Last news in Fakti

4 Септември, 2023 09:23 3 091 26

Кирил Домусчиев влезе в Съвета на Глобалната инициатива на Клинтън

  • кирил домусчиев-
  • бил клинтън-
  • глобална инициатива

Главният изпълнителен директор на „Хювефарма“ и съпредседател на Domuschiev Impact се включва в мисията за решаване на проблемите на съвремието

Кирил Домусчиев влезе в Съвета на Глобалната инициатива на Клинтън - 1
Снимка: Economic.bg

Глобалната инициатива на Клинтън (CGI) е водещата програма на Фондация Клинтън, която има за цел да създаде и приложи решения за най-належащите предизвикателства в света, като изменението на климата, справедливостта в здравеопазването и приобщаващото икономическо възстановяване и растежа.

Ръководството на организацията с нестопанска цел, създадена от бившия американски президент Бил Клинтън, е повече от звездно. От стартирането на програмата участниците в CGI са поели над 3600 ангажимента, които са подобрили живота на над 435 милиона души в 180 държави.

Инициативата има за цел да обедини хора от всички сфери на живота в обща визия, която може да доведе до резултати за по-светло настояще и бъдеще.

Справянето с тези предизвикателства изисква огромна енергия и лидерски умения, за да вдъхнови промяна. И това са качества, с които президентът Клинтън винаги е бил известен.

През май т.г. той беше в София - първото му посещение в България от 1999 г., когато все още беше действащ президент и първият действащ президент на САЩ, посетил страната. Посещението му беше по покана на Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на Хювефарма, българска фармацевтична компания с глобално и доминиращо присъствие в своя бранш.

Президентът Клинтън се срещна със студенти в НДК, където си припомни предишното си посещение преди почти четвърт век. Тогава то беше в контекста на кризата в Косово и водената от САЩ намеса, която разчиташе за успеха си и на българската подкрепа с цел да донесе мир на Балканите.

Радвам се, че се върнах. Спомням си посещението през 1999 г. Имаше страхотен митинг пред катедралата и трябва да е имало 30 – 40 хиляди души. Беше невероятно. Беше трудно време и фактът, че бях поканен отново тук, ме прави щастлив, защото означава, че върша правилната работа", каза Бил Клинтън на пресконференцията през май.

Но този път посещението на висшия гост нямаше нищо общо с геополитиката. Той ръководи първата конференция на CGI в София – знак за това как времената са се променили – към по-добро. Това е и знак, че днешните български лидери трябва да покажат решителност и да дадат своя принос в решаването на съвременните наболели проблеми, като изменението на климата и ширещото се социално изключване.

Кирил Домусчиев, който беше домакин на президента Клинтън, вече е и един от членовете на Консултативния съвет на CGI, който подпомага работата на програмата по две основни направления. От една страна, 11-те членове на Борда предоставят ценна обратна връзка и прозрения, които оформят целите на програмата на годишна база. От друга страна, предвид силното им влияние в различни сфери на живота и части от света, тези експерти са най-добрите посланици за инициативите на CGI и за увеличаване на усилията и ангажиментите на организацията за пораждане на осезаеми промени.

Положителният ефект от подобни усилия е лесен за забелязване – дори на изпълнително ниво. Вдъхновен от мисията на президента Бил Клинтън, Кирил Домусчиев обяви по време на посещението си в София, че създава собствена инициатива, наречена Domuschiev Impact, която ще си партнира тясно с The Clinton Foundation (Фондация Клинтън) в осъществяването на трансформиращи проекти.

Така Domuschiev Impact ще представлява една от най-сериозните инициативи на български предприемач в света на глобалните хуманитарни, социални и екологични действия. Първите ангажименти и дневен ред на новата платформа ще бъдат обявени на 18 – 19 септември, когато ще се проведе годишната среща на Глобалната инициатива на Клинтън в Ню Йорк.

Като член на Консултативния съвет на CGI, по време на Годишната среща Кирил Домусчиев ще бъде в престижната компания на едни от най-реномираните бизнес лидери и експерти в света.

Сред най-опитните членове на Консултативния съвет е Риима Нанавати, която работи от три десетилетия за организиране на жени в кооперации, предприятия и профсъюзи в Индия. Тя е директор на SEWA (Асоциацията на самонаетите жени в Индия) и активно подкрепя жените да започнат собствен бизнес, като работи в 18 щата в Индия, както и в съседни страни като Афганистан, Шри Ланка, Непал и Бутан.

