко удвоявания и с ДВГ е дотам.


    2020 3,1%
    2021 6,2%
    2022 12,4%
    2023 24,8%
    2024 49,6%

    2025 - над 50% от продажбите ще са на чисти електромобили и връщане назад няма, колкото и да не ви се вярва. Неизбежно е. Особено като се вдигнат цените на горивата.

    Коментиран от #31

  • 19 Бърррррр

    2 1 Отговор
    А коли вампири кога ще създадат.
  • 20 Така е!

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Фен":

    Наистина не работят като АЕЦ 24/7 и наистина слънцето не пече всеки ден. Само, че АЕЦ Козлодуй се нуждае от ежедневни ремонти за които са нужни руски части и следващия ремонт е през април - тоест след месец. Също така работи с руско гориво.

    Ако утре Русия каже, че няма гориво и части, АЕЦ спира да работи. Ако вдигне цената на горивото, цената на тока също се вдига.

    Фотоволтаиците ги купуваш днес, а след това 25-30 години имаш абсолютно сигурна цена на енергоносителя-безплатно и никакви ежегодни ремонти и поддръжки. Евентуално може да ти се повреди инвертора, който има "само" 10-15 години гаранция. Панелите имат 25-30 години гаранция.

    Абсолютно сигурно е, че миналите няколко хиляди години и следващите няколко хиляди години, за географската ширина на България ще падат средно между 1200 и 1400 киловатчаса годишно на квадратен метър за всеки 11-годишен слънчев цикъл.

    През всяка една от 11-те години ще има някаква разлика плюс-минус 5%, но общата сума за 11 поредни години винаги е еднаква.

    Тоест ако си инвестирал 1 милион за един мегават фотоволтаична централа, напълно сигурно е че ще получаваш от 1,2 до 1,4 гигаватчаса годишно в зависимост от мястото на което е централата.

    Към момента един гигаватчас електрическа енергия гони 800 хиляди лева. Можеш ли да сметнеш при тези цени за колко време ще си върнат инвестицията и колко пари ще спестят от това, че ползват собствена енергия, поне когато пече слънце?

    Понеже не може да смяташ, ще си в
  • 21 Понеже не може да смяташ

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Фен":

    Понеже не може да смяташ, ще си върнат инвестицията още първата година при настоящите цени на тока, а след четири години при старите ниски цени на тока.

    Да не мислиш че толкова хора са се загрижили за природата и затова ще строят собствени ВЕИ централи?

    ТОЧНО ОБРАТНОТО Е. Въобще не им пука за природата, а си гледат печалбите и са си направили сметката и няма да допуснат да ги изнудват и ограбват, поне доколкото могат. А това ще срине цените на тока, когато пекне слънце.


    Тогава на тебе ще ти изглежда, че са се набутали, защото когато пече слънце цените на тока са ниски и не могат да го продават скъпо, но повечето от тях са го направили за да си го ползват сами и ако не изградят тези мощности, цените няма да паднат и ще трябва да си купуват тока на скъпа цена.

    Тоест за нас тока ще е евтин, когато пекне слънце, а за тях безплатен. Така че ще намерят начин и да го съхраняват, защото когато се скрие слънцето цените ще излизат в небесата. Това ще им е следващата инвестиция.

    Коментиран от #23

  • 22 Да!

    0 0 Отговор
    Ей сега ще са на минус 50 и това им беше...
  • 23 Фен

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Понеже не може да смяташ":

    Една АЕЦ работи между 30 и 50 години,тока е със най ниска себестойност 5 стотинки на квтч.
    Цените на борсата прехвърлиха 1 лев на квтч.Зареждането на електромобилите ще поскъпне.

    Коментиран от #26

  • 24 Тиква американска

    3 2 Отговор
    Пълно фиаско след 5 години, запомнете го! Такова замърсяване от тези трошки не сме и сънували!

    Коментиран от #28

  • 25 Класика

    3 1 Отговор
    Ама разбира се! То като ковида! Ако трябва с бой и полиция,но ще ни принудят да купуваме тези опасни за атмосферата,озона и здравето на хората ел."портокали с часовников механизъм"!!!!!!!!!!!....- разбира се пак всичко с някаква подмолна цел за няколко милиарда повече.....амин....
  • 26 Дрън-дрън

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Фен":

    Една атомна централа има около 1 милиард лева разходи годишно само за поддръжка и персонал и произвежда около 16 тераватчаса енергия. Само от тези разходи, себестойността на тока е 6,3 стотинки.

    А за изплащане на 40 милиарда за построяването и?

