5 20520

Домусчиев пред Fortune Global 500: Създаваме добродетелен кръг в производството

 • хювефарма-
 • кирил домусчиев-
 • енергийни нужди

Най-късно до 2030 г. ще сме самодостатъчни в енергийните си нужди, казва Домусчиев

Домусчиев пред Fortune Global 500: Създаваме добродетелен кръг в производството - 1

Тъй като цените на петрола и газа са в състояние на нестабилност, необходимостта както от пестене на енергия, така и от намиране на алтернативи на изкопаемите горива се превърна в икономически, както и в екологичен императив. Това със сигурност е вярно за компаниите, участващи във веригата за производство на храни, където конкуренцията винаги е била жестока и маржовете са ниски, въпреки нарастващото търсене в съответствие с растежа на глобалното население.

„Хювефарма“, частна компания със седалище в България, специализирана в продукти за ветеринарна медицина, успешно се справя с тези предизвикателства. Фирмата е посветена на принципите на кръговата икономика и отговорното управление на околната среда, пише в свой очерк за българската компания авторитетното американско списание Fortune в годишното си издание Global 500 The World's Largest Corporations (500-те най-големи корпорации в света – бел. ред.).

Енергията е от съществено значение за нашите производствени процеси“, казва президентът на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев. „Вече експлоатираме две електроцентрали, където производствените отпадъци се изгарят заедно с някои отпадъчни продукти от трети страни в най-съвременни съоръжения.“

Парата се произвежда като алтернативен източник на енергия, което позволява 40% намаление на потреблението на природен газ. Пречистването на отпадъчните води и отработения въздух за елиминиране на емисиите и миризмите също е интегрирано в производствените съоръжения на компанията.

Ангажиментът на „Хювефарма“ към кръговата икономика и стремежът ѝ да премине към алтернативни енергийни източници предхождат днешните повишени енергийни тревоги. През 2021 г. компанията се ангажира да инвестира 180 милиона долара в развитието на възобновяеми енергийни източници – геотермални, вятърни и особено слънчеви електроцентрали. Това е било и първият път в историята ѝ, когато разходите за нови енергийни мощности са се доближили до инвестициите ѝ за проучване и развитие на продукти, но геополитическите събития, които се развиха оттогава, доказаха, че това е било умно решение.

Може да бъде пагубно, ако енергийните доставки и разходите са непредвидими, защото не можете да определите себестойността или да предвидите бъдещите приходи“, обяснява Домусчиев. „В момента това е един от основните недостатъци на енергийната система в Европа.“

За да се противопостави на това, „Хювефарма“ започна да разширява капацитета си за слънчева енергия от 25 MW на 185 MW, като този проект е планиран за завършване до края на първото тримесечие на 2023 г. Слънчевите инсталации на компанията в крайна сметка ще достигнат капацитет от 300 MW.

Най-късно до 2030 г. ще сме самодостатъчни в енергийните си нужди“, казва Домусчиев.

Междувременно ангажиментът на българската компания към производителността и устойчивостта на глобалното производство на храни продължава да жъне награди в много подсектори. Например, тъй като изглежда, че аквакултурата е предназначена да играе все по-важна роля в изхранването на глобалното население, а нилската тилапия вече е вторият най-отглеждан вид риба в света, въвеждането на рентабилни инструменти за увеличаване на наличните хранителни вещества в храната за риби стана наложително. Новото поколение фитазен ензим на „Хювефарма“ – OptiPhos Plus – помага на животните да усвояват по-добре фосфора, като оптимизира използването на неорганични фосфатни източници и намалява натиска върху околната среда.

Компанията непрекъснато се стреми да намали емисиите на парникови газове (ПГ) на своите клиенти и да намери решения за отглеждането на всички видове животни. Птицевъдството се справя по-добре от много други сфери на агробизнеса по отношение на емисиите, но мащабът и темпът на растеж на тази индустрия означават, че нейната екологична устойчивост може да се превърне в проблем в бъдеще. Оптимизирането на здравето на птиците, особено здравето на техния храносмилателен тракт, е ключов фокус на „Хювефарма“ и се оказа полезно за поддържане на производителността и оптимизиране на използването на фуража.

