12 Юни, 2022 13:00 3 796 310

Volkswagen добави още една „електричка“ с 4х4

  • vw-
  • volkswagen-
  • id-
  • id.4-
  • id.3-
  • id.4 pro

ID.4 получи 4Motion версия с 261 конски сили

Volkswagen добави още една „електричка“ с 4х4  - 1

При дебюта си през 2020 година, Volkswagen ID.4 се предлагаше единствено със задно задвижване, докато през изминалата година на пазара не се появи GTX версия със задвижване на четирите колела. Сега германците добавят още една версия на модела в Европа, която се позиционира между най-мощната GTX версия и стандартния модел с 204 конски сили. Новата версия носи името Pro 4Motion и генерира 265 конски сили.

Volkswagen добави още една „електричка“ с 4х4

Това е постигнато с добавянето на електромотор върху предните гуми с мощност от 109 конски сили, докато в задната част е поставен стандартния задвижващ тракт с 204 конски сили. С цел пестене на енергия, предният мотор се включва само при нужда и при определени условия. За разлика от GTX модела, тук ускорението от 0 до 100км/ч отнема с 0.7 секунди повече или 6.9 секунди. Максималната скорост е 180км/ч.

Батерията е с капацитет от 77кВч и позволява изминаването на до 517 километра с едно зареждане. Благодарение на технология за бързо зареждане, капацитетът до 80% се запълва за едва 36 минути. Цените в Германия започват от 49020 евро. Увеличена е и теглителната способност, като ID.4 Pro 4Motion вече може да тегли до 1400 килограма.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калитко

    21 5 Отговор
    Фолксваген да добави защита за ръжда,че са по зле от Опел Кадет.

    Коментиран от #2

  • 2 Упс

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Калитко":

    Имах Кадет пушка беше !
  • 3 оня с коня

    14 9 Отговор
    Със Обща мощност 260 коня ,макс. Скорост да е 180км/ч...това е просто Недомислие на фабриката.

    Коментиран от #4

  • 4 Да добавя

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Два двигателя с обща мощност над 300 коня и ускорение до 100 за 7 секунди е подигравка с клиентите. Е за какво са им тези коне тогава? Нали всеки електромобил бил по-бърз до 100 км от бензиновите автомобили, защото това било технологично предимство на електродвигателите?

    Коментиран от #63

  • 5 Такива работи

    16 6 Отговор
    Скоро като токът на бързите зарядни станции стане по-скъп от бензин ще видим какъв ще е наплива за елмобили.
    Сега германските експерти казват,че са почти равни разходите за ток и бензин на сходни автомобили.

    Коментиран от #6, #10, #13, #16, #65

  • 6 Германско немски

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "Такива работи":

    А немските експерти казват ли, че вече два милиона домакинства имат фотоволтаични централи по покривите си, от които могат да си зареждат електромобилите?

    Казват ли че няколкостотин хиляди от тях вече имат и батерии за съхранение на енергия и все повече продължават да си инсталират, за да не се влияят от високите цени на тока?

    Казват ли причините за високите цени на тока и кога ще паднат?

    Една от причините за високата цена на тока е високата цена на газа още отпреди войната. После дойде войната и недостига на газ и цените още повече се вдигнаха.

    Втората причина е, че Германия трябва да произвежда ток и за Франция, която затвори половината си атомни централи заради аварии, чиито ремонти ще продължат от няколко месеца до няколко години, а някои централи въобще няма да могат да бъдат възстановени?

    Германските експерти споделиха ли нещо България?

    Доскоро ви давах цитат за 15,3 гигавата заявки за изграждане на централи от възобновяеми източници в България от частни лица и фирми за собствено ползване и продажба. Тоест скоро и ние ще продаваме евтин ток на Франция и цените на тока ще паднат, поне когато пече слънце и тогава електромобилите ще зареждат евтино.

    Нещо хубаво казват ли за цените на горивата през следващите години?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Смех

    18 3 Отговор
    Със 77 квт/ч ще изминеш 500+ километра при средна скорост 30 км/ч забрави да излезнеш извън града с тва
  • 8 Име

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Германско немски":

    А немските експерти казаха ли ти че за да си зареждаш през деня колата трябва да я оставиш вкъщи а казаха ли ти че при тва положение трябва да ходиш.пеш на работа а казаха ли ти че ако одиш.пеш наработа изобщо няма смисъл от покупка на кола.Също така казаха ли тоя никел за батериите първо батерии за къщи ли ще правим или за коли ами камионите на дизель много по-големи замърсители от леките коли за тях кога

    Коментиран от #14

  • 9 смех

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Германско немски":

    Немските експерти казаха ли що аварии има само във френските Аец можр би щото са в ЕС тоест немски вадал.Що ли няма ни една авария в Сащ Русия Индия и тн в Аец.

    Коментиран от #15

  • 10 смех

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Такива работи":

    Не бе те германците имат къщи разбирай нсцистките наследници имат къщи ама те са около 20 млн до 80млн са блокове те нямат панели а ако си тръгнат то на 20-те останали милиона няма да има кой да им изнася урината
  • 11 Велика инженерна нация !

    8 4 Отговор
    Каквото е построено в началото на 20 век, работи и до днес ! След тях в Европа са Чехите... всички останали крадат ! А троловете държат България в дизеловата епоха, гарантирано от Газпром !
  • 12 Щом в Норвегия може...

    4 6 Отговор
    70 процента електрически автопарк, защопда не може и в Масква...А, сетих се...заради взятките раздавани в изпадналите източни губернии...
  • 13 Хахахахах

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Такива работи":

    Равни друг път, особено равни са децата в БГ с другите в Европа, по вдишани боклуци около пътищата
  • 14 Казаха ми

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Нали и аз ти го повторих, какво са казали. От двата милиона фотоволтаични централи стотици хиляди вече имат и батерии.

    А това, че не зареждат директно от фотоволтаиците в електромобила, не означава че не зареждат дори на работното си място с енергия произведена от собственият им покрив, но транспортирана през електропреносната мрежа. За последните две години над 50% от произведената в Германия енергия е била от възобновяеми източници, предимно от вятърни генератори.

    Тоест дори през нощта зареждат предимно от възобновяеми източници, а не от изкопаеми горива и този процент само ще се увеличава през годините, а няма да намалява. Тази година може да падне малко защото трябва да палят въглищните и газовите централи да помагат на атомна Франция, за да не им се налага да палят свещите заради липса на сигурен и евтин ядрено атомен ток.

    Ако някъде ще е неизгодно да се карат електромобили, Това ще е във Франция където се очаква в началото на следващата година токът на едро да е евро за киловатчас преди данъци, акцизи и такси за пренос и печалба. На зарядните сигурно ще стане 2 евро за киловатчас, защото доскоро я давахте като страната с най-сигурна енергетика и евтин ток.

    Светът вече не е това което беше вчера, време е да си промените мисленето.

    Коментиран от #17

  • 15 Защо мислиш че няма

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "смех":

    Ако слушаш правителството, в България също нямаше авария в АЕЦ Козлодуй на 24 май, ама май е имало и я покриха.

    Да не мислиш че досега не са знаели за проблеми в 12 атомни централи едновременно, при положение че проблемите са почти аналогични а в някои случаи направо плачевни и е разчитано на късмета да не стане сериозна авария?

    Разбира се че са отлагали ремонтите, за да не спират печалбите, но някой вече е преценил, че е крайно време играта на руска рулетка да спре и да се вземат мерки.

    Коментиран от #18

  • 16 Дрън-дрън

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Такива работи":

    "Сега германските експерти казват,че са почти равни разходите за ток и бензин на сходни автомобили."


    Те разходите за километър на собствениците на една и съща марка и модел електромобил не са същи в зависимост от това къде ги зареждат и по колко километри минават годишно, а ти тръгна да сравняваш магаре с портокал?

    Не забравяй, че двама собственика на бензинови автомобили зареждат литъра на една и съща цена, но един електромобил може да се зареди от 0 лева за киловатчас до евро за киловатчас и е нужно да уточниш за кой от двата говориш.

    Коментиран от #125

  • 17 факт

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Казаха ми":

    Математиката обаче казва друго 2 Милиона перки се равняват по мощност на само един реактор от 1500МВ на математиката ли да вярвам или на твоите фантсзии.Фотоволтаиците и ветрогенераторите са Доказано неефективни и с нисък коефициент на преобразувана енергия

    Коментиран от #19

  • 18 факт

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Защо мислиш че няма":

    Не е проблем стига да не е голяма авария радиоактивността е нормален природен процес и радиация и облъчване има и ще има винаги.Да не се пренебрегва радиацията щото било вредно и имало облъчване е висша форма на мало умие
  • 19 Аз вярвам на математиката

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "факт":

    Покажи си изчисленията, защото са безумни!

    Кажи ми кое число по колко умножаваш И какво получаваш, ама този път ползвай калкулатор, че ти бягат нулите като смяташ на ум.

    Дай и конкретни примери за какво пишеш, че май пишеш за някакъв китайски ветрогенератор закачен на терасата ти, за да си зареждаш телефона и атомен реактор на несъществуваща централа. Дай за по-лесно с реактора на АЕЦ Козлодуй. Знаеш ли колко му е мощността или дори и това ти убягва?

    Коментиран от #20

  • 20 смех

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Аз вярвам на математиката":

    Не се вярва в науката а се доказва бе глупи.
    Най мощните веи са с по 5КВ мощност един ЕРП реактор е 1500Мвт.Не 2 а 300 Милиона перки трябват за аналогична мощност на яЕдин реактор.Смятай.германияноще разчита на въглища и газ за 80% от потреблението си не ми приказвай глупости.

    Коментиран от #21, #22, #116

  • 21 Брях, огромна мощност, колосална

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "смех":

    Не вярвам да има чак толкова мощен вятърен генератор от 5 киловата. Перката му трябва да е един километър диаметър за такава колосална мощност.

    Я дай марка и модел да проверим, че нещо лъжеш.

    Май и на картинка не си виждал вятърен генератор и говориш глупости.

    Коментиран от #24

  • 22 Какъв е този реактор

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "смех":

    "един ЕРП реактор е 1500Мвт."

    Какво значи ЕРП

    Като ти чета постовете вероятно е Елементарен и Рядко Прост.

    Коментиран от #23

  • 23 реактора е

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Какъв е този реактор":

    ерп 1500 мегавята
  • 24 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Брях, огромна мощност, колосална":

    ми това са най мощните иначе е по зле за теб по малка мощност на генератора повече генератори да компенсират иначе има 5квт търси в нета гамеса вестас и тн.

    Коментиран от #25

  • 25 Който търси намира

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    Намерих и калкулатор. Да смятаме?

    Тези огромни перки от 5 киловата, които се монтират на тераса на панелка са 0,005 мегавата
    Като разделим мощността на елементарен и рядко прост генератор от 1500 мегавата на 0,005 мегавата, изненадващо не получаваме твоите 300 милиона перки, не получаваме и 2 милиона перки на онзи другия сметач, а според калкулатора излизат 300 хиляди перки, които могат да се инсталират на 300 хиляди тераси на панелки и да заместят един ЕРП РЕАКТОР.

    Коментиран от #27, #30

  • 26 Да се върнем в реалността

    2 5 Отговор
    А ако се върнем към реалността, ама нашата реалност, а не вашата, реакторите на АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй не са по 1500, а са по 1000 мегавата мощност.

    Мощността на най-големите вятърни генератори в света не е 5, а е 16 не са киловати, а са мегавати.


    Тоест в нашата реалност 1000 мегавата мощност на реактор се замества с 62 вятърни генератора.


    Ако говорим за годишно произведена енергия, трябва да увеличим вятърните генератори на стотина, но тогава мощността когато духа вятърът ще е 1600 мегавата - повече от мощността на най-големите атомни реактори.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 смех

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Който търси намира":

    и тия 300 000 перки къде са та то досега в Света няма инсталирани толкова.

    Коментиран от #32

  • 28 факт

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да се върнем в реалността":

    Ми наще са Ввер а не френските 1500 мегаватови от ново поколение дори росатом имат вече по 1200мегавата
  • 29 Мхн

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да се върнем в реалността":

    А да правиш разлика между постоянна мочност каквато е на Аец и пикова достигана за по няколко часа на ден при ветропарка явно не правиш
  • 30 смех

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Който търси намира":

    Как на панелка монтираш генератор който го монтират в морено на пилони високи колкото Айфеловата кула.
    Но оше.по интересно става при панелите ако вземем най мощните по 325 вата на Сънпоуър става още.по смешно за неадекватността на зелената енергия това прави че един реактор 1500 мегавата се равнява на 4.6 млн панела.Напълно неадекватно и пак постоянна мощност сравнена с чикова за час на ден.

