Last news in Fakti

18 Юли, 2019 08:21 13 202 26

Колко пари получават германските пенсионери? И кой ги плаща?

  • германия-
  • пенсионери-
  • заплащане

Германската пенсионна система се опира на т.нар. Пакт на поколенията, въведен още по времето на Бисмарк - работещите плащат за хората, отслужили трудовия си стаж

От 1 юли 2019 в Германия влезе в сила поредното увеличение на месечните доходи на пенсионерите, които междувременно са повече от 21 милиона - тоест, една четвърт от населението. В западната част на страната пенсиите бяха увеличени с 3,18 процента, а в източната - с 3,91 на сто. Но защо не закръглят? Законът е такъв - индексацията се извършва по сложна формула, базирана на динамиката в ръста на заплатите. Роля обаче играят и други фактори, като например съотношението между работещи и пенсионери. Поради това се получава така, че увеличението на пенсиите тази година дори изпреварва ръста на заплатите. И това съвсем не е единствената особеност на германската пенсионна система.

"Пактът на поколенията"

Германия е първата страна в света, въвела държавна система на социално осигуряване. Това става още в края на 19 век, при управлението на Ото фон Бисмарк. Основният принцип на тази система е запазен и до днес - т.нар. "Пакт на поколенията", съгласно който работещите издържат излезлите в пенсия, внасяйки определен процент от месечната си заплата в държавния пенсионен фонд. Този фонд не акумулира средствата и не ги влага никъде, а незабавно ги превежда на пенсионерите. Тоест, действа моделът на прякото и непосредствено преразпределение на доходите.

В първите няколко десетилетия от въвеждането на системата, т.нар. "Пакт на поколенията" е доста устойчив, тъй като почти не обременява. През 1891 година например размерът на отчисленията на работещите е едва 1,7% от месечната заплата, през 1924 година - 3,5 на сто, през 1928 - 5,5 процента, през 1949 - 10 процента. На фона на високата заетост и сравнително скромната продължителност на живота към момента, тези отчисления са достатъчни за осигуряването на възрастните хора.

Ситуацията се променя в последните десетилетия на миналия век, когато Германия (особено след Обединението) се сблъсква с икономически и с демографски проблеми. Безработните - тоест, хората, които няма как да правят вноски в пенсионния фонд, стават повече, раждаемостта намалява, като същевременно продължителността на живота нараства значително.

Оттам следва, че на по-малкия брой работещи им се налага да издържат все по-голям брой пенсионери. А и колкото по-дълго живеят те след излизането си в пенсия, толкова по-скъпо струват на фонда. Покрай това в навечерието на 21 век пенсионната вноска се вдига до над 20 процента. Благодарение на добрите икономически показатели и ръста на заетостта, днес тя е малко по-ниска - 18,6 процента.

Тези отчисления важат за всички работещи в Германия, но не като процент от цялата им заплата. Законът е въвел тавани: 6 500 евро за западната част на Германия, 5 800 за източната. Надхвърлящото тези суми не се облага с пенсионен данък, но пък таваните периодически се вдигат.

Служителят и работодателят плащат поравно

Половината от вноските на трудещите се поемат техните работодатели. Към това се прибавят и значителни дотации от държавния бюджет - например част от приходите от ДДС и от специалния еко-данък върху горивата.

Прогнозите на експертите гласят, че през 2021 година дотациите за пенсионния фонд от държавния бюджет ще надхвърлят 100 милиарда евро. Това ще бъде един от ефектите от приетия миналата година т.нар. "пенсионен пакет": правителството гарантира, че до 2025 година пенсиите в страната няма да паднат под 48 процента от равнището на заплатите, а отчисленията в пенсионния фонд ще останат в рамките на 20-те процента. Какво ще стане оттам нататък, ще зависи от демографията и от икономиката.

Как се изчисляват германските пенсии

Изчисляването на пенсиите в Германия е висша математика, с която са запознати само тесен кръг специалисти, преминали специално обучение. При изчисляването на пенсията се отчитат не само трудовият стаж и направените отчисления, но и възрастта на пенсиониращия се, времето, инвестирано в обучение, наличието на деца, отпуските за отглеждането им, службата в армията и др. Всички тези данни и критерии се пресмятат в т.нар. "пенсионни точки", които след това се трансформират в конкретна сума. Каква е в крайна сметка средната пенсия в страната?

В Германия съществува понятието "базов пенсионер". Това е условният труженик, работил 45 години на средна заплата и излизащ в пенсия при достигане на пенсионната възраст (в момента пенсионната възраст в Германия постепенно се увеличава, като през 2029-а ще достигне 67 години). Стандартната пенсия на този условен труженик е 1 441 евро на запад и 1 381 евро на изток. Това обаче не е средната стойност за Германия.

Рядко се случва хората в страната да имат толкова продължителен трудов стаж, а и трудовата кариера обикновено не започва със средната заплата. Миналата година пенсионерите-мъже са получавали средно 1 095 евро на запад и 1 198 на изток. Пенсионерките на запад са имали средно по 622 евро, на изток - 928. По-високите размери на пенсиите в източната част на Германия се обясняват с това, че жителите на бившата ГДР по правило имат по-дълъг трудов стаж, а жените в миналото са работили наравно с мъжете.

