8 Май, 2023 15:04 1 458 12

Омбудсманът: КЕВР да разсекрети цените на парното и тока

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • ток-
  • парно-
  • цени

КЕВР: Няма да допуснем рязко увеличаване на цените както на електроенергията, така и на топлинната енергия

Омбудсманът: КЕВР да разсекрети цените на парното и тока - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в която настоя за максимална публичност и прозрачност на цялостния процес по ценообразуването в енергийния сектор, съобщават от институцията.

Повод за тази препоръка са публикуваните от Регулатора „заявления за утвърждаване на цени“, внесени от дружества лицензианти в секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, за ценовия период 1 юли 2023 г. – 30 април 2024 г., където на практика в значителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната енергия. Проблемът е, че тези ключови числови изражения са заличени в документите с мотива за търговска и/или производствена тайна на дружествата.

„Обръщам внимание, че това са предложенията на дружествата за крайни цени, а не изходни данни за формирането им, за които би имало основания да се смята, че представляват търговска и/или производствена тайна“, пише проф. Ковачева.

Тя е категорична, че по този начин гражданите и други заинтересовани страни са лишени неоснователно от информация - в разрез с текста на чл. 15, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който КЕВР публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за утвърждаване на цени, заедно с всички изходни данни.

„Недопустимо е в публикуваните от КЕВР предложения за цени да липсват самите цени. По този начин не се изпълнява целта на закона“, подчертава омбудсманът.

Диана Ковачева се позовава и на правото на гражданите да получават информация, залегнало и в Хартата на основните права на Европейския съюз (ОВ, С 326/391 от 26 октомври 2012 г.).

Тя обръща внимание и на друг факт - с всяка изминала година се увеличава броят на дружествата от секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които определят като „тайна“ предложените от тях крайни цени и подчертава, че „веднъж допусната, поради липсата на публичност и прозрачност тази практика подкопава доверието към регулаторния процес“.

„Като отчитам многобройните аспекти на сложната ситуация в енергийния сектор, свързана с екстремно високите цени на енергийните ресурси на международните пазари, както и на квотите за въглеродни емисии, категоричното е становището ми, че цялостният процес на ценообразуването в енергийния сектор следва да бъде максимално публичен и прозрачен“, пише Диана Ковачева. Тя настоява за предприемането на своевременни действия за публикуване на предложенията на дружествата лицензианти за крайните цени преди процедурата за обществено обсъждане на заявленията - чл. 14 от Закона за енергетиката.

В заключение омбудсманът подчертава, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти увеличения на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. са неоснователни, както и че търговията с електрическа и топлинна енергия трябва да се извършва при гарантиране и на интересите на потребителите - чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че няма да се допусне рязък скок на цените от 1 юли:

"Няма да допуснем рязко увеличаване на цените както на електроенергията, така и на топлинната енергия".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Специалиста

    1 2 Отговор
    Тук би трябвало да вземе отношение по темата специалиста по диагонално сондиране, завиване на самолет и компетентния по пръстовата система от лагера на Галата!
  • 2 Бонев

    22 0 Отговор
    Странна страна. Всички знаят колко танкове и самолети имаме,но новите цени на тока и парното са тайна.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КЕВР

    12 0 Отговор
    КЕВР са кожодери мошеници
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факуса

    9 0 Отговор
    къде я таз демокрация,само секретности,от кого крият,и защо
  • 8 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Вижте Иванчо идиота от групата на Иван Костов и той вече е доктор и доцент на тоалетните науки.
  • 9 От чужбина

    11 0 Отговор
    Нали цената на газа падна, защо трябва да се вдига цената на тока и топлинната енергия??? Нека да позная - защото трябва да се пробута някак си скъпата газ складирана в Чирен. Сещайте се кой я купи, на колко пъти по-висока цена и от къде!?!? Още тогава баба ви Мика Зайкова много точно каза: - България не се отказва от руската газ, а от ЕВТИНАТА руска газ. Тези малоумници от ПП не само че спряха да купуват евтината газ от Газпром, ами развалиха и отношенията с Газпром - най-големия доставчик на газ в света, като капак купиха същата газ на тройни цени и имат нахалството да претендират да са във властта.
    Скоро очаквайте покачване цената тока и от Козлодуй. Там като почнат да зареждат "демократичното" гориво с по-висока цена няма как да не поскъпне тока. Имайте в предвид, че на реакторите се презареждат само частично, само част от касетите всяка година. Така скъпото гориво ще идва на порции в следващите години и цената на тока ще се вдига всяка година.
  • 10 Тома

    15 0 Отговор
    Много интересно държавна компания и си засекретила цените от народа който плаща данаците като попче.Никога няма да се утървем от държавната мафия
  • 11 Писах до

    3 4 Отговор
    този омбудсман и ми отговори пълни глупости. Това не могъл онова не могъл. Чисто и просто куха структура. Да е жив и здрав да си взема заплатата.
  • 12 черен руснак

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Ами понеже правилният човек ПАК го ръководи. Кво не ти е ясно?