    Коментиран от #31, #36

  • 31 Нулите ти се губят

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "смех":

    По-точно извират отвсякъде, ако погледнем от другата гледна точка.

    Има панели над 500 вата, така че да вземем 500 за по-лесно. Калкулатор не можеш да ползваш, затова да интерполираме, като добавяме по три нули


    Два панела са киловат

    2000 панела са мегават

    2 милиона панела са гигават, колкото е мощността на един реактор.

    Тоест ако всеки си сложи на терасата на панелката по два панела вместо козирка от ламарина или тента от плат, за да му пази сянка през лятото, само панелните блокове ще произвеждат повече от няколко атомни централи без да сме сложили нито един панел върху покрив, паркинг, язовир, канал или магистрала, където им е мястото.

    Хем ще са близко до консуматорите и ще си захранват директно климатиците без да ползват електропреносната мрежа.


    Какъв проблем виждаш с ефективността, мощността или площта?

    Май всичко идва от математически грешки?

    Коментиран от #33, #249

  • 32 Е така де!

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "смех":

    Къде търсиш 300 000 перки по света днес, като има недостиг на енергия.

    Ако ги имаше, щяха да са с обща мощност 4800 гигавата, което са 2400 централен като АЕЦ Козлодуй и щеше да има безплатен и излишен ток, ама няма.

    Нали това е целта да се построят, за да се затворят въглищните централи. Няма момент в който никъде по света да не духа вятър или да не пече слънце.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 факт

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Нулите ти се губят":

    Опа значи а сега разеели 1500по 10 на 6-та на 325 по 500 панели няма.Та сега раздели щото все пак ако не можеш да работиш в стандартен вид числа за къде си тръгнал да видим какво дава калкулатора 4 милиона 615 384.А сега ги тури тия панели някъде ама без да обезлесявяш природата

    Коментиран от #38

  • 34 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Е така де!":

    няма как да са с такава мощност щото 300к по 5квт дават 1500 мегавата нали го сметахме горе.Иои обратни действия не ползваш като къртица вървиш само напред

    Коментиран от #40

  • 35 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Е така де!":

    Е то като духа в Австралия няма да го ползвят тоя ток в Германия де
  • 36 Ти сериозен ли си

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "смех":

    Ако се върнем на твоите 300 милиона вятърни генератора 1500 мегавата, означава че всеки генератор е с мощност 5 вата - не стига да си заредиш и телефона.

    Къде смяташ да го монтираш този вятърен генератор с диаметър на перката 20 см? То и на терасата му е високо, а той тръгнал да му строи пилон с височината на Айфеловата кула.

    Коментиран от #39

  • 37 Факт

    6 1 Отговор
    Да обобщим стигна се до генералният извод че нито перки нито панели могат да заменят АЕЦ или ТЕЦ още.повече че при Аец и Тец говорим за постоянна мощност а при панели и перки говорим за пикова мощност за по час два на ден.Освен това Ветеопаркове не могат да се строят навсякъде.Извода Зелената енергия в този и вид с панели и перки НЕ е бъдещето и НЯМА да осигури необходимите мощности.Което е нормално в Аец водните пари въртят огромни турбини ясно е че няма как една перчица с проста турбинка да направи чудеса еле па панелче на базата на фотоефекта.

    Коментиран от #42, #266, #307

  • 38 Като си тръгнал с нулите

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "факт":

    Колко квадрата са тези панели и каква част от България трябва да обезлесиш, дори да решиш да ги засадиш на чернозем и да ги поливаш за да ти дадат по-добър добив?

    Ама вярно много сте скарани с математиката, ама много. За да не си губиш времето, моите панели са по 330w и са 1,5 квадратни метра. Умножавай там по милионите да видим какво ще изкараш.

    Коментиран от #41

  • 39 Смех

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ти сериозен ли си":

    Е ми потърси в нета бе Дженерал Илектрик Вестас Гамеса ветеогенераторите са толкова не си ли виждал в морето какви има или ти от село не мърдаш

    Коментиран от #44

  • 40 Абе аз други сметки правих

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "Мхм":

    Ти не ги ли видя?

    Не били 300000, а 100 броя по 16 мегавата = 1600 мегавата.

    Коментиран от #43

  • 41 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Като си тръгнал с нулите":

    аз горе съм написал ако ти е трудно 1500 мегавата от текст да го преобразувяш в стандартрн запис и да го разделиш на 325,300, 400, 500,754 или нещо друго си е твой проблем.Давам ти реален реактор 1500Мвт и реален Мощен панел 325 вата взет от интернет

    Коментиран от #47

  • 42 Ти можеш ли да четеш?

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "Факт":

    200 перки заместват АЕЦ Козлодуй. Няма ли къде да ги сложиш в морето?

    Май има място и за 600 броя?

    Май забрави и за реалните заявки за изграждане на фотоволтаични мощности, които валят всеки ден и вече са натрупани заявки за 20 хиляди мегавата. Преброй внимателно нулите 20 000 мегавата.

    Всеки месец тези заявки се увеличават с нови 3000- 4000 мегавата.

    Все още ли твърдиш, че няма да стигнат мощностите?

    Коментиран от #45, #48

  • 43 грешиш яко

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Абе аз други сметки правих":

    Ми грешни сметки 300к по 5квт на панел дават 1500.160 квт няма генератор с какъвто са твоите сметки
  • 44 Ти съвсем полуде

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Смех":

    Знаеш ли кога вестас ще тръгне да прави перки за зареждане на телефон с мощност 5 вата?

    Там се говори за мегавати. МЕГА. ПРОЧЕТИ ГО ОЩЕ ВЕДНЪЖ В МЕГА МЕГА МЕГА МЕГА МЕГА МЕГА МЕГА МЕГА МЕГА ВАТА.

    Коментиран от #46

  • 45 много са

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ти можеш ли да четеш?":

    200 перки са много преьакваш корабоплаването и риболова както и туризма нарушаваш и миграционният поток на птиците.Освен това Аец е постоянна мощност перките пикова

    Коментиран от #53

  • 46 факт

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ти съвсем полуде":

    реакторите са в Мега перките са в киловат има перки намери в нета неграмотен си

    Коментиран от #49

  • 47 Е добре де нали се съгласих

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "факт":

    Нека са 4 и колкото там бяха милиона за да ги направим за френски ане за български реактор щом си франкофон. Не ме бърка.

    Смятай за 1500. Колко квадрата са това и каква част от България ще заемат? Ако искаш смятай и за Франция ама трябва да видя каква им е площта?

    Затова да се придържаме към България с площ 111 000, да не ги търсиш по Уикипедия!
  • 48 факт

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ти можеш ли да четеш?":

    Досега в БГ и 20 перки няма ти за десет пъти повече мечтаеш
  • 49 Дрън-дрън

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "факт":

    Я ми дай поне един модел на киловатова перка на вестас? Ти май вярно ядеш нулите за закуска!

    Коментиран от #51

  • 50 Първата в нета

    0 4 Отговор
    MySE 16.0-242 – най-голямата вятърна турбина в света
    MingYang Smart Energy , китайски производител на вятърни турбини, в момента държи рекорда за най-голямата вятърна турбина в света.

    MySE 16.0-242 е офшорна вятърна турбина с хибридно задвижване. Диаметърът му е 242 метра, лопатките са дълги 118 метра, а турбината има площ от 46 000 квадратни метра.

    Турбината е проектирана за IEC IB при силен вятър, включително IEC TC от клас тайфун (това се отнася до международните стандарти, публикувани от Международната електротехническа комисия по отношение на вятърните турбини) и има мощност от 16 MW.

    Коментиран от #52

  • 51 смех

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Дрън-дрън":

    Потърси си да не ми плащаш да ти търся

    Коментиран от #54

  • 52 с фейк неработя

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Първата в нета":

    Инфото ти е фейк няма такава

    Коментиран от #55

  • 53 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "много са":

    Грешка имаш не 200 а 200 000 къде ше ги построиш в България
  • 54 Е щом те мързи

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "смех":

    Заповядай

  • 55 Отиди на вестас

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "с фейк неработя":

    Директно от официалната страница на вестас:


    V236-15.0 MW™ е изграден по доказана технология от световна класа и е проектиран за ефективност в офшорни среди по целия свят.

    V236-15.0 MW™ с един поглед
    V236-15.0 MW™ е изграден по доказана технология от световна класа и е проектиран за ефективност в офшорни среди по целия свят. С най-голямата пометена площ в индустрията и коефициент на капацитет от над 60% от лопатките от 115,5 м, V236-15,0 MW™ осигурява водеща производителност на парка за нашите клиенти.

    V236-15.0 MW™ използва рекорда за обслужване и безопасност на Vestas от световна класа и се предлага с проектен живот от 25 години или повече в зависимост от условията на обекта.


    Годишен добив 80 000 гигаватчаса.

    Коментиран от #56

  • 56 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Отиди на вестас":

    100 турбини за един реактор и къде ще ги разположиш
  • 57 Нови сметки

    0 3 Отговор
    200 турбини на вестас - 3 гигавата пикова мощност и 16 тераватчаса годишен добив -

    Колкото годишния добив на АЕЦ Козлодуй, но с по-променлива мощност.


    Добавяме и АЕЦ Козлодуй който няма да затвори до 2050 година и вече сме получили 30 тераватчаса колкото е цялото потребление на България.

    А още не сме добавили 20 хиляди мегавата фотоволтаици които се канят да изграждат фирми и частни лица в България. Нови 26 тераватчаса на година за износ.

    И все още не сме включили язовирите, май вместо недостиг ще има излишък на енергия?

    Коментиран от #58, #59, #60, #69

  • 58 Мхм

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нови сметки":

    Чакай сега и защо аз да плащам на частни лица за скъпите им фотоволтаици които са променливи като аец е постоянен и по евтин както и газа.

    Коментиран от #61

  • 59 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нови сметки":

    Освен това пиковата мочност зависи от разположението тоест където въздушните течения са най силни тоест не се строят навсякъде
  • 60 смех

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нови сметки":

    И къде ще ги изградят тия фирми тия мощности ше обезлесявяме май а а за една кабинка на Банско вдигате вой

    Коментиран от #64

  • 61 Кой те кара да плащаш

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "Мхм":

    Точно обратното е! Тези хора ще инвестират поне 20 милиарда лева от собствените си пари по днешните цени, за да ти произведат ток и да ти го продадат евтино, защото не искат да плащат скъп ток.

    Към момента цената на тока е около 600 лв за мегаватчас. Тези хора имат избора да си продължат да купуват тока на тази цена или да си го произведат сами и само от спестеното за две години да си върнат инвестицията, а след това да получават още 25-30 години безплатен ток.

    И даже не е нужно да ги имат накуп тези пари. Могат да вземат кредит, който да изплащат вместо сметка за ток. Така няма да им се налага да плащат сметката 25 години, а само три години докато си върнат кредита с лихвите.

    Коментиран от #62

  • 62 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Кой те кара да плащаш":

    И колко територия ще обезлесят освен това подръжка на панрлите замяната им с нови щети от природни бедствия и тн.
  • 63 3-фазния

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Да добавя":

    Колега, нещата се развиха междувременно. Електромобилите са по-бързи от най-бързите суперколи, не до 100, а над 200 км/ч ;D
    Те до 130 още не са им дошли конете, за да не се повредят хората...

  • 64 Смятай де умнико

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "смех":

    Сложи ги 6 милиона фотоволтаични панели, за да докараме мощността на АЕЦ Козлодуй. По 1,5 квадрата правят нищожните 9 милиона квадратни метра.

    Точно затова сто пъти те помолих да сметнеш какъв процент от площта на България ще заемат! А отговорът е почти нищо и съответно няма нужда да обезлесяваш, а може да се монтират само върху покриви, паркинги и водни площи, а най-вече покрай и върху магистралите, за да се захранват директно зарядните станции без нужда от изграждане на електропреносна система.

    Елементарни сметки, които ти се губят и ти се струва невъзможно. Точно както елементарните ти сметки за 300 милиона, 2 милиона, 300 000 а накрая се оказаха 100 вятърни турбини.

    Точно така стана и с фотоволтаиците.

