Last news in Fakti

28 Декември, 2022 12:00 8 551 31

Китайци извадиха зарядна станция, зареждаща електромобил за 12 мин. (ВИДЕО)

  • nio-
  • зарядна станция за електромобил
Китайци извадиха зарядна станция, зареждаща електромобил за 12 мин. (ВИДЕО) - 1

По време на събитието Nio Day 2022, китайската компания показа новата си зарядна станция за електрически автомобили, която може да зарежда автомобил с мощност до 500 kW при ток до 660 A.

Такава станция ще може да зарежда батерията на автомобила от 10% до 80% само за 12 минути. Данните са официални и се посочват от самата компания Nio, но без да се уточнява какъв трябва да бъде капацитетът, за да се постигнат тези върхови резултати.

Компанията отбелязва, че подобни зарядни станции ще бъдат съвместими с автомобили от други марки.

В същото време тези 12 минути ще бъдат достъпни за автомобили, построени на 800V платформи, докато 400V автомобили ще могат да се зареждат в същия диапазон, но за 20 минути. Отново компанията не уточнява капацитета на батерията.

Китайци извадиха зарядна станция, зареждаща електромобил за 12 мин. (ВИДЕО)

Самите зарядни станции, освен всичко друго, са оборудвани с екран с диагонал 15.6 инча за показване на полезна информация. Не е ясно дали самият Nio в момента има автомобили, поддържащи 500 kW зареждане в гамата си.

Компанията също така разширява възможностите на своите станции за смяна на батерии, така че да могат да се правят до 408 смени на ден. Нови 500 kW зарядни и модернизираните станции за смяна на батерии ще бъдат налични през март 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайски смешници

    3 15 Отговор
    Малка батерия са сложили бързо се зарежда

    Коментиран от #3

  • 2 Това си е

    6 10 Отговор
    оригинално китайско менте.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 др Гей Билтс

    5 4 Отговор
    Ако си си сложил бустера само.
  • 5 Факт

    7 15 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Китай изобщо ги няма в топ 10 на производителите на коли Корея да но не и Китай

    Коментиран от #11

  • 6 Е па

    8 6 Отговор
    Трябваше да демонстрират как се зарежда кола на Тесла за 10 минути 😸
  • 7 Михал Мишкоед

    3 8 Отговор
    болАт ме зъбИте за тейзи зарядни станции.
  • 8 Дърводелец с тесла̀

    6 7 Отговор
    Дърводелците с теслѝте не одобряват това!

    Коментиран от #9

  • 9 Много(без)ников "теслар"

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дърводелец с тесла̀":

    Всъщност е точно обратното. Въпреки че се опитвате да ме изкарате теслар, защото от години ви давам примери основно с Тесла, защото те предлагаха най-добрите технологии на пазара, вече втора година ви повтарям, че не Тесла, а китайците ще изместят традиционните автомобилни производители от пазара, защото предлагат нови технологии на добри цени и ще навлязат и в по-масовите сегменти много по-лесно и бързо от Тесла.

    Отдавна вече давам китайците, а не Тесла за пример за бързо зареждане. Вече китайците са тези, които вдигат летвата за всички останали автомобилни производители, а те нямат избор и ще трябва да ги следват, ако не искат да бъдат изритани от пазара.

    А 500 киловата, означават 8 киловатчаса заредени само за една минута. А това са 50 км които стигат за ден. Тоест за едно седем минутно зареждане зареждаш пробега за цяла седмица. Дали предимството на ДВГ не се изпарява много бързо?

    Коментиран от #16

  • 10 Механик

    11 1 Отговор
    От къде са я извадили тая станция? От джоба, от тоалетната, от портмонето...
    В стремежа си да изглеждате оригинални, ставате смешни.
  • 11 Глупости

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Китай от години са първи в производството на автомобили. Не знам какви ги дрънкаш, но произвеждат повече коли от ЕС. Прочети, ако не вярваш.

    Коментиран от #12, #23

  • 12 Факт

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости":

    Какво значи да вярвам в топ 10 на автомобилните производители в световен мащаб няма нито една китайска компания.

    Коментиран от #14, #29

  • 13 Аууу

    2 5 Отговор
    Китайска зарядна станция "бум"
  • 14 Глупости

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Изразявай се прарилно, а не просто някакви драсканици. Няма нито една, но провери колко марки иман в Китай. В бъдеще най-вероятно ще видим в топ 3.

    Коментиран от #15

  • 15 Факт

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Китай не е Света

    Коментиран от #18

  • 16 йхгфдтр

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Много(без)ников "теслар"":

    "А 500 киловата, означават 8 киловатчаса заредени само за една минута. А това са 50 км които стигат за ден. Тоест за едно седем минутно зареждане зареждаш пробега за цяла седмица. Дали предимството на ДВГ не се изпарява много бързо?"

