26 Март, 2023 12:33 3 036 5

Новото Porsche Cayenne ще се произвежда в Словакия

  • porsche-
  • cayenne
Новото Porsche Cayenne ще се произвежда в Словакия - 1

Porsche ще обнови напълно настоящия Cayenne, като това ще се случи още през следващия месец . Междувременно луксозната марка се подготвя за неизбежното електрическо бъдеще, като решава къде ще произвежда своето четвърто поколение на Cayenne, което ще е модел с нулеви емисии.

В съобщение, направено вчера, Volkswagen Group каза, че електрическият автомобил Cayenne ще се сглобява в Братислава, Словакия, заедно с "традиционната" версия на кросоувъра.

Тъй като почти всички производители на автомобили постепенно преминават от превозни средства с двигатели с вътрешно горене към електрически, е много важно да се вземат важни решения относно логистиката.

Заводът в Братислава е дом на много модели на VAG, изградени на платформата MLB Evo, като освен Cayenne и Cayenne Coupe, там се произвежда и Touareg заедно с Audi Q7 и Q8.

Porsche не уточнява кога Cayenne EV ще влезе в производство, казвайки само, че SUV-то без двигател с вътрешно горене ще се появи след Macan EV (2024) и след 718 EV (2025). Но със сигурност ще влезе в продажба преди 2030 година.

Дотогава компанията планира повече от 80 процента от продажбите да бъдат на изцяло електрически автомобили. Също така не е ясно дали следващото поколение на Cayenne ще бъде оборудвано с двигател с вътрешно горене.

Но Porsche най-вероятно ще приеме същата стратегия, която планира да приложи за по-малкия Macan. Компактният кросоувър ще се продава изключително като електрическо превозно средство в следващото си поколение, но настоящият модел ще се предлага с двигатели с вътрешно горене още няколко години.

Тъй като, както вече споменахме, настоящият Cayenne трябва да бъде подложен на фейслифт и това ще се случи още през следващия месец, това означава, че Porsche възнамерява да продава SUV-то поне още 3-4 години.

Докато 718 Boxster/Cayman, Macan и Cayenne стават електрически, за да се присъединят към Taycan и предстоящия по-голям SUV на марката, 911 скоро няма да остане без двигател с вътрешно горене.

Porsche многократно заявява, че електрическа версия на емблематичния спортен автомобил няма да има, поне до 2030 г. Междувременно обаче идва хибрид 911 и запознати казват, че частично електрифициран GT2 RS трябва да пристигне през 2026 година, като ще е с мощност от над 700 конски сили.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    9 7 Отговор
    ако има газ ще се произвежда
  • 2 Вълк

    13 2 Отговор
    Дават на Украйна оръжие ще произвеждат Порше ние ще произвеждаме Берарус
  • 3 Немска кола

    10 4 Отговор
    Голям боклук . Особено мошенически са дали разхода на гориво . Моето гори 50% повече от заводските данни , а съм се грижиш винаги да е изправно . Супер скъпа имитация на Фолксваген . Дано по-малко хора се излъжат да си го купят .
  • 4 кУмУнист

    4 0 Отговор
    То Кайен така или иначе се произвежда там, завода на VW в Братислава е един от най големите им в света, на д 10 хил човека работят и е чудовищно голям. Там правят Q7 , Кайен, Тоарег, Шкоди, я ние корумпираните само скляпаме и никой не иска да строи голям завод ще бая подкуп трябва да даде, добре, че от както влезнахме в ЕС доста цехове и заводчета отвориха и правят части за машиностроенето, но големите заводи бягат.
  • 5 Сантиментален гъзар

    4 1 Отговор
    Автомобил за чичаци и кифли , 911 турбо си е друго нещо , бегачка за мъже.