    Коментиран от #66, #67

  • 65 КарамЕл

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Такива работи":

    Иван Христов с Model X P100D го каза най-добре:

    Който може да го разбере, ще го разбере.
    Който не може, изобщо няма нужда да му се обяснява!

  • 66 факт

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Смятай де умнико":

    ми смятам 4 млн фотоволтаика сложи ги 2 млн фотоволтаика при 1000мвт ввер и 500 вата панел.Кое му е сложното толкова ли неможеш да вземеш калкулатор и да ги въведеш.2млн панела.А сега изсечи половин Витоша да ги туриш.

    Коментиран от #68, #117

  • 67 факт

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Смятай де умнико":

    Не може шото в Бг процента на къщите са малко освен това много от живеещите в къщи нямат пари затова.
  • 68 Смятай в проценти де

    0 4 Отговор

    До коментар #66 от "факт":

    Аз вече ги сметнах! 6000 фотоволтаика с 2000 мегавата мощност заемат само 1,5% от площта. Много ли ти се виждат?

    Коментиран от #70, #73, #76

  • 69 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Нови сметки":

    Сметките ти са правени без кръчмар.Перките работят,ако има вятър.Фотоволтаичните панели когато има слънце.АЕЦ работи непрекъснато 24ч /365 дни в годината.

    Коментиран от #71

  • 70 Опс грешка

    0 4 Отговор

    До коментар #68 от "Смятай в проценти де":

    Сметката е за 6 милиона фотоволтаика по 1,5 квадратни метра - 9 милиона квадратни метра за 2000 мегавата мощност.
  • 71 Дрън-дрън

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    Я сметни 2000 мегавата по 24 часа по 365 дни в годината и обясни защо не получаваш 16 тераватчаса?

    Тези сметки сме ги слушали, ама половината атомни централи във Франция в момента не работят, толкова са 24 /7 /365.
  • 72 Значи

    1 0 Отговор
    Дачия сандеро при норма от производителя 6,5 при мен гори 6,3 градско.

  • 73 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Смятай в проценти де":

    А равномерно ли са разпределени или заемат местата с най голямо огряване каквито са земеделските площи другият вариант е да сечем тук и там

    Коментиран от #75

  • 74 Гост

    5 0 Отговор
    Не се прави на ударен.Днес вали цял ден,слънце няма и вятър не духа.Какво ще произведеш с перки и фотоволтаични панели?

    Коментиран от #78

  • 75 Какво ти пука

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Мхм":

    Нали заемат само 1,5% от площта! Няма нужда да се сече, защото тази площ вече е отсечена, застроена, бетонирана, асфалтирана и т.н.

    Все още май не можеш да схванеш, че това е нищожна площ и няма нужда да се продължава безумието да се инсталират фотоволтаици на плодородни земи за да се взимат едни субсидии.

    Тези заявления са дадени на собственици на бизнес, които имат собствени постройки, а най-евтиния начин да направиш фотоволтаична централа е върху покрив, защото не изискват никакви последващи грижи, като в полето. Не изискват охрана, защото са най-малкото ценно нещо в сградата, която така или иначе се охранява. Покрива вече има наклон и фотоволтаиците се самопочистват. Когато се върху сградата, не се налага да се прекарват скъпи кабели и да се закупува допълнителен трансформатор за средно напрежение, който оскъпява инвестицията.

    Отмина времето на саденето на фотоволтаици на плодородна земя. Това ще са по-скоро изключения.

    Коментиран от #77, #83

  • 76 смех

    5 0 Отговор

    До коментар #68 от "Смятай в проценти де":

    Къде го тоя фотоволтаик с 300 000 вата мощност бе
  • 77 факт

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Какво ти пука":

    България и в момента има ток нужда от повече волтаици няма има нужда от Белене защото с него ще махнем частниците и ще свалим цената на тока.

    Коментиран от #81

  • 78 Така е

    0 3 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    Затова трябват много батерии. Може и на колела.

    Коментиран от #79, #80

  • 79 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Така е":

    И един дизелов генератор да си зареждаш батерията на колела.
  • 80 Мхм

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Така е":

    Ахам и отде батерии и каква е цената им и как това ще оскъпи инсталациите.

    Коментиран от #82, #84

  • 81 Ами инвестирай де

    1 3 Отговор

    До коментар #77 от "факт":

    Аз съм инвестирал 3000 лв във фотоволтаици, които заработиха три дни след като ги платих, ти инвестирай 20 милиарда в атомна централа, която ще заработи най-рано след 20 години, при вече изминали 50 години от началото.

    Всеки може да се инсталира толкова фотоволтаици колкото му трябват и то веднага. Но с атомната централа не е така.

    Точно затова бизнеса инвестира в 20 000 мегавата фотоволтаични мощности, като всеки мегават ще заработи само след няколко месеца. Чакането за документи ще е повече отколкото инсталирането на фотоволтаичната централа.

    И да искаш и да не искаш, повечето електрическа енергия ще се произвежда от частници, на които им писна да им казват на колко пари ще си купуват тока.

    Аз не продавам моя, но в същото време намалявам ползването на тока от въглищни централи всеки ден, като пекне слънце. Не си топля бойлера на въглища. А ти?
  • 82 Сега за батериите ли се загрижи

    0 5 Отговор

    До коментар #80 от "Мхм":

    Какво стана с площта? 1,5% май не е половината България, нали? Няма нужда да сечем нищо!

    Коментиран от #86

  • 83 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Какво ти пука":

    Глей ся ти не схващаш нещо фундаментално няма значение от де идва тая енергия тя може да се добие от въглища аец газ или панели проблема е че панелите тока е скъп защото са пиков източник на ел енергия а Аеца е постоянен Аец трябва да продава непрекъснато защото няма какво да го прави тока а повече ток означава по ниска цена а панели ветеогенератори са обратното те водят до недостиг на ток в системата а малко предлагане води до покачване на цената.Това ти е трудно на теб за схващане.Затова и не го разбираш и говориш пълни глопуости
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 смех

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "Сега за батериите ли се загрижи":

    Мда от 1600 кв км ще произведеш ток за едно село с две къщи обаче за година

    Коментиран от #88, #91, #118

  • 87 Две в 1

    0 4 Отговор
    Батерии на колела ще рече електромобили. Хем събират излишната енергия, когато е излишна и съответно най-евтина, хем не зареждат, когато има недостиг и е скъпа и оставят скъпата енергия за такива като тебе. Хем могат да ползват евтината енергия и за захранване на дома.

    След 10 20 години, западняците вместо да си пращат автомобилите в България на безценица, ще свалят батериите да си ги ползват за домашно съхранение на енергия и ще ни покажат среден пръст

    Коментиран от #89, #94

  • 88 Пак обърка нулите

    0 3 Отговор

    До коментар #86 от "смех":

    Я пак сметни, че нещо не ти се отдава!

    Ти затова ли говориш за половин България?

    Коментиран от #90

  • 89 даа бе

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Две в 1":

    Дали това за тия дето живеят в къщи в 80млн германия има 20 млн в къщи другите
  • 90 просто е

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Пак обърка нулите":

    Няма как от 1600 кв м фотоволтаик да произведеш толко ток

    Коментиран от #92

  • 91 Малко сметки

    0 4 Отговор

    До коментар #86 от "смех":

    Всеки инсталиран киловат gigawatt или каквото там се сетиш, за година произвежда 1300 от същото.

    Тоест в случая с 2 гигавата мощност, тази централа ще произведе 2600 гигаватчаса енергия годишно, което ще стигне за цяла София и заема само девет милиона квадратни километра. Хайде прегледай си сметките, че са доста далече от това.

    Коментиран от #93

  • 92 Я се разбери със себе си

    0 3 Отговор

    До коментар #90 от "просто е":

    Аз ти говоря за 9 милиона квадратни метра, а ти със своя проблем с нулите, веднъж ми говориш за:

    "Няма как от 1600 кв м фотоволтаик да произведеш толко ток", а преди това в мнение 86

    "Мда от 1600 кв км ще произведеш ток за едно село с две къщи обаче за година"


    Искам само да ти напомня, че квадратен метър и квадратен километър НЕ е едно и също.

    Коментиран от #95

  • 93 Мхм

    4 0 Отговор

    До коментар #91 от "Малко сметки":

    А така обаче едното е пикова мощност тоест тока е скъп другото тока е евтин сиреч Аец.Ай плащай скъп ток
  • 94 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Две в 1":

    Ти този електромобил кога ще го караш?През деня има слънце,може да зареждаш безплатно,но това означава да превърнеш електромобила в трафопост и да не го ползваш.Ще ходиш пеша на работа,защо ти е тогава кола?През нощта можеш да си зареждаш в гаража,но няма слънце.

    Коментиран от #96

  • 95 Не бе да е ясно

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Я се разбери със себе си":

    Да ти кажа че от 1.5% от територията на България с фотоволтаика няма как да произведеш 15 тераватчаса електроенергия на година

    Коментиран от #97

  • 96 Смех

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "Гост":

    Не бе ти няма да зареждаш в къщи ама па тогава за кво са ти панели
  • 97 Ти добре ли си?

    0 4 Отговор

    До коментар #95 от "Не бе да е ясно":

    Вие съвсем полудяхте? Как точно си представи че девет милиона квадратни метра са 1,5 процента от площта на България? Наистина много ама много ама много ама много ама много ама много сте скарани с нулите!

    Колко е площта на България според тебе? 500 квадратни километра?

    Сега разбирам защо сте решили че трябва да усетим половината България, за да инсталираме фотоволтаиците. Чак се чудя как въобще ви стига?

    Ако засееш 1,5% от площта на България с фотоволтаици ще захраниш половината Европа.

    Коментиран от #98

  • 98 бегай в училище

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Ти добре ли си?":

    знячи нещо бъркаш колега 9млн кв метра не са 9 млн кв км иначе би било 9000 кв км

    Коментиран от #99, #101

  • 99 Наистина не си добре с нулите

    0 4 Отговор

    До коментар #98 от "бегай в училище":

    Къде и кога съм ти говорил за квадратни километри? Единствено в цитата ти за 1600 квадратни километра които не знам от къде измисли. Аз никога не съм ги споменавал! През цялото време съм говорил за квадратни МЕТРИ.

    Виждаш ли колко си зле със сметките. Не стига че не можеш сам да ги направиш, но дори и когато някой ги направи вместо тебе даже не можеш да разбереш какво ти е написал!

    А си тръгнал да сечеш горите на България за да слагаш фотоволтаици, при положение, че само покривите, паркингите и магистралите ще са достатъчно дори да минем само на фотоволтаици и батерии и нищо друго.

    Коментиран от #102

  • 100 Гост

    2 0 Отговор
    Предлагаш да си купим по един електромобил,да си монтираме фотоволтаични панели,за да ние евтин тока.Да вложим едни 100 х.лв за да ни е евтин тока,когато пече слънце.Да знаеш мноооого си умен,да не си ял риба?

    Коментиран от #105

  • 101 Ако все още не можеш да схванеш

    0 4 Отговор

    До коментар #98 от "бегай в училище":

    Умножи 6 милиона панела по 1,5 квадрата и виж какво ще получиш? Кажи колко квадратни километра са това, ако можеш разбира се!

    Коментиран от #103

  • 102 бега в даскало.

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Наистина не си добре с нулите":

    говориш глупости бе мой кой мери в кв метри навсякъде се мери в кв км
  • 103 не си ясен

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Ако все още не можеш да схванеш":

    1.5 квадрата какво

    Коментиран от #109

  • 104 Факт

    2 0 Отговор
    Та нещата са ясни панелите и перките няма как да заменят ядрените мощности
  • 105 Не се притеснявай

    0 3 Отговор

    До коментар #100 от "Гост":

    Няма нужда да инвестираш нищо. Ще продължаваш да плащаш колкото ти кажат. Тези инвестиции не са за всеки! Нали все пак някой трябва да го купува този ток на висока цена. Нали някой трябва да плаща на бензиностанциите, дори ако бензина стане 10 лв.

    Засега нямам намерение да си купувам електромобил защото минавам само 15000 км годишно, но в един момент може да стане така че да ми е по-изгодно да си купя дори за този мизерен пробег и въобще няма да се замисля.

    Ако вдигнат цената на тока за битови потребители, няма да се замисля да си взема и батерии.

    А вие си мислете колко са скъпи фотоволтаиците, батериите и електромобилите и си въобразявайте, че 9 милиона квадратни метра са половин България.

