Last news in Fakti

19 Декември, 2021 11:09 3 590 50

Асен Василев: Най-кризисни за инфлацията у нас ще са март и април 2022 г.

  • асен василев-
  • кризисни-
  • инфлация-
  • март-
  • април

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно

Асен Василев: Най-кризисни за инфлацията у нас ще са март и април 2022 г. - 1
Снимка: bTV

Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърнели и не работят. Това каза пред "Дарик радио" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Според него най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, но по думите му очаквано ниво от 5 до 6% не трябва да е особено притеснително. Василев даде "учебникарски" съвет на хората - когато инфлацията тръгва нагоре мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига - злато, недвижимости, криптовалути.

Според вицепремиера ниво на минималната заплата от 700 или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно, допълват от novini.bg.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги - 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение.

Разумният дефицит в бюджета за 2022 г. според него между 3.5 и 4.5 млрд. лева, той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да "бъде свит, доколкото може".

Няма промяна и в позицията му да не се намалява плоският данък от 10%. "Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити", каза Василев.

Един от лидерите на "Продължаваме промяната" отново заяви намерението си за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани. На 5 декември Василев обяви 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство. Изчисли, че това означава централната администрация да намалее с 30 хил. души.

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

"Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък" посочи Асен Василев. Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент.

"Това е достатъчно малко, за да е интересно и да дава гъвкавост на солистите и в същото време достатъчно голямо, за да е устойчиво и пълноценно", каза Василев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булката беглец

    57 19 Отговор
    Споко бе братчед, ти до април няма да имаш нищо общо с България.
  • 2 Проф Кантарджиев

    40 13 Отговор
    Асене сърби ли те?
  • 3 От Дубай

    21 9 Отговор
    Имам буби
  • 4 От Сърбия

    18 6 Отговор
    Имам буби

    Коментиран от #13

  • 5 Пич

    52 13 Отговор
    А бе , финансовия...!!! Не ми разправяй , кога ще е инфлацията , защото отдавна е тука... И без тебе знаем , че ще е тежка , не ни казвай това , а как ще увеличиш пенсиите и заплатите !!! Ама не на ужким , както дрънкаш глупости , а реално...!!!

    Коментиран от #10, #11, #31

  • 6 От Банкя

    7 11 Отговор
    И аз имам буби.
  • 7 Българка

    34 6 Отговор
    Дефицит 3,5- 4 милиарда е много за бедна България. Това означава нови заеми, но болшинството данъкоплатци не сме съгласни с това. Отностно запазване на плосък данък за физическите лица, аз не съм съгласна. В момента собствениците и акционерите на фирми плащат 10% данък печалба + 5% данък дивидент при разпределяне на печалбата, т.е данък 15% за взети доходи от предприятията. Според мен , за да се намали поне малко ножицата между бедни и богати, трябва да се въведе прогресивно облагане доходите на физическите лица. И крайно време е всички служители на държавната администрация да започнат да си плащат от заплатите личните осигуровки, а не данъкоплатците да ги плащаме

    Коментиран от #23, #28

  • 8 рамбо

    32 9 Отговор
    Дефицит четири пет милиарда говорим -ти си новия Жан Виденов

    Коментиран от #47

  • 9 РЕАЛИСТ

    30 9 Отговор
    Значи ококорената ти физиономия Асенчо, ще я гледаме най-много до април. Ще издържим дотогава на изцъклените ти очи и гелосаната глава на ортака ти.
  • 10 Хахахаха

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Заплатите вече са увеличени! Но първо техните! За вашите,не се знае!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Луд

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "От Сърбия":

    Ами значи командировайте повечко полицаи в София ца март и април.Кокорчо вика ,всички заплати по банков път.Депутатите викат ,абе наще на ръка ,че ЧСИ да не ми ги вземе.Ай марш.Нарадвах ви се.
  • 14 Съветник на Кирчо

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Калитко":

    Има как
  • 15 XXL

    20 5 Отговор
    Няма да са кризисни само за инфлацията. Дотогава трябва да сте усвоили спринт, бягане с препятствия и висок скок през ограда, че ще повтаряте като участници спартакиадата на герберите от Лято 2020.