Председател на Консултативния съвет е Робърт С. Харисън – американски банкер, адвокат и филантроп. Преди това той е бил председател на настоятелството на университета Корнел от 2011 г. до 2022 г. Харисън също е бил главен изпълнителен директор на Глобалната инициатива на Клинтън от 2007 г. до 2016 г. Той получава бакалавърска степен от университета Корнел през 1976 г. и впоследствие е стипендиант в Оксфордския университет и доктор по право от Йейлския университет. Преди това той е работил за Davis Polk & Wardwell и Goldman Sachs и е набирал средства за президентските кампании на Уесли Кларк и Джон Кери.

Най-богатият човек в Ирландия, Денис О’Брайън, също е част от усилията за решаване на глобалните предизвикателства. Той е основател на Digicel, която беше продадена през 2021 г., но също така има бизнес интереси в сфери като лизинга на самолети (Aergo Capital), комуналната поддръжка (Actavo), петрола (Topaz Energy), футбола (миноритарен акционер на Celtic F.C.) и здравеопазването ( болница Beacon). О'Брайън участва в различни филантропични дейности, включително в борда на Concern Worldwide, основаване на фондация Iris O'Brien и създаване на стипендия в Бостънския колеж.

Друг "двигател" на Глобалната инициатива е Роландо Гонзалес-Бънстър, американски бизнесмен от аржентински произход и приятел от колежа на президента Бил Клинтън, а също и директор на Фондация Клинтън. Той е основател, председател и главен изпълнителен директор на InterEnergy Group, базирана в Обединеното кралство енергийна компания, работеща в Доминиканската република, Панама, Чили, Ямайка и Уругвай.

Натали Молина Ниньо е предприемач, технолог и програмист. Тя е главен изпълнителен директор на BRAVA Investments, компания, която има за цел да подпомага развитието на стартиращи фирми и да подкрепя бизнеси, които са в полза на жените. Тя е автор на LEAPFROG: Новата революция за жените предприемачи.

Годишните срещи на CGI досега са събрали над 190 настоящи и бивши държавни глави, повече от 20 носители на Нобелова награда и стотици водещи изпълнителни директори, ръководители на фондации и неправителствени организации, големи филантропи и членове на медиите.

Консултативен съвет на Глобалната инициатива на Клинтън:
Риима Нанавати, директор на Асоциацията на самонаетите жени;
Боб Харисън, председател на Съвета и почетен председател на Университет Корнел;
Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма" и съпредседател на Domuschiev Impact;
Зив Авирам, основател и президент на Фондация "Авирам";
Нили Гилбърт, заместник-председател на Carbon Direct;
Шийла Дейвис, главен изпълнителен директор на Partners in Health;
Роландо Гонсалес-Бънстър, председател и главен изпълнителен директор на InterEnergy;
Франсин Кацудас, изпълнителен вицепрезидент и главен служител по политики и цели на Cisco;
Натали Молина Ниньо, съосновател и главен стратегически директор в Known;
Денис О’Брайън, основател и председател на Digicel;
Хасан Тахер, инвеститор и филантроп.

Източник: economic.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    48 0 Отговор
    Най Ефикасното Пране е краварите да Перат! Брато на Гела. Бихахах
  • 2 КОТарАК

    55 1 Отговор
    голям отвратитко е тоя ГЕЛ. типичен комунистически наследник-демократ
  • 3 Моника Люински

    44 1 Отговор
    Лудогорец на какви хапчета са, че всяка година стават шампиони?
  • 4 провинциалист

    44 1 Отговор
    "се включва в мисията за решаване на проблемите на съвремието" - два от тези проблеми са на снимката.
  • 5 Сталин

    61 4 Отговор
    Домуса е поредния инфилтриран агент на ционистите от Сащ в България,ще бъде ползван да произвежда ваксини с които ще тровят децата ,ако в България скоро не започне бизнеса с въжета и гилотини с България е тотално свършено
  • 6 Оффф

    31 2 Отговор
    Много "престижно" , бе , няма що !
  • 7 кокорчо

    36 0 Отговор
    МНОГО МИЛИОНЧЕТА ЩЕ ДА Е ВНЕСЪЛ

    Коментиран от #10

  • 8 нашия

    33 1 Отговор
    Тия щом поряха до парите на Гела или яко са го закъсали или Гела е направис цифри които им фаресват и са решили да му ги приберат....тия никога не канятчужди хора на масата за да лапат с тях ,те канят само прислуга и после ги наритват.....Кирооо,Кирооо изгоре и ти бате....
  • 9 Коментаторски клишета

    14 3 Отговор
    Намери място в престижна класация звездата на клуба от Разград.
  • 10 нашия

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "кокорчо":