    Коментиран от #106, #107, #108, #110

  • 106 бъркаш простено ти е

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Не се притеснявай":

    Искаш да кажеш километра
  • 107 Спокойно

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Не се притеснявай":

    Защо да става 10 лв бензина нали и ония трябва да го продават ако никой не го купува на кой че го продават.А тия дето строят панели мислят да го продават но кой ще го купи когато е неконкурентен
  • 108 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Не се притеснявай":

    При 1000 лв разход за ток годишно,ще ми трябват над 100 години да си избия инвестициите.
    При 2000 лв за ток годишно,ще ми трябват 50 години.
    Ти си бил велик в сметките.

    Коментиран от #113

  • 109 Колко по-ясно

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "не си ясен":

    Шест милиона фотоволтаика с размери 1м/1,5м по 340 вата на панел прави мощност 2000 мегавата колкото е мощността на АЕЦ Козлодуй и площ 9 милиона квадратни метра.

    Какво очакваш да ти причисля площта на панела в квадратни километри, за да ти е по-лесно да го умножиш по шест милиона?

    Абсолютно нарочно го оставих в милиони квадратни метри за да ви изглежда много и да ви се подигравам, защото знам че не можете да го преизчислите в квадратни километри и все още не можете.

    Колко са девет милиона квадратни метра, преизчислени в квадратни километри?

    Още ли твърдиш че са 1600 квадратни километра?

    Още ли твърдиш че 1600 квадратни километра фотоволтаични панели не могат да захранят едно село!

    Всичките ти бисери стоят записани черно на бяло вовеки веков за да ти ги припомням следващия път когато обясниш колко неефективни са панелите и перките и как най-голямата перка в света която е закачена на пилон колкото Айфеловата кула има мощност 5 w или в по-добрия случай 5 киловата и трябват 300 милиона перки за да заместят един АЕЦ.

    Коментиран от #111, #112, #114

  • 110 а бе ти в ред ли си

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Не се притеснявай":

    Пълни глупости говориш няма как да се включат към мрежата тия соларни централи защото те са частни а електроразпределението е държавна собственост

    Коментиран от #120

  • 111 смех

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Колко по-ясно":

    То па много сложно щял да се подиграва колко е тъп нашия и кво от 9кв.км площ 16 твч ли ще произведеш с панели ти си пълно оли

    Коментиран от #115

  • 112 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Колко по-ясно":

    9 млн.кв.метри е равно на 9 кв.км.
  • 113 Пропуснал си нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #108 от "Гост":

    Май си забравил да сложиш и стойността на къщата в сметката. Нали И нея трябва да избиеш. Поне 350 години ще ти трябват за малка къщичка, за да я избиеш и нея от сметката за тока.


    Ама си забравил и нещо друго. Да приспаднеш освен сметката за ток и сметката за зареждане на гориво, да видим колко ще станат годините.

    Коментиран от #119

  • 114 смех

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "Колко по-ясно":

    А ще припомниш ли как ще си изградиш сам и далекопроводите по които да си прекараш тока до потребителите от твоята частна соларна станция 9кв.км равняваща се на два реактора.Или тва не си го включил в сметките
  • 115 Бисерчета на който отговарям

    0 2 Отговор

    До коментар #111 от "смех":

    Математиката обаче казва друго 2 Милиона перки се равняват по мощност на само един реактор от 1500МВ на математиката ли да вярвам или на твоите фантсзии.Фотоволтаиците и ветрогенераторите са Доказано неефективни и с нисък коефициент на преобразувана енергия

    Коментиран от #121

  • 116 Другия Бисер

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "смех":

    Не се вярва в науката а се доказва бе глупи.
    Най мощните веи са с по 5КВ мощност един ЕРП реактор е 1500Мвт.Не 2 а 300 Милиона перки трябват за аналогична мощност на яЕдин реактор.Смятай.германияноще разчита на въглища и газ за 80% от потреблението си не ми приказвай глупости.
  • 117 Пак бисер

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "факт":

    ми смятам 4 млн фотоволтаика сложи ги 2 млн фотоволтаика при 1000мвт ввер и 500 вата панел.Кое му е сложното толкова ли неможеш да вземеш калкулатор и да ги въведеш.2млн панела.А сега изсечи половин Витоша да ги туриш
  • 118 Бисери безкрай

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "смех":

    Мда от 1600 кв км ще произведеш ток за едно село с две къщи обаче за година
  • 119 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "Пропуснал си нещо":

    Какво гориво?Ти електромобила ще го ползваш за батерия и няма да го караш.Ако ще го караш ще ти добавя в цената и за допълнителна батерия за съхранение.Цената на къщата не я включвам,все някъде трябва да живееш.

    Коментиран от #122

  • 120 Дрън-дрън

    0 2 Отговор

    До коментар #110 от "а бе ти в ред ли си":

    Ами нали точно затова подават заявления за присъединяване !

    Статията е със заглавие:


    Зеленият енергиен преход е възможен, но за него трябва базова беземисионна енергия, има и други административни пречки

    11 юни 2022


    ...към момента България е основен износител на електрическа енергия в регион Югоизточна Европа - 10 млн. мегаватчаса са изнесени и потребени през миналата година. По отношение на възобновяемите източници той каза, че за 21 000 мегавата вече са подадените заявления за присъединяване към мрежата, като нарастват месечно с 3-4000 мегавата. Освен това малките проекти в мрежата средно напрежение се развиват по-бързо, което означава и сериозното й натоварване.

    Коментиран от #124

  • 121 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "Бисерчета на който отговарям":

    Ти тези перки и панели за колко часа работа на ден ги смяташ?

    Коментиран от #123

  • 122 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #119 от "Гост":

    Все нещо трябва и да карам, нали?

    Свиквай, че в бъдеще цената на тока ще се променя всеки час и за частни клиенти, както е сега за фирмите.
  • 123 20 гигавата

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Гост":

    20 хиляди мегавата мощност са 10 атомни централи.

    Както искаш така го разбирай. Поне половината от тези проекти ще бъдат осъществени със или без позволение.


    Дори и без позволение и без да връщат в мрежата, ще намалят консумацията на България всеки път като пекне слънце. А останалите ще продават повече.

    При всички положения, АЕЦ Козлодуй ще работи и ще доставя през цялото денонощие 2000 мегавата, а потреблението дори в момента е 4000 мегавата за цяла България. Тоест за останалите 2000 мегавата ще се борят централи с общ капацитет 20 000 мегавата. Както искаш така го разбирай, но цената ще е близка до нула, за разлика от вечерно време когато слънцето се скрие и цената ще стане по-скъпа от сега. Ти ако имаш електромобил, който може да ти захранва къщата, кога ще го заредиш и кога ще използваш вече заредената евтина енергия?

    Коментиран от #126, #132

  • 124 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Дрън-дрън":

    Тоест ще пренатовярят мрежата извод няма да ги включват докато не изключат другите мощности а ако ги изключат цената на тока ще стане космическа

    Коментиран от #129

  • 125 Такива работи

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дрън-дрън":

    То ясно писах, че става въпрос за бързи зарядни.
    Не говорим за домашни,гаражни и тн.
  • 126 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "20 гигавата":

    20 гигавата НО те са неизпоозваеми а теоретични докато на Аец са използваеми.
  • 127 Да се върнем на площта

    0 2 Отговор
    Вече, не смятаме за един блок от френска атомна централа 1500 мегавата, не смятаме за една българска атомна централа 2000 мегавата, а смятаме за 21 хиляди мегавата, колкото са заявленията, които са мощността на 10 атомни централи.

    Вече имаме 90 квадратни километра, които са 18% от площта на София и 0,08% от площта на България.

    Изсичането на 10 половини на Витоша се отменя!

    Коментиран от #128

  • 128 Мхм

    3 0 Отговор

    До коментар #127 от "Да се върнем на площта":

    Тоест да изселим цялата стара загора и да я заменим с панели

    Коментиран от #130, #136, #144

  • 129 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #124 от "Мхм":

    Никой не включва и изключва мощности. Капацитета на тези мощности се продава предварително, като купувача се избира най-ниската цена, която е останала за СЛЕДВАЩИЯ ДЕН. Предварително се знае кой ще работи и кой не И с каква мощност.

    Ако предварително знаеш цените на тока за следващите 24 часа, кога ще си заредиш батерията и ако можеш да връщаш обратно енергия в мрежата, кога ще я продадеш?

    Тоест хората е фирми с батерии по естествен начин ще балансират мрежата, а павец, вец-овете и новоизградени газови централи ще вършат останалото. Въглищните централи ще се палят само зимно време, защото са нерентабилни през останалото време и не са толкова маневрени.

    Свиквайте с новите реалности. Тези мощности ще бъдат изградени независимо дали искате или не. Говоря ви за този сценарий с вдигане на тока от няколко години. Цената на тока няма как да се вдигне трайно, защото вече има бързо и евтино решение за производство. Както виждаш дори не говоря за екология! Тока от фотоволтаици просто е най-евтин и всеки може да си го произведе на мястото на потребление.

    Коментиран от #131, #133

  • 130 Не е нужно

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Мхм":

    Старозагорци ще изграждат така или иначе фотоволтаични централи на мястото на въглищните мини .
  • 131 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Дрън-дрън":

    Не е така не ввеки може да си го произведе защото зависи от мястото където живее в жилищни квартали е неизползваем.Освен това към цената трябва да включваш застраховка за бедствия които засягат панела и водят до неговата подмяна.

    Коментиран от #134

  • 132 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #123 от "20 гигавата":

    Ще го зареждам докато спя през нощта,през деня ще си ползвам автомобила.Нещо не ти се връзват сметките с безплатното зареждане.

    Коментиран от #135

  • 133 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Дрън-дрън":

    Когато продаваш на съседи му продават и други съседи и когато продаваш ток от фотоволтаици а съседите от аец то клиента ти ще предпочете цената на аеца тоест ри трябва да си използваш тока щото няма какво да го правиш а ако не можеш да си претовариш мрежата ходи после възстановявай щети.

    Коментиран от #139

  • 134 Ти да видиш?

    0 2 Отговор

    До коментар #131 от "Мхм":

    Моите панели трета година произвеждат ток без застраховка. Сигурно не са разбрали, за да обявят стачка и да спрат да работят.

    Коментиран от #137

  • 135 не го слушай

    1 0 Отговор

    До коментар #132 от "Гост":

    Не зареждаш бе имаш ли къща нямаш имаш ли панели нямаш лъде си тръгнал една ел кола е над 100000 лева

    Коментиран от #140

  • 136 Правилно съм запомнил

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Мхм":

    Местен сайт съобщава, че ТЕЦ Бобов Дол планира да инсталира слънчеви панели на рекултивирания сгуроотвал „Сухо дере“ с площ от 1, 3 милиона кв.м. Имотът е собственост на ТЕЦ Бобов Дол и се намира в землището на с. Палатово, в близост до Централата. Проектът е внесен в РИОСВ с искане за смяна на предназначението на земята от насип в подходящ терен за изграждане на фотоволтаичен обект и пренос на енергия.

    „Нашият екип излезе с подробен анализ. Според разчетите потенциалът на слънчевия ресурс в района на терена е 1200 квч/м. При монтаж на фотоволтаични панели с оптимален наклон средногодишният разполагаем ресурс нараства до 1251 квч/м.“ обясни изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

    Коментиран от #138

  • 137 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #134 от "Ти да видиш?":

    Да ама ти нямаш слънчева централа.Кат се нахендриш и симчао а то не е трудно една градушка и си там

    Коментиран от #147

  • 138 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #136 от "Правилно съм запомнил":

    Това в слънчев период 2-3 месеца после

    Коментиран от #143

  • 139 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #133 от "Мхм":

    Да не мислиш че аз лично ще тръгна да си продавам тока. Подписва се договор с търговец, който взима комисион. Той определя цените, а АЕЦ никога не може да предложи по-ниска цена от фотоволтаичната централа, защото себестойността на горивото И е 0 лв и 0 стотинки, за заплати плаща 0 лв и 0 стотинки и съответно 1 стотинка за киловатчас е чиста печалба, пред алтернативата да не вземеш нищо и да не ползваш така или иначе произведената енергия.

    При цената на АЕЦ не е така. Там себестойността в момента беше около 7 стотинки за киловатчас и всяка стотинка под тази цена е загуба за централата.

    Коментиран от #141, #142

  • 140 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #135 от "не го слушай":

    Точно така.Точно това го карам да каже как ще стане.
  • 141 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Дрън-дрън":

    Колко време ще ти трябва да си избиеш инвестициите с цена 1 ст/квтч?

