Last news in Fakti

4 Декември, 2023 12:48 6 693 10

Китайците променят правилата - обмислят общ стандарт за смяна на батериите в електромобилите (ВИДЕО)

  • батерии-
  • смяна-
  • nio

NIO вече си партнира и с Geely за стандартизиране на смяната на батерии

Китайците променят правилата - обмислят общ стандарт за смяна на батериите в електромобилите (ВИДЕО) - 1

След като китайската марка NIO реши да промени правилата на играта със създаването на станции за смяна на батериите на електромобилите, сега още китайски автомобилни производители планират да приемат технологията за смяна на батерии на NIO. Два гиганта се присъединяват към програмата – Changan и Geely.

NIO заяви, че ще си партнира с Geely

Това се прави с цел да се разработи общ стандарт за батерийни пакети за електрически превозни средства и да създаде широка мрежа от станции за смяна както на потребителски автомобили, така и на търговски автопаркове, само седмица след като Changan каза, че е станал първият съюзник на NIO в това начинание.

Ходът може да даде допълнителен тласък на дългосрочния план на NIO да раздели своя губеща инфраструктура за презареждане в самостоятелен бизнес с финансиране от външни инвеститори, но този ход може коренно да промени нещата при електромобилите.

Експертите от автомобилната индустрия предвиждат ускоряване на миграцията на китайската EV индустрия към по-унифициран стандарт за спецификациите на батерии и технологията за смяна, създадени от NIO

Все пак производителят на електромобили и неговите по-големи съюзници може да се изправят пред неравен път въпреки нетърпението си за унифициран стандарт.

Докато повечето производители на електрически автомобили работят върху технологии за бързо зареждане, китайската компания NIO предприема коренно различен подход - бърза смяна на батериите. Съдейки по реакциите в социалните мрежи, тази технология се харесва много повече от потребителите.

Когато зарядът е нисък, водачът на електрически автомобил NIO трябва да избере най-близката или удобна станция за смяна на батерията, като това става от картата на навигацията и да си запази място. В реално време му се показва колко коли има пред него и кога е най-добре да отиде на станцията.

На въпросната станция водачът трябва само да натисне бутон или да подаде гласова команда, за да може електрическият автомобил да се придвижи до желаното място в напълно автоматичен режим и да започне процес на смяна на изтощените батерии с „пълни“.

Всичко това е придружено с коментари от виртуален асистент. От шофьора се изисква само да седи и да наблюдава какво се случва или да си върши някаква друга работа. Целият процес от пристигането на станцията до смяната на батериите отнема малко над 6 минути, което може да се сравни със скоростта на зареждане на автомобил с ДВГ на бензиностанция.

Една такава станция е в състояние да направи 408 смени на ден. В същото време при закупуване на превозно средство собствениците на електрически превозни средства трябва да изберат опцията за наемане на батерия, тъй като тя непрекъснато се подменя с нова.

В резултат на това първоначалната цена на електрически автомобил е значително по-ниска. Отбелязва се, че само в Китай NIO вече има около 2 000 зарядни станции за смяна на батерии и този брой непрекъснато нараства.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОР КОЛЕВ

    20 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем китайците.
  • 2 ВАГ

    31 5 Отговор
    Лоши китайци. Вместо овцете да си купуват батерия, която с времето става непотребна, тия жълтите искат да я превърнат в консуматив, като горивото. Е няма да стане. Урсула ще си спаси с някоя директива, заклеймяваща тоя модел като неекологичен
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Любопитно от Факти

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Старомоден":

    Интересното е, че ако не си с чужда батерия, защото "твоята" също е в мрежата. С две думи всичко е общо по стария си китайски начин. На мен пък ми звучи умно да не вися на колонката 3 часа, а бързо зареждане направо ще ми разяде батерията. Всичко си има и плюсове, и минуси де

    Коментиран от #7

  • 7 Социализъм

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитно от Факти":

    Някои от нас го ядоха това с "общите" работи докъм 89-та и да ти кажа, на повечето от нас не ни аресА.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.