Last news in Fakti

12 Февруари, 2014 18:18 1 650 0

КРИБ и КНСБ: В 3 отрасъла ни трябва инвестиране

  • криб-
  • кнсб-
  • отрасъла-
  • инвестиране

Необходимо е развитие на индустрията и икономиката – не рестарт

„По време на срещата ни с ръководството на КРИБ бяха поставени на масата много проблеми, които стоят пред бизнеса, но нито един от тях не беше свързан с Кодекса на труда. Напротив – за бизнеса проблем номер едно са последиците от политическата нестабилност върху икономическата ситуация.” Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на съвместната пресконференция на КНСБ и КРИБ.

„Не мога да се чувствам съпричастен към екзотични хвърляния в публичното пространство, изразени от името на работодателските организации в България”, коментира председателят на Управителния съвет на КРИБ Огнян Донев наскоро излезлите в медиите предложения на БСК. Според него най- фрапантно е предложението за преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

„С КРИБ се обединихме около тезата, че на България е необходимо развитие на индустрията и икономиката – не рестарт, не реиндустриализация, а именно развитие, защото в България все пак съществуват индустрии, които работят”, каза Пламен Димитров. Той подчерта, че има поне три области, в които КНСБ и КРИБ виждат необходимост от допълнителни усилия и инвестиции. Това са ЖП-транспортът, тъй като той има пряко отношение върху икономиката и тежките индустрии, кафявите индустрии – добивна, преработваща и металургична промишленост и топлоенергетика, както и високотехнологичните отрасли, към които спадат информационните технологии, биотехнологиите и други. Внимание трябва да се обърне и на автомобилостроенето, за което български фирми са основен доставчик на части.
„Изначалната функция на държавата в този процес е да помага, а не да пречи”, акцентира председателят на Управителния съвет на КРИБ. Той посочи, че ще е абсурдно, ако държавата започне да диктува на инвеститорите в кои сектори да вложат средствата си. Пламен Димитров подчерта, че този план за развитие на индустрията трябва да бъде резултат от работата на субектите на пазара.

КРИБ и КНСБ са за въвеждането на минимални стандарти при търговете. Това стана ясно след среща на двете организации.

Тема на срещата между КНСБ и КРИБ бе и въвеждането на дуалната система на образование в България. Според ръководствата на двете организации държавата няма ясна визия за това, което трябва да се разбира под дуална система. Беше взето решение КНСБ и КРИБ да посетят двете компании, които са много добър пример за дуално обучение, а именно „Либхер-Хаусгерете Марица” ЕООД и „Пирин-Текс” ЕООД, след което да излязат с предложения за законодателното уреждане и въвеждане на дуалната система, следвайки и германската и австрийската практики. „Необходимо е да спрем производството на безработни висшисти”, коментира Огнян Донев.

Пламен Димитров и Огнян Донев заявиха, че срещата между ръководствата на двете организации е стъпка към възстановяване и развитие на двустранния диалог, с което да бъдат подобрена ефективността на тристранния социален диалог.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА