27 Септември, 2024 13:42 500 9

Ford иска да спре да прави „скучни“ коли

  • ford-
  • fiesta-
  • focus-
  • st-
  • mustang-
  • bronco

Шефът на компанията не смята, че инвестицията във Fiesta и Focus си струва

Ford иска да спре да прави „скучни“ коли - 1

Ford взе стратегическо решение да прекрати производството на традиционните си модели седани, включително Fiesta, Focus, Fusion и Taurus, както в САЩ, така и в Европа. Вместо това компанията се фокусира върху SUV и електромобилите, които според нея са по-печеливши сегменти.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли обясни, че макар моделите като Fiesta и Focus да са популярни, инвестициите в тези автомобили не са толкова финансово изгодни, колкото фокусирането върху SUV и електромобилите. Сега компанията инвестира сериозно в „емблематични“ автомобили като Mustang, Bronco и Raptor, които според тях ще стимулират продажбите и рентабилността.

За да замени преустановените седани, Ford представя електрически SUV модели като Explorer и Capri, базирани на платформата MEB на Volkswagen. Освен това популярният кросоувър Puma ще има изцяло електрическа версия. Въпреки това Ford наскоро се отказа от плана си за изцяло електрическо задвижване до 2030 г., което предполага, че традиционните бензинови автомобили все още могат да имат роля в бъдещето им.

Решението на Ford да се откаже от „скучните“ модели създава възможности за конкуренти като Volkswagen, Toyota, Stellantis и Kia/Hyundai, които продължават да предлагат традиционни автомобили. Тази промяна в стратегията може допълнително да навреди на вече намаляващите продажби на Ford в Европа, които през първата половина на 2024 г. са намалели с 16,9%.

Макар че фокусирането върху SUV и електромобилите може да е по-печелившо в дългосрочен план, пълното пренебрегване на сегмента на „скучните“ автомобили може да остави празнина в продуктовата им гама и да загуби ценен пазарен дял.

Като цяло промяната на фокуса на Ford към SUV и електромобилите е стратегическа авантюра. Макар да предлага потенциал за по-високи печалби, тя е свързана и с рискове. Само времето ще покаже дали тази стратегия ще се отплати по отношение на продажбите и пазарния дял.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карчи

    12 2 Отговор
    Че какво скучно има напр. във Fiesa ST? Глyпаци са от форд, глyпаци! Джендъpите със "СУВ"-четата и електричките са най-нелоялните и измамни клиенти! Ще го разберат тия от форд това по трудния начин!
  • 2 Пилот на Ферари

    11 1 Отговор
    Дерзайте . После следва яко нахендряне . Европейския пазар в момента е препълнен с непродадени електромобили .
    А между другото , Фиеста си изглежда твърде добре .
  • 3 Хохо Бохо

    6 4 Отговор
    Скучните модели са джендърландия от ЕС, за щатите си имат Ф-150, Бронко и Мустанг и Шелби, които хич не са скучни. За колониите от мбогополови-фиеста, и прочие недоразумения
  • 4 Горд

    6 3 Отговор
    Да спрат да правят чупливи коли по-добре. Хубав форд е само чуждият форд.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хохо Бохо

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Горд":

    Чупливи и ръждиви са само колониалното производство. Бронко и Ф150 карал ли си?
  • 8 хнсв

    3 0 Отговор
    Защо триете бе, какво нецензурно има в коментара. Сакън да не каже някой нещо против "великия и неповторим" форд. Свобода на словото, ама друг път.
  • 9 Празни приказки

    0 0 Отговор
    Време е да започнат да правят здрави коли.