Last news in Fakti

30 Август, 2021 23:14 4 791 20

Политическа криза, но таксите на банките стават все по-високи

  • банки-
  • банкомат-
  • такси-
  • левове

Неотдавна още една банка въведе такса за съхранение на големи суми в сметки на граждани

Политическа криза, но таксите на банките стават все по-високи - 1
Снимка: БГНЕС

Банките в страната продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми. Някои от най-големите финансови институции направиха промени в тарифите си, а други подготвят изменения които скоро ще влязат в сила, отбелязва actualno.con.

Най-съществената промяна е въвеждане на принципа при теглене от банкомат да не се взима фиксирана такса, а процент от сумата, както е при теглене на пари в брой от офис на банката. От 30 август Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв.

Същата такса от 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати. С повишаването на таксите на банките много хора закриват част от сметките си. Наред с това много граждани започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, за да използват банкоматите по-рядко и съответно да плащат по-малки такси. С въведената от Банка ДСК промяна тегленето на големи суми наведнъж става безсмислено. Например, ако човек изтегли 1000 лв. от банкомат на същата банка, ще плати такса от 1,50 лв. - колкото и ако изтегли 5 пъти по 200 лв.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от тази такса, като например ДСК-ISIC и Младежка карта. Пощенска банка пък вдига таксите за откриване и обслужване на някои сметки от 5 октомври. Например таксата за откриване на съвместна сметка, която например могат да ползват двама съпрузи, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец. Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0,12 лв. не само за СМС известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им.

Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв., на 3,50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта. А месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лв. на 3 лв. Въвеждат и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна, пише "Труд".

Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка пък ще нарасне от 2,50 лв. на 4 лв., като няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти.

Неотдавна още една банка въведе такса за съхранение на големи суми в сметки на граждани. От 1 август ОББ въведе такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. или тяхната равностойност в чужда валута. От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0,8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 …….:..

    68 1 Отговор
    ……..докато само цъкаме с език , така ще е !

    Коментиран от #14

  • 2 Корупция

    61 6 Отговор
    На светлинни години сме от западна Европа

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Евреин,банка,капитализъм

    34 4 Отговор
    Прозявам се..
  • 4 Абе льольо

    4 20 Отговор

    До коментар #2 от "Корупция":

    И кво от това?!
  • 5 Такса

    42 2 Отговор
    Кекс до спукване, а народа БЛЕЙ…
  • 6 Еми

    49 1 Отговор
    То по голема мафия от банките нема.Банкерите въртят света.
  • 7 Глупаци

    53 2 Отговор
    То всичко се дига но важното е че хората са доволни и не протестират.
  • 8 Уса

    24 8 Отговор
    В сащ не плащаме такси и парите са защитени.Дори да се върна в България няма да държа спестяванията си в българските крадливи банки.В момента държа парите си в Банка на Америка, не само че не плащам такси а те ми дават кешбек,който на година е около 800$ при ползване на тяхна кредитна карта
  • 9 Емил

    13 38 Отговор

    До коментар #2 от "Корупция":

    На две години сме и то календарни, а не светлинни! Важното е да не се преизбира пРезидента, за да влезем навреме в Еврозоната и скъсаме напълно с Москва!
  • 10 Кеш

    33 1 Отговор
    Едно време всичко беше кеш, ама банките нищо не намазваха. Сега забраниха кеша за да озако ят банковия рекет
  • 11 Време е

    28 6 Отговор
    Мая Манолова да поведе хорото срещу банковия произвол. Само тя показа смелост да се изправи срещу монополистите
    От тези такси т.н. мениджъри си правят годишни заплати по 2 милиона евро, които са по-големи от тези на елитните европейски банкери, а обикновените служители на гише получават мизерни заплати.От тия банки само тъпа фразеология, високопарни и неясни приказки и золуми. БНБ е пасивна и особено банковия надзор.
  • 12 реферал

    30 0 Отговор
    А такса вход и такса изход за да влезеш и излезеш от банката колко се вдигат?
  • 13 Изипей

    9 2 Отговор
    Затова си ползвам Изипей картата и сметката и пестя от такси!
  • 14 Жоро

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "…….:..":

    Ами ползвайте крипто борси и крипто валути, там таксите само намаляват а лихвите по депозитите са над 4 % откакто започнах с това се родих и това е моят протест
  • 15 Като пуснаха Мобилните оператори беше

    4 0 Отговор
    Същото различни тарифи към тоя към оня начални минути промени в плановете за капитално строителство сега в банките започнаха начална такса различни такси за преводи между банките промени в плановете на депозитите същото май ще стане и с Електроснабдяването промени на характеристиките на доставяния ток включ изключ тука има тука нема И Т.Н.
  • 16 Хоп

    7 0 Отговор
    Аз съм в Буркан банк.Много съм доволен.Никви такси нема.
  • 17 ТИКВА

    6 0 Отговор
    Кой е собственик на банка в БГ, какви са другите, чуждите, не е ли това банковата мафия царуваща охолно в България!
  • 18 Гост

    7 0 Отговор
    Като си направих бърза сметка излиза, че най-малко ще загубя, ако си държа спестяванията под дюшега, да ги яде инфлацията. Тя е по-малкото зло.
  • 19 Русенец

    4 0 Отговор
    С нашите данъци поддържаме системата. Решението е очевидно.
  • 20 Хахахаха

    1 0 Отговор
    Банките да го ухат те са бензина,а лично аз ще им драсна клечката.