Last news in Fakti

30 Юни, 2019 16:56 5 475 22

Хванаха картел от над 30 фирми по програмата за саниране

  • саниране-
  • фирми-
  • картел

Иззети са били копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в други процедури

Хванаха картел от над 30 фирми по програмата за саниране - 1

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че над 30 компании участват в картел, целящ облагодетелстване от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В сайта си антимонополната комисия уточнява, че е направила проверка и разследване по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров.

Той е изпратил на КЗК информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за разпределяне на обектите, които се санират по програмата. Последвали са внезапни проверки в офисите на три от проверените фирми - "ВМЛ – консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД и "Евиданс инженеринг" ЕООД, пише Дневник.

Иззети са били копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност.

От събраните доказателства КЗК е установила като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев.

"Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите участват в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", пише КЗК в съобщение до медиите.

Комисията смята, че са извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, представляващи "забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИРМИТЕ НА

    4 15 Отговор
    БСП
  • 2 Предлагам

    34 1 Отговор
    Айде да залагаме дали ще има осъдени...

    Коментиран от #4, #21

  • 3 ХА ХА

    9 10 Отговор
    На кирил добрев ФИРМИТЕ

    Коментиран от #16

  • 4 Ти луд ли си

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "Предлагам":

    бесепераст осъждан виждал ли си.????

    Коментиран от #12

  • 5 Онзи

    4 8 Отговор
    На Кутев на жена му кухите фирми.!
  • 6 Попов

    35 0 Отговор
    Я ди си пишат тези от "санирането" какви цени какво "геройство" вършат -200-и над 300 лв/кв .м ха ха !!!А то НЕ е саниране , а лепене на стиропор саниране е друго.Направили са го германците от бившата ГДР-Когато се санира даден блок изкарват се всички живущи в оборотни жилища и се започна генерален ремонт на всичко-Проверявавт се заварките в ъглите на панелните блокове, ВИК инсталации ЕЛ, щтрангове, покрив дограми и каквото се сетите.След което се прави протокол и се удължава живота на блока а тук , ха ха "саниране" усвояване на едни пари !!!

    Коментиран от #14

  • 7 И така

    12 0 Отговор
    Добрюю ютрооо.Как ни изненадаха сега.Откриха топлата вода и и ни информират за нещо което ние от рождение го знаем.
  • 8 Бб666

    18 0 Отговор
    Когато се пишеше и говореше че в София правят далавери и шушу-мушу имаше мълчание.Сега открихте топлата вода?Неможе фирма създадена 2-4 дни преди обществ.поръчка и да не е подозрително.Но тогава ни убеждаваха че било нормална практика?На съд и тия капацитети където допуснаха това........р.р
  • 9 Иван

    13 0 Отговор
    Същата работа, както с картела при горива. Уж бяхме ги хванали, а после нищо. Хахаха
  • 10 Къде е ЕС?

    7 1 Отговор
    Няма ли да потърси ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА КАК И КОЙ Е ПРИБРАЛ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА...?!?

    Коментиран от #13, #20

  • 11 Васил

    8 0 Отговор
    То да беше са,о санирането здраве му кажи България е страната на картелите
  • 12 Бачо Киро

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ти луд ли си":

    Колкото има гербав осъден... Но ме учуди, че имало картел... По принцип не могат да видят картел даже като ги блъсне между очите...
  • 13 Бб666

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Къде е ЕС?":

    ЕС също е една шуробаджанащина.Там се врънкат като бабички на пазара за това колко струват доматите,а тия за това кой да води дружината от нашите хора.Така че нищо неочаквай............
  • 14 Хаджи хаджи Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Попов":

    100% истина! Май ще трябва да се строи ВИП затвор, че те глезените дупета и сауна ще искат в Страсбург! А може и Мак Доналдс и филиал там да отвори! Знае ли човек?
  • 15 Обикновен Бг

    3 0 Отговор
    😀 Я да видим ний сега кой не се отчита а 😀 Я някой да им каже какво е българското тълкуване на корупция 😀 То чак вече и вицове има на тази тема.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    2 1 Отговор
    Добро утро. На всеки му е ясно, че разплащане на тройни цени спрямо пазарните е корупционно и необосновано, но кметовете подписват ли подписват, а години след това хванали картел. Хванали са трънки.
  • 18 111111

    3 0 Отговор
    на Цветанов
    стоителя Шапков
    геррберрасти
  • 19 Гипсокартон

    2 0 Отговор
    Сега остава да се намери и някой смел журналист от Факти ,който да открие и кои са консултанските фирми които прибират процент от еврофондовете и те пък с кои политици са свързани.А дано ама надали..
  • 20 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Къде е ЕС?":

    Средствата са от нашите данъци, нито лев не е от ЕС, както ви излъга дебелата Лиляна.
  • 21 Бат Вал

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Предлагам":

    Ще има! Това са мутренски подходи. Дават ти поръчка, за която си плащаш. Дават ти парите, ти санираш, а след това те осъждат да върнеш парите в бюджета! Сещаш ли се??
  • 22 пирон

    1 0 Отговор
    Резултатът е кристалайно чист.Слава вечна слава.