Last news in Fakti

21 Септември, 2022 19:15 1 997 14

Tesla пуска напълно автономно шофиране за 160 000 автомобила

  • tesla-
  • автономно шофиране
Tesla пуска напълно автономно шофиране за 160 000 автомобила - 1

Tesla разширява пускането на своята бета програма за пълно самостоятелно управление на колите (FSD), потвърждавайки, че общо 160 000 собственици на коли Tesla в САЩ и Канада ще имат достъп до програмата. Вече има 100 000 собственици на Tesla, записани в бета програмата на FSD и сега те вече ще имат достъп до версия 10.69.2.2.

Разработчиците са направили много актуализации на най-новата бета версия на напълно автономната система на Tesla. Според компанията в колите има нов модул за контрол на превозното средство, който осигурява 44% намаление на честотата на грешки в топологията за следене на лентата, като е подобрена и цялостната гладкост на самостоятелното шофиране.

Тво се случва и поради по-добрата симулация на системата и забавяне на реакцията при планиране на пътя, подобрени системи за незащитените леви завои, добавен контрол за произволно движещи се обекти с ниска скорост и повишена гладкост за защитените десни завои.

В допълнение, Tesla твърди, че е намалила фалшивото забавяне в близост до пешеходни пътеки, направила е профилите на скоростта по-удобни при бавно шофиране, подобрила е запомнянето на животни с 34% и е подобрила запомнянето на обекти чрез елиминиране на 26% от пропуснатите откривания отдалеч. Направени са и редица други актуализации.

Докато Tesla продължава да развива своята система за „пълно автономно управление“, разрешаването за ползването ѝ от толкова голям брой превозни средства не мина без противоречия. Съвсем наскоро автомобилният производител увеличи цената на системата от $10 000 на $15 000. Това разстрои редица собственици, които твърдят, че Илон Мъск многократно не е спазвал обещанията си.

На свой ред Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) засили разследването си на усъвършенстваната система за подпомагане на водача (ADAS) на Tesla през юни след няколко катастрофи с модели на Tesla и превозни средства за спешна помощ.

NHTSA също така притежава и продължава да изследва Tesla Model S P90D от 2017 г. с бета версия на „Пълно автономно шофиране“, поддържайки организацията в крак с най-новите разработки, направени в системата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наркос

    5 2 Отговор
    Едва ли ще работи в бг, тук маркировките се изтриха, забелязах някои не издържаха и 8 месеца, сигурно ги правят с невидимо мастило
  • 2 Гост

    4 3 Отговор
    И ПТПтата с участието на Тесла започват сега.
  • 3 Мога ли вече

    4 2 Отговор
    да отида на кръчма, да се натряскам като казак и колата сама да ме закара у дома? Какво би казал нашият КАТ ако спре колата (ако тя му спре) за проверка и ще има ли гонка докато си лежа на задната седалка.

    Коментиран от #5

  • 4 Турбо

    2 2 Отговор
    Очаквайте скоро увеличаване на броя катастрофи.

    Коментиран от #6

  • 5 И да и не

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мога ли вече":

    Технологично може, въпреки че не е 100% сигурно че автопилота ще стигне през авария до крайния адрес, но вероятно е една идея по-сигурно отколкото да караш ти.

    От друга страна не не може законно да го направиш защото според закона автопилота е помощно средство и трябва да го надзираваш през цялото време като носиш 100% наказателна отговорност за всеки инцидент на пътя.

    Коментиран от #10

  • 6 И да и не

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Турбо":

    Напълно логично колкото повече хора ползват автопилота толкова повече катастрофи да стават по вина на автопилота.

    Но и обратното също е вярно. Колкото повече хора ползват автопилот, толкова повече катастрофи по човешка вина ще предотврати автопилота.

    На практика катастрофите в комбинация с шофьор и автопилот са по-малко на милион километра, отколкото когато човек шофира самостоятелно - факт!

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Турбо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "И да и не":

    Да ти припомня ли,че за 40 години стаж зад волана и над милион изминати километра нямам сериозна катастрофа.Имам няколко дребни инцидента през зимата,които мога да опиша като одраскан калник,пукната броня, счупени фар или стоп.

    Коментиран от #8

  • 8 Бабичка

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Турбо":

    Като започнеш да вдигаш над 90км/ч по магистралата, пак ела се прави на голям шофьор. Автопилотът стига София Бургас за час по-бързо от тебе, а още прави бебешките си стъпки. Представи си след 40 години опит колко по-добър ще е от тебе.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бабичка":

    Пак ти куца опорката.Всички дребни ПТП са ми през зимата,на непочистен заледен път в града.
    На магистрала и да искаш не можеш да караш с 140 км/ч,заради ремонти и ограничения по трасето.Вчера минах по Хемус,района на тунелите е с ограничение от 70 км/ч.Да не говорим за вълнообразното платно и дупките.Щом желаеш да си трошиш колата,моля нямам нищо против.
    И след 40 години автопилота ще е само помощник на човека.
  • 10 Защо тогава

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "И да и не":

    го наричат "напълно автономно", или е някакъв рекламен трик или просто лъжат. Струва 15 000$ на всичко отгоре, а като не мога да пия и да ме закара защо ми е? С тия пари ще си викам такси поне 10 години. Когато съм трезвен ще ми отнема удоволствието от шофирането, но ако направя беля пак съм виновен.
  • 11 Кирпича

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бабичка":

    Няма начин авто пилота да е по добър от човека , даже и след 1 000 000 години , не говоря за тези които стискат волана сякаш се притесняват че ще им избяга.
  • 12 Българина

    0 0 Отговор
    само не разбрах като умре някой кой лежи в затвора?
  • 13 Българина

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "И да и не":

    напрактика е така, обаче понеже не са НУЛА, кой лежи напрактика в затвора
  • 14 Когато фактите говорят

    0 0 Отговор
    Досега не съм чел новина за различен от тесла автомобил, на който шофьора е включил автопилота и е легнал да спи, а полицията не може да го събуди десетки километри, като в последната новина автопилота дори беше взел две отбивки самостоятелно, за да стигне до крайната дестинация.

    Очевидно, колкото и да са добри автопилотите на останалите автомобили според класацията, шофьорите не им се доверяват.