    Коментиран от #145, #150

  • 142 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Дрън-дрън":

    И колко си набухал във фотоволтаичната централа и за колко ще го изплати като не броим дните в които не произвеждаш на пълна мощност и продаваш малко а това са 9 месеца или 75% от времето на година а Аеца се изплаща най лесно бачка непрекъснато.Фотоволтаичната централа също има нужда от персонал подръжка и тн.

    Коментиран от #154

  • 143 Чети с разбиране

    0 2 Отговор

    До коментар #138 от "Мхм":

    "разполагаем ресурс нараства до 1251 квч/м"


    Преведено на български, Това означава че всеки инсталиран киловат, мегават, гигават мощност фотоволтаици, ще произвежда 1251 ххх часа от същото

    Тоест 1 мегаватпик мощност фотоволтаици, ще произведе 1251 мегаватчаса енергия годишно ако е инсталирана на това място.

    Ако същите тези фотоволтаици бъдат инсталирани в моя град, годишно ще произвеждат 1330 мегаватчаса енергия.

    И за оня дето все чака да му кажат средно, Това е средногодишният добив за всеки 11-годишен слънчев цикъл. Една година е повече, друга по-малко, но за 11 години е средно толкова. Така е било предишните 100 години, така ще е и следващите 100.

    Тоест Това е абсолютно сигурен годишен добив, кога, по колко, с каква мощност това вече никой не го знае.

    Коментиран от #146, #151

  • 144 А предтавяш ли си зимата

    2 0 Отговор

    До коментар #128 от "Мхм":

    на тоя трябва да му дадем по голяма лопата, че доста риене ще има.
  • 145 смех

    2 0 Отговор

    До коментар #141 от "Гост":

    Какво ще избие тоя бе хаха с един фотовлтоаик на 330 вата и то за два часа в силно осветен ден пак не може хладилник да зареди
  • 146 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "Чети с разбиране":

    1251 квч за месец това е оптимално тоест за 3 месеца в годината другите няма да е толко
  • 147 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #137 от "Мхм":

    Имам турски алуминиеви колектори за топла вода от най-евтините отпреди 15 години и досега не ми се е наложило да им сменям стъклото, въпреки че е 3 милиметра монтирано на обикновена алуминиева рамка. Стъклата на фотоволтаиците са залепени на фотоволтаичните подложки и е почти невъзможно да бъдат счупени от градушка.

    Докато още не бяха монтирани на покрива а бяха нахвърляни на поляната, едно 6-годишно момче им направи стрес тест, като без да иска стъпи по средата на единия панел, докато се гонеха. Ами все още нищо му няма трета година! А и доста градушки отнесоха.

    Знаеш ли кога ще ги мисля за 200 лв за панел? Цигарите ми за месец. Ще си взема нов като се счупи.

    Коментиран от #148

  • 148 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "Дрън-дрън":

    А така а наеш ли що е 200 лева за панел щото ползват газ за производството му като газа поскъпне и нема са 200 лева за панел
  • 149 Tурбо

    1 0 Отговор
    Еееееех тесльо,тесльо.Все мислиш наобратно.Вместо да търсиш начин да спестиш,измисли начин да изкарваш повече пари.Цял ден пишеш по форумите,кога работиш да ти се чуди човек.Май ще излезе верно.че си форумен трол на който му плащат да пише по определена тема.
  • 150 Значително по-малко време

    0 1 Отговор

    До коментар #141 от "Гост":

    Ако продавам електрическата енергия на една стотинка, ще ми трябва много по-малко време, отколкото, ако въобще не я продавам.

    Към момента губя около 1000 киловатчаса годишно заради това че не връщам в мрежата и от инсталирани 3 киловата използвам около 3000 киловатчаса вместо теоритична възможните 4000

    Ако ги продавах по една стотинка, досега щях да съм върнал още един процент от инвестицията - 30 лв. Ако продавам на 7 стотинки колкото себестойността на АЕЦ Козлодуй, за да ти е евтино на тебе, щях да съм си върнал 210 лв - един от шестте фотоволтаични панела.

    Заглавие на статия от днес
    Средната цена базов товар на БНЕБ в сегмента "ден напред" през месец май се повишава с 15.9% до 394.64 лв. за MWh, а търгуваният обем намалява с 14.1%

    Тоест ако държавата ми позволи и търговеца ми дава само половината от реалната цена на борсата, пак за да ти е по-евтино и да не те набутвам, при 20 стотинки за киловатчас, щях да съм си върнал 600 лв - три от шестте панела.

    Ти обаче не искаш да продавам защото съм щял да забогатея. Въпреки, че не се усещаш, че когато не продавам ти обедняваш, защото ти вдигат цената на тока. Ама не е важно ти да си добре, а вуте да е зле?

    Коментиран от #152, #153

  • 151 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "Чети с разбиране":

    Нали разбираш до 1251 квтч/м не означава че ще са толкова.Това е максималната горна граница.
  • 152 смех

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "Значително по-малко време":

    Мойто момче ти използваш мрежата която е на държавата продавай си ама си изгради собствена мрежа трансформатори кабели далекопроводи тогава ще видим за колко ще го продаваш за да ги изплатих
  • 153 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #150 от "Значително по-малко време":

    Нямам нищо против да забогатееш с 600 лева.То чак да се чудиш как ще ги изхарчиш.
  • 154 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #142 от "Мхм":

    Централата ми е 3 киловата и струва 3000 лв (на практика са двете централи 2 плюс 1 киловата), стои си на покрива и няма нужда от персонал, поддръжка или каквото и да било. Произвежда си дори прашна, а дъжда си я чисти.

    В предишното мнение ти дадох средната цена на тока на борсата, на която плащат на големите производители, на които цената на централата им излиза доста по-евтино отколкото на мене.

    Да видим кое се изплаща по-бързо?


    Киловат централа на мен ми излезе 1000 лв, мегават мощност излиза по-евтино на инсталиран киловат, но цените поскъпнаха и да речем, че един мегават струва милион лева.

    За онези заявени 20 000 мегавата, инвеститорите ще трябва да платят 20 милиарда, по-малко от цената на АЕЦ Белене, но мощността ще е десет пъти по-голяма, а годишното производство на енергия ще е повече - 25 тераватчаса срещу 16 тераватчаса от АЕЦ Белене.

    Да сметнем за един милиард инвестиция. Това са 1000 мегавата мощност, които ще произведат 1 250 000 мегаватчаса енергия по пазарна цена 400 лева за мегаватчас, това прави 500 милиона годишно.

    Ако АЕЦ може да бъде построен за изключително кратките 10 години и започне да се връща инвестициите, фотоволтаичната централа вече ще си ги е върнала 5 пъти и от инвестирани един милиард ще има пет милиарда приходи, когато АЕЦ ще спечели първия си лев.

    Коментиран от #155, #157

  • 155 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #154 от "Дрън-дрън":

    Инвестирай тогава тесльо.Прави фотоволтаични централи,ние ще купуваме ток от теб.На приказки е лесно,но трябват и пари.Да дрънкаш по форумите е по лесно.

    Коментиран от #158

  • 156 Нищо не си разбрал

    0 1 Отговор
    Открий разликите:

    Тоест 1 мегаватпик мощност фотоволтаици, ще произведе 1251 мегаватчаса енергия ГОДИШНО ако е инсталирана на това място

    Нали разбираш до 1251 квтч/М не означава че ще са толкова.Това е максималната горна граница.


    И за оня дето все чака да му кажат средно, Това е средногодишният добив за всеки 11-годишен слънчев цикъл. Една година е повече, друга по-малко, но за 11 години е средно толкова. Така е било предишните 100 години, така ще е и следващите 100.

    Коментиран от #161

  • 157 бла бла

    2 0 Отговор

    До коментар #154 от "Дрън-дрън":

    Дълбоко невярно просто защото фотоволтаиката работи два месеца 3

    Коментиран от #160

  • 158 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #155 от "Турбо":

    И какво ще изкарам? Май пропусна онази част със свръхпроизводството и отрицателните цени на тока като пекне слънце, след като всички заявители вземат да си инсталират заявените мощности?

    Ако ще инвестирам ще е в батерия, но и това няма да стане, като знам колко са мудни нашите законодатели. Засега няма законов начин това да стане.

    Коментиран от #159, #166

  • 159 Турбо

    2 0 Отговор

    До коментар #158 от "Дрън-дрън":

    За какво беше това коментиране толкова време?Правиш си гимнастика на пръстите по клавиатурата?Да беше поработил нещо,вместо да пишеш безполезна информация цял ден.

    Коментиран от #164

  • 160 Кои са тези 3 месеца

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "бла бла":

    Ще ги изброиш ли? По това време на годината работят ли или още са в отпуск?

    Коментиран от #162

  • 161 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #156 от "Нищо не си разбрал":

    На никой не му пука за 11-те години потреблението има нужда от нещо сега.А не 3 месеца от годината в продължение на 11 години.Аец е постоянна енергия и не се спира няма изгода.Ролята на буфер го играят Тец които се спират фотоволтаиката няма я в играта нито може да е балансьор нито да е основен източник и тъй като Аец няма да се затворят се предполага че зелените мощности трябва да заменят тец чиято работа зависи от цената на газа.А цената на газа не е висока газ има достатъчно.

    Коментиран от #165

  • 162 бла бла

    2 0 Отговор

    До коментар #160 от "Кои са тези 3 месеца":

    юни юли август другото е надолу а най якото е че точно тогава потреблението е най малко когато нараства зелените мощности не играят

    Коментиран от #168

  • 163 Турбо

    1 0 Отговор
    Забравих.Ти това си работиш и ти плащат на всеки коментар.
  • 164 А ти къде се криеш цял ден

    0 2 Отговор

    До коментар #159 от "Турбо":

    Потъна от срам?

    Аз днес го писах дъждовен, защото ми се отложи един ангажимент и буквално си чеша пръстите. Не ме мисли със заяжданията на дребно и личните нападки, а седни прочети учебника по физика да не се излагаш!

    Например дали един двигател работи със същата мощност, ако добавиш допълнителен товар на изхода му.

    Попита ли някой ученик в механотехникум, дали на неутрална и на първа предавка при потегляне и при движение, двигателя работи с една и съща мощност?

    Коментиран от #169

  • 165 Ами свиквай

    0 3 Отговор

    До коментар #161 от "факт":

    Искаш или не искаш фотоволтаични централи с мощност колкото на 10 атомни централи ще станат дразнител в българската енергетика и цените ще варират жестоко, независимо дали ни харесва или не, ако в най-скоро време не оправят павец ЧАИРА, който най-вероятно съвсем умишлено унищожиха.

    Коментиран от #173

  • 166 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #158 от "Дрън-дрън":

    Нищо нямало да изкараш?А се каниш да използваш и батерия на колела, цената на която няма да можеш да си избиеш.

    Коментиран от #170

  • 167 Факт

    2 0 Отговор
    Но да се върнем на чистата Математика на която само вярвам.Какво излиза че един Козлодуйски реактор е с мощност еквивалентна на 3 млн 33 хиляди фотоволтаика ако на къща има по 20 средно фотоволтаика от тоя тип тва прави 151 000 къщи в Бг да са с по средно 20 панела е как ще стане.

    Коментиран от #174

  • 168 Дрън-дрън

    0 2 Отговор

    До коментар #162 от "бла бла":

    Точно август цените на тока са най-високи заради потреблението на климатиците. Последните години и цените на тока тогава бяха най-високи. Най-ниско потребление и съответно най-ниски цени на тока са през пролетта и есента.

    Сега поне през лятото цените ще паднат и ще останат високи само през зимата.

    За добро или лошо, вече сме на един и същ пазар с цяла Европа и все пак може да им продаваме излишъците ако и при тях не инсталират подобни мощности фотоволтаици. Хубавото е, че те поне инсталират по много вятърни генератори и ще могат да ни пращат евтина енергия през зимата.

    Коментиран от #171

  • 169 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #164 от "А ти къде се криеш цял ден":

    Работя тесльо, не се крия и няма от какво да се срамувам.Не си губя времето по форумите.Още чакам да ми обясниш как автомобила потегля с 0 изходяща мощност,без да подаваш газ и с обороти на празен ход.