    Коментиран от #21

  • 16 Канадецо с гелосания перчем

    25 7 Отговор
    Тоест казва, че април, като махнат мораториума, all hell will break loose! Оставка, американски шпиони, продажници!
  • 17 Грульо

    28 5 Отговор
    Най-кризисни ще са за ПП, тогаз, напролет, може и народа да ги измете, ако се направят на много загрижени за ковитa. :D
  • 18 Продължаваме Кражбата

    24 5 Отговор
    Асен Василев Очко Кокорчев Офшорката
  • 19 Мунчо Радев

    26 7 Отговор
    Ей тоз ще фалира България...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Луд

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "XXL":

    Или да си нагласят 1 кофа вазелин.
  • 22 Amix

    20 6 Отговор
    Очко Кокорчев всеки понеделник нов заем теглят
  • 23 Истина

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Като им удържат по 200-300 лв и нагоре в зависимост от заплатата на държавните служители те сия плащат, така ли е или се бъркам. Тогава нека махнат удръжките и да дават брутото и тогава ще си плащат. Защото по думите ти един служител подписва за 1295лв бруто взима около 965-1000 и ако трябва да си плаща общо 100лв отгоре за какво да работи за 800лв.?
  • 24 okidokibarbaroki

    22 5 Отговор
    Държава без енергатика не е държава! Абе, къде са ни АЕЦ? Абе защо изнасяме евтин ток и продаваме скъпо в БГ? Абе знаете ли , че в цял свят нещата не отиват на добре? Абе защо USA са против газа от Русия? Абе защо ГерманЦия иска руски газ?

    Коментиран от #44

  • 25 Бре бре

    14 3 Отговор
    поне градският транспорт ще върви, като гледам тролеите герберастки как са наизлезли по маршрути.
    12 години търпяхме буцата от Банкя, обаче новото правителсвто което е на една седмица вече не можем да го търпим.
  • 26 аф еа

    1 3 Отговор
    кака разбра дядо ванго?
  • 27 Споко!

    18 6 Отговор
    След това Възраждане ще се справят с обстановката. Шикалкавите и гледате да замазвате нещата, ама няма да ви минат номерата.
  • 28 аф еа

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    данъците за богатите като в дания или юк иначе тук наистина млад бг няма да има
  • 29 на тия

    20 6 Отговор
    Кокорчо и Кирчо, ще им изкочат очите от орбитите, и двамата гледат все едно са надрусани.
  • 30 177

    5 7 Отговор
    Прав си! продължавайте така. Не ги гледай тези преди мене. Повечето са на надница. Само за минималната работна заплата не съм много съгласен. Там трябва да сте много по амбициозни. Иначе ставаме за смях и на събри,македонци и др. подобни. За румънците да не говорим. Оплакванията на бизнеса нямат никакво основание. Ако работодателите не могат да си организират нещата така че да плащат нормални заплати, да затварят и да си търсят работа. Мода да станат чиновници, нали там нищо не правят и взимат големи заплати, а бизнесмените по принцип са къде-къде по-кадърни от чиновниците.
  • 31 Мангасарян

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Ало-о-о-о-о, аз все недоумявам как искате да се вдигнат заплатите? Това да не ви е при социализма? "Честните частници", които пазаруват цици и ес класи, определят заплатата. Плановата икономика беше изгонена "с кой не скача е червен". Пенсиите НЯМА КАК ДА СЕ ВДИГНАТ пожелателно. Когато си работил 40 години като инженер с 500 лева заплата (някога си бяха пари), как ще искаш сега да ти се дават 2000 лева пенсия? Нима някога, при създаването на пенсионната система, никой не е допускал такава грандиозна инфлация и укриване на доходи и осигуровки. Който и нов да дойде НЯМА КАК дългосрочно да вдигне пенсиите "като на запад". Има как - с дългова спирала като в Гърция. А вие, мозъци, ми обяснете откъде накъде ИТ специалистите ще вият на умряло за осигуровките? Нли говорим за суми, а не за хора? Каква е разликата между ИТ специалист и който и да е друуг с по-висока заплата, че не вдявам? А вие си плюйте по новите и си мечтайте Бочко да ви псува сладко от телевизора, щото е "човек от народа" и живее в "зайчарник" от няколкохиляди квадрата.
  • 32 hahahahha

    6 13 Отговор
    Бреейй много гърбави се активирали тука :)))) Трайте си най-добре , не бъдете тпи като вожда си
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нали първо

