Last news in Fakti

16 Юни, 2024 10:20 1 577 20

Китай изрази недоволство и заплаши ЕС заради митата върху електромобилите

  • китай-
  • мита-
  • европейски съюз-
  • електромобили
Китай изрази недоволство и заплаши ЕС заради митата върху електромобилите - 1

Китай: Плановете на ЕС да въведе мита върху електрическите превозни средства вредят на интересите на индустрията. Въвеждането на мита за внос на китайски електрически превозни средства от Европейския съюз ще навреди на законните права и интереси на тази индустрия, заявиха от Министерството на търговията на Китайската народна република.

„Китайската страна изразява голяма загриженост в това отношение, остро недоволство, китайските производители изразяват разочарование, както и силен протест“, се казва в съобщение на уебсайта на ведомството.

Министерството на търговията подчерта, че действията на Брюксел не само накърняват законните права и интереси на китайската индустрия за електрически превозни средства , но също така подкопават и изкривяват глобалната верига на доставки в автомобилната индустрия, включително в рамките на ЕС.

В изявлението се отбелязва, че плановете на ЕС ще засегнат атмосферата на двустранно икономическо и търговско сътрудничество, а също така ще навредят на интересите на самите потребители в организацията.

„Китай ще обърне голямо внимание на последващите действия на ЕС и непоколебимо ще предприеме всички необходими мерки за решителна защита на законните права и интереси на китайските компании“, се казва в съобщението.

Министерството на търговията подчерта, че заключенията на ЕС нямат фактическо или правно основание. Отделът отбеляза, че Европейската комисия държи знамето на „зеленото развитие“ в едната ръка и „клуба на протекционизма“ в другата, политизирайки икономическите и търговските въпроси, което е „несъвместимо с духа на консенсус между лидерите на ЕС и Китай за укрепване на сътрудничеството.“

Ще припомним, че Европейската комисия проведе разследване относно електрически превозни средства, внесени в ЕС от Китай и установи нарушения по отношение на „несправедливата“ държавна подкрепа.

Във връзка с това, ЕК може да въведе вносни мита още на 4 юли, каза вицепрезидентът на Комисията Маргаритис Схинас на брифинг в Брюксел. Както следва от прессъобщение, публикувано на уебсайта на Европейската комисия, митата могат да бъдат въведени от 4 юли, като те ще варират от 17% до 38% в зависимост от конкретния производител.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    36 8 Отговор
    Като организация, ЕС се оказа по проста от НАТО, ФИФА и УЕФА взети заедно.

    Коментиран от #3

  • 2 Русофил

    11 24 Отговор
    С тези мита лееекичко започнаха да подрязват крилцата на дядо Си.
  • 3 Русофил

    10 26 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    То според теб гениите са Путю, Радев, Копейкин и Марков. Аре стига бе.
  • 4 Васил

    9 30 Отговор
    Европа не се нуждае от Китайските таралясници още повече държавата субсидира производството на коли докато в останалите страни го няма и правят дъмпинг демек шмекеруват.

    Коментиран от #5, #12

  • 5 12345

    32 5 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Василе, аз пък искам да има евтини коли, ти ако искаш си купувай същите коли със сменена марка на цена по ТРИ, защото мразиш Китайците, това си е твой проблем.

    Коментиран от #7

  • 6 Анджо

    7 18 Отговор
    Те какво очакват китайците, че могат да налагат свойте политики както си искат.
    Америка и Европа се опариха като ги напълниха с технологии и сега искат да правят път на коприната. Още преди 10 години го предвиждах този сценарии и то не само аз, в Италия си спомням как вдигаха стачки и не бяха съгласни с тази политика. Сега китайците да продават в техният район и да видите до каде ще стигнат. Нали демонстративно започнах да правят коли в русия, е тогава на кой се сърдят , А вече си имат тяхна великия организация(Брикс).

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Хахахаха

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    Можеш да заминеш за Китай!

    Коментиран от #8

  • 8 хммм

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Наясно ли си как може да се имигрира в Китай? Аз бих отишла да живея в Китай. Ти си стой в Европа, която след 10-15 години ще бъде мюсюлманска.

    Коментиран от #15, #20

  • 9 Павел пенев

    8 3 Отговор
    Заедно с Русия можете икономически да смачкате европейските идиоти по лесно от американските.
  • 10 Джони

    8 3 Отговор
    Какъв е зора на китайците да продават в Европа, имат си необятна руzия, Индия, Пакистан, цяла Азия, милиарди потребители, па все към Европа гледат.Китайските боклуци са за Азия, в Европа им е рано .

    Коментиран от #16

  • 11 гост

    4 3 Отговор
    Как се роди китайската автомобилна индустрия, Китай принуди европейците и американците, ако искат да произвеждат и продават за китайския пазар, да си наемат местен подизпълнител, горе долу същата е в Турция. Крайно време е ЕС да отвърне подобаващо, искаш да продаваш коли в ЕС, правиш си локален завод или привличаш/купуваш европейска марка за партньор, както беше с Волво и МГ

    Коментиран от #17

  • 12 Форд

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Остави купувачите да решат какво им е необходимо, иначе прехвалената европейска демокрация май е като социализма.
  • 13 Златния медалист на банкянската селищна

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    Ама ти яко си се взел за Господ "още преди 10 години" и си "го предвиждал" този сценарии! Преди да се правиш на велик, вземи прочети ИСТИНСКАТА човешка история, а не Уикипедий-ската. Може случайно да видиш, че този план "Пътя на коприната" е реализиран от тези, КОИТО СА СЪЗДАЛИ ТЪРГОВИЯТА многооооо отдавна! Няма какво такива "гадатели" като теб да ни казват написаното още преди Христа, че жълтата раса ще превземе света!

    Коментиран от #18

  • 14 Подкрепям те!

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    Ако китайците спрат да продават стоките си само в техният регион, както ти предлагаш до края на годината Европа ще е в гражданска война защото няма да има никакви стоки. Това ще означава край на ЕС - аз лично съм ЗА! Дано и китайците те чуят!

    Коментиран от #19

  • 15 Кантарджиев как е на танзанийски?

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "хммм":

    Много им даваш, понеже Европа вече е мюсюлманска
  • 16 Не се налива много течност в малък съд

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Джони":

    Нарича се икономическа зависимост - краварска разработка е, ако случайно не си учил икономика
  • 17 Проблемът е в чекмеджетата!

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Идея си нямаш какво точно говориш. От икономическа гледна точка това си е самоубийство. Написал си, че така се прави на нововъзникващи пазари, а не на утвърдени такива. Те китайците само това чакат, вече го направиха в Латинска Америка и нямат никакво спиране!
  • 18 Анджо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Златния медалист на банкянската селищна":

    Ти изглежда , че не си разбрал какво съм написал. В момента е борбата за възстановяването на пътя на коприната.
    В древността пътят е бил с два лъча, единият е бил на юг с другият е минавал по на север.
  • 19 Анджо

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Подкрепям те!":

    Пишеш глупости, защо тогава китайците се сърдят, защо ли, защото в Европа си има също производство. Защото тогава при съвременните технологии няма да има проблеми, да се нагодят. Те иза колите се сърдят, даже руснака усети , че е им е вътрешно.
  • 20 Халва

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "хммм":

    Не блестиш с акъл, ама хич