    Коментиран от #176

  • 170 Хайде Добро утро

    0 1 Отговор

    До коментар #166 от "Гост":

    Нали питаше откъде през деня ще зареждаш евтина енергия докато си на работа - отговорих ти. Фотоволтаици с мощността на 10 атомни централи инсталирани в България.

    При тези мощности и Слънце не им трябва. Дори през облаците работят на 20-30 процента от мощността, което е 6000 мегавата в облачно време през деня.

    Коментиран от #172

  • 171 бла бла

    1 1 Отговор

    До коментар #168 от "Дрън-дрън":

    Ахам климатиците а то зимата не бачкат климатиците и печките.А баш зимата ветрогенератори едва ли като цяло ветрогенератора е неефективен поставя се само на места със силни ветрове тоест използването му е ограничено
  • 172 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #170 от "Хайде Добро утро":

    На работа няма къде да зареждам.Единствено само вечер докато спя,но нямам гараж.Трябва и него да го включа в сметката.
  • 173 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #165 от "Ами свиквай":

    Какво да свиквам че в една Дания генератори и тн са под 30% от потреблявяната електеоенергия

    Коментиран от #178

  • 174 Не си мъчи мозъка

    0 2 Отговор

    До коментар #167 от "Факт":

    Заявка за 21 хиляди мегавата мощности би трябвало да ти затвори отдавна устата. След като хората са ги заявили, значи вече знаят къде ще ги инсталират.

    Сметнали са че половината България ще им стигне. Ти сега чакай да отсекат половината Витоша и цяла Стара планина!

    Такива като мен с по 5- 10 киловата по покривите на къщите въобще не влизаме в статистиката и не подаваме заявления за присъединяване, защото не връщаме в мрежата и никой не ни плаща.

    Коментиран от #175

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Мощността не е 0

    0 1 Отговор

    До коментар #169 от "Турбо":

    Ако беше се поинтересувал за какво служи съединителя, той служи за плавно предаване на въртящ момент, а след като предава въртящ момент, значи постепенно увеличава изходящата мощност на двигателя от нула до необходимата за движение със съответните обороти на празен ход на двигателя.

    Тоест съединителя ти променя изходящата мощност на двигателя и тя вече не е 0, както е била преди да отпуснеш съединителя. Елементарна физика!

    Коментиран от #184, #252

  • 177 факт

    2 1 Отговор
    21 гигавата искаш да кажеш не можеш да обръщаш единици простено ти е проуст си но че няма да успеят е ясно.Няма територия за това

    Коментиран от #180, #193

  • 178 Е именно де!

    0 1 Отговор

    До коментар #173 от "Мхм":

    Щом като вече са достигнали 30%, ако добавят още около два пъти по толкова, ще покрият 100 процента от потреблението с вятър, като ще могат да си помагат с други държави да се балансират.

    Коментиран от #179

  • 179 Мхн

    1 0 Отговор

    До коментар #178 от "Е именно де!":

    Нямат къде да ги турат няма такъв порие на вятъра нямат и площ а и норвежкият газ е по изгоден
  • 180 Аз мога

    0 2 Отговор

    До коментар #177 от "факт":

    Ама ти се затрудняваш с нали те и постоянно говориш за някакви си 1500 мегавата във Франция.
  • 181 гост

    0 2 Отговор
    Това вече е идеална кола на идеална цена. Напълно достатъчни характеристики и 400км сигурен пробег. Това, което липсва е хубав софтуер и преден багажник. Тесла Модел У е по-добра, на същата цена, но за съжаление налична в ограничени страни и количества.

    Коментиран от #183

  • 182 Факт

    2 0 Отговор
    ректори 1500мгвт на Арева да що?

    Коментиран от #186

  • 183 чак перфектна не е

    1 1 Отговор

    До коментар #181 от "гост":

    При какви условия е постигнат тоя пробег
  • 184 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #176 от "Мощността не е 0":

    Съединителят предава въртящ момент,които в момента на зацепване е 0 според теб.Какво предава съединителя,след като на празен ход без газ въртящия момент е 0.

    Коментиран от #185, #187

  • 185 мани го

    1 1 Отговор

    До коментар #184 от "Турбо":

    Не прави разлика между колянов вал и задвижващ вал.
  • 186 Видя ли

    0 2 Отговор

    До коментар #182 от "Факт":

    Това не са 1500 мегавата 1,5 гигавата ама ти не можеш да ги обърнеш и затова те улеснявам.

    Видяхме как за тебе девет милиона квадратни метра са 1600 квадратни километра.

    Точно както мощността на турбо, която при 800 оборота е абсолютно еднаква, на неутрална предавка когато се предават 0 нютон метра и на първа предавка, когато се предават 100 нютон метра към колелата.
    Той не вижда причина в двата случая мощността да е различна и смята че е еднаква, защото оборотите са еднакви.

    Коментиран от #188

  • 187 Същото

    0 1 Отговор

    До коментар #184 от "Турбо":

    Същото което щепсела предава на консуматора преди да го включиш в контакта. Въпреки че напрежението в контакта не помръдва, като включиш щепсела.

    Коментиран от #189, #253

  • 188 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #186 от "Видя ли":

    Няма такова нещо 9 млн кв метра са 9 кв км.Другото са твои глупости и свободни съчинения.А как ще го напишеш не пречи на сметките.
  • 189 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #187 от "Същото":

    Ми не е същото

    Коментиран от #191

  • 190 факт

    2 0 Отговор
    Ти кажи виждал ли си 200 ветеогенератора и куде ше ги сложиш
  • 191 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #189 от "Мхм":

    Така

    Коментиран от #195

  • 192 КараТок бакшиш

    1 3 Отговор
    Хахах! Не 200, а 200 хиляди коментара да издраскате НЕ променя реалността: петрол+гърне=бедност, мръсотия, болести и мизерия. Родна, чиста енергия+коли на ток=100% кеф, чистота, тишина и богатство
  • 193 Трол та дрънка

    0 2 Отговор

    До коментар #177 от "факт":

    21 гигавата искаш да кажеш не можеш да обръщаш единици простено ти е проуст си

    ...


    Няма такова нещо 9 млн кв метра са 9 кв км.Другото са твои глупости и свободни съчинения.А как ще го напишеш не пречи на сметките.

    Коментиран от #194

  • 194 факт

    3 0 Отговор

    До коментар #193 от "Трол та дрънка":

    И кое не е така бе глопак

    Коментиран от #198

  • 195 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "Защо":

    Ми защото не е

    Коментиран от #197

  • 196 Не бери грижа

    0 2 Отговор
    Първо в колони, после в редици

  • 197 Ами добре

    0 1 Отговор

    До коментар #195 от "Мхм":

    Ще му кажа! Друго безсмислено мнение?

    И ти ли твърдиш като турбо, че на неутрална предавка въртящият момент е по-голям от нула към колелата?

    Коментиран от #199

  • 198 Последно?

    0 1 Отговор

    До коментар #194 от "факт":

    Бърка ли те или не?

    Има ли значение дали ще пише мегавати или гигавати или не?

    Това променя ли сметките или не?

    Коментиран от #200

  • 199 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #197 от "Ами добре":

    Може и да симправ но не и че аналогията ти с електричната енергия е правилна

    Коментиран от #203

  • 200 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #198 от "Последно?":

    ми на калкулатрора му е все тая дали ще е 1500 или 1.5 по 103
  • 201 Да си дойдем на думата?

    0 1 Отговор
    Ще има ли в България достатъчно място да инсталираме фотоволтаици с които да заместим мощността на един френски ядрен реактор? Защо френски не знам?

    Колко милиона или стотин хиляди вятърни генератора ще са необходими, за да замести мощността на същия ядрен блок във Франция.

    Има ли по-мощни вятърни генератори от 5 киловата и фотоволтаици от 325 вата?

    Коментиран от #202

  • 202 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #201 от "Да си дойдем на думата?":

    Идваме си зелената енергия е скъпа и неконкурентна

    Коментиран от #204

  • 203 Абсолютно правилно е

    0 1 Отговор

    До коментар #199 от "Мхм":

    Дали ще говоря за щепсел който не е включен в контакта, дали ще говоря за маркуч който не е включен в чешмата, дали за въже за дърпане което не е закачено за автомобила, няма никакво значение.

    Нещо което не е включено не може да предава енергия или каквото да било. Колкото и да ми е мощен джипа, какъвто и въртящ момент да има, няма да мога да те издърпам, ако не си вързал въжето - трети закон на Нютон, който важи и за съединителя, който е натиснат или скоростната кутия която е на неутрална предавка.

    Коментиран от #205, #254

  • 204 Дай пример

    0 2 Отговор

    До коментар #202 от "факт":

    Нали можеш да смяташ?

    Фотоволтаичната ми централа струва 3000 лв, произвежда 3600 киловатчаса на година и има 25 години гаранция, за които ще произведе 90 000 киловатчаса. Колко е себестойността на един киловатчас. Можеш ли да сметнеш? А дано ама надали, въпреки че се биеш в гърдите че разчиташ на математиката.

    Коментиран от #207

  • 205 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #203 от "Абсолютно правилно е":

    Да но електрическата и механичната енергия не са еквивалентни

    Коментиран от #206

  • 206 Забрави..

    0 2 Отговор

    До коментар #205 от "Мхм":

    Кажи сега за себестойността на киловатчас енергия от фотоволтаични централи?

    Коментиран от #208

  • 207 факт

    3 0 Отговор

    До коментар #204 от "Дай пример":

    Така според тъпира зелената енергия била бъдещето.Значи най големият ветропарк в Сащ на територия 130 квадратни километра произвежда на година 3189 гвтч електроенергия а Аец Козлодуй прави 16 терават часа на година които са 16000 гвтч.Какво да говорим повече та то няма база за сравнение.

    Коментиран от #209, #213

  • 208 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #206 от "Забрави..":

    грешно условие си задал не си написал за колко ше я продаваш.Тая енергия

    Коментиран от #210

  • 209 Как се казва този парк

    0 2 Отговор

    До коментар #207 от "факт":

    Дай да проверим, че не ти вярвам. Отново си объркал нулите!

    Хайде сметни колко ми излиза себестойността за киловатчас? 90 000 киловатчаса за 3000 лв?

    Срам ли те е да кажеш или не можеш да го сметнеш?

    Коментиран от #211, #212

  • 210 Какво значение има?

    0 1 Отговор

    До коментар #208 от "факт":

    Питам те на мен колко ми излиза като себестойност?

    Нали от това се определя дали е скъпа или евтина? Колко са ми разходите за нея, за да знам като я продавам на цената на АЕЦ Козлодуй от 7, 4 стотинки дали съм на печалба или загуба?

    Можеш ли да смяташ себестойност или не можеш?

    Колко стотинки ми излиза на мен киловатчас?
  • 211 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #209 от "Как се казва този парк":

    30 лв е и?

    Коментиран от #214

  • 212 смех

    2 0 Отговор

    До коментар #209 от "Как се казва този парк":

    ти си тип и не схващаш дай да видя кво да видиш Аец е по ефективен и трябва да си наистина тип да не го схващаш

    Коментиран от #217

  • 213 Опс , моя грешка

    0 1 Отговор

    До коментар #207 от "факт":

    Говориш за ветропарк, което няма нищо общо с темата. Вятърните генератори не заемат място и под тях площта може да се използва за други цели, както и земята под далекопроводите. Съвсем отделен е въпросът за шумът който отделят и че са неподходящи за жилищни райони.

    Дай сега площ на фотоволтаичен парк и производството на енергия, въпреки че фотоволтаиците не се редят плътно, когато не става въпрос за покрив, а се "садят" на полето?

    Май не заемат толкова място дори инсталирани по този варварски начин върху плодородна земя, който трябва да бъде забранен със закон!

    Коментиран от #215

  • 214 Пробвай с други нули

    0 1 Отговор

    До коментар #211 от "факт":

    30 лв за какво?

    Коментиран от #216

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #214 от "Пробвай с други нули":

    както и да го гледам 90 000 делено на 3000 е 30.

    Коментиран от #219

  • 217 Така е!

    0 2 Отговор

    До коментар #212 от "смех":

    Ама нали говорихме за цена? Коя е най-евтината произвеждана енергия от нова централа? Ако перките и фотоволтаиците предлагаха по-скъпа енергия никой нямаше да ги инсталира, а всички щяха да строят АЕЦ. Постоянното производство на АЕЦ е единственото му предимство. Други няма!