    и ще продължи да внася докато "пресъхне" ,а после ....да са опрааа....те са прибрали каквото им е трябвало...
  • 11 еалиста

    31 0 Отговор
    Този мафиот и покровителите му са съд в Хага! НАРОДЕН СЪД и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко откраднато от миналото ни и присвоено от този бос! Те са много ,трябва възмездие, но този е МАФИОТ номер 1 !!!!!!!
  • 12 Умирам от смях

    35 0 Отговор
    Боклук + боклук = много боклук за чистене
  • 13 Бай Дън 🌈-ясалия

    25 0 Отговор
    Гелчето, как се присламчи, към топ джендьpите, май гай! Либерастията, ще подчини света!
  • 14 политика и бизнес

    18 1 Отговор
    Браво, на Киро! Няма да го включат в списъка "Магнитски".....
  • 15 1020

    17 0 Отговор
    Аааа, тоя ще прокарва американската политика на превземане. В посолствоТО си е като у дома.
  • 16 123

    20 0 Отговор
    гела може ли да обясни как направи първия милион. Амфетамини, прекурсори и други отрови? Или детски храни, биберони и играчки за най- малките. That is the question! Ако има кой да го зададе. Или като си платиш индулгенцията си чист като момина сълза.
  • 17 За протокола

    15 0 Отговор
    Като е в тази глобална инициатива, с какво ще се подобри живота на пенсионерите, бедните, болните, бездомните, работещите бедни и тези, които не получават адекватна защита и правосъдие?!?!?!

    Коментиран от #19

  • 18 Калинка

    17 0 Отговор
    Първо да каже как е забогатял, какво направи майка му с Балканкар? Нищо хубаво не може да направи той за хората, мисли само за собствения джоб. Загуби връзката с реалността и с корените си, забрави от къде е дошъл и какви пари харчи, за да живее охолно.
  • 19 Българина е голям хитрец

    2 13 Отговор

    До коментар #17 от "За протокола":

    Бедни в България няма! Единствено за болните, сираците и самотните старци трябва да се помогне в БГ!!! Останалите са мързеливци, които не им се работи, харчат пари за глупости или искат бързи пари!!! С тия ваши опорки, че тук били бедни и умирали от глад са пълни лъжи!

    Коментиран от #22

  • 20 БгТопИдиот🇧🇬

    14 0 Отговор
    Инициативата е "Намаляне популациата " до едн милиард.

    Тъй го редят и френдовете в д .аво.с.

    Гела има нужните средства(фармацията и др).
  • 21 Демократ

    16 2 Отговор
    Така се прочуват по света и набутват навсякъде само от кастата на БКП номенклатурата и ДС , защото приватизираха без пари България, станаха милионери с раздадени куфарчета пари,откраднати от българския народ, изучиха децата си в САЩ и Западна Европа и сега пак те и само те и безкрайните им потомства представляват България по света, защото управниците на България ги пращат. Домусчиев открадна завод Биовет в Троян и направи Хювефарма. Да не пропусна кой ни представлява в международните финансови институции. Сещам се за крадлата Лиляна Павлова, която вместо в затвора е в Европейската Инвестиционна Банка представител на България, без никакво друго финансово образование, освен по краденето на европейски и български фондове. Списъкът с такива е дълъг.
  • 22 За протокола

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българина е голям хитрец":

    Знаем я и тази опорка - че всички успели са крадци и мошеници, а всички неуспели и бедни - мързеливци.
    Но фактите са други.
    Не казвам, че няма като споменатите от теб, но има и работещи, които едвам свързват двата края, които не могат да си позволят разни екстри на трапезата, които не могат да си позволят да отидат на почивка.
    Накратко, сития не вярва на гладния.

    Коментиран от #23

  • 23 Българина е голям хитрец

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "За протокола":

    Прав си за успелите "бизнесмени" крадци и мошеници в БГ!!! Но тези, които най-много реват че били бедни и гладни, всяка събота и неделя обикалят БГ, ходят на море до Гърция и Турция, кафенетата всеки път пълни! Никой не си мърда пръстта да се опълчи на "бизнесмените" комунисти управлявяши крадци, а всеки чака чудо-спасител! Е как да стане???
  • 24 пенко

    4 1 Отговор
    БРАВО ---АМА СИ ПЛАЩАШ ЗА "МОНИКИТЕ ЛЮИНСКИ "--- БОЙКО И ГРУПИРОВКА "СМУКАЧИ " !?
  • 25 К.К.

    3 1 Отговор
    Време е и на Божков да намерят такова местенце.
  • 26 факуса

    3 0 Отговор
    а дългът от 56млн.кога ще си плати