Last news in Fakti

10 Юни, 2024 10:35 4 909 17

Eлектрификацията на автомобилите май се отлага

  • volkswagen-
  • електромобили-
  • двг-
  • бъдеще-
  • vw

VW сериозно преразглежда плановете си

Eлектрификацията на автомобилите май се отлага - 1

Неведнъж вече сме говорили по темата, че преходът към електрически автомобили не се случва по начина, по който повечето европейски автомобилни производители прогнозираха. Сега няколко автомобилни производители от Стария континент вече преразглеждат плановете си, като в това число са и Volkswagen.

Миналата година Volkswagen прогнозира, че електрическите превозни средства ще представляват 80% от годишните им продажби в Европа, като това ще се случи до края на десетилетието. Въпреки това статистиката с продажбите на моделите от семейството ID принуди Volkswagen да преразгледа стратегията си.

От 180 милиарда евро, предвидени за следващо поколение електрически превозни средства, германската марка сега e решила да използва голяма част от тях за да продължи развитието на двигателите с вътрешно горене. Това съобщи Арно Антлиц, главен финансов директор и главен оперативен директор на Volkswagen Group.

Според новото решение компанията възнамерява да похарчи приблизително 60 милиарда евро, за да "осигури конкурентоспособността на нашите превозни средства с двигатели с вътрешно горене". Говорейки на събитие, организирано от Ройтерс в Мюнхен, финансовият директор добави, че „бъдещето е електрическо, но миналото не е свършило".

Това е значителна промяна в плановете на Volkswagen, обявени в края на 2022 година, за производство и продажба само на електрически автомобили в Европа от 2033-а. Миналата година шефът на марката VW Томас Шефер нарече ДВГ „остаряла технология“ в контекста на електронните горива.

Той определи дискусиите около синтетичното гориво като "ненужен шум", въпреки факта, че една от марките на VW Group (Porsche) участва активно в производството на синтетично гориво със свой завод в Чили. Други марки от премиум класа и също от империята VW следят отблизо развитието на устойчивите горива.

Bugatti, например, обмисля проектирането на домашни бензиностанции със синтетично гориво, така че собствениците да могат да зареждат колите си у дома. Lamborghini вярва, че двигателят с вътрешно горене може да бъде запазен, като се използва с различен вид гориво, докато Bentley проучва възможностите за почти въглеродно неутрално гориво.

Bentley отложи целта си да премине изцяло на електричество до 2030 година. По същия начин Ford вече не планира да преминава изцяло на електричество до 2030-а. в Европа. Наскоро Aston Martin също промени плановете си и ще продължи да произвежда автомобили с двигатели с вътрешно горене през следващото десетилетие.

Ясно е, че все повече и повече автомобилни компании преосмислят своите EV стратегии, тъй като стана ясно, че потребителите въобще не са готови да се откажат от колите с двигатели с вътрешно горене. Но от друга страна производителите на автомобили са в много трудна ситуация.

Това е така, защото разпоредбите за емисиите стават все по-строги, изискващи значителни инвестиции, за да направят традиционните двигатели по-чисти. В същото време електрификацията, която активно се развива в Китай, предизвиква безпокойство сред много играчи на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хареса ми идеята

    22 3 Отговор
    Домашна бензиностанция. Супер. Като ми дотегне от комшията му гърмя бензинджийницата.
  • 2 Пич

    65 2 Отговор
    Тъпата Урсула причини щети за милиарди на европейските автопроизводители! Но щом са я слушали значи са били по тъпи и от нея, и това си заслужават!!!

    Коментиран от #16

  • 3 И докога ще копами...

    7 35 Отговор
    Природните ресурси не са плячка, питейната вода и чистият въздух, най-вече... България и Сърбия ще останат последните дизелови държави...или губернии

    Коментиран от #8, #17

  • 4 Гост

    26 4 Отговор
    Ще слушате Акио Тойода и няма да сбъркате.

    Коментиран от #12

  • 5 факуса

    21 3 Отговор
    с тез цени и двг нмема окрякат,чайна ще ги смаже с наистина достъпни цени
  • 6 Невъзможността

    39 3 Отговор
    На тъпата електрификация беше всна на всеки здравомислещ човек! Каква масова психоза е обхванала света?!? Но събуждането най-сетне започна - и в техниката и в политиката и въобще!
  • 7 истина ти казвам

    13 4 Отговор
    Е я нали ви казах!!!😆😆😆😆😆😆😆😆😆
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "И докога ще копами...":

    А защо мислиш , че за един електрокар не се копае❓‼️
    Батериите да не би да се берат от дърветата😉❕😉
  • 9 Гост

    23 3 Отговор
    А нашият визионер Теслю предвиждаше Тесла да продава 20 милиона годишно.Тази година 2024 ще си мечтаят да достигнат 2та милиона от 2023 година.
  • 10 Къде са зелените

    31 4 Отговор
    Един от най-замърсяващите дялово от промишленността е произвоидството на акумулаторни батерии. А най-замърсяващ е тяхната преработка.
  • 11 Ония с Фордо

    32 3 Отговор
    Автопроизводителите на електрички разбраха по трудния начин че насила хубост нестава .
  • 12 Ония с Фордо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Какво да го слушат та те не го пизнават !
  • 13 тока е хараби на кабел

    2 1 Отговор
    За без кабел- ДВГ.
    И сега ЕВРО 8.4 - който диша - теро рисът!!!!
  • 14 Шопендар

    6 0 Отговор
    Много се говори за домашното производство на био гориво на запад.а у нас хората си имат казани,и с малко дооборудване,ще могат да си правят бензина у дома
  • 15 Джон

    2 8 Отговор
    Електричките пречат на Путин, а пролетариата скача.
  • 16 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Били са принудени да слушат!
  • 17 Име

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "И докога ще копами...":

    Литий, кадмий и т.н откъде мислите че идват?