    Ами НЕ, предимството на ДВГ-то да заредиш ВСЯКА КОЛА, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ и НАВСЯКЪДЕ за 5-7 минути от празен резервоар до пълен (което ти осигурява обичайно 800++км. пробег) си остава и ще го има поне още 10 години.
    Електричката ще стане конкурентна когато на до всеки 3 колонки за бензин/дизел бъде монтирана по 1 зарядна станция като тази от статийката, а това ще се случи точно НИКОГА.
    Дотогава максимумът ще е плъг-ин хибриди които да си заредиш вечер спокойно и през деня да отидеш на работа на ток и в същото време да си 100% сигурен, че винаги можеш да се качиш и да тръгнеш където искаш без да ти пука от нищо щото имаш 50л. бензин и бензиностанции има на всеки ъгъл...

    Коментиран от #17, #27

  • 17 Напълно съгласен

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "йхгфдтр":

    "Ами НЕ, предимството на ДВГ-то да заредиш ВСЯКА КОЛА, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ и НАВСЯКЪДЕ за 5-7 минути от празен резервоар до пълен (което ти осигурява обичайно 800++км. пробег) си остава и ще го има поне още 10 години."

    Вече поне 1000 пъти само в този сайт съм писал, че който вярва че електромобилите по пътищата ще станат повече от автомобилите с ДВГ преди 2050 година значи не е добре с ума и вярва в дядо Коледа.

    Дори да приемем, че през 2035 година в цял свят спрат да произвеждат автомобили с ДВГ и се продават само чисти електромобили, заради дългия жизнен цикъл на автомобилите с двг ще отнеме поне 15-20 години, преди да намалят по пътищата.

    Може да стане и по-рано, само ако електромобилите поевтиният и клиентите ги предпочитат пред автомобилите с ДВГ много преди 2035, но шансът за това е 50 на 50.
  • 18 Хахахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Не не. Китай не е света! Само една пета от него! Хахахаха. Къде къде по-напред е огромна България!
  • 19 Почти съгласен

    7 1 Отговор
    "Електричката ще стане конкурентна когато на до всеки 3 колонки за бензин/дизел бъде монтирана по 1 зарядна станция като тази от статийката, а това ще се случи точно НИКОГА."

    Съгласен съм, че вероятно няма да има чак толкова много такива бързи зарядни станции, но не защото е невъзможно, а защото е напълно безсмислено.

    Такова зареждане ще е необходимо само по магистралите за много дълго пътуване, а в големите само по изходите към магистралите, ако спешно ти се наложи да тръгнеш на път.

    Иначе е много по-евтино за шофьорите и много по-добре за батерията, тези 8 киловатчаса за деня да бъдат заредени с много по-малка мощност, например с вграденото в самия автомобил зарядно което стандартно работи с 7,4 киловата включено в монофазен контакт и с 11 киловата включено в трифазен контакт.

    Така за 8 часов работен ден на служебния паркинг или за 8 часа на нощна тарифа на паркинга пред блока, ще е необходимо зареждане веднъж седмично за по-малките батерии или веднъж на десетина дни за по-големите.

    Тези бързите се ползват два-три пъти в годината като ходиш по почивки и екскурзии.
  • 20 Тук вече въобще не съм съгласен

    3 4 Отговор
    "Дотогава максимумът ще е плъг-ин хибриди които да си заредиш вечер спокойно и през деня да отидеш на работа на ток и в същото време да си 100% сигурен, че винаги можеш да се качиш и да тръгнеш където искаш без да ти пука от нищо щото имаш 50л. бензин и бензиностанции има на всеки ъгъл..."


    Ще ми кажеш ли къде ще зареждат 50 плъгин хибрида пред блока всяка нощ? Ще са им необходими 50 зарядни станции.

    Ако са електромобили, ще са им необходими от 7 до 10 зарядни станции на които да зареждат веднъж седмично.

    Или пък една единствена зарядна станция като тази от статията с четири колонки, на която за час да зареждат по 50 електромобила за седмичния си пробег и да обслужва няколко квартала наоколо.

    Как мислиш, за кое ще има повече технически пречки? Зарядна станция за всеки плъгин хибрид или

    Зарядна станция за всеки 300 електромобила?
  • 21 МЕГА ГИГА ЕЛЕКТРИЧАР

    9 3 Отговор
    ЗАРИБЯВАТ ВА САМО С ДОБРИ НОВИНИ А ЛОШАТА НИКОГА НЕ Я КАЗВАТ. ТЯ Е ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ИЗМИСЛИНЕ БАТЕРИИ КОИТО ДА НЕ СЕ ПРЕЦАКВАТ ОТ БЪРЗИТЕ ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ НАД 80 КВ.. ЖИВОТА ИМ СЕ СКЪСЯВА ДРАСТИЧНО КАТЕГОРИЧНО. АМА ТВА ША ГО УСЕТИ ВТОРИЯ СОБСТВЕННИК.. СЕКЪНДХЕНДА...

    Коментиран от #22

  • 22 Така е!

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "МЕГА ГИГА ЕЛЕКТРИЧАР":

    Онзи дето мина 1,6 милиона километра с безплатно зареждане на бързи зарядни станции му се наложи да смени две батерии за този пробег, въпреки че първите батерии бяха направени от клетки за лаптопи произведени от panasonic.

