Last news in Fakti

13 Август, 2022 18:09 4 189 22

ИПИ: Бедност - инфлацията изяде дори и увеличените заплати

  • бедност-
  • левове-
  • мерки

Сходна динамика се наблюдава и при сравнението между динамиката на потребителските цени и заплатите на регионално ниво

ИПИ: Бедност - инфлацията изяде дори и увеличените заплати - 1
Снимка: БГНЕС

Ръстът на заплатите не успява да надхвърли инфлацията през второто тримесечие, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Според института средният ръст на заплатите на годишна база през май и юни е по-бавен от този на потребителските цени, а още през април го надхвърля с едва 0,5 пункта. Ръстът на цените надхвърля този на средната брутна заплата с 4 пункта през май и с 3,2 през юни 2022 г. Това би могло и да се тълкува като забързване на темпа на заплатите в отговор на високата инфлация, но дали има трайна тенденция в тази посока ще стане ясно едва след публикуването на данните за третото тримесечие.

Сред отделните отрасли на българската икономика единствено търговията и административните и спомагателните дейности демонстрират по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията и през трите месеца, а част от останалите икономически дейности – добив, култура и спорт, хотели и ресторанти – са успели да надхвърлят ръста на цените през май, но не и през останалите два месеца. Повод за притеснение е фактът, че секторът, в който заплатите най-бързо губят своята покупателна способност през второто тримесечие, е този на здравеопазването, който и досега беше изправен пред сериозни кадрови проблеми под натиска на външни пазари на труда. Значителен спад има и в сектор държавно управление и при комуналните услуги, посочват от Института за пазарна икономика.

Сходна динамика се наблюдава и при сравнението между динамиката на потребителските цени и заплатите на регионално ниво. Само в една от областите в България заплатите растат по-бързо от инфлацията – София (област), при това разликата е под 1 пр.п. през май и юни. Относително добре се представят и Плевен и Габрово. Същевременно в областите, където има най-значително забавяне на ръста на заплатите спрямо инфлацията – Кърджали, Разград, Ловеч1 изоставането надхвърля 10 пункта през юни, съобщава БНТ.

Данните за заплатите за второто тримесечие дават единствено първоначален поглед към реакцията на българския пазар на труда и работодателите на рязката промяна в икономическите условия след избухването на войната и рязкото повишаване на потребителските цени. Далеч не е изключено през следващите месеци да видим по-значително повишаване на заплатите на работниците в опит работодателите поне да запазят досегашната покупателна способност и стандарт на живот на служителите си.

Представените данни се отнасят само до заплатите на работещите – по-пълен поглед към покупателната способност ще дадат показателите за доходите на домакинствата, които включват всички останали източници – пенсии, социални помощи и подобни. Въпреки това тези първи и непълни индикации насочват към значително ограничаване и дори спад на покупателната способност на работещите, уточняват от ИПИ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След като

    19 2 Отговор
    като по договор заплатите не се влияят от коефициента на инфлацията ? Никакви пари !
  • 2 обективен

    39 3 Отговор
    За стотиците хиляди чиновници ,няма инфлация защото вземат големи заплати и бонуси ,а средният работник да му мисли ,защото взема пари колкото да си плати тока и водата , и живее с 500лв. !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Помак

    13 27 Отговор
    ..само Кирил Петков и Пп могат да изтрагнат корените на мафията в българиа
  • 5 Кангасейро

    17 8 Отговор
    Още дядо Маркс е писал, че исканията за повишаване на заплати води лавинообразно до инфалация. Това нашите икономисти разбират ли го?
  • 6 Тома

    12 16 Отговор
    До колкото знаем инфлация има в цял свят и таака е в България.

    Коментиран от #7

  • 7 То го пише

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    Под заглавието на статията пише, сходно, регионално.
  • 8 ОБЕКТИВНИЯ

    38 1 Отговор
    Бизнеса пари не дава! Само търсят подпомагане (свежи пари) за къщи, вили, коли, екскурзии и други "неотложни" потребности! Имат си " лоби" печелят! Те винаги са онеправдани и на "загуба" "
    Работещите да го.....!
    Иначе казано НЯМА ДЪРЖАВА!
  • 9 Демократка

    23 3 Отговор
    Прекрасно, санкциите които си наложихме - действат в пълна сила с тенденция за увеличаване на трудностите, които сами си създаваме!
  • 10 Флатуриращият с вълци

    21 5 Отговор
    Приятелството с Америка води само до едно
  • 11 Ама той

    2 11 Отговор
    Копейкин се ваксинира.
  • 12 Дааа

    28 3 Отговор
    Марионетното американско правителство, доведе страната до пълен колапс!
  • 13 Лъжа

    14 5 Отговор
    В кой сектор вдигнаха работните заплати май пишете поредните лъжи! В бюджета вече 1-3 години не се вдигат работни заплати, в частния сектор е също! Лъжете и за инфлацията, лъжете и за РЗ!

    Коментиран от #15

  • 14 Сталин

    19 3 Отговор
    Българина е кръгъл глупак ако си мисли че глобалната финансова мафия ще го остави да живее добре.Чрез безкрайно печатане на пари , първо чрез инфлация и после чрез дефлация ограбва парите и труда на работника.Нужна е глобална революция да се премахне глобалния финансов кабал.
    В България всички предатели,диверсанти ,банкери ," бизнесмени" и политици които работят за глобалната финансова мафия трябва да бъдат изпратени в Белене за храна на прасетата,а другите безполезници като певачки,футболисти , политически прос титутки и други чужди агенти да чукат камъни на магистрала Хемус
  • 15 Иванов

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Лъжа":

    В армията вдигнаха заплатите жените в армията са наѝ доволни
  • 16 Перо

    8 3 Отговор
    Тиквата каза,че Киро-тъпиро и КУрнелия ще ни занулят до година,но май по-рано ще стане! Джендърията ще се озъби “зимъска”!
  • 17 има и доволни

    9 1 Отговор
    Днес разбрахме, че има значително увеличение на някои заплати, и то с огромни суми. Тъй, че не всички ще се борят да оцелеят. Някои перфектно ще си поживеят.
  • 18 Гео

    0 0 Отговор
    Я па вие! ОТКРИХТЕ жежката вода
  • 19 Ал Тъпоне

    5 0 Отговор
    Кои пък заплати бяха увеличени? По-скоро инфлацията изяде обещаните увеличени заплати!!!!!
  • 20 А там където заплатите не са увеличени?

    2 0 Отговор
    Дали само глада и студа ще ни оправят? Управниците не знаят, че оцеляваме.
  • 21 цитат

    4 1 Отговор
    Като няма хляб ще ядете ценности.
  • 22 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Наѝ важното е да купим още самолети на хартия а народа кучета го яли да гладува и мизерува прост народ слаба държава