    Коментиран от #218

  • 218 а бе тъпир

    2 0 Отговор

    До коментар #217 от "Така е!":

    Ми строят в момента се строят 52 Аец в Света
  • 219 И какво получаваш

    0 2 Отговор

    До коментар #216 от "факт":

    Като разделиш 90 хиляди киловатчаса на 3000 лв ще получиш 30 киловатчаса за лев, а аз те питам за стотинки за киловатчас.

    Очевидно не можеш да го сметнеш. Не ти е по силите.

    Коментиран от #220

  • 220 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #219 от "И какво получаваш":

    3 стотинки е и?

    Коментиран от #221, #222

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Е и? Така ли?

    0 2 Отговор

    До коментар #220 от "факт":

    Идваме си зелената енергия е скъпа и неконкурентна"

    Кажи сега коя е по-евтината енергия, ако 3 стотинки за киловатчас е скъпо и тези които са решили да хвърлят 20 милиарда лева за фотоволтаици според тебе не са си направили добре сметката?

    Какво им предлагаш? Да продължат да си плащат по 80 стотинки за киловатчас както досега за евтината енергия от АЕЦ Козлодуй, за да не плащат скъпа зелена енергия по 3 стотинки?

    Коментиран от #223, #225

  • 223 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #222 от "Е и? Така ли?":

    Да но на теб не ти е ясно друго а това е капацитетният фактое на соларната централа едва 26% тоест ако е предвидена теоретично за 3.8 терават часана година произведена електроенергия тя произвежда дефакто 1.5 некъде тераватчаса тоест тя не може да осигури тоя капацитет за който ти говориш 90к ли беше колко 26% от 90к 23400 тераватчаса за тоя период делено на 3000 и цената скача на 12 стотинки обаче това са 1.5 тераватчас а АЕЦ Козлодуй насища пазара с 16 теравата за час ти не моеш осигуриш такава електроенергия и с две такива централи стават 80кв км и даваш 3 квтч на година общо Аеца дава 16 тоест 5 пъти повече

    Коментиран от #224, #227

  • 224 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #223 от "факт":

    за година
  • 225 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #222 от "Е и? Така ли?":

    Цената 80 ст е такава именно защото се изнася тая енергия ако се пусне на пазара ще.падне задължително.Освен това това е цената на тока а той не идва от Аец само именно другите източници качват цената

    Коментиран от #228

  • 226 факт

    2 0 Отговор
    Тоест какво излезна 1.5 тераватчаса е елктроенергията на година произведена на 40 кв км от соларна централа в Египет при коефициент на превръщане 26% в БГ този коефициент ще е много по малък извода е че зелената енергия просто НЕ става

    Коментиран от #230

  • 227 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #223 от "факт":

    Пак си чел нещо и не си го разбрал.

    Capacity factor, всъщност означава колко процента от максималната теоретична енергия при 100% работа на пълна мощност произвежда централата.

    Ако моята централа работеше 24/7 с 3 киловата мощност, на денонощие щеше да произвежда 72 киловатчаса по 365 дни - 26 280квч годишно, само че аз произвеждам 3600, което е 13,7% capacity factor.

    Коментиран от #229

  • 228 Знаеш ли колко им пука

    0 1 Отговор

    До коментар #225 от "факт":

    Каквато и да е причината, всички фирми плащат тока по 80 стотинки и сега си строят фотоволтаични паркове, за да може поне когато пече слънце да не плащат тази цена и токът да им е безплатен. Въобще няма да се учудя да си накупят и батерии, ако цената се задържи висока.

    Коментиран от #231

  • 229 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #227 от "Дрън-дрън":

    Не ти не си разбрал това е коефициент на ефективност реално колко ти произвеждацентралата още по зле сметни че тая централа бачка на 100 процента точно никога а 13 капасити фактър е нищо смешка.

    Коментиран от #233

  • 230 Каква Франция какъв Египет

    0 2 Отговор

    До коментар #226 от "факт":

    Поне като говориш за нещо кажи за какво става въпрос? Не можем да ти четем мислите? Каква е тази централа в Египет?

    Коментиран от #232

  • 231 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #228 от "Знаеш ли колко им пука":

    Некка се набълбукат един път ше плащат фотоволтаици още ще ползват ток от тец и още батерии няма изплащане тая инвестиция
  • 232 Фактъ

    1 0 Отговор

    До коментар #230 от "Каква Франция какъв Египет":

    4-тата по големина соларна централа в Света в египет а във Франция е реактора има и 1800 мегаватови.

    Коментиран от #235, #239

  • 233 Няма такава централа

    1 0 Отговор

    До коментар #229 от "факт":

    Никоя не бачка със 100% capacity factor.

    АЕЦ Козлодуй би трябвало да произвежда 18,396 тераватчаса, но произвежда само 16 годишно, което е 87% capacity factor.

    Коментиран от #234

  • 234 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #233 от "Няма такава централа":

    87>>13

    Коментиран от #236

  • 235 Така кажи

    0 2 Отговор

    До коментар #232 от "Фактъ":

    Nameplate capacity
    1,650 MW
    Capacity factor
    26%
    Annual net output
    3.8 TWh/yr

    Това ли се опита да сметнеш и не можа?

    Коментиран от #238

  • 236 Ко речи?

    0 1 Отговор

    До коментар #234 от "факт":

    Е и?

    Да говорим за цени?
  • 237 факт

    2 0 Отговор
    Извода Аец е много по ефективен от всички зелени енергии.Каквото и да твърдят глопаците по доло
  • 238 смех

    2 0 Отговор

    До коментар #235 от "Така кажи":

    Тое написано бе глопак не го смяташ

    Коментиран от #240

  • 239 Познал съм

    0 1 Отговор

    До коментар #232 от "Фактъ":

    При 1,65GW мощност и 3800GWh годишен добив, прави 2303GWh от инсталиран 1GWp

    При 100% Capacity factor 8 760 GWh и реални 2303, то реалния Capacity factor =26,2903003%

    Ако моята централа беше в Египет, щеше да произвежда 6900kWh годишно, 172 700kwh за 25г и себестойност 0,017368421лв/квч

    Коментиран от #242

  • 240 Е така де!

    1 0 Отговор

    До коментар #238 от "смех":

    Ама той все пак реши да "смята" . Цитат:
    "капацитетният фактое на соларната централа едва 26% тоест ако е предвидена теоретично за 3.8 терават часана година произведена електроенергия тя произвежда дефакто 1.5 некъде тераватчаса тоест тя не може да осигури тоя капацитет за който ти говориш"


    Ами не е 1,5 тераватчаса, а си е 3,8 тераватчаса, колкото си е написано!

    Коментиран от #241

  • 241 хубу

    2 0 Отговор

    До коментар #240 от "Е така де!":

    Е близо съм кво 1.75 тераватчаса на година произвежда а не 3.8

    Коментиран от #243

  • 242 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #239 от "Познал съм":

    87 срещу 16 % кпд.въпроса е приключен

    Коментиран от #244

  • 243 Това къде го прочете

    0 2 Отговор

    До коментар #241 от "хубу":

    Написали са си хората

    Annual net output
    3.8 TWh/yr

    Site resource
    2,300 kWh/(yrm2)

    Ама кой да чете!

    Коментиран от #245, #248

  • 244 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #242 от "факт":

    20 милиарда лева инвестиции за 26 тераватчаса годишно при добиви от първата година или

    15 милиарда долара инвестиции за 16 тераватчаса годишно при добиви след 10-20 години... евентуално


    Като във втория случай имаш и около милиард лева разходи годишно за гориво и заплати.

    Знаеш ли колко го бърка някой за проценти и мощности? Енергията се продава на киловатчас.

    Коментиран от #247

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #244 от "Дрън-дрън":

    Бърка го факта че няма как солар и перка да осигурят нужната ел енергия това ги бърка.

    Коментиран от #251

  • 248 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #243 от "Това къде го прочете":

    Е да де

    Assuming a capacity factor of 26% this corresponds to an annual production of 1,75 TWh/yr.

    Наистина няма кой да чете.

    Коментиран от #250

  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Не вади думите от контекста

    0 2 Отговор

    До коментар #248 от "факт":

    Защо отряза някаква част, а не публикува целия текст?

    Този соларен парк не е собственост на една компания, а е разделен на отделни парцели които са разпродадени на различни компании. Това което си написал се отнася само за един от парцелите, а не за целия парк. Да беше написал и мощността му, а?


    13-те слънчеви електроцентрали, които се очаква да имат пикова мощност от 752 MW , ще струват общо 823 милиона долара. 9 10 Ако приемем коефициент на капацитет от 26%, това съответства на годишно производство от 1,75 TWh/год.


    Сега май звучи малко по-различно, а?


    Значи инвестиция от 823 милиона ти носи годишно 1,75 тераватчаса в продължение на 25 години - 43,75 тераватчаса .


    Тоест себестойността на 1 киловатчас е 0,0188114286$

    Тоест 19 долара за мегаватчас, а най-ниската спомената досега цена Зара себестойност на мегаватчас от АЕЦ Белене, която повечето експерти обявиха за нереалистична беше 87 долара за мегаватчас.

    А ти продължавай да обясняваш колко е скъпа зелената енергия.

    Коментиран от #262

  • 251 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #247 от "факт":

    Един инвеститор въобще не се интересува от такива работи. Него го интересува колко дивидент годишно ще му носи инвестицията на всеки милион/милиард и кога ще започне да я носи.

    Затова има толкова мераклии за възобновяеми източници, а никой толкова години не иска да инвестира в АЕЦ Белене.

    Държавата досега трябваше да е направила трети блок на АЕЦ Козлодуй, защото това е въпрос на държавна сигурност, а не на бизнес интереси. Държавата се нуждае от стабилна базова мощност, а 3 гигавата са достатъчни. Четири гигавата вече са много, а няма как да го направят отделна АЕЦ само с един блок.

    Ясно е че това ще е губещ проект, но въглищните централи са и ще продължават да бъдат още по губещ, но и по-замърсяващ. Досега да го бяха построили.
  • 252 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "Мощността не е 0":

    Не знаех че съединителя може да създава мощност.Да сложим пет шест съединителя на автомобила и се получава перпетум мобиле.
  • 253 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #187 от "Същото":

    Пак използваш грешни аналогии.Напрежението в контакта според теб е нула без консултация и при включване на щепсела веднага става 220 волта.Я направи опит с изключен предпазител?

    Коментиран от #256

  • 254 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #203 от "Абсолютно правилно е":

    Съединителя е зацепен и автомобила потегля на първа предавка без газ.
  • 255 Гост

    0 0 Отговор
    Пак използваш грешни аналогии.Напрежението в контакта според теб е нула без консумация и при включване на щепсела веднага става 220 волта.Я направи опит с изключен предпазител?
  • 256 Точно обратното е

    0 1 Отговор

    До коментар #253 от "Гост":

    Още преди да включиш щепсела в контакта, напрежението в контакта е 230 волта, а мощността е нула.

    Като включиш щепсела, вече имаш ток и същите тези 230 волта, които като ги умножиш правят мощността.

    При автомобила е същото. На изходящия вал на двигателя има 800 оборота, но мощността е нула защото въртящия момент е нула. След като включиш на скорост и отпуснеш съединителя, съпротивлението на гумите създава въртящ момент и съответно мощността вече не е нула.

    Само че вие отричате съществуването на третия закон на Нютон и твърдите че има въртящ момент без натоварване и съпротивителна сила.

    Коментиран от #257

  • 257 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #256 от "Точно обратното е":

    Започна да загряваш.Гумите не създават въртящ момент,а съпротивление.

    Коментиран от #259, #260

  • 258 Гост

    1 0 Отговор
    Нищо не отричам.Чакаме те да кажеш как автомобила потегля с нула изходящ въртящ момент.
  • 259 Е така де!

    0 1 Отговор

    До коментар #257 от "Гост":

    Не са ти ясни тези неща. Изчакай турбо инженерът да ти ги обясни! И аз ще го изчакам да се наработи. Ама изглежда този месец ще е зает и няма да може да отговори.

    Коментиран от #261, #267

  • 260 А между другото

    0 1 Отговор

    До коментар #257 от "Гост":

    Като се замисля аналогията с контакта и излезе много сполучлива. Масления радиатор и той създава съпротивление на контакта, както гумите върху вала на двигателя.
  • 261 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #259 от "Е така де!":

    Чакаме те ти да кажеш че да се посмеем малко.На турбо сега му върви сезона, търговията върви.
    Аналогията с контакта е несполучлива,точно обратното е.Затова всички твои аналогии на електротехниката с двигателите са грешни.Ти може да нямаш ангажименти днес но аз съм на работа.

