14 Април, 2022 09:11 2 015 5

Държава започва мащабна програма по намаляване на бюрокрацията

  • казахстан-
  • програма-
  • бюрокрация-
  • цифровизация

Цифровизация и намаляване на хартиените документи в Казахстан

Държава започва мащабна програма по намаляване на бюрокрацията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ „За мерките за дебюрократизиране на дейността на държавния апарат“. В документа се посочва, че за да се повиши ефективността на вземане на решения в държавния апарат, за да се премахне прекомерното законодателно регулиране на дейността на изпълнителната власт, за да се намали документопотока и отчетността, за да се повиши независимостта и личната отговорност на ръководители на държавни органи, се определят следните принципи на дебюрократизация:

* цифровизация по подразбиране - приоритетът на цялостното взаимодействие на държавните органи с гражданите, бизнеса и помежду им в цифров формат;

* управленска отговорност - недопустимостта на прехвърляне на вземане на решения и договаряне на въпроси от компетентността на конкретен ръководител на по-високо ниво и колегиални органи;

* непрекъснато усъвършенстване - формиране и поддържане на организационната култура на държавния апарат, стимулиране намаляването на бюрокрацията, реинженеринг на системата и оптимизиране на вътрешните процедури и процеси;

* оптималност на регулирането - установяване на оптимално необходимото ниво на регулиране на дейността на държавните органи, предотвратяващо въвеждането на нови, недостатъчно обосновани бюрократични изисквания, видове отчетност и контрол.

Въвеждат се си системни мерки за ускоряване вземането на решения в държавния апарат, повишаване независимостта и личната отговорност на първите ръководители на държавни органи и намаляване документопотока и отчетността.

„По-специално, за да се ускори изпълнението на възложените задачи, държавните органи ще бъдат оправомощени да приемат нормативни правни актове без прекомерно уточняване на функциите им на законодателно ниво“, се посочва в доклада.

Въз основа на цялостен реинженеринг времевата рамка и етапите на нормотворчеството и бюджетните процеси ще бъдат намалени наполовина. Заедно с това се предвижда систематизиране и автоматизиране на ведомственото отчитане, въвеждане на забрана държавните органи да изискват информация, съдържаща се в информационните системи; отмяна на хартиено наблюдение и парафиране лист по лист на документи; делегиране на правомощия на ниво средно управление; предоставяне на ръководителите на държавни органи на инструменти и условия за дистанционна работа и други.

Дигиталната трансформация и системният реинженеринг на всички сфери на публичната администрация е от първостепенно значение в работата по дебюрократизация. Основните бенефициенти от тази работа ще бъдат гражданите. Освен това, предвидените в постановлението мерки ще освободят държавните служители от ненужни процедури и процеси, които не влияят на крайния резултат, както и ще гарантират, че държавният апарат е насочен към ефективното провеждане на политическите и икономически реформи на ръководителя на състояние.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    0 0 Отговор
    Крето е по добър в обещанията, ама гола вода в действията. Да вземе пример или у канада
  • 2 Кусопаметен

    0 0 Отговор
    Той имаше случка преди седмица-2.... Някой му обърка нафтата с вода. И Путин го базикаше, след скандала с терористите, вкарани от краваристан. Обаче тоя продължава да привиква ФАЩ.... Помните ли какви ги издрънка на Путин? Че му обещали демокрация и за това ги бил приел. А Путин го изгледа с бялото на окото и му вика: "Те и на Садаам говориха същото не забравяй"
  • 3 АвЕС

    0 0 Отговор
    А в ЕС постоянно я увеличават, нищо че не могат да вземат накрая никакво решение за нищо ... справка един USB куплунг за телефони не могат да стандартизират, докато не се смени стандарта със следващия.
  • 4 Японеца

    3 1 Отговор
    В БГ има над 500 000 бюрократа, изборната сила на герб!

    Коментиран от #5

  • 5 сороснерес

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Японеца":

    На 16млн. холандци..има 90 000 чиновници...В БГ има няма 6млн. жители..с 500 000 чиновници..Ни сме луди за връзване..Всички го знаят и сегашното правителство..но уви ..ЕДНО НИЩО...дори съм сигурен че щата на безделници ще се увеличи...Да започнат от народно събрание..да намалят до 120..бройката на депутати...Нали народа гласувал на референдум..