    15 1 Отговор
    трябва да защитиме интересите на търговците на електроенргия. Сега има недостиг в цяла Европа и се правят пачки. На населението и бизнеса краставици. Каква икономика ще правите с високите цени на тока, водата и горивата. Все гледате да замажете нещата и да ни успивате със сладки приказки.
  • 35 даадаада

    13 1 Отговор
    Споко програмата по намаляване на населението върви по план особенно пенсионерското и децата а който оцелее ще го е яд за това ,просто ще му се наложи да разпродава и да избута още година 2 максимум и ...! А за вас добри ми бивши и настоящи оправници дето само себе си оправяте ще има доста място на тъзи земя но на онъзи гледайте да не ви срещнат потърпевшите от вашата наглост и лакомия ...! Но помнете че освен 1 кат дрехи друго от ТУК няма да си отнесете че това май го забравихте и трупкате ли трупкате и накрая ... бац щастие за опечаленште!
  • 36 Го4о

    10 2 Отговор
    До тогава ще ви издухаме? Никой няма да Ви чака да се кокорчите , не посягайте на пенсиите, защото Ковид ни превзема бавно, но сигурно.
  • 37 Сърдечно

    7 4 Отговор
    Благодарим за Промяната, другарю Василев, надяваме се скоро инфлацията да нарасне поне двойно и тройно, а защо не и повече ! Не се бавете, отдавна чакаме този момент, във вас ни е голямата надежда !
  • 38 нео

    13 1 Отговор
    За пръв път чувам финансист , да дава съвет за инвестиране в криптовалути .Вие си правете изводите .
    Имотите и златото също са надценени , но ако човек иска да сложи пари някъде е допустимо да поглете в тази посока ,макар и не много обосновано .Криптовалута обаче ...от 67 000 долара падна на 46 000 долара , тези които са купили на 67 000 дали се чувстват , че са инвестирали правилно ?
  • 39 Чакат се парите от ЕС,

    11 2 Отговор
    ще замажат дупките в бюджета и ще седнат на общата софра да лапат!
  • 40 Стани

    13 2 Отговор
    Бойко я да седнем. Това е промяната.
  • 41 Емо

    8 4 Отговор
    При соца със заплата 260 лв можех да си купя 6 500 билета за гр.транспорт (по 0.04лв)Сега за да си купя същите 6 500 билета, но вече по 1.60 лв (благодарим ти Фандъкова), трябва да взимам 10 400 лв. А взимам малко над хиляда.
  • 42 Aйша

    2 7 Отговор
    Раз "посна пица",два беглец на краден ..,дано успеем с Асанчо !
  • 43 илиан

    7 2 Отговор
    кокорчо ще оправи работатааа
  • 44 Aйша

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "okidokibarbaroki":

    Болен здрав носи !Имаш централа ядерная но плащаш "кюмюр " скъп (що е а ,а )?
  • 45 АЗ ПОДМЯНАТА

    9 2 Отговор
    АСЕНЕ КАКВО СТАНА С ТЕЧОВЕТЕ ЗА 8 МИЛИАРДА СПРЯ ЛИ ГИ А КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИ АСЕНЕ РАЗПРАВЯШЕ ПОСТОЯННО ИМАЛО ТЕЧОВЕ КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИ НАЛИ ЩЕШЕ ДА СПИРАШ ТЕЧЕВОТЕ ЗА КАКВА ИНФЛАЦИЯ ГОВОРИШ ВИЖ СЕГА КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО ЦЯЛА ГОДИНА СЛУЖЕБНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ РАЗРУШАВАТ
  • 46 АЗ ПОДМЯНАТА

    7 2 Отговор
    БЪЛГАРИ ЗА ТЕЗИ ЛИ ОПРАВАЧИ ГЛАСУВАХТЕ УЖАС РАЗВАЛЯЧИ СА РАЗРУШИТЕЛИ НЕАДЕКВАТНИ С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ А ЗА ВАС ШАРАНИТЕ ИНФЛАЦИЯ КРИЗИ НИСКИ ДОХОДИ СЪКРАЩЕНИЯ ЧЕСТИТА ПОДМЯНА
  • 47 Ръб

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "рамбо":

    А събирали и повече данъци.
  • 48 Тет

    11 1 Отговор
    Гласувахме за промяна а не подмяна,и не за комунисти.нинова с най ключовите министерства.няма кой да ви чака до април.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.