Той разказва, че в по-широк мащаб фирмата е приела предизвикателството да разработи растителни масла с Омега 3 мастни киселини, които могат да се използват като заместители на техните еквиваленти на рибна основа. Миналия ноември компанията създаде съвместното предприятие Huve Nutraceuticals, което е посветено на широкомащабното производство на тези растителни масла. Въпреки че продукцията ще бъде основно насочена към употреба в храненето на животни, новата гама масла от водорасли ще бъде подходяща и за употреба в храни за домашни любимци и хора.

Базиран в нов ферментационен завод в град Пещера в южната част на България, производственият процес ще елиминира рисковете за здравето, свързани с токсините, открити в рибеното масло, което обикновено се използва при извличането на Омега 3.

Трябва да уловите милиони тонове риба, за да отговорите на търсенето на Омега 3, така че екологичното предимство от използването на масла от водорасли, произведени чрез ферментация, е очевидно,“ казва Домусчиев. „Също така е и по-здравословно, тъй като те не съдържат тежки метали, като живак или нанопластмаси, които са станали ендемични за рибите – сега, когато нашите океани са толкова замърсени.“

Преминаването на „Хювефарма“ към устойчиво производство на масло от водорасли е само последният от дългата поредица от далновидни проекти, които Кирил Домусчиев и брат му Георги започнаха в сектора на животновъдството от 2000 г., когато придобиха 54% дял в частично държавната фирма за ветеринарна медицина "Биовет". Производственият филиал все още работи, въпреки че компанията е преименувана на „Хювефарма“ пет години по-късно („Хю“ е от human (хуманна), а „ве“ от ветеринарна медицина). Чрез комбинация от органичен растеж и придобивания, фирмата се превърна в наистина глобална, с 11 завода в четири държави, приходи от над $745 милиона и EBITDA от $200 милиона за 2021 г.

Корпоративният щаб е базиран в София, но Пещера остава негов традиционен център и оперативна база, а от своя най-модерен комплекс там, дъщерното дружество "Биовет" все още координира дейностите на мрежа от независими производствени звена. Натрупана през последните 22 години чрез комбинация от органични стартъпи и придобивания, тази мрежа сега се простира от България до Италия, Франция и Северна Америка.

Нейните активи в България включват големи, модерни ферментационни заводи, които осигуряват капацитет за основното биотехнологично производство, пречистване и преработка надолу по веригата, както и големи съоръжения за научноизследователска и развойна дейност, осигуряване на качество и пакетирани продукти.

Работим на глобалния пазар“, казва Домусчиев. „Ние не само продаваме продуктите си в повече от 100 държави, но нашите съоръжения са на различни места, имаме две производствени площадки във Франция, завод за химически синтез в Италия, три производствени мощности за биотехнологии и ваксини в България и пет в САЩ за ваксини и ветеринарни лекарства."

Сега той се е насочил към Югоизточна Азия, а „Хювефарма“ в момента изгражда нова регионална мрежа от филиали във Филипините, Индонезия и Южна Корея. Въпреки че в момента използва външни дистрибутори в тези страни, фактът, че регионът помогна на международните продажби (с изключение на ЕС и Северна Америка) да се увеличат с 15% миналата година, накара Домусчиев да създаде свои собствени дъщерни дружества, така както компанията направи преди години в Индия, Тайланд, Китай и Тайван.

Искаме да сме там със собствени екипи, които са изцяло фокусирани върху нашите продукти“, казва Домусчиев. "Клиентите се обръщат към „Хювефарма“ заради нейната надеждност. Всичко е свързано с качеството и доставката навреме."

Домусчиев вижда възможности за допълнително навлизане на пазара, залагайки на репутацията на компанията като надежден партньор, доставящ качествени продукти. Способността ѝ да преодолява проблемите във веригата на доставки се дължи на пълната ѝ интеграция – от собствената ѝ научноизследователска и развойна дейност през производството на повечето от активните фармацевтични съставки в нейните формулировки, до доставката до клиенти по целия свят.

Компанията също така продължава да се разширява в САЩ, където присъства откакто придоби завод в Сейнт Луис през 2007 г. С централа в Джорджия, Huvepharma Inc. се разрасна, за да обхване производствени и изследователски мощности в щатовете Северна Каролина, Небраска, Колорадо и Мисури. Съвсем наскоро тя придоби нов център за научноизследователска и развойна дейност в щата Флорида, който Домусчиев планира да използва като платформа за развитие на портфолиото от ваксини на фирмата.

Вярата на Домусчиев в бъдещето на пазара на ваксини е разбираема. Финансовите резултати на „Хювефарма“ се подобриха по време на пандемията от COVID-19, а приходите растат средногодишно с 11% през последните пет години. Това впечатляващо представяне изглежда ще продължи.

