Last news in Fakti

26 Януари, 2023 16:28 2 666 5

В класацията за коли с най-добри автопилоти Tesla е на седмо място

  • автопилот-
  • автономно шофиране-
  • класация

Най-добрата електроника е на Ford, General Motors и Mercedes

В класацията за коли с най-добри автопилоти Tesla е на седмо място - 1

Consumer Reports публикува рейтинг на автоматизираните системи за контрол на автомобилите. Той включва 12 автопилота от различни производители, които са тествани в продължение на няколко месеца на тестовата площадка и на градски и извънградски пътища. Въпреки многото възторжени отзиви, Tesla е след средата на този списък. Електрониката на Hyundai и Volvo се представя най-зле от всички, а тази на Ford и General Motors - най-добре.

Преди да се задълбочим в нюансите на работата на различните автопилоти, е необходимо да разберем методологията, използвана от Consumer Reports (CR) за съставяне на рейтинга. Списъкът съдържа само онези превозни средства, чиито системи позволяват едновременното използване на адаптивен круиз контрол и асистент за смяна на лентата. Следователно списъкът не включва например Mazda. Моделите Jaguar Land Rover, Porsche, Stellantis и Subaru също не бяха включени в списъка, тъй като по време на тестването няма такива автомобили в автопарка на CR.

Тестовете се провеждат в Auto Test Center в Кънектикът и по маршрут по конвенционални пътища от септември до декември миналата година. Има общо 40 отделни теста: шофиране, контрол на скоростта, безопасност и участие на водача и други. Крайният резултат е сумата от резултатите за всички тестове. Колкото по-висока е оценката, толкова по-добре се представя автоматизираната система за управление.

Първото място в рейтинга CR неочаквано бе заето от автопилота Ford BlueCruise , известен още като Lincoln ActiveGlide. Системата получава високи оценки за функционалност и ангажираност на водача. Все пак има и за какво да се упрекне. Например автопилотът е труден за използване (това е проблем за всички тествани ADAS системи), а в случай на авария той не спира колата, а просто намалява скоростта.

Jim's Super Cruise и Driver Assistance от Mercedes-Benz също стигнаха до челната тройка . Германците бяха единствените, които получиха 10 точки от 10 за работата на помощната електроника. В същото време UX им куца и не винаги е ясно в какви граници системата може да работи безопасно. Нещата са още по-лоши за Tesla: нейният прословут автопилот заема едва седмо място, пред Volkswagen Travel Assist .

Затварянето на списъка се пада на системите на Honda/Acura, Volvo/Polestar и Hyundai. Те отбелязват съответно 58, 53 и 47 точки, докато BlueCruise на Ford събира цели 84, а Tesla 61. Преди да купите автомобил с автономна система, от агенцията препоръчват предварително да разберете всички тънкости, за да няма неприятни изненади.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е то

    0 5 Отговор
    В случай на авария, естествено че е по-добре само да намали скоростта, а не да ти спре колата по средата на някое натоварено движение или още по-лошо - на автопистата ! Това не е недостатък, а разумно решение !

    Коментиран от #3

  • 2 Когато фактите говорят

    8 1 Отговор
    Досега не съм чел новина за различен от тесла автомобил, на който шофьора е включил автопилота и е легнал да спи, а полицията не може да го събуди десетки километри, като в последната новина автопилота дори беше взел две отбивки самостоятелно, за да стигне до крайната дестинация.

    Очевидно, колкото и да са добри автопилотите на останалите автомобили според класацията, шофьорите не им се доверяват.
  • 3 Я попитай

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Е то":

    Онези с теслите, които вече са се забили в спрели патрулки и пожарни на автопилот, дали подкрепят мнението ти, че е по-добре само да намалят преди да се блъснат в патрулката вместо направо да спрат преди сблъсъка?
  • 4 даже му е много

    1 5 Отговор
    при положение че български некадърници са писали основния код а кокорчовци са го шитнали на теслата
  • 5 Съдта

    0 1 Отговор
    И това е класирането в състезание само с една ТесЛа, ако участваха още 7/седем/ марки? /които се споменават/