    Знаеш ли колко са само лихвите на 40 милиарда дълг?


    Ако бъдат построени тези 15 гигавата централи от възобновяеми източници, ако приемем че всичките са от фотоволтаици, защото произвеждат по-малко годишно, ще произвеждат по 20 тераватчаса годишно, изграждането им ще струва 15 милиарда, но с това разходите им приключват и за по-малки инсталации дори не е необходим обслужващ персонал.


    За по-големите централи, е необходима единствено охрана и двама-трима човека обслужващ персонал, който по цял ден да си чешат главите и да сменят веднъж месечно някой повреден панел, предимно при попадение от мълния. Вече дори включването и изключването на централата и намаляването на мощността и става дистанционно директно от енергийния регулатор при нужда.

    Хайде да ми обясниш как цените на атомната енергия могат да бъдат по-евтини от цената на енергията от фотоволтаици?


    Вече ти обясних, че всеки инвестиран милион в фотоволтаици на покрива на предприятие, дори при цена 25 стотинки за киловатчас за битов потребител, пести на предприятието 300 хиляди лева годишно.

    Ако смятаме по твоята цена левче за киловатчас, на година предприятието ще пести по 1,3 милиона при един милион вложени.

    Дали ще остане предп

    Коментиран от #29

  • 27 Дрън-дрън

    2 3 Отговор
    Дали ще остане предприятие без фотоволтаици на покрива? Дори на цена 25 стотинки за киловатчас, за 25 години предприятието ще спести 7,5 милиона при вложени един милион.

    А такава цена от 25 стотинки за киловатчас за промишлен ток не е имало от няколко години назад.

    Поне каквото могат ще си спестят, когато пече слънце и ще плащат само когато не пече.
  • 28 Развалена плоча

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Тиква американска":

    Не ти ли омръзна да повтаряш това от пет години? Все след пет години светът ще се е отказал от електромобилите, а вместо това броят им се удвоява всяка година.

    Колкото повече стават електромобилите и възобновяемите източници, толкова по-малко ще е замърсяването както от производството така и при движението им.

    Колкото по-скъпи и дефицитни стават материалите, толкова по-рентабилно ще е рециклирането на батериите за извличане на материали за нови батерии.

    Колкото по-скъп става тока, толкова по-бързо ще навлязат както възобновяемите източници, така и батериите за съхранение на чистата енергия, защото към момента това е най-евтиния начин за производство на енергия и всеки може да си я произвежда и съхранява самостоятелно на много по-ниски цени от пазарните. Времената, когато някой централизирано ти произвежда енергия и определя на каква цена ще му я плащаш, безвъзвратно отминаха.
  • 29 Георги

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Дрън-дрън":

    Тази сутрин по новините по БТВ енергиен експерт го съобщи,малко над 5 ст/квтч себестойност на тока от АЕЦ Козлодуй.Но ти явно знаеш повече от експертите,щом им оспорваш мнението.Тука сте все от експерт нагоре.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 pbdan

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    АЕЦ "Козлодуй" е строена 1970 - 1991г. през социализма с държавни (на данъкоплатците) пари без банкови заеми. Не са строени тогава хранилища за ниско и средно радиоактивни отпадъци, тепърва ще се строят. Освен всичко те трябва да бъдат поддържани и охранявани следващите няколко хиляди години, също и спрените вече реактори. Това струва страшно много пари.
  • 31 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Научи се да четеш":

    Браво тесльо,научил си процентите хахахаха минаваш в 8 клас хахахаха след като се изложи 5 години Х 20%=100% по тесларската математика хахахаха напредваш браво!
  • 32 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    Изчисли каква печалба реализира Козлодуй при себестойност 5ст/квтч и продажба на 25ст/квтч и по 1лев/квтч.Козлодуй произвежда теравати енергия, работи на огромна печалба и разходите са от несъществено значение.

    Коментиран от #33

  • 33 Е така де!

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Георги":

    Всички тези печалби за Козлодуй са загуби за някой друг, а този някой друг предпочита поне когато може и пече слънце, сам да печели от производство а защо не и от продажба на ток, който сам си е произвел на покрива.

    Инвестицията се възвръща още първата година при тези цени на тока и всяка печалба може да бъде реинвестирана за удвояване на инсталираната мощност и съответно удвояване на печалбите.

    Вече стотици пъти съм повтарял, че цената на тока не може да се държи изкуствено висока за дълго време, защото хората сами ще започнат да си произвеждат и дори съхраняват тока и в един момент ще се получи свръхпредлагане, което ще срине цената на тока лавинообразно.

    Ето че вече сме свидетели на този процес!