Ако 2022 г. продължи, както започна, почти сигурно ще постигнем двуцифрен растеж и тази година въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени“, казва той. „Това се превърна в стандарт за нас през последните 10 – 15 години. И почти целият този растеж бе органичен.“

Домусчиев е напълно наясно, че постигането на органичен растеж е свързано с набирането и задържането на най-добрите служители. „Ние винаги се стремим да предложим на нашите служители конкурентни възнаграждения, но това е само половината от уравнението“, казва той. „Непрекъснато се стремим да им предоставим подходящ трейнинг и образование, както и атрактивни поощрителни програми. Освен това те могат да видят, че редовно реинвестираме печалбите си обратно в компанията чрез нашата интензивна годишна инвестиционна програма. Да работиш в компания, която расте и се развива и където можете да видите резултатите от работата си, е вид мотивация. И тази мотивация е много важна.“

„Хювефарма“ има ясна визия не само за днес, но и за близкото бъдеще, като се взема предвид устойчивостта много сериозно, заедно с предизвикателството да се отговори на нуждите на един по-взискателен и по-зелен свят.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 домусчето поставеното лице

  40 3 Отговор
  На собственика на БМФ Първанов се изказа подготвено!!!! Няма ли съд за такива боклуци!!!! Отговарям,НЯМА И НЯМА ДА ИМА!!""""
 • 2 Мамул

  34 2 Отговор
  Това е от личен опит, боклуците да дават енергия в обществото!
 • 3 Той

  41 2 Отговор
  знае ли действително значението на "добродетел" и кога изобщо в личен план го е практикувал ? Точно НИКОГА !
 • 4 куку

  39 2 Отговор
  кога тоя щеше да върне 55млн завлечени от държавата във връзка със сделката с БМФ.... Най-якия назначен бизнесмен. Крадец до крадеца у тая крива нива БГ....

 • 5 Перо

  41 2 Отговор
  Тоя престъпник трябваше като Пеевски,също и тиквата да получат санкцията по закона Магнитски,който се оказа недействащ в БГ! Червеният приватизационен,държавен милионер! /“супортър на престъпници за пране на пари в Нова ТВ,чрез “реклама”/“!
 • 6 Ани

  41 1 Отговор
  Домусчиев и ДОБРОДЕЛИ и всичко производна на думата са две различни вселени.
 • 7 За производството в БГ

  29 1 Отговор
  Не се спазва ЗБУТ, а говоренето на този олигарх е сладка приказка за наивници.
 • 8 Доган ага

  30 0 Отговор
  Гела,слугата на турците,назначавам те за кредитен милиардер-СОКОЛА
 • 9 Показателно

  32 1 Отговор
  За България е престъпни елементи от мафията да излизат и говорят неща написани им от друг и да се правят на умрели лисици ! Мислете и гласувайте !

  Коментиран от #14

 • 10 Цар

  33 1 Отговор
  Домус пари не дава Хората в завода му работят за по илядо лева.Скъперник и дзифтар
 • 11 Тиква Стайл

  32 1 Отговор
  Един от най-големите производители и износители на каптагон и други амфетамини за арабския свят говори за добродетели. Джапанка, разкажи как направи първия милион, да ти се посмеем и заплюем задружно
 • 12 Тома

  17 0 Отговор
  От този навремето от илиинци си купих китайски джапанки
 • 13 Елза

  18 0 Отговор
  Това, което виждам е, че Домусчиев изглежда много по-млад от възрастта си. Това е най-ценното, което е постигнал. Всичко останало е в ущърб на мнозинството, което постепенно се изпарява от тази "територия", както я наричат някои хора.
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 15 Наско

  8 0 Отговор
  Балон с много налягане
 • 16 факт

  5 0 Отговор
  тоя до колко ще живее!?
 • 17 Това е най големият мошеник в България,

  2 0 Отговор
  но и него ще го ядат червеи, алчността му няма граници.
 • 18 Тоя П...АМАК

  2 0 Отговор
  Се вживява за новия Божков! Пълен смешник! Кво да се прави , не може да надскочи ръста си на сервитьорче!
 • 19 свиняров е нашето бъдеще !

  0 0 Отговор
  нека !
 • 20 домузчиев е НЕОБИКНОВЕН КРАДЕЦ !

  0 0 Отговор
  СВИНАР ! БОКЛУК