Last news in Fakti

17 Юни, 2016 03:45 7 449 1

Джеймс Мийдуей: Плосък данък? Това е ужасно решение!

  • евро-
  • данък-
  • плосък

Защо остеритетът беше наложен и във Великобритания. И как частният сектор натрупа дълговете, а публичният плати сметката

Джеймс Мийдуей: Плосък данък? Това е ужасно решение! - 1

„Плосък данък? Кошмарна идея. Не смятам, че някой може да счита това за сериозно икономическо решение“ – така британският икономист Джеймс Мийдуей отговори на въпрос от публиката по време на дискусия в София, организирана от „Солидарна България“. Според госта, ентусиазираните от такава мярка явно са по-десни дори от финансовия министър на Великобритания – консерваторът Джордж Озбърн, който не смее дори да предложи нещо подобно.

Мийдуей е бивш главен икономист на авторитетния изследователски център New Economics Foundation. След като Джереми Корбин оглави Лейбъристката партия на Великобритания и обърна курса й наляво, икономистът се присъедини към нейния екип и в момента е съветник на министъра на финансите в сянка Джон МакДонъл.

Според Мийдуей, вече има консенсус сред водещи макроикономисти, че политиката на остеритет в Европа е грешка. Как е била наложена тя във Великобритания? През 2010 г. Консервативната партия идва на власт с помощта на големите медии и с

разпалване на страхове, че на Острова ще стане като в Гърция.

Всъщност числата сочат точно обратното – при управлението на лейбъристите нивото на публичните разходи съвсем не е било по-високо от обичайното за страната и дори леко е намаляло. „Финансовата криза не беше причинена от дългове на публичния сектор, а на частния. Но публичният сектор плати цената. Големите банки, които на практика бяха фалирали, поискаха от властите 1,3 трилиона паунда“, категоричен е Мийдуей. Консерваторите предприемат най-големите бюджетни икономии от периода на Голямата депресия насам, в резултат на което икономиката изпада в… депресия. Някакво оживление се забелязва едва през 2014-15, когато финансовият министър Озбърн леко е смекчил твърдата си линия, поради наближаващите избори. Ръстът е малък и е за сметка на все по-несигурни работни места, временна заетост (включително почасова) и поевтиняване на труда. Но премиерът Камерън и дясната му ръка Озбърн казват, че 5 години са малко и им трябват още толкова, за да проработи програмата им. „Въобще Озбърн е много запален по тези петилетни планове, които сигурно ви звучат познато“, пошегува се Мийдуей. В спечеления нов мандат, разбира се, рецептата е – още от същото.

Лекторът показа нагледно с графики как в цялата следвоенна история на Великобритания линиите на събраните данъци и на публичните разходи почти се припокриват с леки раздалечавания в едната или другата посока за кратки периоди. В последните години обаче, в резултат на постоянните облекчения за бизнеса, линиите рязко се разделят, което илюстрира формиращите се дефицити във финансираните от държавата дейности. Сега консервативното правителство на Дейвид Камерън подготвя намаление на корпоративния данък. „На теория, това трябва да доведе до заделяне на ресурс в частния сектор, който ще повиши инвестициите в икономиката. Но няма убедителни аргументи, че ефектът ще е такъв, защото корпорациите и в момента държат 700 милиарда паунда в банките. Нуждаем се от решения, които да спрат натрупването на богатството и да вкарат тези пари в икономиката, а не да доведат до по-голямо натрупване“, категоричен бе Мийдуей. Налаганият остеритет е засегнал дори институции, които са икони във Великобритания като BBC и NHS – Националната здравна система.

Моделът на всеобщо и достъпно здравеопазване е свръхпопулярен,

поради което консерваторите не смеят открито да го атакуват, но се опитват тихомълком да го ерозират с постоянни икономии. Това обаче не се харесва дори на част от избирателите им. Политическата картина на Острова се променя и миналия месец лейбъристите си върнаха кметското място в Лондон.

В отговор на друг въпрос Мийдуей заяви, че не счита Европейския съюз за изначално погрешен проект и инструмент за налагане на неолиберализма. Той смята, че ЕС може да се пренастрои да изпълнява друга политика, ако се промени налагания сега икономически модел. И няма тепърва да откриваме топлата вода, ако кажем, че въвеждането на еврото не е най-големият успех на Евросъюза, особено за засегнатите икономики.

В дискусията, разбира се, стана дума и за предстоящия след две седмици референдум във Великобритания за излизане от ЕС. Според Мийдуей, какъвто и да бъде резултатът, видимо е голямото недоволство от това как съюзът функционира. Лейбъристите водят

кампания за оставане на страната в ЕС, но подкрепата им за него не е безусловна.

„Има голяма несигурност, истината е, че никой не знае какво ще се случи, ако надделее отговорът за излизане. Но евентуален Брекзит най-вероятно ще доведе до икономическа рецесия, която ще засегне работещите и ще даде повод на консервативното правителство за нови мерки на строги икономии. Последствията със сигурност ще са огромни, рискът не си струва. Но на ЕС не бива да се дава постоянен пропуск, защото той трябва да се реформира и промени“, заяви Мийдуей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ПЛОСКИЯТ ДАНЪК -Е ЕДНО ОТ НАЙ ХУБАВИТЕ НЕЩА ОТ УЖ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ-така остават повечко пари за харчене.Пипнете ли го и него-ами да се изнасяме масово от тука-както е тръгнало със свалянето на заплатите в момента и свиването на харченето ще вържем и цъфнем .Банките имат пари ,но лихвите при кредит са огромни във времето-приблизително минимум е 50% от основната сума-Така че разчитаме само на заплати с по малко данъци...
    има вече карти с намаление за самолетни билети -да се ориентираме -то тези правителства съвсем откачиха и държат народа в напрежение-Виждаме как ескалира това и в едно европейско футболно първенство-трябва да е празник-а е огромна агресия-Света става ......