Трите вида пенсии

Но държавната пенсия е само един елемент от възможностите за социално обезпечаване на старини. Почти половината от пенсионерите получават и пари от бившия си работодател. Повечето големи фирми, обществено-правните компании, държавните предприятия и ведомства осигуряват на бившите си служители допълнителни фирмени пенсии. В някои случаи те са толкова високи, че позволяват на пенсионерите да запазят до 90% от предишния си стандарт на живот.

Освен това има и система за частно пенсионно осигуряване. 42 милиона германци са сключили договори, които им гарантират или еднократно, или редовно изплащане на средства след достигане на пенсионната възраст.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    45 7 Отговор
    Като се има в предвид и разходите за ВСВ и колко милиарда дойче марки са платили на евреите компенсации направо се чудя как са им останали пари и пенсионната им система не е фалирала като нашата

    Коментиран от #4, #6

  • 2 браво

    36 1 Отговор
    браво
  • 3 евродебил

    19 2 Отговор
    Е как кой - "сирийските" "инженери", "лекари", "архитекти"... от Афганистан, Пакистан, Того, Етиопия...
  • 4 Schmitd

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Как да фалира фонд който не държи пари.
    Публикувано във факти.бг: Този фонд не акумулира средствата и не ги влага никъде, а незабавно ги превежда на пенсионерите. Тоест, действа моделът на прякото и непосредствено преразпределение на доходите.
  • 5 Реалист

    28 2 Отговор
    В Германия има много млади хора. Работещите плащат пенсиите на възрастните. А как е в БГ? Младите са в Германия или някъде другада, а останалите работещи плащат за пенсиите. Така не само, че не можем да достигнем пенсите на германците, но не можем да си позволим и съотношението заплати/пенсии като в Германия.
  • 6 гост

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Държавата в този случай трябва да се грижи за печелившото функциониране на бизнеса, който от своя страна да си плаща данъците и заплатите на работниците, а те от своя страна да издържат пенсионерите. Така всеки по веригата носи отговрност и е заинтересован да си изпълни задълженията, а не да лъже и да маже само, за да получи някой лев отгоре днес, без да мисли за утре. И на мен са ми предлагали от тези третите варианти: като студент плащаш 40евро месечно и имаш партида, която е в инвестиционен фонд с натрупване, като след пенсионирането може да избереш еднократно изплащане на натрупаното или например като добавка към пенсията през следващите 10г. Според мен трябва да имам един базов минимум на пенсии, а оттам нагоре всичко да е персонално и всеки сам да си избира какво да плаща и колко да плаща, защото сега има хора с 1200лв пенсия и такива с 200лв пенсия макар че и двете групи са работили, кой повече, кой по-малко. Защо да няма 450лв пенсия за всички с необходим трудов стаж и оттам нагоре да се получава от допълнителите фондове? Така ще се гарантира достоен живот на пенсионерите, а не мизерстване, а който е внасял повече докато е работил, той ще взима и повече след това.
  • 7 321

    18 21 Отговор
    Средна пенсия малко над 1000 евро за мъжете и около 800 при жените е доста зле за държава като Германия. Голяма част от германците нямат собствени жилища, включително пенсионерите. В най-добрия случай половината пенсия отива за жилище, с останалото трябва са се плащат данъци, 2-3 пъти по-скъпи услуги. В България средната пенсия е около 200 евро, но почти всеки пенсионер има поне наследствена къщичка с кокошчици, градинка със зеленчуци, като всички услуги от телефона, телевизията, отоплението на дърва за една година му струват, колкото същите услуги за немския пенсионер на месец. Затова една немска пенсионерка, умираща от глад в Германия с 6-700 евро пенсия се беше преместила в България - за да може да оцелее.

    Коментиран от #9, #15, #16

  • 8 Прост народ

    14 9 Отговор
    Скапана държава, всички който остават са обречени на смърт тука, колкото по бързо си отиде пенсионера толкова по евтино излиза на боко, и това чака всеки еди останал тукни гласувал за боко кавала

    Коментиран от #20

  • 9 гост

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "321":

    Един интернет у Германия е 30евро месечно, защото там няма опънати кабели от кабеларки и интернет доставчици, а висчко е оптика през комуналните канали и излиза до абонатната в сградата. Ток -0.34евро на кв/ч, парно 600евро на мегават, водата е 3евро на кубик, данъците, билет за трамвая е 3 евро за едно качване, за цял ден е 9евро, наем на едностайно жилище с бокс в Мюнхен е 600евро, в други градове може да се намери и за 400-450евро, двустайното в Щутгарт краен квартал е 550евро. Върви се оправяй с 650евро. Става, но да нямаш разходи за жилище. Моята хазяйка си направи ремонт на къщата в село в Баден Вюртемберг и й излезе 45х.евро пълното саниране на двуетажна къща, чийто първи етаж е нает от семейство за 600евро месечно.
  • 10 Ебисмарката

