Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Април, 2022 11:53 5 863 6

Държава ограничава износа на пшеница и брашно

  • казахстан-
  • пшеница-
  • брашно-
  • квоти-
  • забрана-
  • износ

Забраната в Казахстан важи до 15 юни

Държава ограничава износа на пшеница и брашно - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министерството на земеделието на Казахстан издаде заповед за налагане на ограничения върху износа на пшеница и брашно до 15 юни. „Заповед на министъра на земеделието на Република Казахстан от 16 април 2022 г. № 110 „За някои въпроси относно износа на определени стоки от територията на Република Казахстан“ въвежда квоти за износ на пшеница и брашно“ се казва в съобщението на ведомството.

След влизането ѝ в сила до 15 юни т.г., износът на пшеница и брашно ще се извършва стриктно в рамките на утвърдените квотни обеми: за пшеница и мешлин - 1 милион тона, за пшенично брашно или пшенично-ръжено - 300 000 тона. В същото време кандидатите, които са продали 10% от декларирания за износ обем на фиксирана цена, ще имат право да разпределят квотата за износ на пшеница.

Още новини от Украйна

По-рано първият заместник-министър на земеделието на Казахстан Айдарбек Сапаров заяви, че се въвеждат квоти, за да се предотврати недостиг на вътрешния пазар и да се заредят мелниците в страната. Той отбеляза, че по-рано казахстанските мелници за брашно активно внасяха пшеница от Русия на по-ниска цена. Но след като Руската федерация наложи забрана за износ на зърнени култури, казахстанските мелничари са принудени да преминат към покупки на вътрешния пазар, където цената на зърното бележи ръст.

Заместник-министърът увери, че сега в страната няма недостиг на пшеница. Към 1 април в републиката е имало 6,4 милиона тона хранителна пшеница. Като се вземе предвид вътрешното потребление, този обем е повече от достатъчен. Запасите от брашно са 118 000 тона, което покрива изцяло вътрешното потребление. В същото време Казахстан произвежда 3 милиона тона брашно годишно, около половината от него се изнася.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    28 6 Отговор
    Ще има глад съвсем скоро ,ще пищи ЕС ама така ни се пада с марионетки правителства .ХЛЯБ ,ХЛЯБ НЯМА ДА ИМА това ви казват с тази публикация.
  • 2 Г-жа лъжа костовоимпексова

    7 8 Отговор
    Хахахахха, вервайте!
  • 3 И трици

    22 4 Отговор
    няма да има ! Глад , а на зима студ !
  • 4 Онзи

    26 5 Отговор
    Кирчо кога ще забрани износа на важни хранителни продукти от България. Търгашите ще изнесат какво могат щом печелят. Тях народа не ги интересува.
  • 5 123

    21 7 Отговор
    В България се изнася да има недостиг, глад и мизерия, пудела слуша господарите си,
  • 6 оня с коня

    8 3 Отговор
    И е казано:"Не можеш да имаш всичко на тоя Свят"!Казахстан не си знае Фантастичния Размер на лежащите в недрата му НЕФТ и ГАЗ,затова и НЕ ОГРАНИЧАВА Износа им,а прави това с Пшеницата,която там е Кът.БЪЛГАРИЯ СЪЩО не ограничава Износа на Зълно ВСЯКАКВИ ВИДОВЕ,защото го произвеждаме в Изобилие.Износът обаче на Петрол и Газ от България е ограничен,защото е Кът,т.е. "Всеки знае себеси".