    Въпреки това първата изкара почти половин милион километра, след което са му дали оборот на батерия, а след като съм му върнали ремонтираната батерия с нея е изкарал останалите 1 милион километра зареждани безплатно само на бърза зарядна станция и още е годна.

    Ти на колко автомобила си навъртял 1 милион километра за да се притесняваш, че това е малко?

    Коментиран от #31

  • 23 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости":

    Сериозно ?? Хахахах !! А ти къде го прочете , в ТАСС или в Известия ?? Да не си се объркал случайно с продадени коли , а не произведени ?? Щото пропускаш факта , че повече от 50% от продадените в Китай коли са на НЕ КИТАЙСКИ марки !! Включително всички европейски марки !! ВАГ продава и ПРОИЗВЕЖДА в Китай повече отколкото в ЕС от всичките си марки , но това не значи , че колите са китайски , за твое съжаление !! Същото важи за Мерцедес , БМВ , Стелантис и т.н. !! Още повече важи за японските и корейските марки и дори за твой ужас за американските !! И производител на автомобили се отчита по брой автомобили произведени от марката в СВЕТА !! А не от "всички китайски марки в Китай" , щото те заводи извън Китай практически нямат ! И няма да имат скоро , щото моделите им не отговарят на НИКАКВИ изисквания за безопастност и екологичност , поне засега !!

    Коментиран от #28

  • 24 Постоянно се сравняват

    2 0 Отговор
    Постоянно се сравняват електричките спрямо автомобилите с ДВГ по показател време за зареждане на резервоар. Няма спор 5-7 мин. са засега недостижими за електричките. Но трябва да се разбира също и спецификата на електрическата кола и батерията и. Основното е, че литиевата батерия издържа на много голям заряден ток от 10-20% до 80% от капацитета си. Зареждане над 80% изисква по нисък заряден ток и съответно процентно повече зарядно време. Освен това зареждането до 100% скъсява живота на батерията.
    Според статистиките притежателите на автомобили изминават от 30 до 100км на ден/денонощие/. За батерията на електрически автомобил това е от няколко часа в домашни условия до няколко мин. на станция за бърз заряд като се зарежда до 80% от капацитета.
    Когато се налага по продължителен преход и маршрута е известен 80% са достатъчни за преход до следваща станция за бързо зареждане. Така с едно зареждане до 80% което е съизмеримо с обичайната почивка която се практикува при подобни преходи за тоалетна или кафе а разликите като време в полза на ДВГ са малки и приемливи. Такива са и голям процент от преходите които обикновено се налага да пътуваме. Така необходимостта от 100% зареждане на батерията е много малка и се налага при необходимост за допълнително подсигуряване. То е същото като да си носите туба с гориво при автомобил с ДВГ.

    Коментиран от #25

  • 25 Не само до 80

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Постоянно се сравняват":

    Много рядко някой зарежда до повече от 60% ако наистина чака автомобила да зареди за да потегли веднага, ако има достатъчно зарядни станции, а то вече има.


    По този начин зарежда само десетина минути, докато отиде до тоалетна и или си вземе кафе или изпуши цигара. Ако комбинира само две от трите, автомобила ВЕЧЕ ГО ЧАКА зареден до 80%, а не се налага шофьора да чака автомобила да се зарежда.

    И това е на сегашните 200-250 kw зарядни станции, каквито има и от София до морето.

    Коментиран от #26

  • 26 От години не съм зареждал

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Не само до 80":

    От години не съм зареждал повече от 80%. Не ми се налага да го правя. Обикновено 80% заредена батерия при моите дневни потребности се разрежда до около 40 - 50%. При по дълги преходи цикли от 80% до 20-30%.
    Съвет към тези които могат да избират капацитета на батерията. Купете тази която е с най-голям капацитет ако е във възможностите Ви.
  • 27 СМОГ

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "йхгфдтр":

    Едни и същи втръснали дрънканици. Няма никакво значение, че електричките се зареждат за 4 секунди - 2 закачаш кабела, 2 го откачаш. Няма никакво значение, че по магистралните бензиностанции се виси по 20 мин. на опашка след гастарбайтерите, още 10 за тоалетна и до 30 за кафе и сандвич. Няма НИКАКВО значение кое за колко време и пари се зарежда, докато отзад има гърне което пуши токсичен за живите организми пушек. Пари, време и комфорт са СЛЕД живота и здравето на хората, не преди тях. Това не можете да вденете по никой начин и на никой език. Оттам следват забраните.
  • 28 Чета си

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Ъпдейтни се малко, преди да се излагаш.
  • 29 Научи се да четеш

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Китай произвежда една трета от автомобилите в света. Това че няма нито една китайска марка в топ 10 е различно от брой автомобили произведени в Китай.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Така е!":

    Това означава,че ги е минал с три батерии, но доколкото си спомням и няколко ел.двигатели. Доста "дебело" излиза сметката.