    15 9 Отговор
    Цените в Бг са като в Германия. Кво се плашите ? В БГ като имаш собствено жилище със нормална пенсия 300 лв при икономични разходи можеш съвсем спокойно да си живееш , но не да пушиш, да пиеш или да хвърляш пари по дроги, мурви, чалги, мошеници и боклуци. В германско с тези пари не можеш да оцелееш най малкото като си платиш наема за жилище и духаш супата.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ебисмарката":

    Прав си, тъща ми е пенсионерка със собствено жилище и пенсия от 320лв, които са й достатъчни да посреща нуждите си и да си пазарува сама, дори и да готви за внуците си някой друг ден през месеца. Не е като да няма, в същото време дава и минимум 50лв за лекарства месечно. Но не пуши, не пие, няма кола, ходи на почивки само през пенсионерския си клуб, не се глези с някакви скъпи храни, сама си готви и си купува плодове, зеленчуци и месо от познати хора с проверено качество. Тогава парите стигат напълно, защото е пенсионер все пак. Сега ако искаш да живееш на широко това няма как да стане. Имам и други познати с пенсии от над 1000лв и те все се оплакват, че не им стигат, а това е абсурдно, защото нито за лекарства дават, нито за къща, нито за нищо, ама пушат, пият и ходят по заведенията.
  • 12 koпа

    19 5 Отговор
    Решихме въпроса с нашите пенсий ,който са средно между 170-300 лева ,остана да решим и пенсийте на германците който получават средно 1000 евро.
  • 13 незнайко

    11 1 Отговор
    Толкова много обяснения за четири числа. С ЕДНА ДУМА ПЕНСИОНЕРИТЕ В ГЕРМАНИЯ ВЗЕМАТ 10 ПЪТИ ПОНЕЧЕ ОТ НАС !!! 1095 евро са 2190 лева. (Минималната пенсия от днес, 1 юли - 219,43 лв.) Така беше озаглавена статията от началото на месеца в БЪЛГАРИЯ !!!
  • 14 Сиганин

    2 2 Отговор
    ХА-ХА-ХА-ХА....................
  • 15 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "321":

    Българските пенсионери живеят в собствени жилища, които придобиха през соца, който много плюете.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "321":

    А мижавите пенсии и високи цени станаха при криворазбраната ви демокрация.

    Коментиран от #17

  • 17 tyres

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Всеки е длъжен сам да помисли за старините си. А който е любител на комунизма марш във Венецуела!
  • 18 старото

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    а собствените жилища на пенсионерите да не би да им го е строил въпросния СОЦ??? Тогава всеки си строеше жилище съобразно възможностите си в това число и аз .
  • 19 dfgh

    1 3 Отговор
    мъжете 1000,а жените 600.ТАМ Истамбулска конвенция не са ли чували??,сорос,хелзински комитет няма ли???????????Няма ли кой да се намеси!!!!!!!!ДИСКРИМИНАЦИЯ
  • 20 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Прост народ":

    В грешка си. Колкото по-дълго време работи един човек, толкова е по-полезен за държавата. Вместо да умират "млади" пенсионери, е по-добре да имаме "стари" работещи. Затова дори и във великата русия със пенсии от 10 000, вдигнаха възраста за пенсиониране.
  • 21 Палава душа

    0 1 Отговор
    Родината на София Августа е толкова голяма и разкошна, че чак до там се е стигнало, да се ''наднича'' какви пенсии се получават от германците, отделно и от другите, които всъщност не са германци.
  • 22 петров

    1 2 Отговор
    статията като всяка друга е манипулация ползваща цифри. в германия от 1973 г. има таван на осигуряването и резерв за 10 месеца пълно изплащане на пенсии. плащаните от BfA и сродни пенсии са такива - не стигат. сега да сравним - коефициента е около 2,3 т.е 1000/2,3 и 432 лв. средна пенсия което е 12,5% повече от средната за БГ. те това е истината при сравнителни цени. и там като и тук има хора с пари и такива без, пенсионери на които живота е по-лесен от на други. life is life

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕдинТам

    0 1 Отговор
    Има някои верни неща в статията. Що не написахте за доброволното-задължително пенсионно осигуряване в частен пенсионен фонд? Някой ще попита как така е хем доброволно и хем задължително, като са взаимно изключващи се неща? Ами така, може! В Германия също са големи мошеници, но поне оставят и малко трохи за масите. А и немските пенсионери не си мислете, че са цъфнали и вързали. Масовите пенсии са 0коло 1000 евро. С тези пари, ако пенсионера е в някой по-голям град само квартирата не може да си плати, а какво остава за друго. А най-важното е не колко ти е пенсията, а колко време ще я вземаш...
  • 25 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Прочетох само началото - не е нужно да чета до края. Щом Ото фон Бисмарк го е измислил и работи и до днес - защо да чета по-нанатък? Тъпи шваби !!! Явно системата им не е добра !!! Да им пратим Р.Гечев и Б.Борисов да я побългарят - мам......та им немска. А може и друг мераклия за командировка при дойчовците да има - знам ли, я ?
  • 26 Георгиева

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "петров":

    Само дето не стана ясно в какво е манипулацията (според теб).