    Коментиран от #264

  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Нали си математик

    0 1 Отговор

    До коментар #262 от "факт":

    Хайде обясни ми по как ще умножиш 3,8 по коефициент 26% и ще получиш 1, 71?

    А аз после ще ти обясня как от инсталирани 752 MW при capacity factor 26%, се получават 1,71 тераватчаса на година.


    Може да сметнеш и каква е възвращаемостта на година от инвестираните 823 милиона по пазарни цени на тока от около 200 долара за мегаватчас. Хайде да видим можеш ли да обърнеш тераватчаса в мегаватчаса и да умножиш по 200?
  • 264 Днес е слънчево

    0 1 Отговор

    До коментар #261 от "Гост":

    И аз имам ангажименти, но реално не сме се разбързали за никъде. Ще минат поне още три сезона, преди да схванете какви глупости говорите от три години насам. Ще чакам турбо да се излага със своето име да не ползва "твоето" и да вика аз това не съм го писал и не съм влизал от три години насам!
  • 265 Пак заваля

    0 1 Отговор
    Фотоволтаиците пак трябва да са умрели в това време. Я да проверим:



    Диспечиране
    Генерация и товар на ЕЕС в реално време за 13.06.2022 13:33:28

    Име MW
    АЕЦ 35,67% 2127.6
    Кондензационни ТЕЦ 40,88% 2438.04
    Топлофикационни ТЕЦ 3,90% 232.54
    Заводски ТЕЦ 1,24% 74.09
    ВЕЦ 0,11% 6.51
    Малки ВЕЦ 4,34% 258.61
    ВяЕЦ 2,59% 154.7
    ФЕЦ 10,76% 641.99
    Био ЕЦ 0,50% 29.77
    Товар на РБ 3970.01

    Упс, тези неефективни панели са поели 16% от консумацията на България в облачно време при инсталирани 1000 мегавата.

    Ами като станат 20 пъти повече, - 20 000 мегавата?
  • 266 Два часа минаха

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Факт":

    "АЕЦ или ТЕЦ още.повече че при Аец и Тец говорим за постоянна мощност а при панели и перки говорим за пикова мощност за по час два на ден."


    Диспечиране
    Генерация и товар на ЕЕС в реално време за 13.06.2022 17:34:46

    Име MW
    АЕЦ 34,51% 2125.31
    Кондензационни ТЕЦ 35,28% 2173.1
    Топлофикационни ТЕЦ 3,86% 237.95
    Заводски ТЕЦ 1,31% 80.94
    ВЕЦ 10,75% 662.2
    Малки ВЕЦ 4,24% 260.86
    ВяЕЦ 1,69% 103.82
    ФЕЦ 7,84% 483
    Био ЕЦ 0,46% 28.28
    Товар на РБ 4095.89

    А хората се прибират от работа и в момента ползват пикова енергия. Май не е само за час два, а?

    А днес е облачно из цялата страна и въобще не можем да го пишем слънчев ден.
  • 267 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #259 от "Е така де!":

    Искам да прочета ти какъв шедьовър ще измислиш.

    Коментиран от #268

  • 268 Колко пъти, един ли сто ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #267 от "Турбо":

    При автомобила е същото. На изходящия вал на двигателя има 800 оборота, но мощността е нула защото въртящия момент е нула. След като включиш на скорост и отпуснеш съединителя, съпротивлението на гумите създава въртящ момент и съответно мощността вече не е нула.

    Коментиран от #269

  • 269 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #268 от "Колко пъти, един ли сто ли?":

    Горе долу си налучкал.
    Мощността на двигателя не е 0, защото двигателя върти всички паразитни консуматори.Но не предава нищо на изхода.
    Силата на съпротивление на гумите създава съпротивителен момент (сила по радиус на гумата).Двигателят се натоварва и започва да предава въртящ момент към колелата.При увеличаване на скоростта добавяш и въздушното съпротивление.
  • 270 Турбо

    1 0 Отговор
    Остана да обясниш как въртящият момент на изхода от нула се повишава при натоварване?

    Коментиран от #272

  • 271 Турбо

    1 0 Отговор
    Грешка при писането.Остана да обясниш как мощността на изхода от нула се повишава при потегляне?Какво се променя,щом входящата мощност остава същата?

    Коментиран от #274

  • 272 Колко пъти, един ли сто ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #270 от "Турбо":

    Трети закон на Нютон

    Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
    Ако едно тяло действа на друго тяло с дадена сила, то винаги второто тяло противодейства на първото с равна по големина и противоположна по посока сила, приложена в точката на взаимодействие.

    Коментиран от #273

  • 273 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #272 от "Колко пъти, един ли сто ли?":

    Цитираш ми от Уикипедия,но дали го разбираш?

    Коментиран от #275

  • 274 Дрън-дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #271 от "Турбо":

    Колко пъти те питах дали входящата и изходящата мощност се променят при потегляне?
    Вместо да ми философстваш да беше отговорил!

    Колко пъти да ти повтарям, че както входящата така и изходящата мощност се променят заради един друг закон който упорито не признавате и все изкарвате перпетуум мобиле въпреки, че точно този закон изрично го отрича - законът за запазване на енергията:

    "енергията може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена"


    Ако входящата енергия се запазва, откъде създаваш допълнителната енергия за задвижване на автомобила?

    Бисерите ги ръсиш ти и дори не се усещаш!
  • 275 А защо го цитирам?

    0 1 Отговор

    До коментар #273 от "Турбо":

    Ако не разбирах как щях да ти давам точния цитат на всеки закон който ти нарушаваш?

    100 пъти ти обяснявам че няма перпетомобиле няма и няма и да има!

    Ти продължавай да ми говориш за въртящ момент без натоварване и за енергия, която изниква от нищото!

    Коментиран от #276, #277

  • 276 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #275 от "А защо го цитирам?":

    С много приказки се опитваш да маскираш незнанието си.При една и съща входяща мощност,на изхода може да има 0 мощност или различна от нула.Как се получава?

    Коментиран от #278

  • 277 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #275 от "А защо го цитирам?":

    Въртящ момент без натоварване няма.Не ми се измятай.На динамометричен стенд без натоварване няма да измериш нищо.
  • 278 Колко пъти, един ли сто ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #276 от "Турбо":

    КПД, колко пъти да повтарям?

    Но говорим за изходящата мощност, кажи за нея!

    Коментиран от #279

  • 279 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #278 от "Колко пъти, един ли сто ли?":

    Виждам,че си положил усилия и си попрочел нещичко.При една и съща входяща мощност, изходящата може да е нула или по голяма.На празен ход двигателя произвежда толкова мощност колкото му трябва за паразитните агрегати.В резултат кпд е ниско.При натоварване изходящата мощност се повишава и кпд се увеличава.Затова автомобила потегля на първа скорост без газ.Ако мощността е недостатъчна,двигателя ще започне да придърпва и ще угасне.

    Коментиран от #282

  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 Турбо

    1 0 Отговор
    Хвърляш се в спор по теми,които не разбираш.После се сърдиш защо си правим гаргара с теб.Дизела колко дена те хвърля по върбите с времето за шофиране на ТИР.Аз не се включвам в спор по теми,който не разбирам.
  • 282 Преписвач

    0 1 Отговор

    До коментар #279 от "Турбо":

    И да преписваш от мен, не разбираш написаното.
    Слаб 2.

    Прочети отново какво съм писал и пробвай пак!

    Я си виж условията дали са спазени?

    Оборотите ще останат ли същите? А разходът на гориво?

    Иска още четене, за да разбереш какво ти пиша!
  • 283 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 286 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 287 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 289 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 290 Турбо

    1 0 Отговор
    Браво!Блокирал си ме,за да не мога да отговоря.

    Коментиран от #297

  • 291 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 292 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 293 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 294 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 295 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 Няма такова блокиране

    0 1 Отговор

    До коментар #290 от "Турбо":

    Написал си обидна дума в мнението и се трие автоматично.

    Ама пък Сега погледнах колко щели да произвеждат онези неефективните панели и дали може да се разчита на тях когато бъдат построени всичките 20 хиляди мегавата, които са заявени. Към момента има инсталирани 1000 мегавата

    Logo

    Диспечиране
    Генерация и товар на ЕЕС в реално време за 14.06.2022 08:43:15

    Име MW
    АЕЦ 33,57% 2127.6
    Кондензационни ТЕЦ 39,06% 2475.51
    Топлофикационни ТЕЦ 3,69% 234.05
    Заводски ТЕЦ 1,32% 83.62
    ВЕЦ 7,55% 478.52
    Малки ВЕЦ 4,96% 314.47
    ВяЕЦ 2,77% 175.82
    ФЕЦ 6,56% 415.85
    Био ЕЦ 0,45% 28.77
    Товар на РБ 4164.95


    Май ми се сбъдват прогнозите, че няма как цената на тока да се задържи висока, при положение че себестойността на която всеки може да си произведе един киловатчас енергия, макар и само през деня е 3 стотинки за киловатчас.

    Вдигнаха цената само за месец дават заявки за изграждане на мощността на 2 централи като АЕЦ Белене. Представи си да построят само половината от тях?
  • 298 Турбо

    1 0 Отговор
    Според теб аяторите на университетски учебници нищо не разбират.
  • 299 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 300 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 301 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 302 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 303 Турбо

    1 0 Отговор
    Разходът на гориво и оборотите остават същите.

    Коментиран от #305

  • 304 Турбо

    1 0 Отговор
    Направи днес експеримент и провери.
  • 305 Колко пъти, един ли сто ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #303 от "Турбо":

    Колко пъти трябва да ти обяснявам че аз не карам перпетомобиле като тебе и не мога да направя такъв експеримент!

    В нашата реалност, или оборотите ще паднат или мощността ще се покачи, но при тръгване не може да се запазят и оборотите и входящата мощност при извършване на допълнителна работа!

    А думичката

    а в т о т

    Се счита за мръсна в този сайт и в момента в който напишеш мнение, което съдържа тази дума, поста автоматично се самоизтрива.

    Вероятно това е причината за изтриването на повечето ти постове които си се опитал да напишеш.

    Замести я с друга и ще видиш, че мнението ще излезе.

    Коментиран от #306, #308, #309

  • 306 Думичката всъщност

    0 1 Отговор

    До коментар #305 от "Колко пъти, един ли сто ли?":

    Е

    А в т о р

    Познай защо!
  • 307 Пак минаха два часа

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Факт":

    "АЕЦ или ТЕЦ още.повече че при Аец и Тец говорим за постоянна мощност а при панели и перки говорим за пикова мощност за по час два на ден."


    Logo

    Диспечиране
    Генерация и товар на ЕЕС в реално време за 14.06.2022 11:35:59

    Име MW
    АЕЦ 34,46% 2127.98
    Кондензационни ТЕЦ 37,81% 2334.68
    Топлофикационни ТЕЦ 3,86% 238.43
    Заводски ТЕЦ 1,34% 82.64
    ВЕЦ 2,64% 162.9
    Малки ВЕЦ 5,10% 314.86
    ВяЕЦ 2,07% 127.61
    ФЕЦ 12,22% 754.55
    Био ЕЦ 0,46% 28.32
    Товар на РБ 4106.92


    Абе минаха два часа, ама като гледам вместо да пада, мощността взела че се покачила двойно.

    Пак те карам да си представиш че вече са инсталирани 20 хиляди мегавата.

    Тогава мощността от фотоволтаици в този час щеше да е 15 гигавата - колкото 10 френски най-мощни в света атомни реактори или 15 като тези в АЕЦ Козлодуй.

    15 гигавата от слънце при 4 гигавата консумация на цялата България. Като добавиш и още два гигавата от АЕЦ Козлодуй който така или иначе ще произвежда, остават излишни 13 гигавата, които или трябва да подарим на някой и дори да му платим да ги вземе с отрицателна цена на тока, или да ги оставим неизползвани, но най-логичното е да се съхранят за по-късна употреба, като се скрие слънцето.
  • 308 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #305 от "Колко пъти, един ли сто ли?":

    Точно затова се гъбаркаме с теб.

    Коментиран от #310

  • 309 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #305 от "Колко пъти, един ли сто ли?":

    Щом потегляш с нула изходяща мощност,значи караш точно перпетомобиле.
  • 310 Видяхме видяхме

    0 1 Отговор

    До коментар #308 от "Турбо":

    Тотално непознаване на физичните закони.